Anmeldelse: Kok & Vin – fransk bistro i hjertet af Odense

Skrevet af: Rigeligtsmør.dk

Af Martin Villumsen, Rigeligtsmør.dk

Lige siden Kok & Vin slog dørene op for cirka fem år siden, er det kun gået én vej: Fremad. I dag er Kok & Vin en af Odenses mest populære bistroer, og restauranten er næsten altid fyldt godt op, hvilket der bestemt ikke er noget at sige til.

Et køkken med passion og kærlighed til stor velsmag

Selvom køkkenet på Kok & Vin er klassisk fransk med inspiration fra bl.a. Paris og Lyon, så præges menuen også af den danske sæson og de lokale råvarer, og man er ikke i tvivl om kokkenes passion og kærlighed til stor velsmag og respekt for råvarerne. Menukortet rummer både en tre-retters månedsmenu, den såkaldte tavlemenu, og et a la carte-kort, hvor man både finder mere eller mindre faste klassikere som f.eks. paneret rillettes med stegt foie gras og spejlæg, rørt tatar med vendte salater og fritter og créme brûlée, men også mere sæsonbetonede retter, der skiftes cirka én gang om måneden.

På Kok & Vin er det ikke kun maden, de brænder for, men også vinen – især når det kommer til de klassiske franske regioner som Bourgogne og Bordeaux. Og det er man ikke et sekund i tvivl om, når man ser vinkortet, der rummer mange spændende vine til meget fornuftige priser.

Kok & Vin, Odense, Snacks
Snacks en masse: brød, smør, sorte oliven, friterede frølår, blå kartoffelchips og rørt kulmule på ristet brød.

Intet måltid uden champagne og snacks

Denne aften havde vi overladt det hele til køkkenet, der fik lov at styre slagets gang, hvilket betød, at vi kom godt rundt i kortet og fik prøvet lidt af hvert på den aktuelle menu. Vi lagde ud med et dejligt og flot balanceret glas champagne fra A. Robert samt en god håndfuld snacks. Vi fik både lækre og smagfulde sorte oliven, kartoffelchips af blå kartofler, friterede frølår med chipotlemayo og rørt kulmule på ristet brød.

En lækkert start på aftenen, hvor især de saftige og perfekt tilberedte frølår og den rørte kulmule faldt i god jord hos min medspiser og jeg. Derudover fik vi også serveret en portion lækkert, friskbagt brød, der havde en dejlig sej og saftig krumme, hvortil vi fik et par ruller fransk smør. Det hele blev serveret på en ret blandet omgang service, der talte både mågestel, Quality Street-kagedåse og pommes frites-bakke, som man kender det fra den lokale grillbar, hvilket blot bidrog til den afslappede og hyggelige atmosfære, der er på Kok & Vin.

Kok & Vin, Odense, Pocheret torsk, ærter francaise
Pocheret torsk med fynsk rygeost, ærter à la francaise og dild

Danmark møder Frankrig (og Italien)

Den første forret, vi fik serveret, var et glimrende eksempel på, hvordan der både hentes inspiration fra det klassiske franske køkken og de lokale råvarer i sæson. Her stod den nemlig på pocheret torsk med rygeost, ærter à la francaise, og dild, hvor ærterne var tilberedt let sammen med bacon, hjertesalat og perleløg i en smule hønsefond; et klassisk fransk tilbehør, der smagte forrygende i selskab med den i øvrigt helt perfekt tilberedte torsk, rygeost og dild. Det hele blev skyllet ned med en gang lækker halvtør tysk riesling fra Weingut Reichsrat von Buhl.

Køkkenet på Kok & Vin er på ingen måde dogmatisk, hvilket også blev bekræftet af næste servering, som var tydeligt inspireret af den italienske brødsalat panzanella. Og her var der virkelig smæk på smagen. Retten var centreret omkring et dejligt stykke stegt rødspætte, der blev serveret med en creme på grillet peberfrugt, tomater, ansjoser, kapers, brød, basilikum og bitre salater. En spændende og lækker ret, der blev serveret med et glas udmærket rosévin fra Bandol.

Kok & Vin, Odense, Panzanella
Stegt rødspætte à la panzanella

En lækker tatar og unghane med trøffel

Inden hovedretten fik vi en lille portion oksetatar med saltsyltede citroner, wasabi og sprøde ris, hvilket var en smagskombination, der kom lidt bag på os og viste sig at smage vanvittigt godt. De syltede citroner var hakket og rørt med kødet, og wasabien var til stede i form af små, sprøde wasabikugler. Hertil var der lidt mayo, bitre salater og små sprøde “chips” af ris, og i glasset var der en Châteauneuf-du-Pape, der havde fået 12 måneder på fad, hvilket havde givet den lidt sødme, der gjorde, at den fungerede ret godt til de lidt skarpe smage i tataren.

