Anmeldelse: Restaurant Vår – En ny perle i Odense

Skrevet af: Madsvin.com

Af Mads Vindfeld Andersen, Madsvin.com

I april måned spillede jungletrommerne højt i Odense – i hvert fald i de gastronomiske kredse. Restaurant Vår var på vej, anført af ingen ringere end Jacob Burmølle-Jensen, der med sin fortid hos Restaurant Naert og Kadeau byder op til gastronomisk dans fra øverste hylde.

Nærmest hurtigere end nyheden om den kommende Restaurant Vår dukkede op var dørene åbnet, og jeg kunne sætte mig til bords i de skønne, minimalistisk-indrettede lokaler, hvor der kun er seks borde.

Tag ikke fejl – minimalismen og det høje gastronomiske niveau betyder ikke tørre miner. Her er hjertevarme og medmenneskelighed allerede fra vi træder ind af døren og hvor vi vises til bords og bliver budt på et glas (slovenske) bobler – et glas bobler der er smule ude af balance.

Lidt for bitter i smagen og det urtede og nærmest myntede udtryk stak lidt for meget af for mig.

Stilen hos Restaurant Vår er soleklar: bæredygtighed skal være i centrum, og der stilles tårnhøje krav til råvarerne. Vinen er fra det mere naturlige hjørne, forstået på den måde at det er økologi og biodynamik der hersker, og man er ikke bleg for at eksperimentere med vine fra Slovenien og Grækenland – faktisk er det noget der aktivt opsøges.

Slovenske bobler

 

Stilen hos Restaurant Vår er soleklar: bæredygtighed skal være i centrum, og der stilles tårnhøje krav til råvarerne. Vinen er fra det mere naturlige hjørne, forstået på den måde at det er økologi og biodynamik der hersker, og man er ikke bleg for at eksperimentere med vine fra Slovenien og Grækenland – faktisk er det noget der aktivt opsøges.

Til vores bobler får vi hele tre snackanretninger:

  1. Torsk og dildcreme med fladbrød
  2. Kalvetatar med fermenteret tomatjuice, røget marv og løgkarse
  3. Røget gris med spidskål, oxideret hvidvin, makrel, revet havgus og karse.

Torsk og dild er som skabt for hinanden, og det sprøde, letbrændte fladbrød agerer på fornemste vis det sprøde element til denne luksus omgang ”chips og dip”.

Fisk og dild

Kalvetataren er et mesterværk i sig selv – muligvis den bedst tilsmagte tatar jeg har fået til dato, og den røgede gris afslutter smukt tre særdeles fornemme snacks.

Tatar, røget marv og tomatjuice
Gris, dashi og kål

Konceptet

Hos Restaurant Vår er konceptet ganske simpelt. Du kan vælge enten 5 eller 10 retter med dertilhørende vinmenu – that’s it. Retternes beskrivelse er, som resten af konceptet, temmelig simpel, men det skal du ikke lade dig snyde af – her er lagt timer og atter timer i tilberedningen, og hvert eneste element er blevet kælet for af både køkkenet og naturen hvor råvaren kommer fra.

Middagen

Vores første ret er: Hellefisk, grønt fra Nørregaarden og løvstikke.

På tallerkenen var et stykke rå hellefisk, grønkål, radiser, en brændt hellefiskcreme med blæk og en muslingebouillon med løvstikke. Fisken var frisk, som god fisk skal være det, cremen var fuld af smag og især kålen agerede dejligt modspil til den lidt fede creme. Muslingebouillonen og løvstikkeolien binder det hele sammen. Lækker og utroligt velsmagende forret.

Hellefisk, grønt fra Nørregaarden og løvstikke

Næste ret er forrel med enebær, fennikel, salat, saltribs fra 2015 og en sauce på grillet salat. For at forstå denne ret, er det vigtigt at man er opmærksom. Forrellen og saucen er meget milde i deres udtryk, da mængden af salt er yderst sparsom, hvis den overhovedet er til stede. Grunden til dette er de enormt delikate saltribs, der agerer det salte element i retten her.

Det er vigtigt at der i hver eneste bid er lidt ribs med, da retten ellers ikke præsenterer sig optimalt – en yderst spændende ret.

Forrel, grønne enebær og ribs

Vinen til de første to retter var en græsk, tør hvidvin fra Grækenland – ganske udmærket, men havde ikke synderligt meget personlighed.

Tetramythos

 

Vi fortsætter med det noget af det bedste fra havet: Hånddykkede kammuslinger fra Norge, rød grønkål (ja, det hedder det altså), broccoli, fermenteret stikkelsbær og svampebouillon. Her er ingen slinger i valsen. Kammuslingen er fra absolut øverste hylde – ditto tilberedningen. Stikkelsbærrene giver en interessant og yderst delikat smag, der gør sig godt med den behagelige svampebouillon.

