Bydel med stort potentiale: 30 millioner kroner til områdefornyelse

Skrevet af: Redaktionen

Det er nok de færreste, som forbinder Bolbro med en moderne og indbydende bydel.

Men netop Bolbro er en bydel i rivende udvikling med stort potentiale for at blive en del af Odenses positive byudvikling. Der er nemlig lagt planer om områdefornyelse for 30 millioner kroner.

Områdefornyelsen handler om en række tiltag, som skal skabe mere plads til liv, grønne forbindelser, tryghed på vejen, kulturelle arrangementer, fællesskab, sundhed og meget andet i Bolbro.

”Jeg har en faglig ambition om at få vist den mangfoldighed, der er i Bolbro, men også et håb om, at bolbroerne vil bruge de forskellige områder i Bolbro mere, end de gør i dag. Der er nemlig rigtig mange dejlige steder. Bolbro har længe været undervurderet, men bydelen har et kæmpe potentiale,” siger Rikke Falgreen Mortensen, som er projektleder for DitBolbro.

Bolbro ligger tæt ved bymidten, hvilket giver bydelen et stort potentiale for udvikling. Og med letbanens forløb og stationer gennem området bliver trafikken til området markant forbedret.

Cirkuspladsen og GASA

Aktuelt er der to fremtrædende projekter i gang i Bolbro, som skal forvandle området. Det drejer sig om Cirkuspladsen og Gartnerbyen.

”Cirkuspladsen skal være et rekreativt område og en central mødeplads for alle beboere i Bolbro. Den har ligget som en uudnyttet grøn plads længe, og er primært blevet brugt til Eventyrløbet og som parkerings- og cirkusplads,” siger Rikke Falgreen Mortensen og tilføjer:

”I fremtiden skal Cirkuspladsen appellere mere til leg og aktiviteter. Det skal blive en grøn oase, hvor man kan tage på picnictur og nyde de grønne arealer. Derudover skal Cirkuspladsen gøres mere synlig, så den bliver lettere at finde.”

Cirkuspladsen ligger med direkte adgang til det tidligere erhvervsområde, GASA, i det nordøstlige Bolbro. Planen er at omdanne dette område til et boligområde med navnet Gartnerbyen.

Der skal i første omgang opføres 156 lejeboliger, som efter planen skal stå indflytningsklar i 2019. Gartnerbyen bliver således en del af Odenses udvikling i retning mod den mangfoldige storby.

De 156 lejeboliger er dog kun første spadestik til opførelsen af Gartnerbyen, og der er planer om at opføre flere hundrede boliger i Gartnerbyen frem mod 2026. Gartnerbyen er ikke en del af områdefornyelsen, men spiller en stor rolle i at udvikle bydelen.

Borgerinvolvering

Hvis man vil forny og forbedre et område, må man nødvendigvis involvere dem, der bor og lever i området. Derfor er et af nøgleordene i områdefornyelsen borgerinvolvering. Det betyder, at borgerne i Bolbro har mulighed for at give deres bud på, hvordan der skal forbedres og fornyes indenfor de udpegede områder.

”Der er rigtig mange borgere, som er involveret i processen. Der har været 200 borgere med til at udvikle selve programmet, og vi har omkring 50 projektambassadører og en masse borgere, som melder sig til de forskellige arrangementer i forbindelse med de forskellige projekter. Der er altså mange muligheder for at få sine idéer med og tage del i projektet,” siger Rikke Falgreen Mortensen.

Formålet med områdefornyelsen er at understøtte en positiv udvikling i samarbejde med lokale borgere, erhvervsliv, foreninger og institutioner for at gøre området endnu mere attraktivt for bolbroerne. Et af kravene til projektet er, at Bolbros borgere selv skal være med til at bestemme, hvordan området skal fornyes.

”Borgerne kommer med ideerne, og så samler vi nogle arbejdsgrupper med nogle rådgivere, hvor vi sammen finder ud af, hvad der kan lade sig gøre,” siger Rikke Falgreen Mortensen.

Øvrige tiltag

Udover Cirkuspladsen og GASA er der også udsigt til, at Middelfartvej, Hauges Plads og Fortællepladsen ved Føtex får et nyt ansigt, og planen er at gøre byområdet mere indbydende og attraktivt for både borgere og trafikanter i Bolbro.

