Anmeldelse: Kok & Vin – fransk bistro i hjertet af Odense

Skrevet af: Rigeligtsmør.dk

Af Martin Villumsen, Rigeligtsmør.dk

Lige siden Kok & Vin slog dørene op for cirka fem år siden, er det kun gået én vej: Fremad. I dag er Kok & Vin en af Odenses mest populære bistroer, og restauranten er næsten altid fyldt godt op, hvilket der bestemt ikke er noget at sige til.

Et køkken med passion og kærlighed til stor velsmag

Selvom køkkenet på Kok & Vin er klassisk fransk med inspiration fra bl.a. Paris og Lyon, så præges menuen også af den danske sæson og de lokale råvarer, og man er ikke i tvivl om kokkenes passion og kærlighed til stor velsmag og respekt for råvarerne. Menukortet rummer både en tre-retters månedsmenu, den såkaldte tavlemenu, og et a la carte-kort, hvor man både finder mere eller mindre faste klassikere som f.eks. paneret rillettes med stegt foie gras og spejlæg, rørt tatar med vendte salater og fritter og créme brûlée, men også mere sæsonbetonede retter, der skiftes cirka én gang om måneden.

På Kok & Vin er det ikke kun maden, de brænder for, men også vinen – især når det kommer til de klassiske franske regioner som Bourgogne og Bordeaux. Og det er man ikke et sekund i tvivl om, når man ser vinkortet, der rummer mange spændende vine til meget fornuftige priser.

Kok & Vin, Odense, Snacks
Snacks en masse: brød, smør, sorte oliven, friterede frølår, blå kartoffelchips og rørt kulmule på ristet brød.

Intet måltid uden champagne og snacks

Denne aften havde vi overladt det hele til køkkenet, der fik lov at styre slagets gang, hvilket betød, at vi kom godt rundt i kortet og fik prøvet lidt af hvert på den aktuelle menu. Vi lagde ud med et dejligt og flot balanceret glas champagne fra A. Robert samt en god håndfuld snacks. Vi fik både lækre og smagfulde sorte oliven, kartoffelchips af blå kartofler, friterede frølår med chipotlemayo og rørt kulmule på ristet brød.

En lækkert start på aftenen, hvor især de saftige og perfekt tilberedte frølår og den rørte kulmule faldt i god jord hos min medspiser og jeg. Derudover fik vi også serveret en portion lækkert, friskbagt brød, der havde en dejlig sej og saftig krumme, hvortil vi fik et par ruller fransk smør. Det hele blev serveret på en ret blandet omgang service, der talte både mågestel, Quality Street-kagedåse og pommes frites-bakke, som man kender det fra den lokale grillbar, hvilket blot bidrog til den afslappede og hyggelige atmosfære, der er på Kok & Vin.

Kok & Vin, Odense, Pocheret torsk, ærter francaise
Pocheret torsk med fynsk rygeost, ærter à la francaise og dild

Danmark møder Frankrig (og Italien)

Den første forret, vi fik serveret, var et glimrende eksempel på, hvordan der både hentes inspiration fra det klassiske franske køkken og de lokale råvarer i sæson. Her stod den nemlig på pocheret torsk med rygeost, ærter à la francaise, og dild, hvor ærterne var tilberedt let sammen med bacon, hjertesalat og perleløg i en smule hønsefond; et klassisk fransk tilbehør, der smagte forrygende i selskab med den i øvrigt helt perfekt tilberedte torsk, rygeost og dild. Det hele blev skyllet ned med en gang lækker halvtør tysk riesling fra Weingut Reichsrat von Buhl.

Køkkenet på Kok & Vin er på ingen måde dogmatisk, hvilket også blev bekræftet af næste servering, som var tydeligt inspireret af den italienske brødsalat panzanella. Og her var der virkelig smæk på smagen. Retten var centreret omkring et dejligt stykke stegt rødspætte, der blev serveret med en creme på grillet peberfrugt, tomater, ansjoser, kapers, brød, basilikum og bitre salater. En spændende og lækker ret, der blev serveret med et glas udmærket rosévin fra Bandol.

