Annonce
MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Anmeldelse: Restaurant Vår – En ny perle i Odense

Af Madsvin.com

Af Mads Vindfeld Andersen, Madsvin.com

I april måned spillede jungletrommerne højt i Odense – i hvert fald i de gastronomiske kredse. Restaurant Vår var på vej, anført af ingen ringere end Jacob Burmølle-Jensen, der med sin fortid hos Restaurant Naert og Kadeau byder op til gastronomisk dans fra øverste hylde.

Nærmest hurtigere end nyheden om den kommende Restaurant Vår dukkede op var dørene åbnet, og jeg kunne sætte mig til bords i de skønne, minimalistisk-indrettede lokaler, hvor der kun er seks borde.

Tag ikke fejl – minimalismen og det høje gastronomiske niveau betyder ikke tørre miner. Her er hjertevarme og medmenneskelighed allerede fra vi træder ind af døren og hvor vi vises til bords og bliver budt på et glas (slovenske) bobler – et glas bobler der er smule ude af balance.

Lidt for bitter i smagen og det urtede og nærmest myntede udtryk stak lidt for meget af for mig.

Stilen hos Restaurant Vår er soleklar: bæredygtighed skal være i centrum, og der stilles tårnhøje krav til råvarerne. Vinen er fra det mere naturlige hjørne, forstået på den måde at det er økologi og biodynamik der hersker, og man er ikke bleg for at eksperimentere med vine fra Slovenien og Grækenland – faktisk er det noget der aktivt opsøges.

Slovenske bobler

 

Stilen hos Restaurant Vår er soleklar: bæredygtighed skal være i centrum, og der stilles tårnhøje krav til råvarerne. Vinen er fra det mere naturlige hjørne, forstået på den måde at det er økologi og biodynamik der hersker, og man er ikke bleg for at eksperimentere med vine fra Slovenien og Grækenland – faktisk er det noget der aktivt opsøges.

Til vores bobler får vi hele tre snackanretninger:

  1. Torsk og dildcreme med fladbrød
  2. Kalvetatar med fermenteret tomatjuice, røget marv og løgkarse
  3. Røget gris med spidskål, oxideret hvidvin, makrel, revet havgus og karse.

Torsk og dild er som skabt for hinanden, og det sprøde, letbrændte fladbrød agerer på fornemste vis det sprøde element til denne luksus omgang ”chips og dip”.

Fisk og dild

Kalvetataren er et mesterværk i sig selv – muligvis den bedst tilsmagte tatar jeg har fået til dato, og den røgede gris afslutter smukt tre særdeles fornemme snacks.

Tatar, røget marv og tomatjuice
Gris, dashi og kål

Konceptet

Hos Restaurant Vår er konceptet ganske simpelt. Du kan vælge enten 5 eller 10 retter med dertilhørende vinmenu – that’s it. Retternes beskrivelse er, som resten af konceptet, temmelig simpel, men det skal du ikke lade dig snyde af – her er lagt timer og atter timer i tilberedningen, og hvert eneste element er blevet kælet for af både køkkenet og naturen hvor råvaren kommer fra.

Middagen

Vores første ret er: Hellefisk, grønt fra Nørregaarden og løvstikke.

På tallerkenen var et stykke rå hellefisk, grønkål, radiser, en brændt hellefiskcreme med blæk og en muslingebouillon med løvstikke. Fisken var frisk, som god fisk skal være det, cremen var fuld af smag og især kålen agerede dejligt modspil til den lidt fede creme. Muslingebouillonen og løvstikkeolien binder det hele sammen. Lækker og utroligt velsmagende forret.

Hellefisk, grønt fra Nørregaarden og løvstikke

Næste ret er forrel med enebær, fennikel, salat, saltribs fra 2015 og en sauce på grillet salat. For at forstå denne ret, er det vigtigt at man er opmærksom. Forrellen og saucen er meget milde i deres udtryk, da mængden af salt er yderst sparsom, hvis den overhovedet er til stede. Grunden til dette er de enormt delikate saltribs, der agerer det salte element i retten her.

