Besøg på Odenses nye italiener: Smæk på smagen hos Marcantonio

Skrevet af: Morten Hopballe
Marcantonio serverer glutenfri pizza.
Marcantonio serverer glutenfri pizza.

Af Daniel Sløk Nielsen, gastromand.dk

Marcantonio slog dørene op i slutningen af april og er et blandt mange nye spisesteder, der popper op i Odense i øjeblikket.

Marcantonio er et såkaldt trattoria, som er et spisested, der er mindre formelt end en ristorante, med lave priser og store portioner.

Der er lagt op til en uhøjtidelig stemning og rustikke retter, og forventningen bliver i den grad indfriet.

Marcantonio ligger godt gemt i Vintapperstrædet sammen med et stadig voksende antal spisesteder. Her er hyggeligt – især om sommeren, hvor der også er god mulighed for at sidde udenfor.

Ikke bare endnu et pizzeria
Da jeg hørte om Marcantonio første gang, fik jeg anbefalet deres pizzaer. Nu er pizza jo ikke det eneste, jeg forbinder med det italienske køkken, så derfor kiggede jeg også efter andre klassikere på menukortet.

Her er dog hverken risotto, gnocchi eller polenta, men derimod bl.a. forskellige antipasti, pasta og selvfølgelig pizza.

Menukortet sluttes af med drikkevarerne. Her er ej heller så stort et udvalg at vælge blandt. Det gør dog intet, så længe valgmulighederne er af god kvalitet. De få vine, vi kan vælge imellem er fint beskrevet. Vi ender med en hvidvin fra Veneto (Norditalien), som viser sig at være et rigtig fint bekendtskab.

Marcantonios antipasto-tallerken består af en masse forskellige lækkerier; brød, pølser, ost, bruschetta og meget mere.

Stemningen på Marcantonio er ret afslappet og nærmest cafeterieagtig – her er plads til alle.

Vi er ikke ude i en ”fine dining” oplevelse med små retter anrettet med pincet. Vi taler i stedet rustikt anrettede, store portioner. Tallerkenkanten er ikke nødvendigvis tørret af, men det sker vel heller ikke hjemme ved mama.

Det åbne køkken sørger også for en vis varme i lokalet, og der er knald på lydniveauet. Akustikken er ikke anbefalelsesværdig, så hvis du skal på intim date, skal du nok bede om et bord inde i hjørnet.

Servicen er afslappet, men venlig. Værtinden forsøger at besvare alle vores spørgsmål. Nogle af dem kommer hun til kort ved og vil vende tilbage med svar på – det sker dog ikke.

Vi må i løbet af aftenen selv henvende os, hvis vi skal bede om mere at drikke, eller hvis der er andet, vi mangler. Vi bliver dog hele tiden mødt af smil og velvilje til at hjælpe. Personalet formår altså at få os til at føle os hjemme – næsten helt derhjemme, hvor jeg tænker, om vi skal hjælpe med at tage opvasken.

Smæk på smagen
Min medspiser og jeg har sat os sammen med fire nye venner. Efter kort tids overvejelse, beslutter vi os alle for at starte ud med Marcantonios antipasto-tallerken. Den består af en masse forskellige lækkerier. Brød, pølser, ost, bruschetta og meget mere. Der er smæk på smagene her, og det er fint at starte ud med lidt forskelligt, man bare kan sidde og hapse af.

 

Til hovedret bliver der bestilt både pasta og pizza. Pizzaerne er delt op i rosse og bianche – med og uden tomatsovs (og man kan også få en glutenfri en). Det lykkes bordet, jeg sidder ved, at bestille den samme slags pizza til alle gæster.

Jeg kan derfor ikke sige, om Marcantonio generelt laver gode pizzaer – men de har i hvert fald styr på den her med prosciutto og champignon (nr. 64). Ud fra tilbagemeldingerne fra de andre gæster, lyder de svært tilfredse. Bunden er tynd og sprød, og smagen er god.