Kammusling, gærede stikkelsbær og svampe

I glasset får vi en orangevin fra Italien, Lammidia bianco abbandonato – og ja, den er altså orange. Dette var mit første glas orangevin, noget jeg tidligere har været lidt skeptisk over for. Min skepsis blev lynhurtigt gjort til skamme. Her er tale om naturvin hvor staldlugten dominerer – på den gode måde. Ultra tør og syrlig vin, der på alle tangenter spiller smukt sammen med svampebouillonen og de fermenterede stikkelsbær. Mesterligt match – måske det bedste jeg har fået i år, hvis ikke det var for den næste ret..

Lammidia

Aftenens fjerde servering er et stykke torsk med en sauce på tomat, persille, løg og olivenolie samt lidt salat. Ekstremt simpel ret, hvor råvarernes kvalitet i sandhed vidner om hvor vigtigt den gode kvalitet er. Fisken er frisk og veltilberedt, saucen og tomatstykkerne er dejligt milde og især salaten skiller sig her ud med en ekstrem bitterhed og nærmest chilistærk fornemmelse – desværre fik jeg ikke fat i navnet på salaten.

Der hvor det hele går hen og bliver til et decideret mesterværk, er parringen med vinen. Tomat er svær at parre vin til – noget jeg hidtil selv kun har fundet semi-godkendte løsninger på. Indtil denne servering. Orangevinen løfter tomaten, og i det hele taget retten, op på et niveau, hvor det bliver til en oplevelse man sent glemmer – Vi købte en flaske orangevin med hjem til os selv.

 

Torsk, nye salater, olivenolie og tomat

Og ja – vinen er orange.

Orangevin

Nu bevæger vi os væk fra havet med en grød på havre, kyllingelever og forårsløg der er toppet med havgus og salvie samt en løgbouillon. Igen en ret med ekstremt velsmag. Køn er den ikke, men det er helt OK.

Kylling og salvie

Aftenens tredje vin, der blev serveret til denne ret, var fra Sicilien. For mig var den skudt ved siden af, og sommelieren fortalte også, at kyllingeleveren og salvien var noget de havde døjet med at sætte vin til.

Àgape

Den sjette servering bestod af lammetunge, rødbede, kartoffelmos samt en sauce på lam, gæret rabarberjuice og hvidløg. Det er meget sjældent, at jeg spiser tunge, mest fordi muligheden ikke rigtigt har budt sig. Her er tale om et stykke kød der er smørmørt og fuld af smag fra lammet.

Mosen er blid, de rå rødbeder bidrager med lidt jordet smag og saucen har den umiskendelige smag af god lammefond, som bliver brudt dejligt op af syren fra rabarberjuicen. Hvis jeg skulle vælge en ret, som restauranten kunne kalde for ”sikker”, forstået på den måde, at den vil please de fleste, ville det være denne – hvilket måske i endnu højere grad illustrerer hvor spændende maden er hos Restaurant Vår.

Lam, persille og løg

Vinen er en De Martino Viejas Tinajas 2014 fra Chile lavet på 100 % Cinsault. Lige som retten er også vinen en smagsmæssig crowdpleaser.

De Martino

Aftenens sidste ”hovedret” var et stykke nakkefilet fra Steengaard, stedet hvor du får Danmarks bedste svinekød, kålpuré, friteret grisefod samt en sauce på fond, hindbær og vinaigrette.

Godt svinekød skal ikke gennemsteges. Punktum. Det har Restaurant Vår forstået, og på tallerkenen lå dette vidunderlige rosastegte stykke nakkefilet. Grisefoden er i bund og grund ”bare” et lækkert stykke flæskesvær med knap så meget fedt. Smagen af svin er her i centrum, og især fileten dominerer – som den skal det.

I glasset fik vi en græsk rødvin der var dejlig frugtig og pleasende – også i vinmatchet fik svinekødet lov at dominere.

Gris, preserverede bær og bouillon

Til et måltid mad med mange indtryk hører der sig ost til. Osteanretningen her er meget simpel, og, vil nogen måske sige, en lille smule ude af trit med de ellers store ambitioner.

Vi får et stykke Gammel Knas fra Arla Unika, en af mine favoritoste samt et stykke Sirius (også Unika) – ditto favoritost, lidt ribsgelé, lynghonning og knækbrød ved siden af.

Ostene er, som altid, gode – men de lever ikke helt op til kreativiteten som aftenens måltid hidtil har budt på. Jacob, køkkenchefen hos Vår oplyste, at de arbejder på højtryk for at finde en mere unik leverandør af oste, så også denne servering kan komme helt op at ringe kreativitetsmæssigt (for smagen fejlede absolut intet).