På Middelfartvej handler det især om at skabe bedre opholdsmuligheder og bykvalitet i strækningen fra Hauges Plads til Lidl, så strækningen kommer til at præsentere Bolbro på en mere grøn og indbydende måde.

”Der er jo allerede en spændende udvikling i gang med letbanen, som drejer ved Hauges plads. Det giver et grønt stræk, som skal forlænges hen ad Middelfartvej. Derudover skal vi også udnytte, at der naturligt vil være noget fartdæmpning i forbindelse med letbanen, og så er der nogle brede fortove, som skal udnyttes efter borgernes ønsker og behov,” siger Rikke Falgreen Mortensen.

Der er også et ønske om, at Fortællepladsen ved Føtex indrettes, så den kan bidrage positivt til det samlede indtryk af Middelfartvej. Idéen er, at det skal være et indbydende og anvendt byrum med plads til ophold og samvær.

”Fortællepladsen er jo også en del af middelfartstrækket, og den er tænkt ind, fordi vi arbejder med fortovene langs Føtex. Pladsen skal i højere grad indrettes og forskønnes med beplantning på en måde, så borgerne vil bruge pladsen,” siger Rikke Falgreen Mortensen og konkluderer:

”Der er mange andre planer på tegnebrættet for Bolbros områdefornyelse, men alle de konkrete planer er ikke på plads endnu, og flere fastlægges efter letbanens etablering, og når vi ved, hvad borgerne kommer til at efterlyse.”

Du kan læse mere om planerne for områdefornyelsen i programmet for områdefornyelsen i Bolbro fra Odense Kommune.

 

Stor international tattoomesse kommer til Odense

Skrevet af: Jens Erik Møller
Foto: PxHere
Foto: PxHere

Drømmer du om at få den lille havfrue på overarmen? Eller hvad med en tapper tinsoldat? I så fald er HC Andersen Tattoo Convention lige noget for dig.

Den afholdes 17. og 18. august i Dok5000 på Odense Havn, og tattoomessen er den første internationale af sin slags i Odense nogensinde.

HC Andersen Tattoo Convention bliver en weekend i kropkunstens navn, og det afvikles helt i tråd med H. C. Andersens kunstneriske åre, som vi kender ikke bare fra eventyr, men også fra eksempelvis papirklip.

Publikum vil opleve de bedste tatovører fra både ind- og udland, og de vil naturligvis udføre deres arbejde på messen.

Der er derfor mulighed for både at få en nattergal eller et andet H. C. Andersen motiv med hjem eller blot komme helt tæt på og opleve tatoveringerne blive udført, hvis man ikke er modig nok til selv at prøve.

En del af H. C. Andersen Festivals

Tattoomessen arrangeres af Morten Jørgensen, der driver forretningen Søhus Tattoo på Klingenberg, i samarbejde med Orbit Event Group. Eventgruppen står også bag den tilsvarende messe, Prison Ink, der siden 2015 er blevet afholdt en gang om året i Fængslet i Horsens.

Arrangementet er heller ikke blot en arbejdende messe, men også et event for fagfolk, og der afholdes derfor allerede torsdag 16. august et specielt netværksmøde for de deltagende tatovører.

HC Andersen Tattoo Convention indleder en anden af Odenses store events – H.C. Andersen Festivals – som i år afholdes for sjette gang. I hele uge 34 er den rammen om en masse eventyrlige kulturaktiviteter for alle aldersgrupper, som udover Tatoo Convention også dækker teater, musik, dans, comedy, foredrag og meget andet.

Fodbold og Øl: Her finder du Odenses fedeste sommerjob

Skrevet af: Jens Erik Møller

Det kan næsten ikke kaldes et job, men ikke desto mindre får du løn for at se fodbold og drikke øl.

Når det danske fodboldlandshold i næste måned tager til VM i Rusland, så vises de indledende gruppekampe mod Peru, Australien og Frankrig på storskærm i Arkaden Food Market.

Det sker hhv. 16., 21. og 26. juni. Og i den forbindelse søger streetfood-markedet tre teknikchefer, som skal holde øje med, at storskærmen i Arkaden Food Market ikke går ud, under Danmarks kampe. Der ansættes en teknikchef pr. kamp.

