Anmeldelse: Kok & Vin – fransk bistro i hjertet af Odense

Skrevet af: Rigeligtsmør.dk

Af Martin Villumsen, Rigeligtsmør.dk

Lige siden Kok & Vin slog dørene op for cirka fem år siden, er det kun gået én vej: Fremad. I dag er Kok & Vin en af Odenses mest populære bistroer, og restauranten er næsten altid fyldt godt op, hvilket der bestemt ikke er noget at sige til.

Et køkken med passion og kærlighed til stor velsmag

Selvom køkkenet på Kok & Vin er klassisk fransk med inspiration fra bl.a. Paris og Lyon, så præges menuen også af den danske sæson og de lokale råvarer, og man er ikke i tvivl om kokkenes passion og kærlighed til stor velsmag og respekt for råvarerne. Menukortet rummer både en tre-retters månedsmenu, den såkaldte tavlemenu, og et a la carte-kort, hvor man både finder mere eller mindre faste klassikere som f.eks. paneret rillettes med stegt foie gras og spejlæg, rørt tatar med vendte salater og fritter og créme brûlée, men også mere sæsonbetonede retter, der skiftes cirka én gang om måneden.

På Kok & Vin er det ikke kun maden, de brænder for, men også vinen – især når det kommer til de klassiske franske regioner som Bourgogne og Bordeaux. Og det er man ikke et sekund i tvivl om, når man ser vinkortet, der rummer mange spændende vine til meget fornuftige priser.

Kok & Vin, Odense, Snacks
Snacks en masse: brød, smør, sorte oliven, friterede frølår, blå kartoffelchips og rørt kulmule på ristet brød.

Intet måltid uden champagne og snacks

Denne aften havde vi overladt det hele til køkkenet, der fik lov at styre slagets gang, hvilket betød, at vi kom godt rundt i kortet og fik prøvet lidt af hvert på den aktuelle menu. Vi lagde ud med et dejligt og flot balanceret glas champagne fra A. Robert samt en god håndfuld snacks. Vi fik både lækre og smagfulde sorte oliven, kartoffelchips af blå kartofler, friterede frølår med chipotlemayo og rørt kulmule på ristet brød.

En lækkert start på aftenen, hvor især de saftige og perfekt tilberedte frølår og den rørte kulmule faldt i god jord hos min medspiser og jeg. Derudover fik vi også serveret en portion lækkert, friskbagt brød, der havde en dejlig sej og saftig krumme, hvortil vi fik et par ruller fransk smør. Det hele blev serveret på en ret blandet omgang service, der talte både mågestel, Quality Street-kagedåse og pommes frites-bakke, som man kender det fra den lokale grillbar, hvilket blot bidrog til den afslappede og hyggelige atmosfære, der er på Kok & Vin.

Kok & Vin, Odense, Pocheret torsk, ærter francaise
Pocheret torsk med fynsk rygeost, ærter à la francaise og dild

Danmark møder Frankrig (og Italien)

Den første forret, vi fik serveret, var et glimrende eksempel på, hvordan der både hentes inspiration fra det klassiske franske køkken og de lokale råvarer i sæson. Her stod den nemlig på pocheret torsk med rygeost, ærter à la francaise, og dild, hvor ærterne var tilberedt let sammen med bacon, hjertesalat og perleløg i en smule hønsefond; et klassisk fransk tilbehør, der smagte forrygende i selskab med den i øvrigt helt perfekt tilberedte torsk, rygeost og dild. Det hele blev skyllet ned med en gang lækker halvtør tysk riesling fra Weingut Reichsrat von Buhl.

Køkkenet på Kok & Vin er på ingen måde dogmatisk, hvilket også blev bekræftet af næste servering, som var tydeligt inspireret af den italienske brødsalat panzanella. Og her var der virkelig smæk på smagen. Retten var centreret omkring et dejligt stykke stegt rødspætte, der blev serveret med en creme på grillet peberfrugt, tomater, ansjoser, kapers, brød, basilikum og bitre salater. En spændende og lækker ret, der blev serveret med et glas udmærket rosévin fra Bandol.