Kok & Vin, Odense, Panzanella
Stegt rødspætte à la panzanella

En lækker tatar og unghane med trøffel

Inden hovedretten fik vi en lille portion oksetatar med saltsyltede citroner, wasabi og sprøde ris, hvilket var en smagskombination, der kom lidt bag på os og viste sig at smage vanvittigt godt. De syltede citroner var hakket og rørt med kødet, og wasabien var til stede i form af små, sprøde wasabikugler. Hertil var der lidt mayo, bitre salater og små sprøde “chips” af ris, og i glasset var der en Châteauneuf-du-Pape, der havde fået 12 måneder på fad, hvilket havde givet den lidt sødme, der gjorde, at den fungerede ret godt til de lidt skarpe smage i tataren.

Efter at have været en stilmæssig smuttur til både Italien og Japan, kom vi tilbage til Frankrig, da det var blevet tid til hovedretten, som stod på sprødstegt, udbenet lår af unghane med de første nye danske majs, kantareller, chorizo, salvie og en intens fjerkræssauce. Det hele blev ved serveringen dækket af en fornuftig portion friskrevet sommertrøffel, som du kan se på billedet i toppen af indlægget. Dette var virkelig en lækker servering, der var sprængfyldt med velsmag. Hertil fik vi et dejligt glas hvid bourgogne fra Auxey-Duresse, der havde masser af fedme og syre til at hamle op med fjerkræ og trøffel.

Kok & Vin, Odense, Tatar
Tatar med saltsyltede citroner, wasabi og sprøde ris

Ost og dessert

Selvom vi var ved at være godt fyldte, så manglede vi både ost og dessert, så efter en kort pause og lidt frisk luft satte vi os til rette igen og fortsatte med lidt ost til deling. Vi fik serveret fem skønne franske oste (Brillat-Savarin, Comté, Fleur de Marquis, Langre, Roquefort og Valencay), der alle var perfekt tempereret. Hertil fik vi lidt syltede rosiner, friskbagt maltbrød og et glas Banyuls, der fungerede glimrende til de fleste af ostene.

Nu var det blevet tid til dessert, og den første, vi fik serveret, var en gang syltede abrikoser med crumble, kærnemælksfromage og vanilleis. En rimelig simpel kombination, der bare smagte rigtig godt. Næste og aftenens sidste dessert var en fortolkning af “rød grød med fløde” bestående af en dejlig og frisk bærsorbet, råsyltede bær, hvid chokolade og en mælkeskum, der kom på ved servering. Igen; en simpel og og utroligt velsmagende dessert, der havde masser af syre og friskhed fra de råsyltede bær. Til begge desserter fik vi et glas Riesling Auslese (altså sød riesling) fra Weingut Groebe i Rheinhessen. Et dejligt glas, der matchede begge desserter fint.

Kok & Vin, Odense, Ost, Dessert, Rød grød med fløde
Oste og desserter

Dommen

Som du nok kan gætte, så var både min medspiser og jeg ved at omkomme efter den omgang, men ikke desto mindre, så var det endnu engang en udsøgt fornøjelse at besøge Kok & Vin. Alle retter, vi fik denne aften, var fyldt til randen med velsmag, og der var ikke et eneste element på nogle af serveringerne, der virkede overflødige. Der var lagt tanke og kærlighed bag hver eneste ret, og det var man som gæst ikke i tvivl om. Betjeningen er uhøjtidelig og kompetent og altid smilende og imødekommende.

Der er utroligt hyggeligt på Kok & Vin, og de formår at skabe en atmosfære, hvor man som gæst virkelig føler sig tilpas. Både betjeningen, den franske musik i baggrunden, den rustikke indretning og det blandede stel, der bliver brugt til servering, er alle med til at skabe den skønne stemning.