Efter at have været en stilmæssig smuttur til både Italien og Japan, kom vi tilbage til Frankrig, da det var blevet tid til hovedretten, som stod på sprødstegt, udbenet lår af unghane med de første nye danske majs, kantareller, chorizo, salvie og en intens fjerkræssauce. Det hele blev ved serveringen dækket af en fornuftig portion friskrevet sommertrøffel, som du kan se på billedet i toppen af indlægget. Dette var virkelig en lækker servering, der var sprængfyldt med velsmag. Hertil fik vi et dejligt glas hvid bourgogne fra Auxey-Duresse, der havde masser af fedme og syre til at hamle op med fjerkræ og trøffel.

Kok & Vin, Odense, Tatar
Tatar med saltsyltede citroner, wasabi og sprøde ris

Ost og dessert

Selvom vi var ved at være godt fyldte, så manglede vi både ost og dessert, så efter en kort pause og lidt frisk luft satte vi os til rette igen og fortsatte med lidt ost til deling. Vi fik serveret fem skønne franske oste (Brillat-Savarin, Comté, Fleur de Marquis, Langre, Roquefort og Valencay), der alle var perfekt tempereret. Hertil fik vi lidt syltede rosiner, friskbagt maltbrød og et glas Banyuls, der fungerede glimrende til de fleste af ostene.

Nu var det blevet tid til dessert, og den første, vi fik serveret, var en gang syltede abrikoser med crumble, kærnemælksfromage og vanilleis. En rimelig simpel kombination, der bare smagte rigtig godt. Næste og aftenens sidste dessert var en fortolkning af “rød grød med fløde” bestående af en dejlig og frisk bærsorbet, råsyltede bær, hvid chokolade og en mælkeskum, der kom på ved servering. Igen; en simpel og og utroligt velsmagende dessert, der havde masser af syre og friskhed fra de råsyltede bær. Til begge desserter fik vi et glas Riesling Auslese (altså sød riesling) fra Weingut Groebe i Rheinhessen. Et dejligt glas, der matchede begge desserter fint.

Kok & Vin, Odense, Ost, Dessert, Rød grød med fløde
Oste og desserter

Dommen

Som du nok kan gætte, så var både min medspiser og jeg ved at omkomme efter den omgang, men ikke desto mindre, så var det endnu engang en udsøgt fornøjelse at besøge Kok & Vin. Alle retter, vi fik denne aften, var fyldt til randen med velsmag, og der var ikke et eneste element på nogle af serveringerne, der virkede overflødige. Der var lagt tanke og kærlighed bag hver eneste ret, og det var man som gæst ikke i tvivl om. Betjeningen er uhøjtidelig og kompetent og altid smilende og imødekommende.

Der er utroligt hyggeligt på Kok & Vin, og de formår at skabe en atmosfære, hvor man som gæst virkelig føler sig tilpas. Både betjeningen, den franske musik i baggrunden, den rustikke indretning og det blandede stel, der bliver brugt til servering, er alle med til at skabe den skønne stemning.

Kok & Vin
St. Gråbrødrestræde 19
5000 Odense C
http://www.kokogvin.dk/

Tre dage i denne uge: Smag 10 vine fra Rhône for en 50’er i vinbutik

Skrevet af: Michael Qureshi
Arkivfoto
Arkivfoto

Vinbutikken Bichel Vine har gang i en masse forskellige særarrangementer.

I tre dage i denne uge fra torsdag d. 23. maj frem til lørdag d. 25. maj kan du i deres butik i Nørregade smage 10 vine fra Rhône for 50 kr.

“Rhônedalens vine spiller en vigtig rolle både i Bichels historie og i vores sortiment, der er et af Danmarks bedste på Rhône!

Hvis du tror, at Rhônevin er tungt og kedeligt, eller hvis du lige som os elsker Rhônevine, så er begge dele en god grund til at kigge forbi butikken i Odense,” skriver Bichel Vine i en pressemeddelelse.

Smag diversiteten og dybden i Rhône – stilmæssigt og kvalitetsmæssigt – Rhône leverer både de enkle, friske hverdagsvine og de udødelige kultvine, der kan gemmes i 30 år.

Kan smages fra torsdag til lørdag

Vinene kan smages i butikken de tre dage – torsdag og fredag 15 -18 og lørdag 11-14.

Hvidvin
Côtes du Rhône Blanc 2018, Guigal

Rosévin
Côtes du Rhône Rosé 2015, Guigal

Rødvine
IGP “Les Plans” 2016, Santa Duc
Côtes du Rhône “la Réméjeanne” 2018, Domaine la Remejeanne (DK’s bedste bag-in-box)
Côtes du Rhône 2017, Clos Romane
Cairanne “Réserve des Seigneurs” 2016, Domaine de l’Oratoire Saint Martin
Châteauneuf-du-Pâpe 2016, Château Fortia
Gigondas “Haut Garrigues” 2016, Domaine Santa Duc
Saint-Joseph 2016, Bernard Gripa
Côte Rôtie “Château d’Ampuis” 2015, Guigal

Hvad: Vin-event i Bichel Vine
Hvor: Nørregade 29
Hvornår:
Torsdag d. 23. maj
Fredag d. 24. maj
Lørdag d. 25. maj

Du kan købe din billet på 50 kr. her

Torsdagskoncerter: Fede navne spiller i Kongens Have

Skrevet af: Redaktionen
Arkivfoto
Arkivfoto

Når kalenderen rammer juli er det ensbetydende med, at de populære og altid velbesøgte torsdagskoncerter i Kongens Have ruller ud.