Ost, gelé og kerner

I glasset fik vi en Tokaji Furmint, en vin der kan sammenlignes lidt med sauternes. Lækker og behagelig vin der med sine lette rosinnoter og syrlige præg matcher især Sirius-osten godt.

Királyudvar

Hvis retten med tomat, der blev mesterligt parret med en orangevin, var dagens bedste mad/vin match, må denne ret være min favoritservering. I en smuk skål kommer intet andet end en is på gulerod og havtorn, og Jacob følger op med en sirup lavet på aquavit (jep, snaps).

Vinklen her er den enormt gode kvalitet på gulerødderne, der er af en særlig sort, som jeg desværre ikke fik navnet på. Gulerødder og havtorn gør sig utroligt godt sammen, og serveringen her er ingen undtagelse. Aquavitsiruppen giver en dejligt sødme med en distinkt smag af diverse snapse-urter – et element der var en sand øjenåbner. En mesterlig servering, hvis man spørger mig.

Gulerod

I glasset en Riesling feinherb fra Mosel, der med sin skarpe syre gjorde sig godt til især isen.

Melsheimer

Aftenens sidste ret var en is lavet på porter, lidt solbærstøv og en mokkacrumble. Dejlig dyb smag af porter i isen, og tonerne fra solbær og mokkacrumblen gør sig bare fantastisk sammen med de mørke, brændte noter fra øl-isen.

Øl og solbær

I glasset en madeira, der ligesom crumble og solbær er et flot match til portersmagen fra isen.

Rainwater

Kaffen

Slutteligt kommer Jacob, køkkenchefen, ind til os og (hånd)brygger en skøn kande kaffe – her tyer man ikke til Nespresso-kapsler eller sekunda-stempelkaffe – nej, selv kaffen er et håndværk, ligesom resten af aftenen har været det.

Kaffe

Resultatet

Lad det være sagt med det samme. Her er tale om ren mesterklasse. Restauranten er dugfrisk på den odenseanske restaurantscene, og retterne står allerede nu ufatteligt skarpt, hvor kun den lettere uambitiøse osteanretning stikker ud – udelukkende grundet det tårnhøje niveau restauranten sætter for sig selv med de resterende retter.

Ydermere byder Restaurant Vår sig til med lette, velsmagende og nordiske retter, hvor vi er mil fra det smørtunge indkogningskøkken, der kendetegner mange af de mere franskorienterede restauranter i byen.

Odense har fået en ny toprestaurant – og du skal bestille dit bord snarest muligt – for der er kun seks borde pr. aften.

Restaurant Vaar
Vintapperstræde 10
5000 Odense C
http://vaar.dk/

 

Nye navne til Tinderbox: Tre danske topnavne kommer i Tusindårsskoven

Skrevet af: Morten Hopballe

Dizzy Mizz Lizzy kommer til Tinderbox til sommer, og den danske supertrio får følgeskab af de to danske topnavne Carpark North og Alex Vargas. Tredje runde offentliggørelser til næste års udgave af den odenseanske musikfestival byder således på tre stærke danske navne, der gang på gang har bevist deres værd som nogle af landets mest medrivende livenavne.

Dizzy vender tilbage til Tusindårsskoven

De sidste par år har været vanvittige for Dizzy Mizz Lizzy, der i 2015 opnåede at spille for omkring en halv million danskere på en turné, der inkluderede en totalt udsolgt indendørsturné og en række store festivalkoncerter. Et af højdepunkterne på turnéen var en koncert på Tinderbox, hvor bandet strålede og leverede så fremragende en koncert, at en del af den er blevet foreviget på den kommende liveplade ”Livegasm!”.

Året efter koncerten på Tinderbox udsendte trioen efter en tyve år lang udgivelsespause endelig albummet ”Forward in Reverse”, der udover en førsteplads på albumhitlisten også blev fejret med seks timers P6 BEAT Elsker Dizzy Mizz Lizzy.

Udover en fantastisk arenakoncert i København tidligere i år har der dog været stille om bandet på det seneste, hvilket der dog heldigvis bliver lavet om på til sommer, hvor publikums ønske bliver hørt, når den elskede danske supertrio vender tilbage til Tinderbox.

Dizzy Mizz Lizzy spiller fredag 29. juni på Tinderbox

Forrygende stemme i vente

Da Alex Vargas i marts 2017 udsendte debutalbummet ”Cohere”, havde han allerede været P3’s Uundgåelige med ”Higher Love” og ”Shackled Up” og vundet prisen som Årets Danske Solist ved Danish Music Awards 2016. Det var en imponerende start på solokarrieren for dansk/chileneren, der som 17-årig flyttede til London for at satse på musikken. Senest har Vargas hittet med ”7 Sins” og ”Inclosure”, og en liveversion af sidstnævnte var aftenens ubestridte højdepunkt, da der forleden blev delt priser ud til Danish Music Awards 2017.