Kok & Vin
St. Gråbrødrestræde 19
5000 Odense C
http://www.kokogvin.dk/

Burgerkæde kommer til byen: The Burger Concept åbner snart i Odense

Skrevet af: Michael Qureshi
Brødrene bag The Burger  Concept
Brødrene bag The Burger Concept

Silkeborg, Holstebro, Viborg, Egå og snart Odense.

Den fremadstormende burgerkæde The Burger Concept slår snart dørene op til deres femte og største restaurant.

Den kommer til at ligge i Odense, og der er store forventninger til indtoget i Danmarks tredjestørste by.

“Vi glæder os nemlig enormt meget til at forsyne vores fynske venner med de saftigste burgere med alt det bedste tilbehør såsom sprøde fries, der knaser tilpas meget mellem tænderne, og smager endnu bedre med en lækker dip efter eget valg.

Få en iskold milkshake, der altid lige kan klemmes ned sammen med en toplækker burger fra vores spændende menukort,” lyder det fra indehaverne og brødrene Simon og Morten Franck Jacobsen i en pressemeddelelse.

På deres Facebook søger de også pt personale blandt andet en restaurantchef.

PR-foto

Åbner i Rosengårdcentret

Når Odenses nyeste burgerrestaurant åbner bliver det i Rosengårdcentret, der i forvejen satser meget på deres Food Avenue.

“Når vi åbner vores nye burger-restaurant i Rosengårdcentret, som i øvrigt bliver vores hidtil største, bliver det med udgangspunkt i nye tiltag, der skal skabe en hyggelig atmosfære, så vores kære kunder kan nyde deres måltid i hyggelige, nærmest hjemlige, omgivelser.

Det er nemlig sådan, vi bedst kan lide det her hos The Burger Concept, og hygge er vel et begreb, der kan forstås, hvad enten man er fra Jylland, Fyn eller Sjælland?,” lyder det fra brødrene, der har stor succes med konceptet i de fire øvrige byer.

Åbner med et brag

Da restauranten åbnede i Holstebro var det med gratis burgere, så mon ikke de finder på noget lignende i Odense?

“Når vi slår dørene op for vores nyeste The Burger Concept restaurant i Odense i udgangen af 2019, bliver det med et brag, der kan sammenlignes med, hvad der sker på himlen, når klokken slår 24 på nytårsaften.

Vi kører nemlig med vilde og knaldgode åbningstilbud, så alle madglade burger elskere kan få en smagsprøve på, hvad der venter dem, når de i fremtiden aflægger Rosengårdcentret et visit og slentrer ned ad Food Avenue, som er et nyt tiltag i det store indkøbscenter.”

Burgerbrødrene satser på solide burgere til fornuftige priser, og det har givet pote i de jyske byer. De fleste af deres burgermenuer ligger på 79 kr.

Du kan læse mere om The Burger Concept her

Unikt foredrag i Odense: Drabscheferne fortæller om de største sager

Skrevet af: Michael Qureshi
PR-foto
PR-foto

I løbet af et år dukker mange spændende mennesker op i Odense for at holde foredrag.

Men det er sjældent, at man møder to så fascinerende foredragsholdere på samme scene.

Drabscheferne Kurt Kragh og Ove Dahl kommer nemlig til Odense næste år, hvor de fortæller om de mest spektakulære drab i nyere dansk historie.

Kurt Kragh og Ove Dahl er Danmarks mest erfarne og respekterede drabsefterforskere og har indgående kendskab til nogle af de mest gruopvækkende drabssager i Danmark.

På denne aften deler Kragh og Dahl detaljer om sagerne, som du ikke havde mulighed for at læse i aviserne. Der er dog noget tid endnu, men arrangørerne fra Tikko melder, at billetsalget allerede stryger afsted, så man skal nok være hurtigt ude.

Du skal sætte kryds i kalenderen ved den 6. maj 2020, hvor du kommer i over to timers selskab med de profilerede drabschefer. Du kan booke billetter her

De syv motiver – unikt indblik i politiets efterforskningsmetoder

De to garvede drabsefterforskere fortæller om de syv motiver, der typisk ligger bag et drab – jalousi, begær, profit, magt, udstødelse, hævn eller fanatisme.

