Anmeldelse: Kok & Vin – fransk bistro i hjertet af Odense

Skrevet af: Rigeligtsmør.dk

Af Martin Villumsen, Rigeligtsmør.dk

Lige siden Kok & Vin slog dørene op for cirka fem år siden, er det kun gået én vej: Fremad. I dag er Kok & Vin en af Odenses mest populære bistroer, og restauranten er næsten altid fyldt godt op, hvilket der bestemt ikke er noget at sige til.

Et køkken med passion og kærlighed til stor velsmag

Selvom køkkenet på Kok & Vin er klassisk fransk med inspiration fra bl.a. Paris og Lyon, så præges menuen også af den danske sæson og de lokale råvarer, og man er ikke i tvivl om kokkenes passion og kærlighed til stor velsmag og respekt for råvarerne. Menukortet rummer både en tre-retters månedsmenu, den såkaldte tavlemenu, og et a la carte-kort, hvor man både finder mere eller mindre faste klassikere som f.eks. paneret rillettes med stegt foie gras og spejlæg, rørt tatar med vendte salater og fritter og créme brûlée, men også mere sæsonbetonede retter, der skiftes cirka én gang om måneden.

På Kok & Vin er det ikke kun maden, de brænder for, men også vinen – især når det kommer til de klassiske franske regioner som Bourgogne og Bordeaux. Og det er man ikke et sekund i tvivl om, når man ser vinkortet, der rummer mange spændende vine til meget fornuftige priser.

Kok & Vin, Odense, Snacks
Snacks en masse: brød, smør, sorte oliven, friterede frølår, blå kartoffelchips og rørt kulmule på ristet brød.

Intet måltid uden champagne og snacks

Denne aften havde vi overladt det hele til køkkenet, der fik lov at styre slagets gang, hvilket betød, at vi kom godt rundt i kortet og fik prøvet lidt af hvert på den aktuelle menu. Vi lagde ud med et dejligt og flot balanceret glas champagne fra A. Robert samt en god håndfuld snacks. Vi fik både lækre og smagfulde sorte oliven, kartoffelchips af blå kartofler, friterede frølår med chipotlemayo og rørt kulmule på ristet brød.

En lækkert start på aftenen, hvor især de saftige og perfekt tilberedte frølår og den rørte kulmule faldt i god jord hos min medspiser og jeg. Derudover fik vi også serveret en portion lækkert, friskbagt brød, der havde en dejlig sej og saftig krumme, hvortil vi fik et par ruller fransk smør. Det hele blev serveret på en ret blandet omgang service, der talte både mågestel, Quality Street-kagedåse og pommes frites-bakke, som man kender det fra den lokale grillbar, hvilket blot bidrog til den afslappede og hyggelige atmosfære, der er på Kok & Vin.

Kok & Vin, Odense, Pocheret torsk, ærter francaise
Pocheret torsk med fynsk rygeost, ærter à la francaise og dild

Danmark møder Frankrig (og Italien)

Den første forret, vi fik serveret, var et glimrende eksempel på, hvordan der både hentes inspiration fra det klassiske franske køkken og de lokale råvarer i sæson. Her stod den nemlig på pocheret torsk med rygeost, ærter à la francaise, og dild, hvor ærterne var tilberedt let sammen med bacon, hjertesalat og perleløg i en smule hønsefond; et klassisk fransk tilbehør, der smagte forrygende i selskab med den i øvrigt helt perfekt tilberedte torsk, rygeost og dild. Det hele blev skyllet ned med en gang lækker halvtør tysk riesling fra Weingut Reichsrat von Buhl.

Køkkenet på Kok & Vin er på ingen måde dogmatisk, hvilket også blev bekræftet af næste servering, som var tydeligt inspireret af den italienske brødsalat panzanella. Og her var der virkelig smæk på smagen. Retten var centreret omkring et dejligt stykke stegt rødspætte, der blev serveret med en creme på grillet peberfrugt, tomater, ansjoser, kapers, brød, basilikum og bitre salater. En spændende og lækker ret, der blev serveret med et glas udmærket rosévin fra Bandol.