Til juni spiller Alex Vargas for første gang på Tinderbox, hvor man kan se frem til at opleve den forrygende sangskriver blande loops og guitarsoloer med sin fantastiske vokal.

Alex Vargas spiller torsdag 28. juni på Tinderbox

Garanti for høj energi

2017 har indtil videre budt på en førsteplads på albumhitlisten og en arenaturné for Carpark North, der siden udgivelsen af ”Carstereo” i 2000 har haft en imponerende stribe hits fra ”Transparent and Glasslike”, ”Human” og ”Shall We Be Grateful” til ”32”, ”You’re My Fire” og senest ”Feel So Real”.

Foto: Mathias Christensen

Elektrorock-trioen er desuden altid garant for energiske koncerter, hvilket publikum får lov at føle i disse dage på bandets igangværende arenaturné. Her er der skruet op til 11 både i forhold til stærke sange, power og produktion med et utrolig imponerende set-up af lys, konfetti og storskærme. Samme energiudladning kan man rolig glæde sig til, når Lau, Søren og Morten vender tilbage til Tinderbox med en sætliste pakket med hits.

Carpark North spiller fredag 29. juni på Tinderbox

11 navne på plakaten

Med tilføjelsen af de tre stærke danske navne er der nu i alt 11 navne på plakaten til Tinderbox 2018, så programmet lige nu er som følger: Alanis Morissette, Alex Vargas, C.V. Jørgensen, Carpark North, Depeche Mode, Dizzy Mizz Lizzy, French Montana, Nik & Jay, Prophets of Rage, Skunk Anansie og Tiësto

Tinderbox 2018 afvikles i Tusindårsskoven i Odense i dagene 28.-30. juni, og billetter kan købes via Tinderbox.dk.

Fra koncerter til julehygge: Det kan du opleve i Odense og omegn i weekenden

Skrevet af: Betina Vestergård Jepsen
På søndag åbner julemarkedet ved Langesø.
På søndag åbner julemarkedet ved Langesø.

Vi har som altid samlet en oversigt over, hvad du kan foretage dig i weekenden i Odense og omegn. Denne weekend byder bl.a. på koncerter med gamle kendinge som Big Fat Snake og Dodo & The Dodos. Men den byder også på juletræstænding i Odense ZOO og på Flakhaven samt julemarkeder, museumsudstillinger og teaterforestillinger.

Rigtig god weekend!

Musik

Fredag kl. 20: Koncert med SWINDLER på Teater Momentum
I aften kan du opleve rockkvartetten SWINDLER, når de optræder på Teater Momentum. Gruppen består af frontmand og rytmeguitarist Esben Elnegaard Kjær Hansen samt trommeslager Mike Park – begge aktive hos de danske thrash-konger i HATESPHERE.

Derudover er der Ask Fogh på bassen, som er kendt fra sin tid i rockbandet ROCK HARD POWER SPRAY, og på lead guitar er Steffen Smith, som var livesession-guitarist for SURFACT. Tilsammen har kvartetten over 50 års erfaring, udgivet op mod 20 plader og spillet hundredevis af koncerter på flere kontinenter.

Læs mere, og find billetter her.

Fredag kl. 21-23: Koncert med Big Fat Snake på Magasinet
Syng med på Big Fat Snakes største hits og klassikerne fra bl.a. ”One Night of Sin” og ”Midnight Hour”, når det populære rockband optræder på Magasinet i aften.

Big Fat Snake er et af Danmarks absolut bedste og mest rutinerede livebands, så denne aften er der garanti for en god koncertoplevelse!

Læs mere, og find billetter her.

Lørdag kl. 20-22: Koncert med Dodo & The Dodos på Magasinet
Syng med på hits som ”Vågner i natten”, ”Sømand af verden”, ”Vi gør det, vi kan li”, ”Pigen med det røde hår” og alle de andre hits, når Dodo & The Dodos besøger Magasinet i morgen.

Dodo and the Dodos har i dag solgt omkring halvanden million eksemplarer af deres i alt seks studieplader, og når bandet går på scenen, er det med præcis det samme orkester og i samme opstilling som dengang for 30 år siden: Dodo Gad og Jens Rud på vokal, guitaristerne Steen Christiansen og Anders Valbro samt trommeslageren Lars Thorup.

Læs mere, og find billetter her.

Lørdag kl. 21: Koncert med Carl Emil (fra Ulige Numre) på Kulturmaskinen
I morgen kan du opleve Carl Emil Petersen, som tidligere i år lancerede sin solokarriere. Efter flere år som forsanger i bandet Ulige Numre står den kritikerroste og prisvindende sangskriver nu på egne ben med numre som ‘Liv Før Døren’ og ‘Skærgården’.

