Anmeldelse: Restaurant Vår – En ny perle i Odense

Skrevet af: Madsvin.com

Af Mads Vindfeld Andersen, Madsvin.com

I april måned spillede jungletrommerne højt i Odense – i hvert fald i de gastronomiske kredse. Restaurant Vår var på vej, anført af ingen ringere end Jacob Burmølle-Jensen, der med sin fortid hos Restaurant Naert og Kadeau byder op til gastronomisk dans fra øverste hylde.

Nærmest hurtigere end nyheden om den kommende Restaurant Vår dukkede op var dørene åbnet, og jeg kunne sætte mig til bords i de skønne, minimalistisk-indrettede lokaler, hvor der kun er seks borde.

Tag ikke fejl – minimalismen og det høje gastronomiske niveau betyder ikke tørre miner. Her er hjertevarme og medmenneskelighed allerede fra vi træder ind af døren og hvor vi vises til bords og bliver budt på et glas (slovenske) bobler – et glas bobler der er smule ude af balance.

Lidt for bitter i smagen og det urtede og nærmest myntede udtryk stak lidt for meget af for mig.

Stilen hos Restaurant Vår er soleklar: bæredygtighed skal være i centrum, og der stilles tårnhøje krav til råvarerne. Vinen er fra det mere naturlige hjørne, forstået på den måde at det er økologi og biodynamik der hersker, og man er ikke bleg for at eksperimentere med vine fra Slovenien og Grækenland – faktisk er det noget der aktivt opsøges.

Slovenske bobler

 

Stilen hos Restaurant Vår er soleklar: bæredygtighed skal være i centrum, og der stilles tårnhøje krav til råvarerne. Vinen er fra det mere naturlige hjørne, forstået på den måde at det er økologi og biodynamik der hersker, og man er ikke bleg for at eksperimentere med vine fra Slovenien og Grækenland – faktisk er det noget der aktivt opsøges.

Til vores bobler får vi hele tre snackanretninger:

  1. Torsk og dildcreme med fladbrød
  2. Kalvetatar med fermenteret tomatjuice, røget marv og løgkarse
  3. Røget gris med spidskål, oxideret hvidvin, makrel, revet havgus og karse.

Torsk og dild er som skabt for hinanden, og det sprøde, letbrændte fladbrød agerer på fornemste vis det sprøde element til denne luksus omgang ”chips og dip”.

Fisk og dild

Kalvetataren er et mesterværk i sig selv – muligvis den bedst tilsmagte tatar jeg har fået til dato, og den røgede gris afslutter smukt tre særdeles fornemme snacks.

Tatar, røget marv og tomatjuice
Gris, dashi og kål

Konceptet

Hos Restaurant Vår er konceptet ganske simpelt. Du kan vælge enten 5 eller 10 retter med dertilhørende vinmenu – that’s it. Retternes beskrivelse er, som resten af konceptet, temmelig simpel, men det skal du ikke lade dig snyde af – her er lagt timer og atter timer i tilberedningen, og hvert eneste element er blevet kælet for af både køkkenet og naturen hvor råvaren kommer fra.

Middagen

Vores første ret er: Hellefisk, grønt fra Nørregaarden og løvstikke.

På tallerkenen var et stykke rå hellefisk, grønkål, radiser, en brændt hellefiskcreme med blæk og en muslingebouillon med løvstikke. Fisken var frisk, som god fisk skal være det, cremen var fuld af smag og især kålen agerede dejligt modspil til den lidt fede creme. Muslingebouillonen og løvstikkeolien binder det hele sammen. Lækker og utroligt velsmagende forret.

Hellefisk, grønt fra Nørregaarden og løvstikke

Næste ret er forrel med enebær, fennikel, salat, saltribs fra 2015 og en sauce på grillet salat. For at forstå denne ret, er det vigtigt at man er opmærksom. Forrellen og saucen er meget milde i deres udtryk, da mængden af salt er yderst sparsom, hvis den overhovedet er til stede. Grunden til dette er de enormt delikate saltribs, der agerer det salte element i retten her.

Det er vigtigt at der i hver eneste bid er lidt ribs med, da retten ellers ikke præsenterer sig optimalt – en yderst spændende ret.

Forrel, grønne enebær og ribs

Vinen til de første to retter var en græsk, tør hvidvin fra Grækenland – ganske udmærket, men havde ikke synderligt meget personlighed.

Tetramythos

 

Vi fortsætter med det noget af det bedste fra havet: Hånddykkede kammuslinger fra Norge, rød grønkål (ja, det hedder det altså), broccoli, fermenteret stikkelsbær og svampebouillon. Her er ingen slinger i valsen. Kammuslingen er fra absolut øverste hylde – ditto tilberedningen. Stikkelsbærrene giver en interessant og yderst delikat smag, der gør sig godt med den behagelige svampebouillon.