I år er der igen store musikalske oplevelser i vente for os odenseanere.

Navnene er netop blevet offenliggjort, og her bliver to af dagene dedikeret en hyldest til henholdsvis Kim Larsen og Woodstock festivalen.

Derudover kan man glæde sig til at synge med, når Back to Back og Sandmen i løbet af juli optræder på scenen.

Hyldest til Kim Larsen

Årets torsdagskoncerter åbner 4. juli med en vaskeægte hyldest til den afdøde legende, Kim Larsen, der jo havde Odense i hjertet lige til det sidste.

Grassolin og Smukke Møller med solister sørger for fællessang på alle de gode klassikere.

Torsdagen efter er der blevet plads til en helt særlig Woodstock Festival aften. Her optræder navne som Kira Skov og Dicte blandt andet. Det skal nok blive festligt.

Torsdag d. 18. juli er Back to Back hovednavnet, mens Sandmen runder Torsdagskoncerterne af d. 25. juli.

Der er fri entré til alle fire torsdage.

Her er programmet

18.00-22.15 alle torsdage

4. juli: Hyldest til Kim Larsen med Grassolin og Smukke Møller med solister

11. juli: Ruby Port, Rambuk, Woodstock Tribute feat. Kira Skov, Bjørn Fjæstad, Dicte og Mika Vandborg

18. juli: Odense Klassik, Patina og Back to Back

25. juli: Papaya, Mawic og The Sandmen

Kæmpe fest tre dage på havnen: Så meget sker der til Havnekulturfestival 2019

Skrevet af: Redaktionen
Pressefoto
Pressefoto

Traditionen tro danner havneområdet i Odense ramme for en sand folkefest i maj.

Det sker, når Havnekulturfestival atter løber af stablen hen over tre dage fra fredag til søndag i den kommende weekend.

Startskuddet lyder på fredag 24. maj kl. 16, og det bliver en intensiv weekend med flere hundrede aktiviteter for både børn og voksne.

Havnekulturfestivalen har i mange år fungeret som en kulturel smeltedigel for musik, dans, gadeoptræden, børneaktiviteter, kunsthåndværk og meget andet, og det er blandt andet her, at de kulturelle vækstlag mødes med det mere professionelle kulturliv.

Det kan ses i det omfattende program, som festivalen har udsendt.

Mange aktiviteter fordelt på flere områder

Festivalen er gratis og de mange aktiviteter er fordelt på områderne Havnepladsen, Londongade, Promenadebyen, Byens Ø, Færøsk Regatta samt et kreativt område på Kunst kajen.

Derudover fortsætter man det gode samarbejde med Storms Pakhus. Her sker der noget alle tre dage i løbet af dagen, og der afholdes blandt andet afterparty, når dags- og aftenaktiviteterne på havnen er slut.

Her får du overblikket

Musik

Festivalen byder på et omfattende musikalsk program med oplevelser for enhver aldersgruppe. De store trækplastre i år er Katinka, Moses:Andreas, Love Shop og Ida Kudo.

Derudover spiller både lokale bands, og Odense Drengekor optræder også.

Dans

På Dansescenen leverer en række lokale foreninger og dansere en perlerække af spændende og fængende optrædener.

Her kan du opleve alt fra tyrkisk folkedans, mavedans og salsa til hiphop, streetdance.

For børn

Festivalen byder på mange oplevelser og aktiviteter for børn. Som et særligt højdepunkt er der Kristians store Ramasjang Quiz.

Der er faktisk designet Legeruten, så børnene får oplevet mest muligt.

Man kan blandt andet boltre sig på Legepladsen, tage på en sjov rejse i affaldsverdenen med Odense Renovation, prøve kostumer til Frøbjerg Festspil, lære at cykle slalom over vippebræt og prøve chaufførsædet hos Fynbus.

Vandaktiviteter

Odense Havnebad har åbent, så man kan tage en svømmetur. Man kan få en tur med en færge, man kan prøve et SUP board, waterbubbles, RIB-båd og Splash Jump.

Mad

Det er flere kendinge på Odenses madscene, der kan købes mad og drikke fra til Havnekulturfestival. Umashi, Cafe Kosmos og Gopa Club er blandt andet repræsenteret. I de mange madboder får man mad fra alle verdenshjørner og masser af lækkerier til dessert.

Her kan du se Havnekulturfestivalens fulde program