Danmarks allerførste tog ankommet til Odense: Se testkørsel onsdag

Skrevet af: Jens Erik Møller
Foto: Dansk Jernbanemuseum
Foto: Dansk Jernbanemuseum

Tirsdag var en helt særlig dag for odenseanske tog-entusiaster.

Danmarks allerførste tog ankom nemlig til Dansk Jernbanemuseum, der ligger bag Odense Banegård Center.

I morgen onsdag den 19. juni laver man den første testkørsel. Der bliver ikke noget officielt for de nysgerrige, men stiller man sig op på Byens Bro i morgen, så vil man kunne se det helt specielle tog køre.

Toget, der bærer navnet “Odin”, blev oprindelig bygget i 1846 og efterfølgende sat i drift i 1847 på strækningen mellem København og Roskilde.

Men ifølge Anna Back Larsen, formidlingschef ved Danmarks Jernbanemuseum, blev det skrottet igen – før man tænkte tanken, at Danmarks første tog måske var værd at bevare for eftertiden.

Det er derfor ikke det originale tog, der i dag tirsdag ankom til museet, men en kopi bygget af frivillige hænder.

Foto: Dansk Jernbanemuseum

Bygget af frivillige hænder

De originale tegninger til Odin gik tabt, da fabrikken, der byggede Odin, brændte, og da lokomotivet blev skrottet i 1876, så har man, ifølge Anna Back Larsen, ikke rigtig vidst, hvordan det så ud.

Men i 2004 rekonstruerede togeksperter tegningerne, og året efter gik Jørgen Lindevall fra museets værksted i Roskilde i gang med at bygge en kopi af Danmarks allerførste tog sammen med et fast onsdagssjak bestående af frivillige tog-entusisaster.

Det er Jørgen Lindevall, der har stået i spidsen for arbejdet med at bygge kopien af Danmarks første tog. Dansk Jernbanemuseum

Og efter 14 års arbejde er toget nu kommet til Odense og Dansk Jernbanemuseum, hvor de sidste detaljer skal klares, inden odenseanere og andre tog-fans kan få en tur.

“Det har aldrig kørt for egen kraft, og skal nu ud på en række testkørsler på museets egen lille jernbanestrækning fra museet op til Åløkke Allé,” fortæller Anna Back Larsen til MigogOdense.

Spydspids i ny udstilling

Hvis alt går godt med togets testkørelser, vil det fra 15. september være muligt på udvalgte dage at få en tur med Danmarks ældste tog. Toget bliver nemlig spydspidsen for en helt ny udstilling, der fortæller historien om Odin, hvordan det fungerede samt hvilken revolution toget var, da det kom til Danmark i 1847.

”ODIN repræsenterer den tidligste jernbanehistorie i Danmark. Jernbanen var en transportrevolution, hvor man pludselig kunne transportere mennesker og gods langt hurtigere end tidligere. Det var med til at fremme industrialiseringen af Danmark,” forklarer Anna Back Larsen.

Med togets indtog i Danmark kunne man pludselig tilbagelægge den 32 kilometer lange strækning mellem København og Roskilde på kun 53 minutter – en rejse, der før 1847 foregik på fod, på hesteryg eller med hestevogne og tog flere timer.

Odin er derfor ikke bare en kopi af et tog, men et meget markant stykke danmarkshistorie, som fra i dag kan opleves i Odense.

Heldragt fra Bilka går viralt: Nu kan du få enhjørning-dragten i Odense

Skrevet af: Redaktionen
Foto: Bilka
Foto: Bilka

Du har måske allerede set den på sociale medier.

Enhjørning-dragten fra Bilka har i hvert fald taget internettet med storm. Og med god grund. Det er sandsynligvis den bedste hadegave, man kan give venner/veninder eller familie.

I Salling Group er man helt overvældet over interessen, og da Bilka i Ishøj på Sjælland lagde dragten på Facebook, så nåede den over 21.000 kommentarer og 204 delinger.

Foto: Bilka

Trækker stor opmærksomhed i Bilka i Skalborg

Nu kan man også få den helt særlige heldragt med matchende sutsko i Bilka i Odense. En voksen-dragt står til 249 kr. og skal man have den til børn, er den lidt billigere.

I Bilka i Odense trækker dragten også stor opmærksomhed, og mange køber den for at drille hinanden.

Det er også et fantastisk påfund, hvis man nu vil slappe af om søndagen her i efteråret, hvor blæsten rusker uden for, og man gerne vil have en heldragt, der kan skabe smil i hjemmet.

Så er du vild med enhjørninger, så er det bare afsted til Bilka.

Politiet varsler: Stor kontrol i denne uge omfatter også Odense

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Niclas Jessen
Foto: Niclas Jessen

Der er uopmærksomhed involveret i hver tredje dødsulykke i trafikken.

For at få flere til at holde fokus på trafikken, sætter landets 12 politikredse ind med en uopmærksomhedskontrol fra i dag mandag den 16. september frem til søndag den 22. september.