Kok & Vin, Odense, Panzanella
Stegt rødspætte à la panzanella

En lækker tatar og unghane med trøffel

Inden hovedretten fik vi en lille portion oksetatar med saltsyltede citroner, wasabi og sprøde ris, hvilket var en smagskombination, der kom lidt bag på os og viste sig at smage vanvittigt godt. De syltede citroner var hakket og rørt med kødet, og wasabien var til stede i form af små, sprøde wasabikugler. Hertil var der lidt mayo, bitre salater og små sprøde “chips” af ris, og i glasset var der en Châteauneuf-du-Pape, der havde fået 12 måneder på fad, hvilket havde givet den lidt sødme, der gjorde, at den fungerede ret godt til de lidt skarpe smage i tataren.

Efter at have været en stilmæssig smuttur til både Italien og Japan, kom vi tilbage til Frankrig, da det var blevet tid til hovedretten, som stod på sprødstegt, udbenet lår af unghane med de første nye danske majs, kantareller, chorizo, salvie og en intens fjerkræssauce. Det hele blev ved serveringen dækket af en fornuftig portion friskrevet sommertrøffel, som du kan se på billedet i toppen af indlægget. Dette var virkelig en lækker servering, der var sprængfyldt med velsmag. Hertil fik vi et dejligt glas hvid bourgogne fra Auxey-Duresse, der havde masser af fedme og syre til at hamle op med fjerkræ og trøffel.

Kok & Vin, Odense, Tatar
Tatar med saltsyltede citroner, wasabi og sprøde ris

Ost og dessert

Selvom vi var ved at være godt fyldte, så manglede vi både ost og dessert, så efter en kort pause og lidt frisk luft satte vi os til rette igen og fortsatte med lidt ost til deling. Vi fik serveret fem skønne franske oste (Brillat-Savarin, Comté, Fleur de Marquis, Langre, Roquefort og Valencay), der alle var perfekt tempereret. Hertil fik vi lidt syltede rosiner, friskbagt maltbrød og et glas Banyuls, der fungerede glimrende til de fleste af ostene.

Nu var det blevet tid til dessert, og den første, vi fik serveret, var en gang syltede abrikoser med crumble, kærnemælksfromage og vanilleis. En rimelig simpel kombination, der bare smagte rigtig godt. Næste og aftenens sidste dessert var en fortolkning af “rød grød med fløde” bestående af en dejlig og frisk bærsorbet, råsyltede bær, hvid chokolade og en mælkeskum, der kom på ved servering. Igen; en simpel og og utroligt velsmagende dessert, der havde masser af syre og friskhed fra de råsyltede bær. Til begge desserter fik vi et glas Riesling Auslese (altså sød riesling) fra Weingut Groebe i Rheinhessen. Et dejligt glas, der matchede begge desserter fint.

Kok & Vin, Odense, Ost, Dessert, Rød grød med fløde
Oste og desserter

Dommen

Som du nok kan gætte, så var både min medspiser og jeg ved at omkomme efter den omgang, men ikke desto mindre, så var det endnu engang en udsøgt fornøjelse at besøge Kok & Vin. Alle retter, vi fik denne aften, var fyldt til randen med velsmag, og der var ikke et eneste element på nogle af serveringerne, der virkede overflødige. Der var lagt tanke og kærlighed bag hver eneste ret, og det var man som gæst ikke i tvivl om. Betjeningen er uhøjtidelig og kompetent og altid smilende og imødekommende.

Der er utroligt hyggeligt på Kok & Vin, og de formår at skabe en atmosfære, hvor man som gæst virkelig føler sig tilpas. Både betjeningen, den franske musik i baggrunden, den rustikke indretning og det blandede stel, der bliver brugt til servering, er alle med til at skabe den skønne stemning.

Kok & Vin
St. Gråbrødrestræde 19
5000 Odense C
http://www.kokogvin.dk/

Kendt restaurant: Vin og pil-selv rejer ad libitum kører hele sommeren

Skrevet af: Michael Qureshi

Sidste år var det en bragende succes.

Nu gentager den kendte Restaurant Nordatlanten genistregen. De kører med et sommerkoncept, som de kalder rejer og vin ad libitum.

