Annonce
MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Danmarks Jernbanemuseum: Klar med stor fotoudstilling

Af Christina Frederiksen

I går åbnede Danmarks Jernbanemuseum en fotokunstudstilling med spektakulære jernbanebilleder af fotograf René Strandbygaard.

I flere årtier har han rejst verden tynd for at finde de sidste damplokomotiver i regulær drift 

Det har været en jagt på tidslommer, der var få år, måneder eller blot uger fra at forsvinde.

Rejserne fandt hovedsageligt sted i 1990’erne, i en tid før internet og mobiltelefoner, så han vidste aldrig med sikkerhed, hvad der ventede ham.

Manden bag kameraet

René Strandbygaard er født i 1972 og har levet hele sit liv i København.

Han startede sin karriere på dagbladene i slutningen af 1990’erne, hvor han leverede adskillelige reportager fra sine rejser og tog erhvervsportrætter.

I midten af nullerne tog tingene en ny drejning, da René Strandbygaard noget modstræbende overgav sig til filmmediet. Det viste sig at være en klog beslutning og i 2006 startede René Strandbygaard Copenhagen Film Company.

I 2011 filmede og producerede René Strandbygaard Mærsks banebrydende filmkampagne: ”We Are Maersk”. Filmen er stadig den mest internationalt prisvindende kommercielle film.

Når han hørte om en eksisterende bane, pakkede han sit kamera og drog afsted.

Med politiet eller militæret i hælene 

René Strandbygaard har været i Indien, Pakistan, Kina, Indonesien, Cuba, Rumænien – ja et utal af steder – ofte med politiet eller militæret i hælene.

For hvorfor var det lige, at en vesterlænding skød billeder af kritisk infrastruktur? Med sit kamera indfangede han tiden og ånden og bragte det med hjem. 

Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem René Strandbygaard og Danmarks Jernbanemuseum.

For første gang nogensinde vises et lille udpluk af fotografierne for offentligheden.

I René Strandbygaards fotoarkiv ligger mange tusinde billeder fortsat gemt. Fotografierne i udstillingen er nogle af de mest spektakulære og stemningsfulde billeder i samlingen.

Bag hver eneste billedserie gemmer sig fantastiske fortællinger om lokalsamfund, jernbanemiljøer og styreformer, der i dag er historie.

”Jeg syntes igen-igen, at jeg lige skulle bruge alle mine penge og de sidste feriedage på en flybillet halvt rundt om jorden for i en uge eller to at jage fortidens spøgelser.

Ikke ferier, men ekspeditioner, togture ud i det ukendte med for lidt nattesøvn og alt for meget primitiv transport på dårlig mave. Med vidt åbne øjne, på jagt efter farver, lyde og stemninger. Langt ud på landet i fjerne afkroge af verden,” sagde René Strandbygaard i 2022.

Læs mere om udstillingen her

Del artikel

Andre læser også