Anmeldelse af Restaurant Carlslund: Æggekagen er stadig legendarisk

Skrevet af: Madsvin.com

Af Mads Vindfeld Andersen, Madsvin.com

Sjældent har noget samlet det fynske folk, som da Restaurant Carlslund nedbrændte d. 20. juni 2015.

Et styks lokalgastronomisk bygningsværk var med ét gået fra at være et naturligt samlingspunkt om sommeren, til at være en nedbrændt gammel bygning.

Heldigvis var der nogen der ville det anderledes, og som en Fugl Føniks rejste Restaurant Carlslund sig fra asken til en ny omgang støbejernspander propfyldte med æggekage, flæsk og bacon.

Holder fast i de gamle værdier

For Restaurant Carlslund holder fast i de gamle værdier. Bygningsværket er stort set som tidligere, dog med mere moderne tilføjelser i form af lidt mere plads til loftet og bedre toiletforhold.

Men udefra ligner det sig selv, omend med et nybygget præg – hvilket ikke helt kan undgås.

Inden vi skulle indtage dagens skud fynske kost, gik vi en kort tur i Fruens Bøge, for her er ualmindeligt smukt – også på en gråvejrsdag. For enden af gåturen pryder det stråtækte bindingsværk, der er hjemmet for det fynske æggekagemekka.

Travlt i restauranten selv på en onsdag eftermiddag

Vi bliver vist til vores reserverede bord af det venlige personale – her er travlt i restauranten, til trods for at det er onsdag eftermiddag.

 

Æggekage

Vi skal (naturligvis) have restaurantens signaturret: æggekage – og det tager da heller ikke mange sekunder at få bestilt en pandefuld. Mens vi venter på det spiselige, nyder vi en tår øl og sodavand, og glade gæster i lokalerne udgør en rar stemning.

Ventetiden er kort, og æggekagen er toppet med et bjerg af bacon, flæsk og tomat – smukt.

Vi bliver desuden gjort opmærksom på, at det altså er æggekage ad libitum, ligesom man også bare kan tilvælge lidt mere flæsk og bacon, såfremt det er dét man lyster.

Æggekagen er luftig, som den skal være det, og smagen af æg er dejligt tilstedeværende – måske en smule undersaltet, hvis man spørger mig, men det kan der kompenseres for med saltbøtten fra bordet.

Flæsket er sprødt og velsmagende med den intense og velkendte smag fra Danmarks nationalslagtedyr – ditto baconen.

Sidstnævnte var i langt de fleste tilfælde tilpas, men enkelte baconstykker var lidt for tyndtskårne, og var derfor blevet overtilberedt, hvilket giver en lidt pulveriseret konsistens i munden, når der bides.

Til æggekagen serveres der også rødbeder og sennep. Rødbederne er hjemmegjorte – tilpas syrlige og dejligt velsmagende og senneppen er befriende stærk – noget jeg personligt holder meget af.

Samlet set var æggekagen lækker og tilbehøret velsmagende – det er ikke uden grund, at man har kunnet lange æggekage ud fra Carlslund i mange år – gamle eller nye bygninger til trods.

Æggekage à la Carlslund

Sol over Fruens Bøge

Selveom æggekagen utvivlsomt er guldfuglen hos Restaurant Carlslund, så serveres der også andre retter, der udspringer fra det danske fødevareophav.

Ved siden af æggekagen fik vi også en portion “Sol over Fruens Bøge” – som mere konkret er en gang hjemmerøget bækforel, æggeblomme, kartoffelsalat, kapers og rugbrød – igen i en kæmpe portion.

Fisken har en dejlig konsistens og røgsmagen er tilstede uden nogensinde at overdrive. Pudsigt nok serverer man en æggeblomme sammen med fisken – noget jeg ikke selv havde overvejet, men som bestemt smagte dejligt sammen med fisken, lidt rødløg og de små delikate kapers.

Kartoffelsalaten var, i min optik, kedelig – for lidt salt, for lidt urter og generelt bare for lidt kærlighed.

Fisken, som også er det vigtigste på tallerkenen, var dog rigtig fin.

Sol over Fruens Bøge

Gammeldags Æblekage

Selvom vi er så mætte, at vi uden problemer kunne trille hjem, afslutter vi måltidet med en gang hjemmelavet æblekage.

Ind kommer to store skåle med en solid gang klassisk æblekage toppet med flødeskum og ribsgelé.

Æblekagen er klassisk opbygget med sine smage, men i konsistensen har man været lidt kreativ. I stedet for ren æblegrød er der hele stykker æble, der byder sig til med lidt sprødhed. Makronen er rørt sammen med æblegrøden og æblestykker, og mængden er helt tilpas.

Flødeskummen er fra sifon, hvilket måske er fuldt forståeligt med det antal kuverter man kører igennem på Carlslund, men personligt hælder jeg dog stadig mest til letpisket flødeskum fra hånden.

Før jeg havde set mig om, var æblekagen forsvundet som dug for solen, til trods for den enorme mæthed jeg havde. Det i sig selv vidner om en æblekage, der bestemt er din tid værdig.

Faktisk vil jeg gå så langt som at sige, at du bør vælge æblekagen, da den er perfekt til at afslutte et måltid, der har været domineret af det lidt tungere, danske køkken. Overvej eventuelt bare at dele en æblekage – for den er stor.

Æblekage

Resultatet

Tiden går hurtigt, når man er i hænderne på Restaurant Carlslund. I lokalerne emmer her af hygge, og jeg er slet ikke i tvivl om, at gæsterne i restauranten nyder tilværelsen.

Betjeningen er venlig og nærværende, lokalerne er smukke udenpå, og indeni er der også overraskende meget plads mellem bordene – et stort plus i min bog.

Forventer du snorlige franskgastronomisk kogekunst skal du kigge andetsteds hen. Maden skal tages for dét, den er: God, solid, dansk kost, hvor det er i småtingsafdelingen, der eventuelt kunne justeres en smule.

Onde tunger vil, at Restaurant Carlslund kun kan lave æggekage. Og selv om æggekagen utvivlsomt er restaurantens trækplaster, er det en påstand, jeg ikke er helt enig i.

Den røgede fisk var yderst delikat, og hvis man gerne vil have et lidt lettere måltid, end det bjerg, der er æggekagen hos Carlslund, er den bestemt din tid og penge værd. Det samme er æblekagen, der for mig står som en triumf ved måltidets afslutning.

Restaurant Carlslund er tilbage, og trænger du til en hyggelig time eller to, kan du trygt overlade dig i deres hænder.

Restaurant Carlslund
Fruens Bøge Skov 7
5250 Odense SV
http://carlslund-restaurant.dk/