Vi danskere elsker konceptet med, at man må spise lige så meget man vil for en fast pris. Oftest er det fantasien om at spise løs af alskens lækkerier og drikke sig vissen i god vin der er det bedste.

Virkeligheden er langt hyppigere, at man hurtigt er mæt og tilpas.

Pil-selv rejer frisk fra fangst

Men konceptet på Restaurant Nordatlanten er genialt. Det er pil-selv rejer frisk fra fangst.

På deres Facebook-side skriver de følgende;

“Vores populære sommerkoncept med grønlandske pil-selv rejer og vin & bobler ad libitum er på kortet igen!

Det er ægte sommer i Danmark, og det skal nydes til fulde. Vi har opgraderet vores udendørsområde med større terrasse, der er oplagt til kolde drikke og varme sommerdage.

Spis og drik alt hvad hjertet og maven begærer for 269 kr.”

Tilbuddet gælder dog i lidt begrænsede tidsrum. Tirsdage mellem 18-21 og fredag samt lørdag 15-18.

Sommer tilbuddet starter på næste fredag den 1. juni og går hen over sommeren, så der bliver rigeligt tid til at nå at prøve konceptet.

Dyre biler: Jesper Buch kommer til Odense i et lyn af en Audi

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: DR Presse
Foto: DR Presse

Just Eat-stifteren Jesper Buch er med sin deltagelse i Løvens Hule blevet en ret så populær og kendt skikkelse i hele landet.

Han er også kendt for sin passion for lækre superbiler, og han har blandt andet ejet en Lamborghini. På lørdag den 26. maj kan du hilse på Jesper Buch, når en række af Danmarks dyreste superbiler gæster Brandts Klædefabrik.

Jesper Buch er i år med i kørerfeltet til Velgørenhedsløbet Cool Car Race, der hvert år indsamler penge til børn, som trænger til en ekstra håndsrækning.

“Kom til Odense på lørdag 9.00-10.30 ved Brandts Klædefabrik og se 40 superbiler og spark lidt dæk,” skriver Jesper Buch på sin Facebook-side.

Han afslører, at han selv kommer i et lyn af en Audi.

“I finder mig ved en sort Audi RS6 med 02 på siden,” skriver Buch.

Sådan ser en AudiRS6 ud

Den er hurtigere end en Lamborghini

I kommentarsporet på Facebook-opslaget drilles Jesper Buch dog med, at en Audi 6’er model er en familiebil. Men den rige erhvervsprofil er ikke sen til at komme med en respons på den påstand.

“Skal vi ud og kigge? Selvom superbil og AudiRs6 i samme sætning er lidt…Tja. Men han har måske solgt sin Lamborghini,” skriver Per Bendiksen i en kommentar.

Jesper Buch svarer hurtigt;

“Det har jeg ikke (solgt) – den er bare langsommere end RS6 (730HP), og jeg orker ikke 1500 km i en italiensk 2 pers.,” skriver Jesper Buch.

Der er i skrivende stund 78, der har liket den kommentar.

Eneste Ferrari i verden indpakket på denne måde

I år kan bilentusiaster i Odense også glæde sig over verdens eneste Ferrari California indpakket i et unika-kunstværk af den danske Los Angeles-baserede kunstner Mikael B.

Cool Car Race kører i år gennem Sverige, Danmark og Tyskland den 25.-27. maj 2018.

Cool Car Race begyndte i 2012 som et løb for velhavende erhvervsfolk, der gerne ville støtte børn med behov for en ekstra håndsrækning. I 2017 blev der indsamlet 911.484 kr., og i løbet af de seks år, Cool Car Race har eksisteret, har 150 deltagere indsamlet mere end to mio. kroner til velgørenhed.

Fra 2018 går de indsamlede penge til CoolUnite-fonden, som derefter sender pengene videre til børn i Danmark.

I år kører manden bag løbet, marketingdirektør i Coolshop Jacob Risgaard, i en Ferrari, som er indpakket i et unika-kunstværk malet af den nationalt og internationalt anerkendte kunstner Mikael B, der til daglig bor i Los Angeles.