Indsatsen støtter Rådet for Sikker Trafiks kampagne ”Kør bil, når du kører bil” og Færdselssikkerhedskommissionens nationale handlingsplan, hvor uopmærksomhed indgår som ét af ti indsatsområder for at begrænse antallet af uheld i trafikken.

I sidste uge blev det igangsat, at kigger man på et håndholdt medie som chauffør af et køretøj koster det både et klip i kortet samt en samlet bøde på 2000 kr.

Kontrollerne indgår i rækken af de fælleseuropæiske færdselskontroller, der arrangeres af det europæiske færdselspolitisamarbejde TISPOL.

Fyns Politi oplyser, at især i store byer som Odense har man ekstra kontrol i forbindelse med denne uges ekstra kontrol.

Hvad laver folk bag rattet?

Rigspolitiets Nationale Færdselscenter har gennemført en undersøgelse i hele landet i foråret 2017, hvor man på by-, lande- og motorveje har observeret, hvad 26.000 trafikanterne foretager sig bag rattet.

Undersøgelsen slår fast, at cirka 6 % af alle førere af personbiler og varevogne under deres kørsel udfører en handling, der kan distrahere dem og tage deres fokus fra trafikken.

Det vil sige, at de enten taler i håndholdt mobiltelefon, indstiller deres GPS, spiser eller drikker, mens bilen er i fart.

Undersøgelsen konkluderer også, at det særligt blandt de tunge køretøjer (især lastbiler) er et problem.

Få sekunders uopmærksomhed kan få konsekvenser

Mens cirka 6 % af førerne af personbiler og varevogne foretager sig distraherende handlinger, når de kører på vejene, så er det tilsvarende tal for de tunge køretøjer (især lastbiler) mere end dobbelt så stort, nemlig cirka 15 %, viser observationerne fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

“Selv få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane, og rammer en modkørende frontalt”, udtaler politiassistent Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter og fortsætter:

“Uopmærksomhed er risikabelt for alle trafikanter, og derfor er det vigtigt at alle, som bevæger sig rundt i trafikken også holder fokus på trafikken og ikke foretager sig noget, der kan aflede opmærksomheden.”

Hvis du kører 80 km/t. på en landevej og kigger på din mobil eller GPS i blot fire sekunder, så har du kørt 89 meter uden at have øjnene på trafikken.

Der er uopmærksomhed involveret i omkring hver tredje dødsulykke i trafikken, lyder det fra Vejdirektoratet.

Vildt hattrick: Odense-restaurant vandt Schiøtzprisen for tredje år i træk

Skrevet af: Michael Qureshi
Vinderholdet fra Restaurant Fynboen
Vinderholdet fra Restaurant Fynboen

Hele ugen har en af Danmarks største madfestivaler SPIS! Odense Festival fyldt rigtig meget i bybilledet.

Søndag kulminerede det traditionen tro med Fyns største kokkekonkurrence, Schiøtzprisen 2019.

Her dystede kokke fra hele landet om æren og hovedpræmien til en samlet værdi af 70.000 kr.

Helt fantastisk blev det for tredje år i træk Odense-favoritten Restaurant Fynboen, som løb med et usædvanligt hattrick og en præmie 30.000 kr. plus den gigantiske gære.

Var oppe imod stærke navne

Fynboen var på forhånd udråbt som favorit, men de var oppe imod stærke navne blandt andet måske Danmarks hotteste restaurant lige nu, Alchemist.

I front havde Fynboen sendt de to kreative kokkehjerner Stefano Foschi og hans assistent Frederik Hedegård på Anarkist

Kokkene havde 90 minutter til at fremstille den bedste ret, med smag, håndværk, innovation og visuel præsentation som målestok for retterne.

Undervejs hyldede Fynboen-teamet afdøde Kim Larsen ved at afspille nogle af hans sange og ved at mixe noget Kim Larsen favoritter ind i maden.

Havde hyldest til Kim Larsen

Restaurant Fynboen jublede naturligvis over deres fornemme hattrick.

“Vi vandt fandme!
Det lykkedes os igen for tredje gang i træk at hjemtage sejren i Schiøtzprisen 2019.

Tak til dommerne. Vi er glade for at I forstod vores hyldest til Kim Larsen

Vi er trætte, glade og en lille smule fulde. Vi glæder os til at se jer på besøg på Fynboen.

Tak til alle vores dygtige ansatte, vores dedikerede venner og familie og alle andre der har støttet os i vores hårde kamp. Både på Fynboen og på vores søsterrestaurant Ristorante Capri.

Og tak til SPIS Odense Food Festival for at skabe noget af det fedeste, der er sket for Odense de sidste 10 år,” skrev de på Facebook efter sejren.

Sdr. Bjert Kro og Restaurant Hesselet kom på henholdsvis anden- og tredjeplads i konkurrencen.