Anmeldelse: Restaurant Vår – En ny perle i Odense

Skrevet af: Madsvin.com

Af Mads Vindfeld Andersen, Madsvin.com

I april måned spillede jungletrommerne højt i Odense – i hvert fald i de gastronomiske kredse. Restaurant Vår var på vej, anført af ingen ringere end Jacob Burmølle-Jensen, der med sin fortid hos Restaurant Naert og Kadeau byder op til gastronomisk dans fra øverste hylde.

Nærmest hurtigere end nyheden om den kommende Restaurant Vår dukkede op var dørene åbnet, og jeg kunne sætte mig til bords i de skønne, minimalistisk-indrettede lokaler, hvor der kun er seks borde.

Tag ikke fejl – minimalismen og det høje gastronomiske niveau betyder ikke tørre miner. Her er hjertevarme og medmenneskelighed allerede fra vi træder ind af døren og hvor vi vises til bords og bliver budt på et glas (slovenske) bobler – et glas bobler der er smule ude af balance.

Lidt for bitter i smagen og det urtede og nærmest myntede udtryk stak lidt for meget af for mig.

Stilen hos Restaurant Vår er soleklar: bæredygtighed skal være i centrum, og der stilles tårnhøje krav til råvarerne. Vinen er fra det mere naturlige hjørne, forstået på den måde at det er økologi og biodynamik der hersker, og man er ikke bleg for at eksperimentere med vine fra Slovenien og Grækenland – faktisk er det noget der aktivt opsøges.

Slovenske bobler

 

Stilen hos Restaurant Vår er soleklar: bæredygtighed skal være i centrum, og der stilles tårnhøje krav til råvarerne. Vinen er fra det mere naturlige hjørne, forstået på den måde at det er økologi og biodynamik der hersker, og man er ikke bleg for at eksperimentere med vine fra Slovenien og Grækenland – faktisk er det noget der aktivt opsøges.

Til vores bobler får vi hele tre snackanretninger:

  1. Torsk og dildcreme med fladbrød
  2. Kalvetatar med fermenteret tomatjuice, røget marv og løgkarse
  3. Røget gris med spidskål, oxideret hvidvin, makrel, revet havgus og karse.

Torsk og dild er som skabt for hinanden, og det sprøde, letbrændte fladbrød agerer på fornemste vis det sprøde element til denne luksus omgang ”chips og dip”.

Fisk og dild

Kalvetataren er et mesterværk i sig selv – muligvis den bedst tilsmagte tatar jeg har fået til dato, og den røgede gris afslutter smukt tre særdeles fornemme snacks.

Tatar, røget marv og tomatjuice
Gris, dashi og kål

Konceptet

Hos Restaurant Vår er konceptet ganske simpelt. Du kan vælge enten 5 eller 10 retter med dertilhørende vinmenu – that’s it. Retternes beskrivelse er, som resten af konceptet, temmelig simpel, men det skal du ikke lade dig snyde af – her er lagt timer og atter timer i tilberedningen, og hvert eneste element er blevet kælet for af både køkkenet og naturen hvor råvaren kommer fra.

Middagen

Vores første ret er: Hellefisk, grønt fra Nørregaarden og løvstikke.

På tallerkenen var et stykke rå hellefisk, grønkål, radiser, en brændt hellefiskcreme med blæk og en muslingebouillon med løvstikke. Fisken var frisk, som god fisk skal være det, cremen var fuld af smag og især kålen agerede dejligt modspil til den lidt fede creme. Muslingebouillonen og løvstikkeolien binder det hele sammen. Lækker og utroligt velsmagende forret.

Hellefisk, grønt fra Nørregaarden og løvstikke

Næste ret er forrel med enebær, fennikel, salat, saltribs fra 2015 og en sauce på grillet salat. For at forstå denne ret, er det vigtigt at man er opmærksom. Forrellen og saucen er meget milde i deres udtryk, da mængden af salt er yderst sparsom, hvis den overhovedet er til stede. Grunden til dette er de enormt delikate saltribs, der agerer det salte element i retten her.

Det er vigtigt at der i hver eneste bid er lidt ribs med, da retten ellers ikke præsenterer sig optimalt – en yderst spændende ret.

Forrel, grønne enebær og ribs

Vinen til de første to retter var en græsk, tør hvidvin fra Grækenland – ganske udmærket, men havde ikke synderligt meget personlighed.

Tetramythos

 

Vi fortsætter med det noget af det bedste fra havet: Hånddykkede kammuslinger fra Norge, rød grønkål (ja, det hedder det altså), broccoli, fermenteret stikkelsbær og svampebouillon. Her er ingen slinger i valsen. Kammuslingen er fra absolut øverste hylde – ditto tilberedningen. Stikkelsbærrene giver en interessant og yderst delikat smag, der gør sig godt med den behagelige svampebouillon.

