Anmeldelse af Restaurant Carlslund: Æggekagen er stadig legendarisk

Skrevet af: Madsvin.com

Af Mads Vindfeld Andersen, Madsvin.com

Sjældent har noget samlet det fynske folk, som da Restaurant Carlslund nedbrændte d. 20. juni 2015.

Et styks lokalgastronomisk bygningsværk var med ét gået fra at være et naturligt samlingspunkt om sommeren, til at være en nedbrændt gammel bygning.

Heldigvis var der nogen der ville det anderledes, og som en Fugl Føniks rejste Restaurant Carlslund sig fra asken til en ny omgang støbejernspander propfyldte med æggekage, flæsk og bacon.

Holder fast i de gamle værdier

For Restaurant Carlslund holder fast i de gamle værdier. Bygningsværket er stort set som tidligere, dog med mere moderne tilføjelser i form af lidt mere plads til loftet og bedre toiletforhold.

Men udefra ligner det sig selv, omend med et nybygget præg – hvilket ikke helt kan undgås.

Inden vi skulle indtage dagens skud fynske kost, gik vi en kort tur i Fruens Bøge, for her er ualmindeligt smukt – også på en gråvejrsdag. For enden af gåturen pryder det stråtækte bindingsværk, der er hjemmet for det fynske æggekagemekka.

Travlt i restauranten selv på en onsdag eftermiddag

Vi bliver vist til vores reserverede bord af det venlige personale – her er travlt i restauranten, til trods for at det er onsdag eftermiddag.

 

Æggekage

Vi skal (naturligvis) have restaurantens signaturret: æggekage – og det tager da heller ikke mange sekunder at få bestilt en pandefuld. Mens vi venter på det spiselige, nyder vi en tår øl og sodavand, og glade gæster i lokalerne udgør en rar stemning.

Ventetiden er kort, og æggekagen er toppet med et bjerg af bacon, flæsk og tomat – smukt.

Vi bliver desuden gjort opmærksom på, at det altså er æggekage ad libitum, ligesom man også bare kan tilvælge lidt mere flæsk og bacon, såfremt det er dét man lyster.

Æggekagen er luftig, som den skal være det, og smagen af æg er dejligt tilstedeværende – måske en smule undersaltet, hvis man spørger mig, men det kan der kompenseres for med saltbøtten fra bordet.

Flæsket er sprødt og velsmagende med den intense og velkendte smag fra Danmarks nationalslagtedyr – ditto baconen.

Sidstnævnte var i langt de fleste tilfælde tilpas, men enkelte baconstykker var lidt for tyndtskårne, og var derfor blevet overtilberedt, hvilket giver en lidt pulveriseret konsistens i munden, når der bides.

Til æggekagen serveres der også rødbeder og sennep. Rødbederne er hjemmegjorte – tilpas syrlige og dejligt velsmagende og senneppen er befriende stærk – noget jeg personligt holder meget af.

Samlet set var æggekagen lækker og tilbehøret velsmagende – det er ikke uden grund, at man har kunnet lange æggekage ud fra Carlslund i mange år – gamle eller nye bygninger til trods.

Æggekage à la Carlslund

Sol over Fruens Bøge

Selveom æggekagen utvivlsomt er guldfuglen hos Restaurant Carlslund, så serveres der også andre retter, der udspringer fra det danske fødevareophav.

Ved siden af æggekagen fik vi også en portion “Sol over Fruens Bøge” – som mere konkret er en gang hjemmerøget bækforel, æggeblomme, kartoffelsalat, kapers og rugbrød – igen i en kæmpe portion.

Fisken har en dejlig konsistens og røgsmagen er tilstede uden nogensinde at overdrive. Pudsigt nok serverer man en æggeblomme sammen med fisken – noget jeg ikke selv havde overvejet, men som bestemt smagte dejligt sammen med fisken, lidt rødløg og de små delikate kapers.