For at komme i betragtning til jobbet, skal du også være villig til at smage på fadøllen for at sikre, at den har den helt rette temperatur. Jobbet kræver dog ikke tidligere erfaring fra ølsmagninger eller skærmkiggeri, skriver Arkaden Food Market i stillingsopslaget.

Du skal bære klaphat

Derimod er du forpligtet til at være iført en rød-hvid arbejdsuniform, der blandt andet består af en klaphat og matchende halstørklæde. Den stilles til rådighed af arbejdsgiver.

Lønnen er 200 kr. i timen, og man ansættes for en perioden på 2½ time.

Ansøgningsfristen er 4. juni kl. 12, og du kan læse stillingsopslaget her.

Knudepunkt lukker i fire uger: Ny tunnel skal bygges

Skrevet af: Michael Qureshi

Fra mandag 28. maj og cirka fire uger frem vil Niels Bohrs Alle være spærret på den vestlige side af Campusvej-krydset.

Hér bliver en ny, færdigstøbt tunnel, som skal sikre overgangen for fodgængere og cyklister i det trafikerede kryds, sænket ned under vejbanen.

De mange cyklister, der dagligt krydser Niels Bohrs Alle ved Campusvej, får snart en ny tunnel, så de trygt kan krydse vejen.

For at genere trafikken mindst muligt er Odense Letbane og Odense Kommune blevet enige om at få støbt tunnelen på en fabrik i forvejen, så den kan sænkes ned på stedet.

Arbejdet speedes væsentligt op for at generere mindst muligt

Dermed kan arbejdet blive gjort væsentligt hurtigere, end hvis man havde valgt at støbe tunnelen på stedet. Denne proces tager nemlig typisk et halvt års tid, da man støber først den ene side og derefter den anden, så trafikken kan blive ledt forbi under arbejdet.

Tunnelsænkningen kræver dog et større gravearbejde på tværs af Niels Bohrs Alle. Vejen skal brydes op i hele sin bredde, og der skal graves en rende til tunnelen. Det medfører en midlertidig lukning af Niels Bohrs Alle, som bliver iværksat mandag 28. maj.

Projektet med at bygge tunnelen er igennem de seneste måneder blevet detailplanlagt, så lukningen af Niels Bohrs Alle kun forventes at vare i cirka fire uger. Tunnelen og de tilhørende cykelstier er dog først klar til at genåbne for bløde trafikanter til studiestart på SDU i september.

Ny station skal hedde Bilka

Tunnelbyggeriet er et tilkøb til letbaneprojektet, som Odense Kommune har bestilt Odense Letbane P/S til at udføre i forbindelse med anlægsarbejdet.

Letbanen skal køre ad Niels Bohrs Alle og svinge ind ad Campusvej mod universitetet og det nye regionshospital, Nyt OUH. På hjørnet af Campusvej og Niels Bohrs Allé bliver der placeret en letbanestation med navnet ”Cortex Park”. Længere henne ad Niels Bohs Alle, tæt på Ørbækvej, skal ligge endnu en station, som får navnet ”Bilka”.

Så det er om at finde et alternativ den næste måneds tid. Det gælder især de tusindvis af studerende og ansatte, der dagligt passerer Niels Bohrs Allé på vej til og fra SDU ad Campusvej. Et kryds der i dag er meget trafikeret i myldretiden.

Klar i juni: Meyers åbner restaurant i det gamle Albani-bryggeri

Skrevet af: Michael Qureshi
Billede fra Meyers i Frankfurt
Billede fra Meyers i Frankfurt

Det er langt fra kedeligt i restaurationsbranchen i Odense.

Mange nye steder åbner, og niveauet har aldrig været højere på spisestederne her i byen.

Nu er endnu et spændende projekt i fuld gang med at blive realiseret.

Royal Unibrew går nu også selv ind i restaurationsbranchen. Det gør de i samarbejde med den kendte kok Claus Meyer, der blandt andet har fået et internationalt gennembrud i byer som New York og Frankfurt.

Gamle tapperihal omdannes til restaurant og eventsted

Det er den gamle tapperihal på Albani bryggeriet, som skal omdannes til lækker stor restaurant og eventsted. Det bliver med lækre øl som omdrejningspunktet.