Det kan du læse meget mere om her

Kæmpe havnefest i weekenden: Så mange fede ting sker der

Skrevet af: Jens Erik Møller
Pressefoto
Pressefoto

Sidste weekend i maj danner havneområdet i Odense traditionen tro rammerne for en sand folkefest.

Det sker, når Havnekulturfestivalen løber af stablen for 14. gang. Startskuddet lyder på fredag 25. maj kl. 16, og det bliver en intensiv weekend med flere hundrede aktiviteter for både børn og voksne.

Havnekulturfestivalen har i mange år fungeret som en kulturel smeltedigel for musik, dans, gadeoptræden, børneaktiviteter, kunsthåndværk og meget andet, og det er blandt andet her, at de kulturelle vækstlag mødes med det mere professionelle kulturliv.

Det kan ses i det omfattende program, som festivalen har udsendt.

Mange aktiviteter fordelt på flere områder

Festivalen er gratis og de mange aktiviteter er fordelt på områderne Havnepladsen, Det Grønne Område, Siloøen, Byens Ø, Vandaktiviteter samt et helt nyt kreativt område på Kulturkajen.

Derudover kan festivalen præsentere et nyt samarbejde med naboerne i Storms Pakhus. Her afholdes der blandt andet afterparty, når dags- og aftenaktiviteterne på havnen er slut.

Her får du overblikket

Musik

Festivalen byder på et omfattende musikalsk program med oplevelser for enhver aldersgruppe – lige fra rap og hiphop til metalaften på Kranscenen lørdag aften. De store trækplastre er The Sandmen, Moody og Aura, der spiller på Musikscenen på Havnepladsen hhv. fredag og lørdag aften.

Dans

På Dansescenen leverer en række lokale foreninger og dansere en perlerække af spændende og fængende optrædener. Her kan du opleve alt fra tyrkisk folkedans, mavedans og salsa til hiphop, streetdance og opvisning med Viking Cheerleaders og Odense Tamburkorps.

For børn

Festivalen byder på mange oplevelser og aktiviteter for børn. Man kan blandt andet prøve en sjov cykel, sejle på de syv verdenshave i sandkassens sørøverskib, blive malet i ansigtet som en løve på Kunstkajen eller tage på skattejagt med LegeRuten. Og som et særligt højdepunkt optræder Motor Mille søndag eftermiddag kl. 12.30.

Mad

Uden mad og drikke går den ikke, og festivalens forskellige områder byder på et overflødighedshorn af gastronomiske oplevelser. Spis i Ungdomshusets pølsevogn eller prøv smørrebrød og frikadeller i Gyda’s Have. Eller vegansk guf hos Venchi i form af lækon-burgere og sandwiches med kikærtemousse.

Til dessert er der blandt andet hjemmelavet italiensk is hos Il Gusto – for blot at nævne nogle af de mange madtilbud i festivalområdet. Og så må man ikke glemme Gourmetteltet, der serverer tre-retters gourmetmiddag og brunch deluxe. Det er placeret på terrassen ved Ungdomshusets Café med udsigt over havnebadet.

Pressefoto

Det må du ikke misse

  • Female festival fredag og lørdag, hvor du blandt andet kan få lavet din egen Boob t-shirt.
  • Retrogaming, hvor du kan prøve Tekken, Mario og andre af de gamle computerspil fra 80’erne.
  • Åben cirkustræning med Dynamo på Byens Ø.
  • Parkouropvisning lørdag eftermiddag kl. 16 på Byens Ø
  • Vandaktiviteter – fx Water balls på vandet ved Byens Ø eller en tur på vandscooter ved Gl. Havnekaj
  • Oplevelseshave for børn med “Teater Transportable” og modighedstest, hvor børn får et modighedsdiplom og en lille gave.
  • Det internationale hjørne med blandt andet folkemusik og kædedans fra Anatolien.
  • Arbejdende kunstnere og kunsthåndværkere, streetperformere og gademusikanter på Kunstkajen.
  • Gourmettelt med tre-retters menu og brunch de-luxe.

Her kan du se Havnekulturfestivalens fulde program.