Det er vigtigt at der i hver eneste bid er lidt ribs med, da retten ellers ikke præsenterer sig optimalt – en yderst spændende ret.

Forrel, grønne enebær og ribs

Vinen til de første to retter var en græsk, tør hvidvin fra Grækenland – ganske udmærket, men havde ikke synderligt meget personlighed.

Tetramythos

 

Vi fortsætter med det noget af det bedste fra havet: Hånddykkede kammuslinger fra Norge, rød grønkål (ja, det hedder det altså), broccoli, fermenteret stikkelsbær og svampebouillon. Her er ingen slinger i valsen. Kammuslingen er fra absolut øverste hylde – ditto tilberedningen. Stikkelsbærrene giver en interessant og yderst delikat smag, der gør sig godt med den behagelige svampebouillon.

Kammusling, gærede stikkelsbær og svampe

I glasset får vi en orangevin fra Italien, Lammidia bianco abbandonato – og ja, den er altså orange. Dette var mit første glas orangevin, noget jeg tidligere har været lidt skeptisk over for. Min skepsis blev lynhurtigt gjort til skamme. Her er tale om naturvin hvor staldlugten dominerer – på den gode måde. Ultra tør og syrlig vin, der på alle tangenter spiller smukt sammen med svampebouillonen og de fermenterede stikkelsbær. Mesterligt match – måske det bedste jeg har fået i år, hvis ikke det var for den næste ret..

Lammidia

Aftenens fjerde servering er et stykke torsk med en sauce på tomat, persille, løg og olivenolie samt lidt salat. Ekstremt simpel ret, hvor råvarernes kvalitet i sandhed vidner om hvor vigtigt den gode kvalitet er. Fisken er frisk og veltilberedt, saucen og tomatstykkerne er dejligt milde og især salaten skiller sig her ud med en ekstrem bitterhed og nærmest chilistærk fornemmelse – desværre fik jeg ikke fat i navnet på salaten.

Der hvor det hele går hen og bliver til et decideret mesterværk, er parringen med vinen. Tomat er svær at parre vin til – noget jeg hidtil selv kun har fundet semi-godkendte løsninger på. Indtil denne servering. Orangevinen løfter tomaten, og i det hele taget retten, op på et niveau, hvor det bliver til en oplevelse man sent glemmer – Vi købte en flaske orangevin med hjem til os selv.

 

Torsk, nye salater, olivenolie og tomat

Og ja – vinen er orange.

Orangevin

Nu bevæger vi os væk fra havet med en grød på havre, kyllingelever og forårsløg der er toppet med havgus og salvie samt en løgbouillon. Igen en ret med ekstremt velsmag. Køn er den ikke, men det er helt OK.

Kylling og salvie

Aftenens tredje vin, der blev serveret til denne ret, var fra Sicilien. For mig var den skudt ved siden af, og sommelieren fortalte også, at kyllingeleveren og salvien var noget de havde døjet med at sætte vin til.

Àgape

Den sjette servering bestod af lammetunge, rødbede, kartoffelmos samt en sauce på lam, gæret rabarberjuice og hvidløg. Det er meget sjældent, at jeg spiser tunge, mest fordi muligheden ikke rigtigt har budt sig. Her er tale om et stykke kød der er smørmørt og fuld af smag fra lammet.

Mosen er blid, de rå rødbeder bidrager med lidt jordet smag og saucen har den umiskendelige smag af god lammefond, som bliver brudt dejligt op af syren fra rabarberjuicen. Hvis jeg skulle vælge en ret, som restauranten kunne kalde for ”sikker”, forstået på den måde, at den vil please de fleste, ville det være denne – hvilket måske i endnu højere grad illustrerer hvor spændende maden er hos Restaurant Vår.

Lam, persille og løg

Vinen er en De Martino Viejas Tinajas 2014 fra Chile lavet på 100 % Cinsault. Lige som retten er også vinen en smagsmæssig crowdpleaser.

De Martino

Aftenens sidste ”hovedret” var et stykke nakkefilet fra Steengaard, stedet hvor du får Danmarks bedste svinekød, kålpuré, friteret grisefod samt en sauce på fond, hindbær og vinaigrette.