Læs mere, og find billetter her her.

Lørdag kl. 21: Koncert med Pink Floyd Project på Posten
I morgen kan du komme til koncert med rock-bandet Pink Floyd Project, som er på turné i anledning af, at Pink Floyds debutalbum ‘Piper At The Gates of Dawn’ fylder 50 år.

Pink Floyd Project optræder i en stærk opstilling med computerstyret lys, quadrofonisk lyd og med storskærm – helt i Pink Floyds ånd.

Find billetter, og læs mere her.

Event

Fredag kl. 17-20: Juletræet i Odense ZOO tændes
I anledning af at Odense ZOO’s store juletræ tændes i aften klokken 17, holder de åbent helt til klokken 20.

I kan også møde julemanden i hestestalden, efter træet er blevet tændt, som vil dele slikposer ud til de første 200 børn. Eller kigge forbi Darwins Hus og klippe fine dyrevedhæng til juletræet derhjemme.

Du kan læse mere om julen i Odense ZOO her.

Lørdag kl. 17: Juletræet på Flakhaven tændes
I morgen tændes det store, smukke juletræ på Flakhaven, og det bliver fejret med musik og underholdning. Fra klokken 16 deler Odense Kommune godteposer ud til de første 5000 børn, og så kommer julemanden naturligvis forbi.

Du kan læse mere i vores artikel her.

Lørdag og søndag kl. 10-17: Egeskov Julemarked
Kom og oplev julestemningen i eventyrlige omgivelser, og gå på opdagelse i mere end 100 markedsboder. Her kan I finde inspiration til julen og købe alt fra delikatesser til dekorationer og nisser. I kan også lytte til koret, der synger julesange, og møde slotsnisserne.

Læs mere her.

Lørdag og søndag kl. 11-17: Julemarked på Ulriksholm Slot i Kerteminde
Ulriksholm Slot i Kerteminde har den lørdag og søndag skabt rammerne for en hyggelig weekend med masser af julestemning.

Her kan I mærke, dufte, se og smage julen og blive inspireret til den store julehandel i ca. 33 stande med alt fra kranse, pileflet og glaskunst til smykker, hudplejeprodukter og delikatesser. Der vil selvfølgelig blive spillet julemusik og serveret æbleskiver, kirsebærgløgg og andet godt til ganen.

Læs mere her.

Søndag kl. 10-16: Jul på Langesø
På søndag åbner julemarkedet ved Langesø, som holder åbent hver weekend frem til jul fra klokken 10-16.

Smedjen er åben, så I kan starte eller slutte jeres gåtur rundt om søen med Glögg og æbleskiver. I kan også opleve en arbejdende guldsmed og et lille loppemarked, og I kan købe dekorationer, brændte mandler, friske æbler og pærer samt lækkerier fra pølsemanden og fiskemanden.

Læs mere her.

Hver dag kl. 18: Fællesspisning i Café ODEON Social
Hver aften kan du alle ugens dage komme til fællesspisning i Café ODEON Social. Du sidder ved langborde, og dagens ret serveres på fade, som alle deler med hinanden.

Det koster fast 85 kr. pr. voksen og 55 kr. pr. barn (2-10 år) at deltage, og det er ikke nødvendigt at bestille bord. Du kan læse mere her, og du kan også læse vores artikel om arrangementet her.

Familie

Fredag og lørdag: Oliver Twist på Odense Teater
I går havde teaterforestillingen om den forældreløse Oliver Twist og hans oplevelser i fattighuset og Londons underverden premiere på Odense Teater.

På sin vej gennem Londons underverden møder Oliver mennesker, der er blevet hårde som sten i kampen for overlevelse, men det er også her han møder varme og gode viljer, der hjælper ham til at komme ud på den anden side.

Forestillingen er anbefalet fra ca. 8 år, og I kan se den i aften kl. 18.30 og i morgen kl. 16.

Læs mere om forestillingen, og køb billetter her.

Fredag-søndag: Sanseudstilling på Brandts
Tag hele familien med på en eventyrlig ekspedition til ukendte og underlige verdener i Sanseudstillingen “Krystalgrotten” på Brandts, som man kan opleve helt frem til den 18. februar 2018. Kæmp jer igennem den tætte skov, udforsk grotten med de magiske krystaller, forsøg at krydse den glødende lavasø uden at brænde jer, og tag turen gennem universets vægtløse mørke, hvor de mange stjerner lyser. Måske ender rejsen tilbage på jordens overflade. Måske ikke. For det er ikke sikkert, at verden ligner sig selv, til trods for at solsorten fløjter, som den plejer i solnedgangen.

Sanseudstillingen er i år skabt af den danske billedkunstner Bjørn Pierri Enevoldsen.

