Bydel med stort potentiale: 30 millioner kroner til områdefornyelse
Det er nok de færreste, som forbinder Bolbro med en moderne og indbydende bydel.
Men netop Bolbro er en bydel i rivende udvikling med stort potentiale for at blive en del af Odenses positive byudvikling. Der er nemlig lagt planer om områdefornyelse for 30 millioner kroner.
Områdefornyelsen handler om en række tiltag, som skal skabe mere plads til liv, grønne forbindelser, tryghed på vejen, kulturelle arrangementer, fællesskab, sundhed og meget andet i Bolbro.
”Jeg har en faglig ambition om at få vist den mangfoldighed, der er i Bolbro, men også et håb om, at bolbroerne vil bruge de forskellige områder i Bolbro mere, end de gør i dag. Der er nemlig rigtig mange dejlige steder. Bolbro har længe været undervurderet, men bydelen har et kæmpe potentiale,” siger Rikke Falgreen Mortensen, som er projektleder for DitBolbro.
Bolbro ligger tæt ved bymidten, hvilket giver bydelen et stort potentiale for udvikling. Og med letbanens forløb og stationer gennem området bliver trafikken til området markant forbedret.
Cirkuspladsen og GASA
Aktuelt er der to fremtrædende projekter i gang i Bolbro, som skal forvandle området. Det drejer sig om Cirkuspladsen og Gartnerbyen.
”Cirkuspladsen skal være et rekreativt område og en central mødeplads for alle beboere i Bolbro. Den har ligget som en uudnyttet grøn plads længe, og er primært blevet brugt til Eventyrløbet og som parkerings- og cirkusplads,” siger Rikke Falgreen Mortensen og tilføjer:
”I fremtiden skal Cirkuspladsen appellere mere til leg og aktiviteter. Det skal blive en grøn oase, hvor man kan tage på picnictur og nyde de grønne arealer. Derudover skal Cirkuspladsen gøres mere synlig, så den bliver lettere at finde.”
Cirkuspladsen ligger med direkte adgang til det tidligere erhvervsområde, GASA, i det nordøstlige Bolbro. Planen er at omdanne dette område til et boligområde med navnet Gartnerbyen.
Der skal i første omgang opføres 156 lejeboliger, som efter planen skal stå indflytningsklar i 2019. Gartnerbyen bliver således en del af Odenses udvikling i retning mod den mangfoldige storby.
De 156 lejeboliger er dog kun første spadestik til opførelsen af Gartnerbyen, og der er planer om at opføre flere hundrede boliger i Gartnerbyen frem mod 2026. Gartnerbyen er ikke en del af områdefornyelsen, men spiller en stor rolle i at udvikle bydelen.
Borgerinvolvering
Hvis man vil forny og forbedre et område, må man nødvendigvis involvere dem, der bor og lever i området. Derfor er et af nøgleordene i områdefornyelsen borgerinvolvering. Det betyder, at borgerne i Bolbro har mulighed for at give deres bud på, hvordan der skal forbedres og fornyes indenfor de udpegede områder.
”Der er rigtig mange borgere, som er involveret i processen. Der har været 200 borgere med til at udvikle selve programmet, og vi har omkring 50 projektambassadører og en masse borgere, som melder sig til de forskellige arrangementer i forbindelse med de forskellige projekter. Der er altså mange muligheder for at få sine idéer med og tage del i projektet,” siger Rikke Falgreen Mortensen.
Formålet med områdefornyelsen er at understøtte en positiv udvikling i samarbejde med lokale borgere, erhvervsliv, foreninger og institutioner for at gøre området endnu mere attraktivt for bolbroerne. Et af kravene til projektet er, at Bolbros borgere selv skal være med til at bestemme, hvordan området skal fornyes.
”Borgerne kommer med ideerne, og så samler vi nogle arbejdsgrupper med nogle rådgivere, hvor vi sammen finder ud af, hvad der kan lade sig gøre,” siger Rikke Falgreen Mortensen.
Øvrige tiltag
Udover Cirkuspladsen og GASA er der også udsigt til, at Middelfartvej, Hauges Plads og Fortællepladsen ved Føtex får et nyt ansigt, og planen er at gøre byområdet mere indbydende og attraktivt for både borgere og trafikanter i Bolbro.
På Middelfartvej handler det især om at skabe bedre opholdsmuligheder og bykvalitet i strækningen fra Hauges Plads til Lidl, så strækningen kommer til at præsentere Bolbro på en mere grøn og indbydende måde.
”Der er jo allerede en spændende udvikling i gang med letbanen, som drejer ved Hauges plads. Det giver et grønt stræk, som skal forlænges hen ad Middelfartvej. Derudover skal vi også udnytte, at der naturligt vil være noget fartdæmpning i forbindelse med letbanen, og så er der nogle brede fortove, som skal udnyttes efter borgernes ønsker og behov,” siger Rikke Falgreen Mortensen.
Der er også et ønske om, at Fortællepladsen ved Føtex indrettes, så den kan bidrage positivt til det samlede indtryk af Middelfartvej. Idéen er, at det skal være et indbydende og anvendt byrum med plads til ophold og samvær.
”Fortællepladsen er jo også en del af middelfartstrækket, og den er tænkt ind, fordi vi arbejder med fortovene langs Føtex. Pladsen skal i højere grad indrettes og forskønnes med beplantning på en måde, så borgerne vil bruge pladsen,” siger Rikke Falgreen Mortensen og konkluderer:
”Der er mange andre planer på tegnebrættet for Bolbros områdefornyelse, men alle de konkrete planer er ikke på plads endnu, og flere fastlægges efter letbanens etablering, og når vi ved, hvad borgerne kommer til at efterlyse.”
Du kan læse mere om planerne for områdefornyelsen i programmet for områdefornyelsen i Bolbro fra Odense Kommune.