Kartoffelsalaten var, i min optik, kedelig – for lidt salt, for lidt urter og generelt bare for lidt kærlighed.

Fisken, som også er det vigtigste på tallerkenen, var dog rigtig fin.

Sol over Fruens Bøge

Gammeldags Æblekage

Selvom vi er så mætte, at vi uden problemer kunne trille hjem, afslutter vi måltidet med en gang hjemmelavet æblekage.

Ind kommer to store skåle med en solid gang klassisk æblekage toppet med flødeskum og ribsgelé.

Æblekagen er klassisk opbygget med sine smage, men i konsistensen har man været lidt kreativ. I stedet for ren æblegrød er der hele stykker æble, der byder sig til med lidt sprødhed. Makronen er rørt sammen med æblegrøden og æblestykker, og mængden er helt tilpas.

Flødeskummen er fra sifon, hvilket måske er fuldt forståeligt med det antal kuverter man kører igennem på Carlslund, men personligt hælder jeg dog stadig mest til letpisket flødeskum fra hånden.

Før jeg havde set mig om, var æblekagen forsvundet som dug for solen, til trods for den enorme mæthed jeg havde. Det i sig selv vidner om en æblekage, der bestemt er din tid værdig.

Faktisk vil jeg gå så langt som at sige, at du bør vælge æblekagen, da den er perfekt til at afslutte et måltid, der har været domineret af det lidt tungere, danske køkken. Overvej eventuelt bare at dele en æblekage – for den er stor.

Æblekage

Resultatet

Tiden går hurtigt, når man er i hænderne på Restaurant Carlslund. I lokalerne emmer her af hygge, og jeg er slet ikke i tvivl om, at gæsterne i restauranten nyder tilværelsen.

Betjeningen er venlig og nærværende, lokalerne er smukke udenpå, og indeni er der også overraskende meget plads mellem bordene – et stort plus i min bog.

Forventer du snorlige franskgastronomisk kogekunst skal du kigge andetsteds hen. Maden skal tages for dét, den er: God, solid, dansk kost, hvor det er i småtingsafdelingen, der eventuelt kunne justeres en smule.

Onde tunger vil, at Restaurant Carlslund kun kan lave æggekage. Og selv om æggekagen utvivlsomt er restaurantens trækplaster, er det en påstand, jeg ikke er helt enig i.

Den røgede fisk var yderst delikat, og hvis man gerne vil have et lidt lettere måltid, end det bjerg, der er æggekagen hos Carlslund, er den bestemt din tid og penge værd. Det samme er æblekagen, der for mig står som en triumf ved måltidets afslutning.

Restaurant Carlslund er tilbage, og trænger du til en hyggelig time eller to, kan du trygt overlade dig i deres hænder.

Restaurant Carlslund
Fruens Bøge Skov 7
5250 Odense SV
http://carlslund-restaurant.dk/

 

Fremtidskortet med Letbanen: Sådan ser Odense ud i 2020

Skrevet af: Michael Qureshi

Nu har du mulighed for at spole tiden frem til slutningen af 2020 – og dykke ned i en gengivelse af, hvordan vejforløb og byrum omkring letbanen kommer til at se ud, når arbejdet er overstået, og letbanetogene kører gennem Odense.

Odense Letbanes digitale kort, som du finder på odenseletbane.dk/detaljekort, er nemlig blevet opdateret og har fået endnu flere detaljer med.

På det opdaterede kort kan du se, hvordan det bliver at færdes nær letbanen.

Se hvor kan du krydse i bil og på cykel

Du kan se, hvor man kan krydse letbanen i bil og på cykel. Og du kan også få indtryk af, hvordan miljøet langs letbanen bliver – med nye træer og pladsdannelser.

Det skriver Odense Letbane i en pressemeddelelse.

“Det nye detaljekort er et godt redskab til at danne sig et indtryk af, hvordan byen kommer til at se ud, når letbanen er i drift.