Shopping

Hver lørdag (og onsdag) kl. 8-13: Torvedag
Året rundt er der torvedag lørdag og onsdag formiddag på Sorte Brødre Torv, som ligger ved Claus Bergs Gade. Tag på grønttorvet, og køb alt fra frisk frugt og grønt til nyfanget fisk og friskrøget rygeost.

Lørdag-søndag kl. 10-17: Åbent i Rosengårdcentret
Rosengårdcentret holder åbent hver lørdag og søndag fra kl. 10-17, så måske kan du bruge weekenden på at få startet julegaveindkøbene. Der kan dog være enkelte butikker, som holder søndagslukket.

Sport/kultur

Fredag-søndag kl. 10-17: Lars Von Trier udstilling på Brandts
Oplev efterårets store udstilling på Brandts: Lars von Trier – Det gode med det onde.Udstillingen giver for første gang et retrospektivt overblik over dansk films største mester og trækker hovedlinjerne op i hans verdensberømte produktion af film.

Du kan læse mere om udstillingen her.

Julemand tænder træet : I morgen er der kæmpe julefest i Odense ZOO

Skrevet af: Betina Vestergård Jepsen
Foto: Alex Tran.
Foto: Alex Tran.

i   Odense ZOO inviterer indenfor til lysende julestemning, dyr i vinterpels, fakler, friskbagte pandekager og varm kakao i morgen den 17. november.

Det hyggelige jule setup kører helt frem til 31. december med en række hyggelige begivenheder, der kombinerer det bedste af ZOO og juletiden.

Juletræet tændes i morgen

I morgen klokken 17 tændes det store juletræ i haven.

Rikke Skovlund, som er kommunikationschef i Odense ZOO, fortæller her, hvad der skal ske:

“Når vores store flotte juletræ tændes i morgen, har julemanden gratis slikposer med til de første 200 børn. Man kan møde ham i hestestalden, når træet er blevet tændt.

Man kan også kigge forbi Darwins Hus og klippe fine dyrevedhæng til juletræet derhjemme eller prøve at se og røre ved f.eks. skind og kranier fra dyr, imens en ZOOguide tegner og fortæller. Hvis man tør, kan man også prøve at røre ved en levende slange.”

I morgen fredag holder Odense ZOO åbent helt til klokken 20.

Juleudsmykning i naturlige omgivelser

Julen i Odense ZOO var en stor succes sidste år, og i år gør de endnu mere ud af at få den helt rigtige julestemning frem:

“Vi har forsøgt at skabe endnu mere julestemning i år. Pynten kommer til at blive endnu flottere og gøre haven endnu hyggeligere. Vi har haft fokus på traditionel julehygge, men vi har pakket det ind i vores naturlige rammer, så det passer ind i omgivelserne,” siger Rikke Skovlund.

Udover at nyde synet af den flotte julepynt, kan man i år også både smage og dufte julehyggen i form af pandekager, som bliver bagt direkte i haven.

Kom i den helt rigtige stemning med julekor

Julen fortsætter i Odense ZOO helt frem til den 31. december, og i hele perioden kan man i weekenderne lave kreative julerier i Café Dyrehaven fra klokken 10-14, hvor man f.eks. kan kreere sin egen snekugle eller bage og pynte lækre småkager eller julekonfekt.

Og i år har Odense ZOO for første gang inviteret et julekor ind i haven til at underholde gæsterne:

“Vi forsøger hele tiden at udvikle på vores aktiviteter og gøre besøget i ZOO endnu bedre for gæsterne. Derfor har vi i år valgt, at vores gæster kan møde et julekor rundt i haven på udvalgte dage og nyde lyden af gospel og traditionelle danske og engelske julesange,” fortæller Rikke Skovlund.

Man kan møde julekoret i Odense ZOO fra klokken 13-16 på følgende lørdage: Den 25. november og den 2. og 9. december.

Mød Rudolf og de andre rensdyr

Uden Rudolf, Springer, Danser, Komet og julemandens andre rensdyr kan gaverne ikke komme ud til alle de artige børn, så derfor skal de selvfølgelig passes godt på!

I weekenderne og helligdagene kan man opleve, når rensdyrene i Odense ZOO bliver fodret.

Kom i Odense ZOO juleaftensdag

Det kan være svært for især familiens mindste at vente helt til aftenen den 24. december. Men en måde at fordrive ventetiden på en hyggelige måde er at tage et smut i Odense ZOO, som holder åbent fra klokken 9-14 juleaftensdag.

“Vi får besøg af julemanden to gange denne jul. Første gang er i morgen, hvor juletræet tændes. Anden gang er juleaftensdag, hvor mange har tradition for at tage i ZOO med familien,” siger Rikke Skovlund.

Odense ZOO holder desuden åbent alle årets dage.

