Danske retter som mormor lavede dem: Disse ni steder skal du kende

Skrevet af: Betina Vestergård Jepsen
Æggekage à la Carlslund.
Æggekage à la Carlslund.

Odense er virkelig ved at være med helt fremme på den gastronomiske scene, og der går nærmest ikke en måned, hvor der ikke åbner et nyt spisested i byen.

Det er vi superglade for hos MigogOdense, men vi sætter også stor pris på alle byens gode gamle spisesteder, som serverer traditionel dansk mad, som mor og mormor lavede den.

Vi har her samlet en liste over ni spisesteder i Odense, hvor du kan få traditionel dansk mad – nogle af dem med et twist.

Velbekomme!

Restaurant Cro’n

Restaurant Cro’n ligger i den hyggelige Dronningensgade i hjertet af Odense. Her tager de udgangspunkt i det traditionelle danske køkken og favner bredt fra stegt flæsk med persillesovs over dansk bøf til brændende kærlighed og stegte ål.

Hos Restaurant Cro’n laver de alle retter fra bunden og sylter også deres egne rødbeder og asier. Råvarerne er nøje udvalgt med fokus på brug af danske produkter, og det faste spisekort skifter mellem sommer og vinter og er tilpasset årstiden.

Brændende kærlighed på Restaurant Cro’n.

Restaurant Cro’n
Dronningensgade 29
5000 Odense C

Klosterkroen

På Klosterkroen i Odense serverer de traditionelle, danske retter præcis, som mor og mormor lavede dem. Maden tilberedes på friske, danske råvarer, og menuen byder på alt fra stjerneskud og smørrebrød til herregårdsbøf og helstegt rødspætte.

Hver onsdag aften kan du desuden få tarteletter ad libitum for 129 kr., og hver torsdag aften kan du få stegt flæsk ad libitum for 149 kr.

Tarteletter på Klosterkroen.

Klosterkroen
Lille Gråbrødrestræde 2
5000 Odense C

Restaurant Carlslund

Den folkekære restaurant Carlslund hører selvfølgelig til på denne liste, og vi er mange, der er glade for, at restauranten er kommet op at køre igen efter branden i 2015.

Carlslund er især kendt for deres luksuriøse æggekage toppet med rigelige mængder flæsk og bacon, som du kan nyde ad libitum. Udover den luftige æggekage og det sprøde flæsk kan du på Carlslund få en masse andre retter fra det danske køkken som f.eks. pariserbøf og tarteletter.

Læs desuden vores anmeldelse af Restaurant Carlslund her.

Æggekage à la Carlslund.

Restaurant Carlslund
Fruens Bøge Skov 7
5250 Odense SV

Restaurant Grønttorvet

Restaurant Grønttorvet går over 250 år tilbage, og den hyggelige restaurant emmer af historie. Menukortet består af alle de danske klassikere som f.eks. stjerneskud, stegt flæsk og gammeldags æblekage.

Månedens menu hos Restaurant Grønttorvet er i april lakseroulade, grillet oksefilet og til dessert fransk chokoladekage med vaniljeis.

Hos Restaurant Grønttorvet har de også dagens ret til frokost. Her f.eks. Karbonader med stuvede ærter og gulerødder.

Restaurant Grønttorvet
Sortebrødre Torv 9
5000 Odense

Den Gamle Kro

Den Gamle Kro i Overgade er et gammelt bindingsværkhus fra 1683. Kroens hyggelige gårdhave er overdækket af et rullende glastag, og her er det super hyggeligt at nyde sin mad.

På Den Gamle Kro serverer de hver måned en fem-retters menu, som er tilpasset årstidens råvarer, men de har også et alsidigt a la carte kort, hvor der både er traditionel dansk mad og fransk inspirerede retter. Af de traditionelle danske retter kan vi nævne deres smørrebrød, sild, peberbøf og lune pandekager.