Derfor vil jeg gerne opfordre alle, der er nysgerrige på, hvordan letbanen kommer til at forløbe i deres lokalområde, og hvad det betyder for eksempelvis adgangsveje og stier, til at bruge kortet,” siger Rune Bager, chef for nabokommunikation i Odense Letbane.

Det digitale kort blev lanceret allerede i 2017 som en del af en mobil udstilling.

Det digitale kort er nu opdateret

Men kortet er nu blevet opdateret med det seneste projektmateriale, som viser flere detaljer om alle de forskellige elementer, der indgår i letbaneprojektet.

“Der sker jo ligeså meget rundt om selve sporet, da vi både skal bygge nye vejbaner, fortove og cykelstier samt helt nye pladser udvalgte steder – ligesom vi planter en masse træer, to for hvert vejtræ vi har fældet, som bliver et nyt element i byrummet flere steder,” tilføjer Rune Bager fra Odense Letbane.

Som en ny feature kan man nu tage et udsnit af kortet og videresende det, for eksempel i en mail. Man skal bare zoome ind på et ønskede udsnit af kortet og kopiere hele linket med koordinater.

Her er det nye detaljekort – som du kan gå på opdagelse i.

Læste du om de forskellige navneforslag – her er Brunneren et noget utraditionelt forslag til letbane-vognene. Læs historien her

Gratis kaffe og smagsprøver: Her åbner Lagkagehuset ny butik i Odense

Skrevet af: Simone Vestergaard
Grønningen 2018, Lagkagehuset
Grønningen 2018, Lagkagehuset

På tirsdag d. 23. oktober inviteres odenseanerne til stor åbningsfest, når Lagkagehuset udvider med endnu butik i Odense.

Deres fjerde butik i Odense åbner kæden i den gamle Cinemaxx bygning på Vestre Stationsvej.

Lagkagehuset er blevet Danmarks førende bagerkæde med et lækkert udvalg af kager og bagværk, og denne bliver deres 80. butik i rækken.

Det er godt gået, når man tænker på, at det er blot 10 år siden, at Lagkagehuset åbnede for første gang.

På nuværende tidspunkt ligger der butikker i Dalum, på Mågebakken og i Vestergade.

Den nye butik på Vestre Stationsvej bliver hermed den fjerde i rækken i Odense.

“Vi er vilde med Odense, og odenseanerne synes at dele vores passion for godt bagværk, sprøde salater, sandwich med masser af smag, den gode kop kaffe og selvfølgelig søde sager.

Vi ligger ganske rigtigt allerede i Vestergade i Odense, i Dalum og sammen med MENY på Mågebakken.

Men vi syntes også, at den centrale del af Odense ved Banegården og Kongensgade, og den vestlige del af Odense, skal have kortere vej til et besøg i Lagkagehuset,” fortæller Butikschef, Sandra Grundtvig Christoffersen, til MigogOdense.

Hun tilføjer;

“Vi åbner ganske rigtigt der, hvor den gamle Cinemaxx bygning lå, og vi glæder os til at blive en del af den nye historie og planerne for den del af byen, som i disse år gennemgår store forandringer.”

Grønningen 2018, Lagkagehuset

En passion til godt bagværk

Det var Ole Kristoffersen og Steen Skallebæk, der i sin tid fik ideen til at starte kageforretningen på baggrund af en stor passion for at udbrede kendskabet til godt bagværk.

Den passion deler Lagkagehuset i den grad med odenseanere – og fynboer i det hele taget, hvor kærligheden til det gode bagværk ikke er til at tage fejl af.

At dedikere en hel dag til brunsvigeren siger vist alt.

“Lagkagehuset er den lokale bager – lige meget hvor i landet vi ligger.

Vores sortiment varierer nemlig efter de traditioner, der er i de enkelte landsdele – og derfor er brunsvigeren selvfølgelig også en fast del vores sortiment på Fyn.” fortæller Sandra.

Morgenboller og gratis kaffe

Der er mange gode grunde til at kigge forbi Lagkagehuset på Vestre Stationsvej i næste uge.

