Bliv turist i egen by: Oplev Odense som turist
Mange har travlt med at rejse til udlandet for at være turister i andre kulturer.
Men hvis du ikke har planer om at være turist i det store udland i de kommende ferier, så prøv at være turist i din egen by. Odense har nemlig masser af oplevelser at byde på. Også noget, som ikke bare er H.C. Andersen.
Vi har samlet et udvalg af turistoplevelser i Odense til dig, så du ikke behøver at booke dyre rejser til syden.
Stige Ø
Stige Ø finder du, hvis du fortsætter ud ad Havnegade, så langt du kan komme. Det er et magisk sted med masser af natur og et væld af aktivitetsmuligheder.
Der er blandt andet skabt en udfordrende forhindringsbane, et parkour-område og to specialindrettede cykelbaner: En 3,5 km lang bane, der snor sig igennem landskabet og en særlig dirtjumpbane, hvor man kan lave vilde stunts på sin mountainbike.
Derudover er der også lagt en asfaltsti, hvor man kan cykle, stå på rulleskøjter eller skateboarde.
Øen egner sig også godt til friluftsinteresserede, som vil studere det rige dyre- og planteliv, tilberede mad ved bålpladserne og overnatte i træshelterne på den sydlige del af øen.
Midt på øen finder du Legebasen, som er et børnevenligt område, hvor man kan lege i sand, spille stangtennis, hoppe rundt på de mange sjove kupler og meget andet. Rundt om Legebasen ligger en række små runde kuppelbakker, som også egner sig godt til børn. Om sommeren bliver der lagt grønne kunststofbaner ud på bakkerne, så man også kan kælke på dem.
I sommerhalvåret kan du købe is i Søpavilionen, som ligger ved parkeringspladsen på Stige Ø.
Ser her, hvornår Søpavillonen har åbent eller læs mere om Stige Ø her.
Odense Åfart
Læn dig tilbage og nyd en langsom tur op og ned ad Odense Å.
Turen med Odense Åfart varer en time og består af en skøn sejltur langs Odense Å.
Du kan tilmed nyde turen med live jazzmusik. Jazz på Åen har været en fast tradition gennem tre årtier, hvor et jazzorkester akkompagnerer sejlturen med traditionel happy jazz.
Jazz på Åen kan opleves hver lørdag i perioden d. 7. juli til 11. August kl. 12, 13 og 14. Jazzorkestret spiller hele vejen.
Læs mere om Jazz på Åen og bestil din billet her.
Odense Åfart har stoppesteder både ved Odense ZOO og Fruens Bøge, så hvis du alligevel skal i Odense ZOO eller på besøg i Den Fynske Landsby, så er sejlturen med Odense Åfart en oplagt transportmulighed.
Du kan også leje en vandcykel, så du selv bestemmer dit tempo og dit selskab. Der er plads til fire personer og masser af hygge.
Vandcykel fra Odense Aafart.
Shopping og gastronomiske oplevelser
Odense midtby er rig på shopping-muligheder, og der er masser af specialforretninger og gode spisesteder. Så hvis du har planer om at holde ferie i din egen by, kan det klart anbefales at opleve bylivet midt i Odenses.
Her finder du blandt andet madmarkederne Arkaden Food Market og Storms Pakhus, hvor der er masser af lækkert street food fra alle madboderne. Det er en oplevelse i sig selv bare at gå rundt på madmarkederne og opleve duftene og stemningen.
Udover madmarkederne er der også mange andre spændende restauranter i Odense, som skal opleves.
Den Fynske Landsby
Den Fynske Landsby er et frilandsmuseum, hvor du inviteres indenfor i en landsby fra 1800-tallet.
Museet består af en række gårde og huse, der alle oprindeligt har stået i landsbyer rundt om på Fyn og øerne.
Det er et genskabt miljø med bindingsværksbygninger, blomstrende haver, hegn og husdyr, gadekær og bygade – alt sammen omgivet af dyrkede marker.
Her kan du opleve historien om livet på landet i 1800-tallet, og om sommeren og i nogle ferier og weekender er de gamle huse vakt til live af formidlere, som er klædt ud i historiske dragter og udfører de arbejdsopgaver, der hørte til livet på en gård eller et husmandssted på H.C. Andersens tid.