Nye danske kartofler på rugbrød med gourmetskinke, mayo og kapers fra Den Gamle Kro.

Den Gamle Kro
Overgade 23
5000 Odense

Boulevardkroen

I gåafstand til Odense ZOO og den flotte natur omkring Odense Å ligger den hyggelige Boulevardkroen. Her serverer de ægte dansk mad, og menukortet består af retter som f.eks. æggekage med flæsk, mørbradgryde, hakkebøf med bløde løg og spejlæg og naturligvis tarteletter.

Boulevardkroens overdådige æggekage.

Boulevardkroen
Søndre Blvd. 144
5000 Odense

GriS i Storms Pakhus

Selvom GriS i Storms Pakhus ikke serverer klassiske tarteletter og stegt flæsk med persillesovs, fortjener de alligevel en plads på denne liste. Hos GriS kan du nemlig få lækre og sprøde flæskestegs- og ribbenstegsburgere samt dansk biksemad. Desuden byder de på friskstegte flæskestænger, som er op til 50 cm lange!

Her arbejder de ud fra princippet om “fra jord til bord”, og de går meget op i dyrevelfærd og økologi. Kødet får de fra Svendborg Gourmet Gris, hvor Grisen kommer fra udvalgte leverandører i nærområdet, hvilket sikrer en kort transporttid til slagteriet.

Foto: Storms Pakhus.

GriS
Seebladsgade 21
5000 Odense C

Werners Grill

Werners Grill er måske ikke indbegrebet af traditionel dansk mad, men alene deres anerkendte bøfsandwich og flæskestegssandwich gør, at de fortjener en plads på listen her. Bøfsandwichen, som er blevet anerkendt af juryen bag Danmarks Bedste Bøfsandwich, består af en hakkebøf af dansk oksekød, syltede rødbeder og agurker, remoulade, ketchup, løgkompot, ristede løg og naturligvis en ordentlig portion brun sovs udover. Den er bestemt et besøg værd. 

Læs hele vores anmeldelse af Werners Grill her.

Bøfsandwich fra Werners Grill.

Werners Grill
Nørregade 22
5000 Odense

Restaurant Giraffen

Restaurant Giraffen er en hyggelig bar og restaurant på Odense Banegårdscenter, hvor du kan nyde en afslappet frokost eller middag til overkommelig pris i et uformelt miljø på Odense Banegårdscenter. Her viser de desuden altid sport på TV’et.

Hos Restaurant Giraffen serverer de en masse traditionelle danske retter som rejecocktail, pariserbøf, bøf med bløde løg og stegt flæsk med persillesovs.

Gammeldags engelsk bøf med bløde løg, skysovs og kartofler fra Restaurant Giraffen.

Restaurant Giraffen
Østerstationsvej 27
5000 Odense C

Vi kan desuden anbefale dig at læse vores guide over Odenses bedste smørrebrødsrestauranter.

Lang næse: Fyn igen forbigået af Michelin Guiden

Skrevet af: Redaktionen
Vår
Vår

Det var i år, at det skulle være.

For første gang nogensinde skulle Fyn have en Michelin-stjerne. Mange tippede, at Falsled Kro eller Balcony her i Odense kunne tage den.

Derfor var forventningerne enorme, da Michelin Guiden for første gang nogensinde afholdt deres nordiske uddeling uden for en hovedstad.

Det gjorde de i Århus, og derfor troede man på mere kærlighed til byerne uden for København.

Men igen blev både Nordjylland og Fyn forbigået.

Kun en ny dansk restaurant i Michelin Guiden

Selv om Michelin inspektørerne havde været i begge regioner. Her på Fyn havde de blandt andet besøgt Falsled Kro, Pasfall og Sortebro Kro.

Men det blev ved forhåbningerne. For det var kun Alouette fra København, der var den eneste nye danske restaurant med en stjerne.

Noma bragede ind igen i Michelin Guiden efter en lukkeperiode, og de røg direkte ind på to stjerner.

