3 måder du kan hjælpe andre med at overkomme alkoholmisbrug

Skrevet af: Martin Jørgensen
Bottle and glass with alcohol in the foreground and wasted addict sitting in the back (blurred)
Bottle and glass with alcohol in the foreground and wasted addict sitting in the back (blurred)

Giv den bedste støtte og hjælp dine kære videre i deres alkoholbehandling

Hvis du har et elsket familiemedlem eller en god ven, der skal til at starte i behandling for alkoholmisbrug, er din støtte helt central. Selvom der er en sandhed i, at du kan ikke tvinge en misbruger til at stoppe, før personen selv er 100% klar, er din hjælp guld værd på en hård dag.

Derfor bringer vi her 3 gode råd til, hvordan du som pårørende kan støtte personen gennem sin alkoholbehandling, på en gavnlig og respektfuld måde. Har du eller personen, der har alkoholmisbruget, endnu ikke kontaktet professionel rådgivning for at starte i et behandlingsforløb, så læs mere her. Du kan ringe helt anonymt og vende dine bekymringer samt finde informationer om alkoholbehandling i Odense og omegn.

 

Åben kommunikation

Det kan være svært at tage emnet op, da alkoholisme er et stort tabu i det danske samfund. Men sandheden er, at det findes i alle samfundslag, køn og aldersgrupper samt, at personen med alkoholmisbruget vil have hundrede gange sværere ved at kæmpe alene mod afhængigheden. Lav derfor en aftale om, at I ikke vil fortie alkoholmisbruget men fortælle åbent om det til venner og familie. Når katten er ude af sækken, kan alle støtte, og personen med misbruget vil have sværere ved at holde skadelige tilbagefald i det skjulte.

 

Opsøg viden

Du bør også opfordre personen til selv at opsøge viden om alkoholmisbrug og alkohols indvirkning på bevidsthed såvel som den kropslige sundhed. Få svar på et hav af spørgsmål på nettet – for eksempel kommer denne side godt omkring de fleste aspekter i forhold til alkoholisme og misbrugsmekanismer.

En udvidet viden om éns afhængighed fungerer nemlig som et enormt stærkt selvforsvar, når man pludselig står i en situation, hvor man får en ustyrlig lyst til at drikke. Opsøg gerne positivt ladet viden, som motiverer personen til at blive ude af misbruget på grund af de mange fordele.

 

Motiver personen til at fortsætte sit normale liv

Mange, der er i behandling for alkoholmisbrug, kommer desværre til at isolere sig socialt. Fester, sammenkomster og sociale fritidsinteresser hænger ofte sammen med indtag af alkohol og personen kan føle sig trigget af visse situationer eller personer til at drikke. Det kan være fornuftigt at undgå disse situationer i en særlig sårbar fase af behandlingen – men ikke for evigt!

Hvis du mærker at personen med misbruget trækker sig tilbage fra visse aktiviteter, der før gav stor livsglæde, er det derfor vigtigt, at I taler om dette. Måske kan I i samarbejde finde på nogle gode tiltag, som vil hjælpe i en presset situation. Det kan være altid at have en flaske danskvand med sig i tasken, som man kan ty til, når andre åbner øl. Eller I kan aftale en nem måde, som personen kan bede dig om støtte på, når han/hun føler sig alene i kampen mod afhængigheden.

Heldragt fra Bilka går viralt: Nu kan du få enhjørning-dragten i Odense

Skrevet af: Redaktionen
Foto: Bilka
Foto: Bilka

Du har måske allerede set den på sociale medier.

Enhjørning-dragten fra Bilka har i hvert fald taget internettet med storm. Og med god grund. Det er sandsynligvis den bedste hadegave, man kan give venner/veninder eller familie.

I Salling Group er man helt overvældet over interessen, og da Bilka i Ishøj på Sjælland lagde dragten på Facebook, så nåede den over 21.000 kommentarer og 204 delinger.

Foto: Bilka

Trækker stor opmærksomhed i Bilka i Skalborg

Nu kan man også få den helt særlige heldragt med matchende sutsko i Bilka i Odense. En voksen-dragt står til 249 kr. og skal man have den til børn, er den lidt billigere.

I Bilka i Odense trækker dragten også stor opmærksomhed, og mange køber den for at drille hinanden.

Det er også et fantastisk påfund, hvis man nu vil slappe af om søndagen her i efteråret, hvor blæsten rusker uden for, og man gerne vil have en heldragt, der kan skabe smil i hjemmet.

Så er du vild med enhjørninger, så er det bare afsted til Bilka.

Politiet varsler: Stor kontrol i denne uge omfatter også Odense

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Niclas Jessen
Foto: Niclas Jessen

Der er uopmærksomhed involveret i hver tredje dødsulykke i trafikken.

For at få flere til at holde fokus på trafikken, sætter landets 12 politikredse ind med en uopmærksomhedskontrol fra i dag mandag den 16. september frem til søndag den 22. september.