Hædret af White Guide: Odense har en af landets bedste vinbarer

Skrevet af: Betina Vestergård Jepsen
Lalou Vinbar er ifølge White Guide blandt Danmarks 10 bedste vinbarer.
Lalou Vinbar er ifølge White Guide blandt Danmarks 10 bedste vinbarer.

Hvert år udkommer Nordens mest prestigefyldte madguide White Guide. De har netop kåret Danmarks 125 bedste restauranter, som kommer med i 2018-udgaven, og her er Odense også repræsenteret!

Både The Balcony, Restaurant Vår, Restaurant Pasfall og Sortebro Kro er på listen, som du kan læse mere om i vores artikel her.

Ny kategori for vinbarer

Men det er ikke kun de bedste restauranter, som White Guide kårer. I år kårer de også Danmarks 10 bedste vinbarer for første gang i den helt nye kategori ’10 Med Vin’.

Og her er Lalou Vinbar fra Odense på listen over landets fremmeste vinbarer. I kategorien lægges der vægt på, at vinbaren har et fedt koncept og kvalitet i glasset.

Stolte af anerkendelsen

Ejerne Thomas Brieghel og Ivan Laursen er meget glade for anerkendelsen:

“Vi er meget stolte, og det er altid rart at blive anerkendt for sit arbejde. Vi arbejder hver dag på at opnå det bedste med vores koncept, og efter mange år i restaurationsbranchen ved vi, at det kan have stor betydning, hvad andre mener.

Så selvom vi lægger mest vægt på, at vi selv ved, vi gør et godt stykke arbejde, er det selvfølgelig stadig en stor cadeau at blive anerkendt af en betydningsfuld guide som White Guide.”

Lalou Vinbar skal sammen med de andre vinbarer og restauranter i White Guide fejres ved en stor gallafest mandag den 20. november.

Ejerne af Lalou VInbar, Thomas Brieghel og Ivan Laursen.

Kom i den rette stemning: Her er alle årets bedste julemarkeder

Skrevet af: Betina Vestergård Jepsen
Jul i den gamle Kongeby i Nyborg.
Jul i den gamle Kongeby i Nyborg.

Julen nærmer sig, og findes der nogen bedre måde at komme i julestemning på end ved at besøge et af Fyns mange julemarkeder?

Det startede i weekenden, hvor Egeskov Julemarked åbnede Fyns største julemarked, der fortsætter de kommende weekender – og der er i det hele taget mange at vælge imellem. Vi har samlet en oversigt over 11 af markederne her.

Egeskov Julemarked

Fyns største julemarked på Egeskov Slot åbnede i sidste weekend og forløber de sidste to weekender i november.

Kom og oplev julestemningen i eventyrlige omgivelser, og gå på opdagelse i mere end 100 markedsboder. Her kan I finde inspiration til julen og købe alt fra delikatesser til dekorationer og nisser. I kan også lytte til koret, der synger julesange, og møde slotsnisserne.

Hvis I bliver sultne, kan I nyde alt fra gløgg og æbleskiver til flæskestegsandwich og grillet medister, eller I kan nyde frokosten ved pejsen i Cafe Jomfru Rigborg.

Læs mere her.

Egeskov Slot.

Julemarked på Ulriksholm Slot i Kerteminde

Ulriksholm Slot i Kerteminde har den 18. og 19. november skabt rammerne for en hyggelig weekend med masser af julestemning.

Her kan I mærke, dufte, se og smage julen og blive inspireret til den store julehandel i ca. 33 stande med alt fra kranse, pileflet og glaskunst til smykker, hudplejeprodukter og delikatesser. Der vil selvfølgelig blive spillet julemusik og serveret æbleskiver, kirsebærgløgg og andet godt til ganen.

Læs mere her.

Julemarked på Ulriksholm Slot.

Jul på Langesø

Søndag den 19. november åbner julemarkedet ved Langesø, som holder åbent hver weekend frem til jul fra klokken 10-16.

Smedjen er åben, så I kan starte eller slutte jeres gåtur rundt om søen med Glögg og æbleskiver. I kan også opleve en arbejdende guldsmed og et lille loppemarked, og I kan købe dekorationer, brændte mandler, friske æbler og pærer samt lækkerier fra pølsemanden og fiskemanden.

Find også årets juletræ ved Langesø!

Læs mere her.

Langesø Julemarked.

Julemarked på Herregården Lundegaard

Lørdag og søndag den 25.-26. november klokken 10­-17 er der julemarked på Herregården Lundegaard i Nr. Broby.  I kan møde unikke gård­- og lokalproducenter af fødevarer, tekstiler og kunsthåndværk, som alle er udvalgt ud fra kriterierne godt håndværk, gode råvarer og kvalitet. 

I kan også købe kaffe, kage, æbleskiver og grillede pølser.