Spisestedet får navnet Anarkist. Her skal man nyde de mange forskellige øl, som det lille Royal Unibrew craft beer bryggeri laver. Tanken er, at Meyers skal få øllen og maden til at spille perfekt sammen og blive en attraktion på Fyn, som man er villig til at køre efter både fra København og Jylland.

“Det er en legeplads, hvor vi, Royal Unibrew og Meyers, går sammen om at give vores gæster en komplet oplevelse med øl og mad.

Vi skal få øl og mad til at komplimentere hinanden. Det kan være alt fra en øl-marineret bøf til en is med smagen af ale. Kulinarisk skal det her sted aldrig stå stille, og vi kommer ikke til at have et fast menukort,” siger Paw Hay, driftchef hos Meyers til TV 2 Fyn.

Stort lokale med plads til mange

Det er planen, at man med et food og beer lab også kan facilitere en masse rundvisninger både fra turister, virksomheder og private. Der kan være op til 500 mennesker og lokalet bliver omkring 850 kvadratmeter.

Ud over tyve forskellige ølhaner i baren med øl fra Royal Unibrew bryggeriet, så vil Anarkist have en restaurant, et åbent køkken, en lille butik med deres øl og merchandise, og sidst men ikke mindst en scene.

Det skriver TV 2 Fyn.

Åbningsdatoen er planlagt til den 22. juni.

Kom til kæmpe 30 års fødselsdagsfest – på genbrugsstationen

Skrevet af: Jens Erik Møller

I 1988 åbnede den første genbrugsstation i Odense.

Og det fejrer Odense Renovation i morgen lørdag 26. maj med ikke bare én fødselsdagsfest, men i alt otte fødselsdagsfester – en på hver af byens otte genbrugsstationer.

Dagen indledes med gratis rundstykker og drikkelse til de 200 første fremmødte på flere af pladserne, mens der er gratis pølser og drikkelse andre steder.

Derefter er der forskellige aktiviteter – du kan for eksempel være heldig og vinde fede genbrugspræmier i tombolaer på flere pladser, mens du på Villestofte, Rugårdsvej 275, skal undgå at ramme skraldespandene ved hjælp af en fjernstyret skraldebil.

Der er også god musik flere steder. Ved den allerførste genbrugsstation fra 1988 – Højme på Holkebjergvej – spiller rockbandet Lite Kite, mens Bolbro på Snapindvej får besøg af det gendannede odenseanske kultband The Live Museum.

Der er naturligvis gratis fødselsdagskage alle steder – se det fulde program for de enkelte genbrugspladser her.

Her ses Alice Faber, rådkvinde for magistratens 5. afdeling, og by-og teknikrådmand Edvin Witved ved indvielsen af Odenses første genbrugsstation i 1988 på Holkebjergvej. Foto: Odense Renovation

En af Danmarks højeste genbrugsprocenter

Gennem de sidste 30 år er der sket en stor udvikling med genbrug i Odense. I 1988 blev den første bemandede genbrugsstation indviet, og siden da er der kommet syv nye til.

Men det er ikke kun antallet af genbrugsstationer, der er steget, også den mængde affald, der genbruges, er vokset. I 1988 blev 54 % af det affald, der kom ind på genbrugsstationen genbrugt, mens genbrugsprocenten i dag er helt oppe på 87 %. Det er en af landets højeste genbrugsprocenter.

”Vi holder fødselsdagsfest, fordi vi gerne vil have endnu mere fokus på genbrug. I 1988 startede vi i det små, men i dag har vi 43 forskellige affaldstyper, som skal sorteres,” fortæller genbrugschef ved Odense Renovation, Mette Lorenzen til MigogOdense.

Her i 2018 har de nu otte genbrugsstationer i Odense omkring en million besøgende om året, og lørdag er alle – både stamkunder og nye kunder – velkommen til fødselsdagsfest.

Her finder du byens otte genbrugsstationer:

  • Seden, Bullerupvej 84 B
  • Villestofte, Rugårdsvej 275
  • Næsby, Egestubben 2F
  • Lindved, Energivej 10
  • Odense C, Havnegade 102
  • Bilka, Niels Bohrs Alle 148 B
  • Højme, Holkebjergvej 132
  • Bolbro, Snapindvej 21