Kammusling, gærede stikkelsbær og svampe

I glasset får vi en orangevin fra Italien, Lammidia bianco abbandonato – og ja, den er altså orange. Dette var mit første glas orangevin, noget jeg tidligere har været lidt skeptisk over for. Min skepsis blev lynhurtigt gjort til skamme. Her er tale om naturvin hvor staldlugten dominerer – på den gode måde. Ultra tør og syrlig vin, der på alle tangenter spiller smukt sammen med svampebouillonen og de fermenterede stikkelsbær. Mesterligt match – måske det bedste jeg har fået i år, hvis ikke det var for den næste ret..

Lammidia

Aftenens fjerde servering er et stykke torsk med en sauce på tomat, persille, løg og olivenolie samt lidt salat. Ekstremt simpel ret, hvor råvarernes kvalitet i sandhed vidner om hvor vigtigt den gode kvalitet er. Fisken er frisk og veltilberedt, saucen og tomatstykkerne er dejligt milde og især salaten skiller sig her ud med en ekstrem bitterhed og nærmest chilistærk fornemmelse – desværre fik jeg ikke fat i navnet på salaten.

Der hvor det hele går hen og bliver til et decideret mesterværk, er parringen med vinen. Tomat er svær at parre vin til – noget jeg hidtil selv kun har fundet semi-godkendte løsninger på. Indtil denne servering. Orangevinen løfter tomaten, og i det hele taget retten, op på et niveau, hvor det bliver til en oplevelse man sent glemmer – Vi købte en flaske orangevin med hjem til os selv.

 

Torsk, nye salater, olivenolie og tomat

Og ja – vinen er orange.

Orangevin

Nu bevæger vi os væk fra havet med en grød på havre, kyllingelever og forårsløg der er toppet med havgus og salvie samt en løgbouillon. Igen en ret med ekstremt velsmag. Køn er den ikke, men det er helt OK.

Kylling og salvie

Aftenens tredje vin, der blev serveret til denne ret, var fra Sicilien. For mig var den skudt ved siden af, og sommelieren fortalte også, at kyllingeleveren og salvien var noget de havde døjet med at sætte vin til.

Àgape

Den sjette servering bestod af lammetunge, rødbede, kartoffelmos samt en sauce på lam, gæret rabarberjuice og hvidløg. Det er meget sjældent, at jeg spiser tunge, mest fordi muligheden ikke rigtigt har budt sig. Her er tale om et stykke kød der er smørmørt og fuld af smag fra lammet.

Mosen er blid, de rå rødbeder bidrager med lidt jordet smag og saucen har den umiskendelige smag af god lammefond, som bliver brudt dejligt op af syren fra rabarberjuicen. Hvis jeg skulle vælge en ret, som restauranten kunne kalde for ”sikker”, forstået på den måde, at den vil please de fleste, ville det være denne – hvilket måske i endnu højere grad illustrerer hvor spændende maden er hos Restaurant Vår.

Lam, persille og løg

Vinen er en De Martino Viejas Tinajas 2014 fra Chile lavet på 100 % Cinsault. Lige som retten er også vinen en smagsmæssig crowdpleaser.

De Martino

Aftenens sidste ”hovedret” var et stykke nakkefilet fra Steengaard, stedet hvor du får Danmarks bedste svinekød, kålpuré, friteret grisefod samt en sauce på fond, hindbær og vinaigrette.

Godt svinekød skal ikke gennemsteges. Punktum. Det har Restaurant Vår forstået, og på tallerkenen lå dette vidunderlige rosastegte stykke nakkefilet. Grisefoden er i bund og grund ”bare” et lækkert stykke flæskesvær med knap så meget fedt. Smagen af svin er her i centrum, og især fileten dominerer – som den skal det.

I glasset fik vi en græsk rødvin der var dejlig frugtig og pleasende – også i vinmatchet fik svinekødet lov at dominere.

Gris, preserverede bær og bouillon

Til et måltid mad med mange indtryk hører der sig ost til. Osteanretningen her er meget simpel, og, vil nogen måske sige, en lille smule ude af trit med de ellers store ambitioner.

Vi får et stykke Gammel Knas fra Arla Unika, en af mine favoritoste samt et stykke Sirius (også Unika) – ditto favoritost, lidt ribsgelé, lynghonning og knækbrød ved siden af.

Ostene er, som altid, gode – men de lever ikke helt op til kreativiteten som aftenens måltid hidtil har budt på. Jacob, køkkenchefen hos Vår oplyste, at de arbejder på højtryk for at finde en mere unik leverandør af oste, så også denne servering kan komme helt op at ringe kreativitetsmæssigt (for smagen fejlede absolut intet).

