Besøg på Odenses nye italiener: Smæk på smagen hos Marcantonio

Skrevet af: Morten Hopballe
Marcantonio serverer glutenfri pizza.
Marcantonio serverer glutenfri pizza.

Af Daniel Sløk Nielsen, gastromand.dk

Marcantonio slog dørene op i slutningen af april og er et blandt mange nye spisesteder, der popper op i Odense i øjeblikket.

Marcantonio er et såkaldt trattoria, som er et spisested, der er mindre formelt end en ristorante, med lave priser og store portioner.

Der er lagt op til en uhøjtidelig stemning og rustikke retter, og forventningen bliver i den grad indfriet.

Marcantonio ligger godt gemt i Vintapperstrædet sammen med et stadig voksende antal spisesteder. Her er hyggeligt – især om sommeren, hvor der også er god mulighed for at sidde udenfor.

Ikke bare endnu et pizzeria
Da jeg hørte om Marcantonio første gang, fik jeg anbefalet deres pizzaer. Nu er pizza jo ikke det eneste, jeg forbinder med det italienske køkken, så derfor kiggede jeg også efter andre klassikere på menukortet.

Her er dog hverken risotto, gnocchi eller polenta, men derimod bl.a. forskellige antipasti, pasta og selvfølgelig pizza.

Menukortet sluttes af med drikkevarerne. Her er ej heller så stort et udvalg at vælge blandt. Det gør dog intet, så længe valgmulighederne er af god kvalitet. De få vine, vi kan vælge imellem er fint beskrevet. Vi ender med en hvidvin fra Veneto (Norditalien), som viser sig at være et rigtig fint bekendtskab.

Marcantonios antipasto-tallerken består af en masse forskellige lækkerier; brød, pølser, ost, bruschetta og meget mere.

Stemningen på Marcantonio er ret afslappet og nærmest cafeterieagtig – her er plads til alle.

Vi er ikke ude i en ”fine dining” oplevelse med små retter anrettet med pincet. Vi taler i stedet rustikt anrettede, store portioner. Tallerkenkanten er ikke nødvendigvis tørret af, men det sker vel heller ikke hjemme ved mama.

Det åbne køkken sørger også for en vis varme i lokalet, og der er knald på lydniveauet. Akustikken er ikke anbefalelsesværdig, så hvis du skal på intim date, skal du nok bede om et bord inde i hjørnet.

Servicen er afslappet, men venlig. Værtinden forsøger at besvare alle vores spørgsmål. Nogle af dem kommer hun til kort ved og vil vende tilbage med svar på – det sker dog ikke.

Vi må i løbet af aftenen selv henvende os, hvis vi skal bede om mere at drikke, eller hvis der er andet, vi mangler. Vi bliver dog hele tiden mødt af smil og velvilje til at hjælpe. Personalet formår altså at få os til at føle os hjemme – næsten helt derhjemme, hvor jeg tænker, om vi skal hjælpe med at tage opvasken.

Smæk på smagen
Min medspiser og jeg har sat os sammen med fire nye venner. Efter kort tids overvejelse, beslutter vi os alle for at starte ud med Marcantonios antipasto-tallerken. Den består af en masse forskellige lækkerier. Brød, pølser, ost, bruschetta og meget mere. Der er smæk på smagene her, og det er fint at starte ud med lidt forskelligt, man bare kan sidde og hapse af.

 

Til hovedret bliver der bestilt både pasta og pizza. Pizzaerne er delt op i rosse og bianche – med og uden tomatsovs (og man kan også få en glutenfri en). Det lykkes bordet, jeg sidder ved, at bestille den samme slags pizza til alle gæster.

Jeg kan derfor ikke sige, om Marcantonio generelt laver gode pizzaer – men de har i hvert fald styr på den her med prosciutto og champignon (nr. 64). Ud fra tilbagemeldingerne fra de andre gæster, lyder de svært tilfredse. Bunden er tynd og sprød, og smagen er god.

Udover pizza bliver der som nævnt også bestilt pasta. Jeg bestiller dagens ret; pasta farfalle (”sommerfuglepasta”) med landmandspølse og friarielli (rapini), en slags kål, der mest minder om broccoli.

Her er der endnu en gang smæk på smagen, og min pasta er kogt helt tilpas og al dente. Jeg har svært ved at spise op, men det er nu også en voksenportion, jeg har fået serveret.

Min medspiser vælger en anden pastaret – nemlig ravioli med laks i vodka. Pastaen er fyldt med ricotta og spinat – en klassiker, der altid har sin berettigelse på et italiensk menukort.

Retten er toppet med små stykker af laks, og det hele bader i fløde. Endnu en smagfuld ret, som er lavet som den skal – vodkaen er dog ikke til at smage.

Efter sådan en ordentlig gang kulhydrater, er vi desværre nødt til at melde pas til desserten.

Vi kan ikke klemme mere ned (og jeg har også et afkom, der skal hentes hos bedsteforældrene). Jeg er dog sikker på, at jeg kommer igen en anden dag, så jeg kan smage husets panna cotta – og så er det jo værd at huske på, at jeg til frokost kan nøjes med en halv portion pasta.

Vildt hattrick: Odense-restaurant vandt Schiøtzprisen for tredje år i træk

Skrevet af: Michael Qureshi
Vinderholdet fra Restaurant Fynboen
Vinderholdet fra Restaurant Fynboen

Hele ugen har en af Danmarks største madfestivaler SPIS! Odense Festival fyldt rigtig meget i bybilledet.