Udover pizza bliver der som nævnt også bestilt pasta. Jeg bestiller dagens ret; pasta farfalle (”sommerfuglepasta”) med landmandspølse og friarielli (rapini), en slags kål, der mest minder om broccoli.

Her er der endnu en gang smæk på smagen, og min pasta er kogt helt tilpas og al dente. Jeg har svært ved at spise op, men det er nu også en voksenportion, jeg har fået serveret.

Min medspiser vælger en anden pastaret – nemlig ravioli med laks i vodka. Pastaen er fyldt med ricotta og spinat – en klassiker, der altid har sin berettigelse på et italiensk menukort.

Retten er toppet med små stykker af laks, og det hele bader i fløde. Endnu en smagfuld ret, som er lavet som den skal – vodkaen er dog ikke til at smage.

Efter sådan en ordentlig gang kulhydrater, er vi desværre nødt til at melde pas til desserten.

Vi kan ikke klemme mere ned (og jeg har også et afkom, der skal hentes hos bedsteforældrene). Jeg er dog sikker på, at jeg kommer igen en anden dag, så jeg kan smage husets panna cotta – og så er det jo værd at huske på, at jeg til frokost kan nøjes med en halv portion pasta.

Tre dage i denne uge: Smag 10 vine fra Rhône for en 50’er i vinbutik

Skrevet af: Michael Qureshi
Arkivfoto
Arkivfoto

Vinbutikken Bichel Vine har gang i en masse forskellige særarrangementer.

I tre dage i denne uge fra torsdag d. 23. maj frem til lørdag d. 25. maj kan du i deres butik i Nørregade smage 10 vine fra Rhône for 50 kr.

“Rhônedalens vine spiller en vigtig rolle både i Bichels historie og i vores sortiment, der er et af Danmarks bedste på Rhône!

Hvis du tror, at Rhônevin er tungt og kedeligt, eller hvis du lige som os elsker Rhônevine, så er begge dele en god grund til at kigge forbi butikken i Odense,” skriver Bichel Vine i en pressemeddelelse.

Smag diversiteten og dybden i Rhône – stilmæssigt og kvalitetsmæssigt – Rhône leverer både de enkle, friske hverdagsvine og de udødelige kultvine, der kan gemmes i 30 år.

Kan smages fra torsdag til lørdag

Vinene kan smages i butikken de tre dage – torsdag og fredag 15 -18 og lørdag 11-14.

Hvidvin
Côtes du Rhône Blanc 2018, Guigal

Rosévin
Côtes du Rhône Rosé 2015, Guigal

Rødvine
IGP “Les Plans” 2016, Santa Duc
Côtes du Rhône “la Réméjeanne” 2018, Domaine la Remejeanne (DK’s bedste bag-in-box)
Côtes du Rhône 2017, Clos Romane
Cairanne “Réserve des Seigneurs” 2016, Domaine de l’Oratoire Saint Martin
Châteauneuf-du-Pâpe 2016, Château Fortia
Gigondas “Haut Garrigues” 2016, Domaine Santa Duc
Saint-Joseph 2016, Bernard Gripa
Côte Rôtie “Château d’Ampuis” 2015, Guigal

Hvad: Vin-event i Bichel Vine
Hvor: Nørregade 29
Hvornår:
Torsdag d. 23. maj
Fredag d. 24. maj
Lørdag d. 25. maj

Du kan købe din billet på 50 kr. her

Torsdagskoncerter: Fede navne spiller i Kongens Have

Skrevet af: Redaktionen
Arkivfoto
Arkivfoto

Når kalenderen rammer juli er det ensbetydende med, at de populære og altid velbesøgte torsdagskoncerter i Kongens Have ruller ud.

I år er der igen store musikalske oplevelser i vente for os odenseanere.

Navnene er netop blevet offenliggjort, og her bliver to af dagene dedikeret en hyldest til henholdsvis Kim Larsen og Woodstock festivalen.

Derudover kan man glæde sig til at synge med, når Back to Back og Sandmen i løbet af juli optræder på scenen.