Året rundt kan du opleve mange forskellige aktiviteter og arrangementer i Landsbyen. Se på deres hjemmeside, hvad der sker den dag, du kommer på besøg.
Kulturmaskinen
I Farvergården ved Brandts Passage ligger Kulturmaskinen. Det er et hus fuld af værksteder og muligheder for at udfolde sin kreativitet.
Besøg for eksempel kulturmaskinens lerværksted, hvor det kun er fantasien, der sætter grænser for, hvilke kunstværker du får med hjem.
Kulturmaskinens mediegrafiske værksted er indrettet, så du kan lave en bred vifte af opgaver indenfor grafik og videoredigering. For eksempel printe plakater og store bannere, printe og skære autofolie og klistermærker, lave video- og lydredigering, scanne fotos og dias, billedbehandle i Photoshop, dekorere T-shirts med gummitryk og transparenttryk og meget mere.
Du kan også prøve tekstilværkstedet, som er en legeplads for alle med lyst til tekstilarbejde og håndarbejde. Her er der blandt andet mulighed for at lave almindelig syarbejde og gøre brug af deres store mønsterkatalog eller finde inspiration i bøgerne og de opsyede modeller.
I Kulturmaskinens café kan du både købe mad, kaffe og andet drikkelse.
Derudover holdes der masser af arrangementer både i Kulturmaskinen, på Amfiscenen og i Magasinet, som er byens mest intime teater- og musikscene.
Læs mere om kulturmaskinen her.
Historiske bygninger
I Odense står der masser af smukke bygninger fra fordums tid, som viser os et glimt af det gamle Odense. Selvom man i Odense bygger højere og højere, kan man stadig på gadeplan finde mange smukke, gamle huse, som på sin vis gør Odense midtby til ét stort byrumsmuseum.
Så husk at kigge op på bygningerne og nyd en eventyrlig arkitektur, som man ikke finder i moderne bygninger.
Tag på skulpturjagt i Odense
Gør som japanerne og oplev alle Odenses skulpturer. De mange skulpturer refererer til H.C. Andersen og hans mange eventyr, og hvis du trænger til en god gåtur igennem Odense kan du planlægge en skulpturjagt ud fra Visit Odenses kort over 15 af Odenses eventyrskulpturer.
Se for eksempel Treenigheden foran OBC, Konen Med Æggene på Kongensgade, Kejserens Nye Klæder i Brandts Passage, Papirbåden i Eventyrhaven, Den Standhaftige Tinsoldat på Overgade, Den Flyvende Kuffert på Gråbrødre Plads eller Havhesten i Munke Mose.
Møntergården
I Møntergården kan du opleve forskellige udstillinger, som med garanti vil gøre dig klogere på den by, du bor i. For eksempel en fynsk fortolkning af Danmarks- og verdenshistorien, Odenses udvikling gennem de sidste 400 år og meget mere.
Udstillingerne rummer arkæologiske fund fra Fyns undergrund, lyd- og lysoplevelser, et interaktivt spiltorv og et inspirerende børnemuseum med masser af aktiviteter for nysgerrige børn.
Møntergården danner desuden rammen om forskellige aktiviteter året rundt. For eksempel børneteater, et historisk julemarked, omvisninger i Odenses arkæologiske udgravninger og byvandringer med engagerede historiefortællere, der vækker fortiden til live rundt omkring i byen.
Gå i H.C. Andersens fodspor
Man kan nærmest ikke sige Odense uden også at nævne H.C. Andersen.
H.C. Andersen boede i Odense med sine forældre fra 1807 til 1819. De boede i et lille hus, hvor du kan komme på besøg og se, hvordan den verdenskendte forfatter boede som barn.
Huset er i dag indrettet til museumsfordel og er en del af H.C Andersen Museum i Hans Jensens Stræde.
H.C. Andersen Museum byder dog på meget andet end et besøg i digterens barndomshjem. Her kan du opleve beskrivelser af hans liv med lyd, lys, virtual reality, farverige og eventyrlige udstillinger, kæmpemæssige papirklip og elementer fra flere af H.C. Andersens eventyr.
Du kan endda se H.C. Andersens ikoniske høje hat samt andre originale og ikoniske genstande fra digterens liv.