Kammusling, gærede stikkelsbær og svampe

I glasset får vi en orangevin fra Italien, Lammidia bianco abbandonato – og ja, den er altså orange. Dette var mit første glas orangevin, noget jeg tidligere har været lidt skeptisk over for. Min skepsis blev lynhurtigt gjort til skamme. Her er tale om naturvin hvor staldlugten dominerer – på den gode måde. Ultra tør og syrlig vin, der på alle tangenter spiller smukt sammen med svampebouillonen og de fermenterede stikkelsbær. Mesterligt match – måske det bedste jeg har fået i år, hvis ikke det var for den næste ret..

Lammidia

Aftenens fjerde servering er et stykke torsk med en sauce på tomat, persille, løg og olivenolie samt lidt salat. Ekstremt simpel ret, hvor råvarernes kvalitet i sandhed vidner om hvor vigtigt den gode kvalitet er. Fisken er frisk og veltilberedt, saucen og tomatstykkerne er dejligt milde og især salaten skiller sig her ud med en ekstrem bitterhed og nærmest chilistærk fornemmelse – desværre fik jeg ikke fat i navnet på salaten.

Der hvor det hele går hen og bliver til et decideret mesterværk, er parringen med vinen. Tomat er svær at parre vin til – noget jeg hidtil selv kun har fundet semi-godkendte løsninger på. Indtil denne servering. Orangevinen løfter tomaten, og i det hele taget retten, op på et niveau, hvor det bliver til en oplevelse man sent glemmer – Vi købte en flaske orangevin med hjem til os selv.

 

Torsk, nye salater, olivenolie og tomat

Og ja – vinen er orange.

Orangevin

Nu bevæger vi os væk fra havet med en grød på havre, kyllingelever og forårsløg der er toppet med havgus og salvie samt en løgbouillon. Igen en ret med ekstremt velsmag. Køn er den ikke, men det er helt OK.

Kylling og salvie

Aftenens tredje vin, der blev serveret til denne ret, var fra Sicilien. For mig var den skudt ved siden af, og sommelieren fortalte også, at kyllingeleveren og salvien var noget de havde døjet med at sætte vin til.

Àgape

Den sjette servering bestod af lammetunge, rødbede, kartoffelmos samt en sauce på lam, gæret rabarberjuice og hvidløg. Det er meget sjældent, at jeg spiser tunge, mest fordi muligheden ikke rigtigt har budt sig. Her er tale om et stykke kød der er smørmørt og fuld af smag fra lammet.

Mosen er blid, de rå rødbeder bidrager med lidt jordet smag og saucen har den umiskendelige smag af god lammefond, som bliver brudt dejligt op af syren fra rabarberjuicen. Hvis jeg skulle vælge en ret, som restauranten kunne kalde for ”sikker”, forstået på den måde, at den vil please de fleste, ville det være denne – hvilket måske i endnu højere grad illustrerer hvor spændende maden er hos Restaurant Vår.

Lam, persille og løg

Vinen er en De Martino Viejas Tinajas 2014 fra Chile lavet på 100 % Cinsault. Lige som retten er også vinen en smagsmæssig crowdpleaser.

De Martino

Aftenens sidste ”hovedret” var et stykke nakkefilet fra Steengaard, stedet hvor du får Danmarks bedste svinekød, kålpuré, friteret grisefod samt en sauce på fond, hindbær og vinaigrette.

Godt svinekød skal ikke gennemsteges. Punktum. Det har Restaurant Vår forstået, og på tallerkenen lå dette vidunderlige rosastegte stykke nakkefilet. Grisefoden er i bund og grund ”bare” et lækkert stykke flæskesvær med knap så meget fedt. Smagen af svin er her i centrum, og især fileten dominerer – som den skal det.

I glasset fik vi en græsk rødvin der var dejlig frugtig og pleasende – også i vinmatchet fik svinekødet lov at dominere.

Gris, preserverede bær og bouillon

Til et måltid mad med mange indtryk hører der sig ost til. Osteanretningen her er meget simpel, og, vil nogen måske sige, en lille smule ude af trit med de ellers store ambitioner.

Vi får et stykke Gammel Knas fra Arla Unika, en af mine favoritoste samt et stykke Sirius (også Unika) – ditto favoritost, lidt ribsgelé, lynghonning og knækbrød ved siden af.

Ostene er, som altid, gode – men de lever ikke helt op til kreativiteten som aftenens måltid hidtil har budt på. Jacob, køkkenchefen hos Vår oplyste, at de arbejder på højtryk for at finde en mere unik leverandør af oste, så også denne servering kan komme helt op at ringe kreativitetsmæssigt (for smagen fejlede absolut intet).