Hyldest til Kim Larsen

Årets torsdagskoncerter åbner 4. juli med en vaskeægte hyldest til den afdøde legende, Kim Larsen, der jo havde Odense i hjertet lige til det sidste.

Grassolin og Smukke Møller med solister sørger for fællessang på alle de gode klassikere.

Torsdagen efter er der blevet plads til en helt særlig Woodstock Festival aften. Her optræder navne som Kira Skov og Dicte blandt andet. Det skal nok blive festligt.

Torsdag d. 18. juli er Back to Back hovednavnet, mens Sandmen runder Torsdagskoncerterne af d. 25. juli.

Der er fri entré til alle fire torsdage.

Her er programmet

18.00-22.15 alle torsdage

4. juli: Hyldest til Kim Larsen med Grassolin og Smukke Møller med solister

11. juli: Ruby Port, Rambuk, Woodstock Tribute feat. Kira Skov, Bjørn Fjæstad, Dicte og Mika Vandborg

18. juli: Odense Klassik, Patina og Back to Back

25. juli: Papaya, Mawic og The Sandmen

Kæmpe fest tre dage på havnen: Så meget sker der til Havnekulturfestival 2019

Skrevet af: Redaktionen
Pressefoto
Pressefoto

Traditionen tro danner havneområdet i Odense ramme for en sand folkefest i maj.

Det sker, når Havnekulturfestival atter løber af stablen hen over tre dage fra fredag til søndag i den kommende weekend.

Startskuddet lyder på fredag 24. maj kl. 16, og det bliver en intensiv weekend med flere hundrede aktiviteter for både børn og voksne.

Havnekulturfestivalen har i mange år fungeret som en kulturel smeltedigel for musik, dans, gadeoptræden, børneaktiviteter, kunsthåndværk og meget andet, og det er blandt andet her, at de kulturelle vækstlag mødes med det mere professionelle kulturliv.

Det kan ses i det omfattende program, som festivalen har udsendt.

Mange aktiviteter fordelt på flere områder

Festivalen er gratis og de mange aktiviteter er fordelt på områderne Havnepladsen, Londongade, Promenadebyen, Byens Ø, Færøsk Regatta samt et kreativt område på Kunst kajen.

Derudover fortsætter man det gode samarbejde med Storms Pakhus. Her sker der noget alle tre dage i løbet af dagen, og der afholdes blandt andet afterparty, når dags- og aftenaktiviteterne på havnen er slut.

Her får du overblikket

Musik

Festivalen byder på et omfattende musikalsk program med oplevelser for enhver aldersgruppe. De store trækplastre i år er Katinka, Moses:Andreas, Love Shop og Ida Kudo.

Derudover spiller både lokale bands, og Odense Drengekor optræder også.

Dans

På Dansescenen leverer en række lokale foreninger og dansere en perlerække af spændende og fængende optrædener.

Her kan du opleve alt fra tyrkisk folkedans, mavedans og salsa til hiphop, streetdance.

For børn

Festivalen byder på mange oplevelser og aktiviteter for børn. Som et særligt højdepunkt er der Kristians store Ramasjang Quiz.

Der er faktisk designet Legeruten, så børnene får oplevet mest muligt.

Man kan blandt andet boltre sig på Legepladsen, tage på en sjov rejse i affaldsverdenen med Odense Renovation, prøve kostumer til Frøbjerg Festspil, lære at cykle slalom over vippebræt og prøve chaufførsædet hos Fynbus.

Vandaktiviteter

Odense Havnebad har åbent, så man kan tage en svømmetur. Man kan få en tur med en færge, man kan prøve et SUP board, waterbubbles, RIB-båd og Splash Jump.

Mad

Det er flere kendinge på Odenses madscene, der kan købes mad og drikke fra til Havnekulturfestival. Umashi, Cafe Kosmos og Gopa Club er blandt andet repræsenteret. I de mange madboder får man mad fra alle verdenshjørner og masser af lækkerier til dessert.

Her kan du se Havnekulturfestivalens fulde program