Kok & Vin, Odense, Panzanella
Stegt rødspætte à la panzanella

En lækker tatar og unghane med trøffel

Inden hovedretten fik vi en lille portion oksetatar med saltsyltede citroner, wasabi og sprøde ris, hvilket var en smagskombination, der kom lidt bag på os og viste sig at smage vanvittigt godt. De syltede citroner var hakket og rørt med kødet, og wasabien var til stede i form af små, sprøde wasabikugler. Hertil var der lidt mayo, bitre salater og små sprøde “chips” af ris, og i glasset var der en Châteauneuf-du-Pape, der havde fået 12 måneder på fad, hvilket havde givet den lidt sødme, der gjorde, at den fungerede ret godt til de lidt skarpe smage i tataren.

Efter at have været en stilmæssig smuttur til både Italien og Japan, kom vi tilbage til Frankrig, da det var blevet tid til hovedretten, som stod på sprødstegt, udbenet lår af unghane med de første nye danske majs, kantareller, chorizo, salvie og en intens fjerkræssauce. Det hele blev ved serveringen dækket af en fornuftig portion friskrevet sommertrøffel, som du kan se på billedet i toppen af indlægget. Dette var virkelig en lækker servering, der var sprængfyldt med velsmag. Hertil fik vi et dejligt glas hvid bourgogne fra Auxey-Duresse, der havde masser af fedme og syre til at hamle op med fjerkræ og trøffel.

Kok & Vin, Odense, Tatar
Tatar med saltsyltede citroner, wasabi og sprøde ris

Ost og dessert

Selvom vi var ved at være godt fyldte, så manglede vi både ost og dessert, så efter en kort pause og lidt frisk luft satte vi os til rette igen og fortsatte med lidt ost til deling. Vi fik serveret fem skønne franske oste (Brillat-Savarin, Comté, Fleur de Marquis, Langre, Roquefort og Valencay), der alle var perfekt tempereret. Hertil fik vi lidt syltede rosiner, friskbagt maltbrød og et glas Banyuls, der fungerede glimrende til de fleste af ostene.

Nu var det blevet tid til dessert, og den første, vi fik serveret, var en gang syltede abrikoser med crumble, kærnemælksfromage og vanilleis. En rimelig simpel kombination, der bare smagte rigtig godt. Næste og aftenens sidste dessert var en fortolkning af “rød grød med fløde” bestående af en dejlig og frisk bærsorbet, råsyltede bær, hvid chokolade og en mælkeskum, der kom på ved servering. Igen; en simpel og og utroligt velsmagende dessert, der havde masser af syre og friskhed fra de råsyltede bær. Til begge desserter fik vi et glas Riesling Auslese (altså sød riesling) fra Weingut Groebe i Rheinhessen. Et dejligt glas, der matchede begge desserter fint.

Kok & Vin, Odense, Ost, Dessert, Rød grød med fløde
Oste og desserter

Dommen

Som du nok kan gætte, så var både min medspiser og jeg ved at omkomme efter den omgang, men ikke desto mindre, så var det endnu engang en udsøgt fornøjelse at besøge Kok & Vin. Alle retter, vi fik denne aften, var fyldt til randen med velsmag, og der var ikke et eneste element på nogle af serveringerne, der virkede overflødige. Der var lagt tanke og kærlighed bag hver eneste ret, og det var man som gæst ikke i tvivl om. Betjeningen er uhøjtidelig og kompetent og altid smilende og imødekommende.

Der er utroligt hyggeligt på Kok & Vin, og de formår at skabe en atmosfære, hvor man som gæst virkelig føler sig tilpas. Både betjeningen, den franske musik i baggrunden, den rustikke indretning og det blandede stel, der bliver brugt til servering, er alle med til at skabe den skønne stemning.