Ost, gelé og kerner

I glasset fik vi en Tokaji Furmint, en vin der kan sammenlignes lidt med sauternes. Lækker og behagelig vin der med sine lette rosinnoter og syrlige præg matcher især Sirius-osten godt.

Királyudvar

Hvis retten med tomat, der blev mesterligt parret med en orangevin, var dagens bedste mad/vin match, må denne ret være min favoritservering. I en smuk skål kommer intet andet end en is på gulerod og havtorn, og Jacob følger op med en sirup lavet på aquavit (jep, snaps).

Vinklen her er den enormt gode kvalitet på gulerødderne, der er af en særlig sort, som jeg desværre ikke fik navnet på. Gulerødder og havtorn gør sig utroligt godt sammen, og serveringen her er ingen undtagelse. Aquavitsiruppen giver en dejligt sødme med en distinkt smag af diverse snapse-urter – et element der var en sand øjenåbner. En mesterlig servering, hvis man spørger mig.

Gulerod

I glasset en Riesling feinherb fra Mosel, der med sin skarpe syre gjorde sig godt til især isen.

Melsheimer

Aftenens sidste ret var en is lavet på porter, lidt solbærstøv og en mokkacrumble. Dejlig dyb smag af porter i isen, og tonerne fra solbær og mokkacrumblen gør sig bare fantastisk sammen med de mørke, brændte noter fra øl-isen.

Øl og solbær

I glasset en madeira, der ligesom crumble og solbær er et flot match til portersmagen fra isen.

Rainwater

Kaffen

Slutteligt kommer Jacob, køkkenchefen, ind til os og (hånd)brygger en skøn kande kaffe – her tyer man ikke til Nespresso-kapsler eller sekunda-stempelkaffe – nej, selv kaffen er et håndværk, ligesom resten af aftenen har været det.

Kaffe

Resultatet

Lad det være sagt med det samme. Her er tale om ren mesterklasse. Restauranten er dugfrisk på den odenseanske restaurantscene, og retterne står allerede nu ufatteligt skarpt, hvor kun den lettere uambitiøse osteanretning stikker ud – udelukkende grundet det tårnhøje niveau restauranten sætter for sig selv med de resterende retter.

Ydermere byder Restaurant Vår sig til med lette, velsmagende og nordiske retter, hvor vi er mil fra det smørtunge indkogningskøkken, der kendetegner mange af de mere franskorienterede restauranter i byen.

Odense har fået en ny toprestaurant – og du skal bestille dit bord snarest muligt – for der er kun seks borde pr. aften.

Restaurant Vaar
Vintapperstræde 10
5000 Odense C
http://vaar.dk/

 

Fik du ikke billet?: Bliv frivillig til Ed Sheeran-koncert

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Var du én af forventningsfulde, som det ikke lykkedes at få fat i billetter til nogle af Ed Sheerans Odense-koncerter, så er der nu blevet tændt endnu et håb.

Burger Anarchy i Odense, der til koncerterne har en madbod i Titusindårsskoven, søger nemlig frivillige, der er villige til at bruge deres lørdag på at servere burgere og nyde live-tonerne fra den britiske verdensstjerne i baggrunden.

Arbejdet består i sin enkelthed i at lange lækre burgere over disken i otte timer, alt imens du kan nyde tilstedeværelsen fra Ed Sheeran og selvfølgelig synge om kap med de øvrige frivillige i burgerboden.

Burger- og Ed Sheeran-aften

Arbejdet er som sagt ulønnet, men du vil til gengæld modtage et gavekort på 500 kr. til det populære Burger Anarchy i Odense som tak.

Du vil altså ikke modtage en decideret koncertbillet for arbejdet, men får altså chancen for at være med til koncerten fra en god placering i madområdet på koncertpladsen.

Foto: Burger Anarchy

Derudover er det vel også bare en oplagt mulighed for at få en hyggelig, musikalsk og spændende aften i selskab med andre dedikerede burger- og Ed Sheeran-fans.

Burger Anarchy mangler i skrivende stund 10 frivillige til koncerten d. 27. juli.

“Vi glæder os rigtig meget. Vi har allerede fuldt hold søndag, og håber på, at vi får samlet de sidste til lørdag snarest, så vi kan lægge vagtplan og holde velkomstmøde for alle,” fortæller restaurantchef, Nikki Molnár.

For at tilmelde dig, skal du præsentere dig selv i en mail til nikki@burgeranarchy.dk.

Varmepust fra syd: Over 30 grader i næste uge

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

De seneste par dage har budt på et okay sommervejr, men dog uden at ramme de helt høje temperaturer.

Men det vender for alvor i næste uge. Det skriver DMI i dag i en pressemeddelelse. 