Indsatsen støtter Rådet for Sikker Trafiks kampagne ”Kør bil, når du kører bil” og Færdselssikkerhedskommissionens nationale handlingsplan, hvor uopmærksomhed indgår som ét af ti indsatsområder for at begrænse antallet af uheld i trafikken.

I sidste uge blev det igangsat, at kigger man på et håndholdt medie som chauffør af et køretøj koster det både et klip i kortet samt en samlet bøde på 2000 kr.

Kontrollerne indgår i rækken af de fælleseuropæiske færdselskontroller, der arrangeres af det europæiske færdselspolitisamarbejde TISPOL.

Fyns Politi oplyser, at især i store byer som Odense har man ekstra kontrol i forbindelse med denne uges ekstra kontrol.

Hvad laver folk bag rattet?

Rigspolitiets Nationale Færdselscenter har gennemført en undersøgelse i hele landet i foråret 2017, hvor man på by-, lande- og motorveje har observeret, hvad 26.000 trafikanterne foretager sig bag rattet.

Undersøgelsen slår fast, at cirka 6 % af alle førere af personbiler og varevogne under deres kørsel udfører en handling, der kan distrahere dem og tage deres fokus fra trafikken.

Det vil sige, at de enten taler i håndholdt mobiltelefon, indstiller deres GPS, spiser eller drikker, mens bilen er i fart.

Undersøgelsen konkluderer også, at det særligt blandt de tunge køretøjer (især lastbiler) er et problem.

Få sekunders uopmærksomhed kan få konsekvenser

Mens cirka 6 % af førerne af personbiler og varevogne foretager sig distraherende handlinger, når de kører på vejene, så er det tilsvarende tal for de tunge køretøjer (især lastbiler) mere end dobbelt så stort, nemlig cirka 15 %, viser observationerne fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

“Selv få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane, og rammer en modkørende frontalt”, udtaler politiassistent Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter og fortsætter:

“Uopmærksomhed er risikabelt for alle trafikanter, og derfor er det vigtigt at alle, som bevæger sig rundt i trafikken også holder fokus på trafikken og ikke foretager sig noget, der kan aflede opmærksomheden.”

Hvis du kører 80 km/t. på en landevej og kigger på din mobil eller GPS i blot fire sekunder, så har du kørt 89 meter uden at have øjnene på trafikken.

Der er uopmærksomhed involveret i omkring hver tredje dødsulykke i trafikken, lyder det fra Vejdirektoratet.

Vildt hattrick: Odense-restaurant vandt Schiøtzprisen for tredje år i træk

Skrevet af: Michael Qureshi
Vinderholdet fra Restaurant Fynboen
Vinderholdet fra Restaurant Fynboen

Hele ugen har en af Danmarks største madfestivaler SPIS! Odense Festival fyldt rigtig meget i bybilledet.

Søndag kulminerede det traditionen tro med Fyns største kokkekonkurrence, Schiøtzprisen 2019.

Her dystede kokke fra hele landet om æren og hovedpræmien til en samlet værdi af 70.000 kr.

Helt fantastisk blev det for tredje år i træk Odense-favoritten Restaurant Fynboen, som løb med et usædvanligt hattrick og en præmie 30.000 kr. plus den gigantiske gære.

Var oppe imod stærke navne

Fynboen var på forhånd udråbt som favorit, men de var oppe imod stærke navne blandt andet måske Danmarks hotteste restaurant lige nu, Alchemist.

I front havde Fynboen sendt de to kreative kokkehjerner Stefano Foschi og hans assistent Frederik Hedegård på Anarkist

Kokkene havde 90 minutter til at fremstille den bedste ret, med smag, håndværk, innovation og visuel præsentation som målestok for retterne.

Undervejs hyldede Fynboen-teamet afdøde Kim Larsen ved at afspille nogle af hans sange og ved at mixe noget Kim Larsen favoritter ind i maden.

Havde hyldest til Kim Larsen

Restaurant Fynboen jublede naturligvis over deres fornemme hattrick.

“Vi vandt fandme!
Det lykkedes os igen for tredje gang i træk at hjemtage sejren i Schiøtzprisen 2019.

Tak til dommerne. Vi er glade for at I forstod vores hyldest til Kim Larsen

Vi er trætte, glade og en lille smule fulde. Vi glæder os til at se jer på besøg på Fynboen.

Tak til alle vores dygtige ansatte, vores dedikerede venner og familie og alle andre der har støttet os i vores hårde kamp. Både på Fynboen og på vores søsterrestaurant Ristorante Capri.

Og tak til SPIS Odense Food Festival for at skabe noget af det fedeste, der er sket for Odense de sidste 10 år,” skrev de på Facebook efter sejren.

Sdr. Bjert Kro og Restaurant Hesselet kom på henholdsvis anden- og tredjeplads i konkurrencen.