Kok & Vin
St. Gråbrødrestræde 19
5000 Odense C
http://www.kokogvin.dk/

ArtWeek 2018: Bryggeriet Flakhaven lancerer kunst-øl

Skrevet af: Jens Erik Møller
Foto: Bryggeriet Flakhaven
Foto: Bryggeriet Flakhaven

Lørdag 28. juli indledes den ugelange kunstfestival ArtWeek 2018, som finder sted i DOK5000. Men det handler ikke kun om traditionel kunst som skulpturer, malerier og den slags.

I år er der nemlig også brygget en helt særlig ArtWeek-øl, som sælges i en begrænset periode i forbindelse med festivalen.

Det er brygmester Peter Schrøder fra Bryggeriet Flakhaven, der står bag øllen, der med brygmesterens egne ord er ”en fyldig, ravfarvet øl med en sød malt-profil med en alkoholprocent på cirka 5 procent.”

Selvom det er første gang, at der laves en særlig ArtWeek-øl, så mener Peter Schrøder, at det lå lige til højrebenet at lave en øl i forbindelse med ArtWeek.

”Vi vil gerne støtte op om kunst og kultur og på den her måde, kan vi vise vores håndværk og kunst,” siger Peter Schrøder.

Der er i første omgang brygget 1000 liter ArtWeek-øl, men Peter Schrøder understreger, at der sagtens kan laves mere ArtWeek-øl, hvis den bliver en succes.

Ølsmagning på åen

ArtWeek-øllen sælges selvfølgelig ved Bryggeriet Flakhaven, men den er også sat i salg hos blandt andet Gorm’s, First Hotel Grand, Arkaden Food Market, Storms Pakhus og hos H.J. Hansen Vin.

Men du kan også smage den i mere kunstneriske rammer. Som en del af ArtWeek 2018 arrangeres der fredag 3. august en helt særlig ølsmagning på Odense Å i samarbejde med Odense Aafart.

Her kan du smage ArtWeek-øllen og flere andre øl fra Bryggeriet Flakhaven samtidig med, at du underholdes med livemusik og kunstfortællinger. Udover Peter Schrøders præsentation af øllen, så vil kunstner Michael Sasserson fortælle om sin kunst.

Foto: Odense Aafart.

Efter denne særlige ølsmagning inklusiv livemusik og kunst er der mulighed for at nyde en særlig ArtWeek-platte på Flakhaven.

Hele herligheden koster 595 kr. inkl. et meget flot Eventyrligt Øl Glas, og vil du kun deltage i selve øl-smagningen på åen, koster det 295 kr. Du kan købe billet til ølsmagning på åen her.

Under ArtWeek-ugen kan du også opleve kunsten helt tæt på. Der er blandt andet croquis tegning med nøgenmodeller, stenhugger-workshop og spændende foredrag. Læs mere om ArtWeek 2018 her

Unikt tiltag: Gloove donerer 75 % af overskuddet til gode formål

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

VI har før skrevet om det danske firma Gloove, der tilbyder alternativ flyttehjælp til en pris, der er 60-70 procent billigere end traditionelle flyttemænd. Du kan læse den historie her.

“Odense har taget rigtig godt imod konceptet, og væksten i byen har været rigtig fin. Det er skønt, at folk har fået øjnene op for, at flytning kan gøres på en ny, smartere og billigere måde,” fortæller Andreas Zacho, stifter af Gloove.

Og nu er Gloove så klar med en endnu en vild nyhed. Den deleøkonomiske platform har nemlig besluttet sig for, hvert år at donere 75% af deres overskud til almennyttige formål.

Virksomheder skal tage et ansvar

Donationerne vil primært gå til miljøinitiativer og lokalt foreningsliv i eksempelvis Odense.

“Det var Storm P. der sagde: ‘Alle taler om vejret, men ingen gør noget ved det’. Det samme kan siges om mange virksomheders holdning og handling til deres social ansvar. Beslutningen er taget, fordi vi mener, at virksomheder skal gå forrest og tage et større ansvar for samfundet og ikke mindst miljøet,” siger Andreas Zacho.

Gloove er i forvejen baseret på en fællesskabstanke om at hjælpe hinanden. Når du skal flytte, kan du gennem platformen på Gloove.dk bestille studerende til at hjælpe med at bære. Prisen er 225 kr. timen pr. studerende.