Geranium forblev eneste danske restaurant med tre stjerner, og er stadig blandt Nordens bedste restauranter.

Tre stjerner:

* Geranium, København.

To stjerner:

* A|O|C, København.

* Kadeau København, København.

* Henne Kirkeby Kro, Henne Kirkeby.

* Noma, København

En stjerne:

* Clou, København.

* Era Ora, København.

* Formel B, København.

* Jordnær, Gentofte.

* Kiin Kiin, København.

* Kokkeriet, København.

* Kong Hans Kælder, København.

* Marchal, København.

* 108, København.

* Relæ, København.

* Søllerød Kro, Holte.

* Studio at the Standard, København.

Alouette, København (ny)

* Domestic, Aarhus.

* Frederikshøj, Aarhus.

* Gastromé, Aarhus.

* Substans, Aarhus.

* Kadeau Bornholm, Bornholm.

* Ti Trin Ned, Fredericia.

* MeMu, Vejle.

* Slotskøkkenet (Dragsholm Slot), Hørve.

* Frederiksminde, Præstø.

Drop ventetiden: Du kan følge din bus på Rejseplanens app

Skrevet af: Redaktionen
Odense: Fynbus holdeplads nord ved Odense Banegårdcenter OBC. Foto: Robert Wengler
Odense: Fynbus holdeplads nord ved Odense Banegårdcenter OBC. Foto: Robert Wengler

Kender du det, at du står ved busstoppestedet, du har tjekket køreplanen, og du ved præcis, hvornår din bus skal ankomme?

Hvorefter du til din frustration, med et nedslået ansigtsudtryk, kolde hænder og med stampen i jorden for at holde varmen, erfarer, at bussen ikke kommer til tiden.

Det er en træls situation. Det værste er dog den ubekendte faktor – hvornår kommer bussen så, når den nu ikke overholder køreplanen?

Heldigvis kan du med få klik på din telefon slå den ubekendte faktor af bordet. Alt, du skal bruge, er en af Danmarks mest populære apps, Rejseplanen.

Rejseplanen er en ”must have” app

Du ved sikkert, at du med rejseplanen i hånden kan søge efter en rejse fra a til b.

Derimod er der færre, der kender til de små ninjatricks, der mindsker frustrationerne, og gør det nemmere at være kunde i den kollektive trafik.

Vidste du, at du kan abonnere på en fast busafgang i f.eks. hverdagene? Følge én enkelt busafgang, så du automatisk får besked, hvis den er forsinket?

Eller, i realtid, se på et kortet, hvor din bus befinder sig?

Det er statistisk meget sandsynligt, at du desværre ikke kender til disse funktioner i rejseplanens app.

Men det er funktioner, du bør kende til, hvis du ofte, eller blot engang imellem, tager bussen eller toget.

Odense: Fynbus holdeplads syd ved OBC. Foto: Robert Wengler

Drop ventetiden. Bliv oplyst. Brug rejseplanen

Når du skal med bussen rundt i Odense, behøver du derfor to ting. En smartphone med rejseplanen installeret og et rejsekort.

Med et rejsekort i hånden får du nemlig stort set altid den billigste busbillet.

Gør det til en rutine, at du tjekker rejseplanen, inden du går mod busstoppestedet. Så ved du hurtigt og nemt, om din bus er forsinket.

Skulle netop din afgang være meget forsinket, kan du med ro i maven blive inde i varmen lidt endnu, inden du begiver dig mod stoppestedet.

Samtidig fortæller rejseplanen dig, hvis der er ændringer på din rute.

Stiger du på bussen langs den kommende letbanerute, er det i disse år, i særdeleshed, en god idé at bruge rejseplanen, da du her kan se, hvis dit stoppested er blevet nedlagt eller blevet flyttet for en kort periode.