Ost, gelé og kerner

I glasset fik vi en Tokaji Furmint, en vin der kan sammenlignes lidt med sauternes. Lækker og behagelig vin der med sine lette rosinnoter og syrlige præg matcher især Sirius-osten godt.

Királyudvar

Hvis retten med tomat, der blev mesterligt parret med en orangevin, var dagens bedste mad/vin match, må denne ret være min favoritservering. I en smuk skål kommer intet andet end en is på gulerod og havtorn, og Jacob følger op med en sirup lavet på aquavit (jep, snaps).

Vinklen her er den enormt gode kvalitet på gulerødderne, der er af en særlig sort, som jeg desværre ikke fik navnet på. Gulerødder og havtorn gør sig utroligt godt sammen, og serveringen her er ingen undtagelse. Aquavitsiruppen giver en dejligt sødme med en distinkt smag af diverse snapse-urter – et element der var en sand øjenåbner. En mesterlig servering, hvis man spørger mig.

Gulerod

I glasset en Riesling feinherb fra Mosel, der med sin skarpe syre gjorde sig godt til især isen.

Melsheimer

Aftenens sidste ret var en is lavet på porter, lidt solbærstøv og en mokkacrumble. Dejlig dyb smag af porter i isen, og tonerne fra solbær og mokkacrumblen gør sig bare fantastisk sammen med de mørke, brændte noter fra øl-isen.

Øl og solbær

I glasset en madeira, der ligesom crumble og solbær er et flot match til portersmagen fra isen.

Rainwater

Kaffen

Slutteligt kommer Jacob, køkkenchefen, ind til os og (hånd)brygger en skøn kande kaffe – her tyer man ikke til Nespresso-kapsler eller sekunda-stempelkaffe – nej, selv kaffen er et håndværk, ligesom resten af aftenen har været det.

Kaffe

Resultatet

Lad det være sagt med det samme. Her er tale om ren mesterklasse. Restauranten er dugfrisk på den odenseanske restaurantscene, og retterne står allerede nu ufatteligt skarpt, hvor kun den lettere uambitiøse osteanretning stikker ud – udelukkende grundet det tårnhøje niveau restauranten sætter for sig selv med de resterende retter.

Ydermere byder Restaurant Vår sig til med lette, velsmagende og nordiske retter, hvor vi er mil fra det smørtunge indkogningskøkken, der kendetegner mange af de mere franskorienterede restauranter i byen.

Odense har fået en ny toprestaurant – og du skal bestille dit bord snarest muligt – for der er kun seks borde pr. aften.

Restaurant Vaar
Vintapperstræde 10
5000 Odense C
http://vaar.dk/

 

Vi sejler op ad åen: Odense går sammen om fællessang på vandet

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Hvis der er noget som corona har lært os, så er det da genfinde glæden ved fællessang.

Igennem foråret mødtes danskerne i sangens fællesskab på kryds og tværs af alder, køn og geografi.

Selvom nedlukningen er et overstået kapitel, så er fællessangen det ikke.

Nu går Odense Aafart og Den Fynske Opera nemlig sammen om et nyt, storslået fællessangsprojekt, hvor både Aafartens turbåde, vandcykler og en enestående have på Langelinje kommer i spil fire sommeraftener i august.

I projektet får gæsterne (udover en enestående fællessangsoplevelse) også får en tur på åen, som de aldrig har oplevet det før.

Turen med turbådene går nemlig ikke som normalt til Fruens Bøge, men i stedet lægger de til ved en smuk have på Langelinje, hvorfra sangere og musikere står klar i haven til at give gæsterne en oplevelse udover det sædvanlige.

“Nu hvor vi ikke må samles inde og synge sammen mange mennesker, hvorfor så ikke rykke ud i det fri? Endda helt ud på åen! Her skal vi sammen træde i vandcyklernes pedaler og mærke den rolige vuggen i bådene, alt imens vi synger velkendte, danske favoritter sammen,” skriver de i en pressemeddelse.

Opsang fra operasangere

Men det er ikke kun deltagerne, der skal synge.

Undervejs kan de også læne sig tilbage og nyde et par skønne soloindslag med et hold dygtige operasangere, som synger for dem – det vil være både velkendte og erfarne sangere samt lovende, nye sangere, der netop har afsluttet deres uddannelse på Syddansk Musikkonservatorium.

Men bærende for dette skønne fællessangsprojekt er, at de professionelle sangere for en gangs skyld vil synge SAMMEN med publikum, hvorved fællessangen er i centrum.

”Vi glæder os helt enormt til dette nye samarbejde, og til at give en masse gæster en enestående oplevelse.

Det er en helt ny måde at opleve åen på, og jeg tror, at gæsterne kommer til at knibe en tåre eller to, når de ombord på to turbåde og alle vores vandcykler i fællesskab skal synge sange, som de kender, og som har en betydning for os alle.