Godt svinekød skal ikke gennemsteges. Punktum. Det har Restaurant Vår forstået, og på tallerkenen lå dette vidunderlige rosastegte stykke nakkefilet. Grisefoden er i bund og grund ”bare” et lækkert stykke flæskesvær med knap så meget fedt. Smagen af svin er her i centrum, og især fileten dominerer – som den skal det.

I glasset fik vi en græsk rødvin der var dejlig frugtig og pleasende – også i vinmatchet fik svinekødet lov at dominere.

Gris, preserverede bær og bouillon

Til et måltid mad med mange indtryk hører der sig ost til. Osteanretningen her er meget simpel, og, vil nogen måske sige, en lille smule ude af trit med de ellers store ambitioner.

Vi får et stykke Gammel Knas fra Arla Unika, en af mine favoritoste samt et stykke Sirius (også Unika) – ditto favoritost, lidt ribsgelé, lynghonning og knækbrød ved siden af.

Ostene er, som altid, gode – men de lever ikke helt op til kreativiteten som aftenens måltid hidtil har budt på. Jacob, køkkenchefen hos Vår oplyste, at de arbejder på højtryk for at finde en mere unik leverandør af oste, så også denne servering kan komme helt op at ringe kreativitetsmæssigt (for smagen fejlede absolut intet).

Ost, gelé og kerner

I glasset fik vi en Tokaji Furmint, en vin der kan sammenlignes lidt med sauternes. Lækker og behagelig vin der med sine lette rosinnoter og syrlige præg matcher især Sirius-osten godt.

Királyudvar

Hvis retten med tomat, der blev mesterligt parret med en orangevin, var dagens bedste mad/vin match, må denne ret være min favoritservering. I en smuk skål kommer intet andet end en is på gulerod og havtorn, og Jacob følger op med en sirup lavet på aquavit (jep, snaps).

Vinklen her er den enormt gode kvalitet på gulerødderne, der er af en særlig sort, som jeg desværre ikke fik navnet på. Gulerødder og havtorn gør sig utroligt godt sammen, og serveringen her er ingen undtagelse. Aquavitsiruppen giver en dejligt sødme med en distinkt smag af diverse snapse-urter – et element der var en sand øjenåbner. En mesterlig servering, hvis man spørger mig.

Gulerod

I glasset en Riesling feinherb fra Mosel, der med sin skarpe syre gjorde sig godt til især isen.

Melsheimer

Aftenens sidste ret var en is lavet på porter, lidt solbærstøv og en mokkacrumble. Dejlig dyb smag af porter i isen, og tonerne fra solbær og mokkacrumblen gør sig bare fantastisk sammen med de mørke, brændte noter fra øl-isen.

Øl og solbær

I glasset en madeira, der ligesom crumble og solbær er et flot match til portersmagen fra isen.

Rainwater

Kaffen

Slutteligt kommer Jacob, køkkenchefen, ind til os og (hånd)brygger en skøn kande kaffe – her tyer man ikke til Nespresso-kapsler eller sekunda-stempelkaffe – nej, selv kaffen er et håndværk, ligesom resten af aftenen har været det.

Kaffe

Resultatet

Lad det være sagt med det samme. Her er tale om ren mesterklasse. Restauranten er dugfrisk på den odenseanske restaurantscene, og retterne står allerede nu ufatteligt skarpt, hvor kun den lettere uambitiøse osteanretning stikker ud – udelukkende grundet det tårnhøje niveau restauranten sætter for sig selv med de resterende retter.

Ydermere byder Restaurant Vår sig til med lette, velsmagende og nordiske retter, hvor vi er mil fra det smørtunge indkogningskøkken, der kendetegner mange af de mere franskorienterede restauranter i byen.

Odense har fået en ny toprestaurant – og du skal bestille dit bord snarest muligt – for der er kun seks borde pr. aften.

Restaurant Vaar
Vintapperstræde 10
5000 Odense C
http://vaar.dk/

 

Del artikel

Andre læser også