Langtidsmeteorolog Steen Hermansen har kigget langt frem i prognoserne. Mest af alt ser han ikke de store udsving fra almindeligt dansk sommervejr. Og dog. Næste uge, ser nemlig ud til at skille sig ud, idet gedigen varmluft fra syd trækker op over landet. Derved er der mulighed for at det kan blive varmt – altså rigtig varmt.

Ifølge vagtchef Mette Wagner viser den seneste prognose, at det bliver varmt fra tirsdag og nogle dage frem.

”Langt de fleste steder kan vi nå eller passere de magiske 25° C, som er kriteriet for et dansk sommerdøgn. Gårsdagens prognose, tirsdag den 16. juli, var dog noget mere nærig med varmen både geografisk og tidsligt, så vi må vente og følge prognoserne frem mod næste uge, og holde øje med hvordan de udvikler sig.”

Tager man et kig på langtidsudsigterne for Odense på DMI.dk, lover den altså også 30 grader på onsdag, op til 31 grader torsdag og 30 grader fredag.

Jo længere frem i tiden man forsøger at sige noget om vejret, des mere usikkert bliver det. Derfor skal næste uges varme også tages med et gran salt.

Langtidsmeteorolog ved DMI, Steen Hermansen uddyber:

”Det ser temmelig sikkert ud, at det bliver varmere i næste uge, og det virker også sikkert, at vi nok skal komme over de 25° C mange steder – lokalt 30° C. Så både sommerdøgn og stranddage er altså indenfor rækkevidde igen. Men hvornår varmen indtræder, hvor længe det holder ved, og hvor stor en del af landet, der får sommervarmen på besøg, er mere usikkert.”

Garanti for mudderkamp: Kom til Ladies Mud Race i Odense

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Er du vild med at kravle, klatre, løbe og svømme, og vil du beskrive dig selv som en ægte lady, der samtidig ikke er bange for at få jord – eller rettere mudder – under neglene?

Så har vi her et rigtig godt forslag til, hvordan du skal bruge din lørdag den 21. september.

Ladies Mud Race vender tilbage til Odense for tredje år i træk efter første afvikling i 2017.

Det megapopulære trail-løb er udsolgt i både Aalborg og Aarhus, mens der i Hillerød, Fredericia, Slagelse og Odense kun er ganske få pladser tilbage.

Der er garanti for både ømme lårbasser, gode grin, udfordrende forhindringer og ikke mindst en fed oplevelse i selskab med en masse skønne kvinder.

Naturskønne omgivelser med udfordrende overraskelser

Ladies Mud Race tager start ved Tranehøjen 4 kl. 9.30 og går derfra gennem det naturskønne område omkring Dyrup, Bellinge og Højme.

Men du skal ikke lade dig narre af skønheden.

Foruden det meget ujævne terræn, gemmer naturen på en masse overraskelser.

De steder, hvor naturen ikke er udfordrende nok i sig selv, er der lagt ekstra forhindringer ind, så du med garanti får brugt hele kroppen gennem både krat, sø og leret sump.

Fokus er at skabe en oplevelse, hvor alle sanser og muskler kommer i spil.

Du vil opleve lugten af det klamme mudder, smagen af søvand, vabler på hænderne og udmattede muskler – skønt, ikke?

Alle kvinder kan være med

Hvis dine løbesko står et sted med en tykt støvlag, eller du endnu ikke ejer et par, så lad det ikke holde dig fra at melde dig til.

Ladies Mud Race er nemlig et løb, der er særligt egnet til førstegangsløbere.

Løbets 7 km distance går gennem varierende terræn, der vil byde på rimelig hårde forhindringer.

Ruten er dog samtidig lavet sådan, at man med en rimelig form burde kunne fuldføre den, mens de rutinerede løbere stadig vil blive udfordret.

En god form er derfor ikke et must, men selvfølgelig en fordel.

Dagens bedste udklædning belønnes

Når du har bestilt din billet, kan du begynde at forberede dig.

Arrangørerne bag løbet anbefaler, at man bruger en løbesko med god terrængående sål – f.eks. en trail-sko.

Derudover bør du iføre dig lange løbetights og langærmet trøje, og har du sarte hænder, så medbring et par tætsiddende handsker.

Hvis du vil have lidt ekstra sjov ud af løbet, kan du vælge at komme i udklædning.

Der er de tidligere år set kvindehold med blandt andet politibetjente, soldater, superhelte, prinsesser og ballerinaer.

Dagens bedste udklædning(er) belønnes.

Hvad: Ladies Mud Race
Hvor: Tranehøjen 4, 5250 Odense SV.
Hvornår: Lørdag d. 21. september 2019 kl. 09.30
Pris: 450 kr.

Det eneste krav til at deltage i Ladies Mud Race er, at du skal være fyldt 15 år og være en ægte lady.

Læs mere om løbet og tilmeld dig her.