Og samtidig er det første gang, at vi inddrager en have på Langelinje. Det bliver helt unikt” fortæller direktør for Odense Aafart, Eva Pasgaard.

Også Kunstnerisk Leder på Den Fynske Opera glæder sig til samarbejdet:

“Fællessang har været en hjælp under nedlukningen, men den skal ikke glemmes, når samfundet åbner igen! J

eg glæder mig til at se Odense samles ude på vandet og synge alt fra Kim Larsen til gamle danske sange – og vi synger sammen med operasangere, der guider os igennem en henrivende aften! Måske vi er heldige, de giver et enkelt nummer eller to?” udtaler Ida Fogh Kiberg.

Alle er velkomne til deltage; store som små, operakendere som nye i genren.

Det bliver uden tvivl en hyggelig, uhøjtidelig og skøn aften i fælleskabets, operaens og vandhundens tegn.

 

Du kan købe billetter her

Nej tak til efterårsvejr: I næste uge rammer vi igen 20 grader

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Kan man få kompensation for manglende sommer?

Sandsynligvis ikke – men sikkert en tanke, som mange tænker, da en stor del af danskernes ferie afholdes i disse uger.

Vi havde ellers været inde i en solrig periode, hvor korte kjoler og opknappede skjorter var et must, hvis man ville undgå et hedeslag.

Den sidste uges tid har himlen set noget anderledes ud. Ikke ligefrem opmuntrende taget i betragtning af, at de fleste i år afvikler ferien i gode, gamle Danmark.

Men inden vi bliver alt for vinterdeprimerede over blæst, skyer og regn – så kan vi foreløbigt genfinde lidt sommerglæde ved at kigge på vejrudsigten i den kommende uge.

I Odense ser det nemlig ud til, at vi endelig får flere solskinstimer end regnbyger.

Rammer 20 grader i Odense

Ugen starter med dagstemperaturer på 22 grader, men dog overskyet det meste af dagen. Dette kompenseres heldigvis fra onsdag, hvor solen endelig kigger frem bag en sky. Denne dag bliver der 18 grader og med let vind på 1 m/s.

Om fredagen ser det ekstra godt ud med fuld sol og hele 23 grader. Lørdag følger trop med sol og 21 grader.

Søndag får vi en solpause med lidt skyer, mens mandag og tirsdag står på sol og hhv. 22 og 19 grader.

Umiddelbart ser det altså ikke ud til, at vi endeligt skal opgive sommeren – endnu.

Du kan selv følge med i vejret lige her

Efter voldsom ulykke i går: Justitsministeren reagerer på vanvidskørsel i Odense

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

En voldsom ulykke i går aftes, med flere biler og adskillige tilskadekomne, har nu fået justitsministeren til orde.

Han udtaler i en pressemeddelelse, at det er “helt uacceptabelt”.

Efter sommerferien vil justitsministeren arbejde mod at skærpe straffen for vanvidskørsel, herunder for kapkørsel.

”Det er en fuldstændig uacceptabel opførsel, som har bragt almindelige borgeres liv i fare. Politiet efterforsker selvfølgelig sagen på fuld tryk, så vanvidsbilisterne hurtigst muligt kan blive stillet til ansvar.” siger Nick Hækkerup.

Fyns Politi meddelte i går, at der var tre køretøjer involveret, syv tilskadekomne og én fastklemt. Flere af de tilskadekomne var helt tilfældige ofre for ulykken.

TV2 oplyser i dag, at der er to indlagt i forbindelse med ulykken.

“Sagen viser, at vi bliver nødt til at stramme kursen markant over for disse mennesker. Regeringen vil snarest efter sommerferien derfor fremsætte et lovforslag, der skærper straffen for kapkørsel, ligesom straffen vil blive skærpet for en række andre forhold.” siger Nick Hækkerup i pressemeddelelsen om hændelsen, der fandt sted i Odense i går.

“Biler brugt til vanvidskørsel skal fremover som hovedregel også beslaglægges på stedet. Og derefter skal bilerne konfiskeres og bortsælges. Uanset ejerforhold.

Og bilistens kørekort skal inddrages med det samme. Vi skal have trygheden tilbage på vejene.”

Regeringen fremlagde tidligere på året et udspil med ni tiltag mod vanvidsbilisme, der netop skal sætte ind mod denne hensynsløse adfærd, der udsætter menneskers liv for fare.

Et af tiltagene handler om kapkørsel, hvor straffen fremover som udgangspunkt skal være 20 dages ubetinget fængsel i førstegangstilfælde.

Tidligere var udgangspunktet alene en bøde. Læs regeringens udspil mod vanvidskørsel her.