Søndag kulminerede det traditionen tro med Fyns største kokkekonkurrence, Schiøtzprisen 2019.

Her dystede kokke fra hele landet om æren og hovedpræmien til en samlet værdi af 70.000 kr.

Helt fantastisk blev det for tredje år i træk Odense-favoritten Restaurant Fynboen, som løb med et usædvanligt hattrick og en præmie 30.000 kr. plus den gigantiske gære.

Var oppe imod stærke navne

Fynboen var på forhånd udråbt som favorit, men de var oppe imod stærke navne blandt andet måske Danmarks hotteste restaurant lige nu, Alchemist.

I front havde Fynboen sendt de to kreative kokkehjerner Stefano Foschi og hans assistent Frederik Hedegård på Anarkist

Kokkene havde 90 minutter til at fremstille den bedste ret, med smag, håndværk, innovation og visuel præsentation som målestok for retterne.

Undervejs hyldede Fynboen-teamet afdøde Kim Larsen ved at afspille nogle af hans sange og ved at mixe noget Kim Larsen favoritter ind i maden.

Havde hyldest til Kim Larsen

Restaurant Fynboen jublede naturligvis over deres fornemme hattrick.

“Vi vandt fandme!
Det lykkedes os igen for tredje gang i træk at hjemtage sejren i Schiøtzprisen 2019.

Tak til dommerne. Vi er glade for at I forstod vores hyldest til Kim Larsen

Vi er trætte, glade og en lille smule fulde. Vi glæder os til at se jer på besøg på Fynboen.

Tak til alle vores dygtige ansatte, vores dedikerede venner og familie og alle andre der har støttet os i vores hårde kamp. Både på Fynboen og på vores søsterrestaurant Ristorante Capri.

Og tak til SPIS Odense Food Festival for at skabe noget af det fedeste, der er sket for Odense de sidste 10 år,” skrev de på Facebook efter sejren.

Sdr. Bjert Kro og Restaurant Hesselet kom på henholdsvis anden- og tredjeplads i konkurrencen.

 

Starter mandag: Vejarbejde spærrer motorvejstilkørsel ved Odense

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Foto: Vejdirektoratet
Foto: Vejdirektoratet

Som om at mandag morgen ikke er hektisk nok i forvejen, så har Vejdirektoratet nu meldt ud, at den kommende mandag måske kan blive lidt mere frustrerende end normalt.

En ny 1600 meter lang støjskærm skal nemlig etableres langs den Fynske Motorvej, hvilket kommer til at medføre, at tilkørselsrampe 52 skal delvist spærres i tre uger.

Det kan derfor kun betale sig, at du allerede nu er opmærksom og planlægger en anden rute, hvis du normalt benytter dig af tilkørsel 52.

Benyt en anden tilkørsel

Rampen vil være delvist spærret allerede fra mandag morgen, mens den spærres fuldstændigt fra 19.30 om aftenen til 6.00 om morgenen, hvor etableringsarbejdet finder sted.

Spærringen for konsekvenser for de bilister, der kommer fra Odense C ad Assensvej og skal i retning mod Jylland. Her anbefaler Vejdirektoratet, at trafikanterne i stedet sætter kurs mod tilkørsel 51 eller 53.

Men det er selvfølgelig ikke uden en god grund, at vejarbejdet startes op.

Den nye støjskærm skal nemlig være med til at reducere støjgener fra motorvejen for boligområdet vest for Assensvej.

Eventyrligt løb for store og små: HCA Marathon vender tilbage til Odense

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

For 20. gang kan odenseanerne se frem til, at byens gader forvandles til eventyrlige løberuter, når HCA Marathon vender tilbage.

Maratonet tiltrækker altid tusindvis af både løbere og tilskuere, og du kan stadig nå at tilmelde dig – uanset om du er garvet løber eller modig debutant.

Med de mange forskellige løb og ruter er der i høj grad mulighed for, at alle kan få en god og eventyrlig oplevelse.

Løberuter for alle

Som med H.C. Andersens eventyr, der tit kan forstås på flere niveauer, er dette løb også opdelt sådan, at både små og store ben kan følge med.

Som en del af arrangementet afvikles DM Marathon for 14. gang til Nordens 5. største maraton. Derudover er der også mulighed for at deltage i ½ Marathon og “Løb de sidste 10”.

Børn og unge kan skrive deres eget eventyr ved MiniMarathon og Klassedysten på 1/10 maraton, dvs. 4,2 km.

Der vil være eventyrlige medaljer til alle deltagere.

Det store deltagerantal vidner om, at HCA Marathon ikke blot er en lokal begivenhed, men også tiltrækker løbere på et internationalt plan.

Eventyrene hepper på dig

Foruden at være opkaldt efter byens berømte forfatter så vil omgivelserne også understøtte det eventyrlige navn. Der vil blandt andet være eventyrfigurer ved hvert kilometermærke.

Du kan altså næsten mærke historiens vingesus, når du selv flyver igennem Odenses gader.

Ruten vil være trafikfri i seks timer.

Læs mere og tilmeld dig her – tilmelding lukker 26. september 2019 kl. 12:00

Hvad: HCA Marathon
Hvor:Odense Idrætspark
Hvornår: 29. september 2019