Mere end penge

I to år har Gloove arbejdet på at give danskerne et billigt og socialt alternativ til deres flytning. Men for seks måneder siden trådte Andreas Zachos partner ud af virksomheden, og siden har Andreas arbejdet på, at bevæge virksomheden i en anden retning.

”Iværksætteri er hårdt arbejde, og jeg gerne arbejde for et mål, der er større end blot at tjene penge. Jeg vil gerne være med til at forbedre samfundet og miljøet. Jeg mener, at dette initiativ kan give en unik mulighed for, at vi som folk kan hjælpe hinanden og forbedre lokalsamfundene på tværs af landet og forhåbentlig på tværs af landegrænserne i takt med, at virksomheden vokser,” siger Andreas Zacho.

Lokale initiativer er vejen frem

Så vidt Andreas ved, er Gloove den eneste deleøkonomiske platform i verden, der nu indfører dette tiltag.

”Vi har som dele-økonomisk platform en masse muligheder, som traditionelle virksomheder ikke har, og det mener vi, skal udnyttes rigtigt. Derfor har vi besluttet, at bruge vores virksomhed til at arbejde mod en bæredygtig fremtid for hele samfundet,” siger Andreas Zacho.

Det er især miljøet og lokale initiativer, der lægger Andreas Zachos hjerte nær. Han mener kun, at det er gennem lokale initiativer, hvor mennesker engagerer sig direkte, at vi kan opnå en større forandring.

”Miljøet kræver al vores opmærksomhed, og den bedste måde at gøre det konkret på er ved, at vi begynder med os selv. Der er mange af de mindre foreninger og udviklingsprojekter rundt om i landet, der har et kæmpe potentiale for at skabe den nødvendige forandring, hvis de blot får lidt hjælp med på vejen,” afslutter Andreas Zacho.

Donationerne vil ikke kun blive givet som direkte støtte, men også som eksempelvis vejledning, økonomistyring eller revisorhjælp.

Bas Under Byens Bro: Ny bas-festival indtager Odense

Skrevet af: Jens Erik Møller
Bas Under Buen har tidligere gæstet Odense. I 2018 bliver det afløst af den nye bas-fetival Bas Under Byens Bro. Arkivfoto
Bas Under Buen har tidligere gæstet Odense. I 2018 bliver det afløst af den nye bas-fetival Bas Under Byens Bro. Arkivfoto

De sidste tre år har Odense haft fornøjelsen af et besøg af endags-festivalen Bas Under Buen forskellige steder i byen. Men efter at den mistede en del af sin økonomiske støtte blev 2018-udgaven i Odense aflyst tidligere på året. Dermed afholdes Bas Under Buen nu kun på Frederiksberg og i Aarhus.

Men det betyder langt fra, at det er slut med bas-tung folkefest i Odense, for i kølvandet på aflysningen af Bas Under Buen er et nyt initiativ – Bas Under Byens Bro – sat i søen.

Fredag 20. juli fra kl. 15 til 23 bliver området ved Byens Bro på Østre Stationsvej, derfor omdannet til en festivalplads med otte timers musikalsk underholdning i velkendte bas-genrer som reggae, dubstep, dub, Ggarage, grime, trap, drum & bass.

Line up med nyt talent og erfarne kræfter

Og der bliver noget for enhver bas-smag, da publikum kan blandt andet kan opleve artister som ZOOKEEPERS, DJ Ras Kjærbo, Amin Safari, Black Daniels, Jesus Kristus Lydsystem, Mass F, Dieko / Daniel Møller, Skøtt & Tams, LHT Sound og TRAUZERS. Der er således både nye talenter og erfarne kræfter inden for bas-musikken.

Arrangementet er gratis, men arrangørerne bag opfordrer publikum til at købe mad og drikke på festivalpladsen, og på den måde sikre et økonomisk grundlag for en bas-festival de kommende år. Musikhuset Posten leverer kolde drikkevarer, mens den populære foodtruck Falafelhuset serverer mad til festivalens gæster.