Læs mere her.

Julemarked på Herregården Lundegaard.

Nordatlantisk Julemarked

I weekenden den 25.-26. november inviterer Nordatlantisk Hus til hyggeligt julemarked fra klokken 11-16, hvor I kan gå på opdagelse i de mere end 30 grønlandske, færøske og islandske salgsboder på 1. og 2. sal eller besøge husets butik.

I boderne finder I f.eks. smukke malerier og kunsthåndværk i glas, keramik og kobber.

Læs mere her.

Nordatlantisk Julemarked byder på mange boder med håndarbejde og kunsthåndværk.

H.C. Andersen Julemarkedet i Odense

De to første weekender i december forvandles den smukke gamle bydel ved H.C. Andersens Hus traditionen tro til én stor markedsplads med jul som i gamle dage.

Så mød op i weekenden den 1.-3. og 8.-10. december, og kom i julestemning med markedsboder og underholdning for hele familien, hestevogne og historiske karruseller. Det myldrer med gøglere, nisser, lirekassemænd, markedsfolk og julekor – og H.C. Andersens eventyrfigurer.

I kan også købe unikke julegaver, gløgg, æbleskiver, risengrød og andet julegodt.

Læs mere her.

FOTO: H.C. Andersen Julemarkedet.

Julemarked i Storms Pakhus

Den 2. og 3. december kan I komme til julmarked i Storms Pakhus fra klokken 10.

Området ved de kreative værksteder vil blive et slaraffenland af hyggelige boder samt jule-klippe-klistreværksted for hele familien.

I kan opleve alle de eksisterende madboder og kreative værksteder, men I kan også opleve en række nye, spændende boder, som byder på en masse julede lækkerier for både store og små.

Her kan I løbende følge med i, hvilke boder der vil være repræsenteret til julemarkedet.

Julemarked i Storms Pakhus.

Jul i den gamle Kongeby i Nyborg

I weekenden den 1.-3. og 8.-10. december afholdes der atter julemarked i den gamle Kongeby i Nyborg, og her er du sikker på at komme i julestemning!

Oplev de mange hyggelige julelys i den historiske bymidte, og gå på opdagelse i de mange boder og butikker. Alt imens I nyder duften af klejner, æbleskiver, nelliker og kanel for at komme i den helt rigtige stemning.

Alle dagene vil der være forskellige musikalske indslag rundt omkring i byen og på julemarkedet, og der vil være mange aktiviteter for børnene. De kan f.eks. møde julemanden, bage, køre i hestevogn, opleve Luciaoptog eller komme på isskulptur-værksted.

Læs mere her.

Jul i den gamle Kongeby i Nyborg.

Julemarked på Boltinggaard på Midtfyn

Som noget helt nyt inviterer Boltinggaard til julemarked fra den 1. til  den 3. december.
Overalt på gårdspladsen, i hestestalden og i Boltinggaards to sale kan I i løbet af weekenden nyde lækre delikatesser og julegodter. De mere end 70 udstillere byder på alt fra julepynt, brugskunst, juletræer og dekorationer til glaskunst, mode og andre spændende julegaveidéer.

I kan også lave pandekager over bål, få en ridetur på en pony og møde selveste Julemanden i sit værksted. Og der vil selvfølgelig blive serveret æbleskiver og gløgg.

Læs mere her.

Boltinggaard Gods.

Gammeldags julemarked på Valdemars Slot

I weekenden den 2.-3. og 9.-10. december kan I komme i god gammeldags julestemning, når Valdemars Slot inviterer indenfor til stort julemarked fra klokken 10-16.

Markedet byder på en masse stande, hvor I kan købe julegodter, brugskunst, tøj, juledekorationer, kunst, delikatesser, vine og alverdens julegaveideer, så I kan blive helt klar til juleaften. Der vil desuden være live musik både på slottet og på slottets områder, og I vil kunne opleve juletræstænding foran slottet, kagedemonstrationer, hestevognskørsel og julemanden, der fortæller børnehistorier i slottets stuer.

Læs mere her.

Gammeldags julemarked på Valdemars Slot.

1. søndag i advent på Hindsgavl Slot

Byd julen velkommen den 1. søndag i advent på Hindsgavl Slot fra klokken 14-17, hvor laden omdannes til et juleunivers med lækkerier og pynt. Der serveres hjemmebagte æbleskiver, forskelligt lækkert bagværk og gløgg.

Midt på slottets gårdsplads troner det store juletræ, og inden for i hovedbygningen er slottets stuer julepyntede og åbne for gæster i dagens anledning. Her kan I nyde synet af ranker af gran, smukke juledekorationer og stemningsfuld belysning. Og børn og barnlige sjæle kan få lov at hilse på selveste julemanden.

Læs mere her.

Jul på Hindsgavl Slot.