De kommer i foredraget ind på konkrete og store landskendte sager som Amagermanden, Stewardesse-drabet og Sonay-drabet, der i tidens løb trak store overskrifter, og giver et helt unikt indblik i politiets efterforskningsmetoder.

Foredraget gør dig også klogere på, hvorfor nogle mennesker vælger at begå den ultimative og frygtelige forbrydelse – at slå et andet menneske ihjel.

Du kan læse mere om det her.

Har mødt mange mordere

Kurt Kragh og Ove Dahl har været med til at opklare nogle af de mest opsigtsvækkende mord i Danmark og har siddet ansigt til ansigt med både mænd og kvinder, der har taget livet af andre mennesker

Kurt Kragh har været i politiet i 37 år, heraf 27 år som kriminalkommisær og souschef i Rejseholdet. Her var Kurt primært efterforskningsleder af en række af de tungeste drabssager både i Danmark og uden for landets grænser.

Ove Dahl har været ansat 40 år i politikorpset, heraf de sidste otte år som drabschef ved Københavns Politi, hvor han også har været souschef og røverichef.

Både Kurt Kragh og Ove Dahl er kendte ansigter på TV og er forfattere til flere bøger om efterforskningsarbejde og de konkrete sager, de gennem tiden har arbejdet på.

Hvad: Foredrag – Drabscheferne
Hvor: Odense Congress Center
Hvornår: Onsdag d. 6. maj 2020
Billetsalg her

Smagen af jul: McDonalds lancerer risalamande som Sundae-is

Skrevet af: Redaktionen
PR-foto McDonalds
PR-foto McDonalds

Det er sjældent, at fastfood-giganten McDonalds lancerer et produkt kun tiltænkt det danske marked.

Men det er lige præcis, hvad der sker i denne uge, når McDonalds Danmark lancerer deres Sundae Deluxe Is à l’amande.

Altså en af deres klassiske Sundae-is, der smager af risalamande-is.

Julen begynder allerede på torsdag i de danske McDonald’s restauranter.

Her lancerer McDonald’s en variant i sundae-deluxe serien. Sundae Deluxe Is à l’amande. Den er på menuen frem til 20 januar.

Den består af klassisk sundae-is, mandelsplitter, kirsebærsauce og flødeskum.

Ingen jul uden risalamande

En tidligere sæsonvariant har været æble/kanel sidste efterår. McDonald’s har store forhåbninger til den. Varianten er helt igennem udtænkt og udviklet i Danmark.

Det skriver McDonalds i en pressemeddelelse.

“Der er selvfølgelig en del ikoniske produkter på vores menu, når vi er McDonald’s.

Derudover udvikler vi løbende danske produkter i tråd med danskernes præferencer og ønsker.

For mig er det ikke jul uden ris ala mande, og sådan er der mange danskere, der har det.

Man kan få traditionel ris ala mande mange steder.

Når vi lancerer en udgave, er det selvfølgelig med et McDonaldsk glimt i øjet.

Vi håber, at vi med vores kolde take på alle danskeres yndlingsjuledessert kan gøre vores til, at så mange som muligt kommer i julestemning,” siger Marie Halmø Hürdum, marketingdirektør, McDonald’s Danmark.

Hindbærsnitte-is og White Russian Is

Her i Odense er vi dog vant til, at der eksperimenteres med is. Paradis Is i Aalborg har tidligere også lavet en risalamande is, hindbærsnitte-is.

Det er en ny vej, McDonalds gerne vil tage, at de laver helt specifikke produkter rettet mod et lokalt marked som Danmark. Det fortalte McDonalds marketingsdirektør til Dansk Markedsføring forleden;

“Det er klart, at vi skal have ikoniske og populære produkter som Big Mac og McNuggets på menuen, men reelt har vi mulighed for også at produktudvikle og markedsføre i tråd med danskernes ønsker,” sagde hun.