Du kan læse mere om Bas Under Byens Bro her

Sushikursus hos Arkaden: Lær at lave den perfekte rulle

Skrevet af: Jens Erik Møller
Foto: Bar Ramen
Foto: Bar Ramen

Elsker du sushi, så skal du læse med her – for nu kan du selv lære at lave de lækreste sushistykker.

Søndag 5. august kl. 10 afholder Arkaden Food Marked nemlig sushikursus, hvor Andreas fra Arkadens japanske gadekøkken, Bar Ramen, viser, hvordan du ruller den perfekte sushirulle, mens han fortæller om sushiens historie.

På kurset vil Andreas lære deltagerne den svære kunst at koge ris, så de er helt perfekte, hvordan man skærer fisk til forskellige typer af sushiruller samt hvordan sushi anrettes efterfølgende.

Når du og de andre deltagere har kogt ris, skåret fisk og rullet sushi, så er der fællesmiddag med sushi og den japanske øl Sapporo – og som en ekstra bonus, så præmieres de flotteste sushiruller med to gavekort á 250 kr.

Læs mere om Arkadens sushikursus her, hvor du også kan købe billet.

Prisen for at deltage i sushikurset er 399 kr.

Sommerteater ved Odense Slot: Fransk komedieklassiker i nye klæ’r

Skrevet af: Jens Erik Møller
Foto: Teatret Slotsgården
Foto: Teatret Slotsgården

Det er efterhånden blevet en fast sommertradition med teater i den gamle slotsgård ved Odense Slot i Kongens Have. Således også i år, hvor Teatret Slotsgården fortolker den klassiske Moliére-komedie Scapins Rævestreger.

Og selvom komedien er skrevet helt tilbage i 1671, har den stadig relevans i dag, mener leder af Teatret Slotsgården, Jacob Moth-Poulsen.

“Hvis man spillede det som dengang, hvor det blev skrevet, og bare genskabte noget, så har det ingen relevans. Så er det en slags museumsteater. Men når man læser Moliére, er der en eviggyldig tematik. Og med nyuddannede skuespillere med fingerne på pulsen, så skaber vi noget nyt,” siger Jacob Moth-Poulsen, og fortsætter:

“Vi spiller ikke i historiske kostumer eller bruger parykker, og vi har flyttet handlingen fra Napoli til en hønsegård med dragkostumer og hønsekostumer. Men fordi hans stykker er  mesterværker, så er det genkendeligt også i dag.”

Derfor er publikum, ifølge Jacob Moth-Poulsen, garanteret en helt unik, crazy og moderne teateroplevelse.

Moderne, crazy og ungt teater

Grundfilosofien bag Teatret Slotsgården er da også at lave sommerteater under åben himmel på nye måder, som bevæger sig væk fra de klassiske en-til-en komedier og lystspil, som præger langt de fleste sommerteatre og friluftsscener.

“Vi vil gerne lave noget, som er der, hvor teaterscenen er ligenu. Det skal være en crazy og inkluderende oplevelse, så publikum får en eksklusiv oplevelse,” siger Jacob Moth-Poulsen.

Derfor er omgivelserne i den gamle slotsgård, hvor der er plads til 150 publikummer også helt perfekt, mener teaterlederen, der også var med til at starte Teatret Slotsgården tilbage i 2012..

“Vi ønsker at gøre teateroplevelsen mere nærværende, så alle kan se selv det mindste, der sker på scenen.”

Teatret Slotsgården er da også netop kendt for sine nyfortolkninger det klassiske teaterrepertoire. Det har hvert eneste år siden 2013 underholdt odenseanerne med komedier af franske Moliére – deriblandt Don Juan og Den Indbildte Syge – og i år er det så klassikeren Scapins Rævestreger’s tur til at komme på plakaten.

Scapins Rævestreger har premiere 21. juli og spiller frem til 18. august i slotsgården ved Odense Slot – dog med en enkelt afstikker til Aalborg, hvor stykket kan opleves i dagene 25. juli til 29. juli på amfiscenen i haven bag Kunsten.

Du kan købe billet til Scapins Rævestreger her.