På åbningsdagen tirsdag d. 23. oktober serveres der nemlig gratis kaffe, andre varme drikke og masser af smagsprøver hele dagen.

Inde i butikken kan man deltage i konkurrencen om en stor festlig lagkage, og i ugerne efter åbningen vil der løbende være gode tilbud til de kage- og brødglade sjæle.

Stemningsbilleder, Lagkagehuset


“På åbningsdagen tirsdag d. 23. oktober serverer vi en gratis kop kaffe til alle, som besøger os i Lagkagehuset på Vestre Stationsvej.

Her vil der være mulighed for at vinde en lagkage til 15 personer, nyde godt af vores åbningstilbud og så vil vi selvfølgelig fylde hylderne godt op med vores sortiment af brød, kager og salater til frokosten.” afslutter Sandra.

Lagkagehuset smugstarter dog allerede åbningsfesten med morgenboller og chokorug, allerede fra i morgen tidlig.

Programmet er som følger:

Fredag d. 19. oktober
– Der deles friskbagte morgenboller ud til virksomheder i nabolaget

Lørdag d. 20. oktober
– Der deles friskbagte morgenboller rundt til de nye naboer ved Vestre Stationsvej
– Der uddeles chokorug og kaffe ud i Odense ved Vesterport

Mandag d. 22. oktober
– Der deles chokorug ud til udvalgte skoler i byen: Odense Katedralskole i Jernbanegade 34, Sct. Knuds Gymnasium på Læssøegade 154, Thornbjerg Gymnasium på Skærmhatten 15 og Social & sundhedsskolen på Vester Stationsvej 8.

Åbningstilbud fra d. 23. oktober – 05. november:
– Køb en valgfri sandwich eller salat – og få en gratis flaske vand med 50 kr.
– Tre valgfri muffins (vælg mellem chokolade, blåbær & banan) 40 kr.
– Skærekage (gulerods, chokolade og banan) og valgfrit brød 60 kr.
– Valgfri stang (wiener eller kanel) 40 kr.

Du kan læse mere om åbningsfesten her.

Magiske dage for voksne: Cocktailbar tryller med cocktails

Skrevet af: Redaktionen

Der er Magiske Dage Festival i Odense i denne uge fyldt med begivenheder og aktiviteter.

De fleste er for børnefamilier i efterårsferien, men der er også en begivenhed, som mere rettet mod de voksne.

En af Odenses hotteste cocktailsteder Privaten afholder i forbindelse med Magiske Dage to aftener med Magical Cocktails.

Det foregår i morgen torsdag d. 18. oktober 19-21 og igen fredag d. 19. oktober 19-21.

Temaet er, at bartenderne i fællesskab med gæsterne forsøger at sammensætte flere forskellige ingredienser sammen og på den måde forsøge at skabe nye cocktail-oplevelser.

Det handler i sidste ende om at drikke dem

Med de dygtige bartendere på Privaten er der jo god mulighed for at få lidt ekspertviden på, hvad der passer godt sammen.

Sidst men ikke mindst så handler det jo om at drikke de cocktails, der fremstilles.

Således skriver man på Facebook;

“For én gangs skyld er det blevet tid til at lade de yngste hekse og troldmænd blive hjemme og gøre dig klar til en både opløftende, oplysende og helt igennem magisk aften på Privaten, hvor bartendere i verdensklasse vil stå for eliksirerne, mens en uddannet historiker tager jer med på en fortælling gennem verden.

Vi skal sammen smage på fire forskellige alkoholiske eliksirer og høre deres historie.

Vi skal både en tur tilbage i 1800-tallet, have et drys af voodoo-mystikken fra New Orleans, forbi til et royalt bryllup og endeligt slutte af i Paris.

Vi tør godt love, at det bliver uforglemmeligt!.”

Du kan se Facebook-begivenheden her

Du kan se her, hvordan du bestiller billetter til eventet torsdag

Her til fredag