 

Gigantisk projekt i Odense: Byggeri for halv milliard sættes i gang

Skrevet af: Jens Erik Møller
Foto: www.barfoedgroup.dk
Foto: www.barfoedgroup.dk

Ejendomskoncernen Barfoed Group har netop offentliggjort byggeplaner for Munkebjerg Park i Odense M.

Der er i den grad store planer for den nye Odense-bydel. Det skriver nyhedsitet Byens Ejendom.

Barfoed Group opførte allerede i 2010 de første 188 lejeboliger på Munkebjerg Park, der har været fuldt udlejet, siden de stod færdige. Nu har Odense Kommune vedtaget en ny lokalplan for området, der samlet set giver Barfoed Group mulighed for at opføre yderligere 75.000 kvadratmeter byggeri.

700-800 nye boliger opføres

Den nye lokalplan vil, ifølge Byens Ejendom, tilføre Munkebjerg Park 700-800 nye boliger i op til 10 etagers højde samt lejemål til forskelligt erhvervsformål.

Byggeriet forventes, ifølge Byens Ejendom, at blive opført etapevis i de kommende fire til fem år, og det samlede byggeri vil have en værdi på mellem 1,6 og 1,7 milliarder kr. Både bolig- og erhvervsdelen tegnes af arkitektfirmaet Juul & Frost.

Byggeriet starter til august

Første etape af byggeriet går i gang til august. Det drejer sig om 20.000 kvadratmeter bolig- og erhvervslejemål til en værdi af op mod 500 millioner kr. Ifølge planerne kommer det nye byggeri til at indeholde 145 lejeboliger i forskellige størrelser samt erhverv i form af blandt andet kontor, dagligvarebutikker, fitness, detail, hotel og daginstitutioner.

Munkebjerg Park er blandt andet nabo til Syddansk Universitet, Forskerparken, EUC Lillebælt, Syddansk Erhvervsskole og det nye supersygehus (OUH).

Området har ifølge koncerndirektør Frederik Barfoed et stort behov for alle typer af lejeboliger, da mere end 60.000 mennesker kommer til at bo og arbejde i området til daglig.

Det er desuden vigtigt for Barfoed Group, at hele området får et parklignende præg, så boligerne bliver opført i et miljø med nem adgang til fredskov og egne fritidsarealer.

Torsdagskoncerter: Her er navnene

Skrevet af: Jens Erik Møller
Go Go Berlin spiller 26. juli og afslutter dermed de populære torsdagskoncerter i Kongens Have. Pressefoto: Morten Rygaard
Go Go Berlin spiller 26. juli og afslutter dermed de populære torsdagskoncerter i Kongens Have. Pressefoto: Morten Rygaard

Nu er navnene klar til de populære torsdagskoncerter i Kongens Have i juli måned. Næsten i hvert fald, for det sidste hovednavn mangler endnu. Men allerede nu står det klart, at det bliver fire torsdage fyldt med musikalske godbider.

Det hele skydes i gang 5. juli med den vestjyske sværvægter, Johnny Madsen. Som opvarmning kan odensianerne opleve dancehall-gruppen Holmens Hustlers, så hvis man ikke er til den vestjyske folk-rocklegende, er der alligevel guf for øregangene i Kongens Have denne torsdag. Samme dag er der også åbning af ITU Multisport World Championships Festival i Kongens Have, hvilket medfører, at haven er indrettet lidt anderledes, end den plejer. Men scenen er der ikke rykket ved. Den står samme sted som altid.

Ugen efter, den 12. juli, er det Shaka Loveless’ tur til at indtage scenen. Han får følgeskab af Par-Don og elektro-duoen Rest in Beats.

Og der er i sandhed noget for enhver smag, for torsdag 19. juli bliver Kongens Have en skøn blanding af metal, dansktop og disco. Det sker, når scenen indtages af Divided by X, Katrine på toppen og ABBAtizers.

Det hele sluttes af 26. juli, hvor Go Go Berlin og Caliber Mecs samt et endnu ikke offentliggjort hovednavn står for underholdningen.

Der er fri entré til de fire torsdagskoncerter.