Sådan mestrer du rejseplanen

Hvis du er blevet lidt lun på rejseplanen og dens mange muligheder, så kan vi med glæde fortælle, at FynBus har gjort forarbejdet for dig.

De har nemlig lavet en lille guide, der viser dig, hvordan du kommer til at mestre rejseplanens ”hemmelige” funktioner.

God rejse og du finder guiden her

Nu uddeles Michelin-stjernerne: Disse kan hente Fyns allerførste

Skrevet af: Mads Schytte

Klumme skrevet af Mads Schytte fra gastromand.dk  Gastromand er også medejere af MigogOdense

Michelin-guiden er større i Danmark end nogensinde.

Aldrig før har stjernerne været så tætte på os i Danmark men for nogen alligevel også så langt væk.

Flere restauranter end nogensinde har i dag en Michelin-stjerne, og rygterne om hvem de næste på listen bliver, flyver rundt i medierne i disse dage.

Får vi endnu en 3-stjernet i Danmark udover Geranium?

Kommer der nye spillere på banen? Vil Nærvær, Trio eller muligvis Restaurant Brace i København modtage deres første?

Der er endda rygter om, at NOMA 2.0 modtager mere end en stjerne ved uddelingen.

I Danmark kæmper vi bravt for at få guidens opmærksomhed, og alene det at modtage en stjerne er her i landet enormt stort.

Verdens Bedste Kok er fra Danmark

For få uger siden gjorde Danmark sig igen gastronomisk bemærket.

Kenneth Toft-Hansen var nemlig rejst til Bocuse d´Or med sin coach Rasmus Kofoed (Geranium) for at kæmpe i Lyon i den uofficielle konkurrence om at blive verdens bedste kok.

Norge var storfavorit, efter at have vundet EM med adskillige længder over Danmark.

Kenneth og teamet havde dog trænet, kæmpet, svedt og blødt inden konkurrencen og stod skarpere end nogensinde – så skarpt, at de kom der fra med en guldmedalje.

En helt afsindig bedrift som vi skal nogle år tilbage for at finde, hvor Rasmus Kofoed selv vandt guld efter ”tredje forsøg”.

Vi kan noget i Danmark, og det er Michelin-guiden tvunget til at indse.

Hvad med resten af Danmark?

Byer som Vejle, Fredericia og Henne Kirkeby har allerede landet en Michelin stjerne. Men her på Fyn og i Odense har vi endnu den første tilgode.

I 2018 har de i hvert fald besøgt Fyn, hvilket endeligt bekræfter, at Michelin-guiden har været omkring i hele Danmark.

Mulighederne ligger altså for vores fødder – men har vi været skarpe nok på Fyn? Har restauranterne med ambitioner om at nå stjerner været i topform?

Vi ved, at vi i hvert fald er tættere på end sidste år. Men hvem er så i spil i Odense og resten af Fyn?

Falsled Kro.

Vores bud på en shortlist er følgende

Falsled Kro,

Michelin-guiden postede i løbet af 2018 på Instagram, at de var på Falsled Kro. Så de er i hvert fald i spil. Falsled Kro har længe været bedste bud på en Michelin-stjerne på Fyn, og er det igen i år.

The Balcony

De dygtige ambitiøse gutter fra Balcony har taget Odense med storm. De har fået forrygende anmeldelser fra flere af de største medier, og de er placeret som Odenses bedste i White Guide.

De har også allerede vundet et par internationale titler.

Spørgsmålet er, om de er for nye til at hente den første stjerne til Fyn.

Restaurant Pasfall

Thomas Pasfall har spillet en kæmpe rolle i udviklingen af gastronomien i Odense og i hele regionen. Michelin-folkene kender til hans kreationer, så han er helt sikkert i spil.

Sortebro Kro

Endnu et sted vi med sikkerhed ved, at Michelin har besøgt i 2018. Der leveres tårnhøjt niveau, men det må være en outsider til en stjerne. Andre må stå foran dem.

Restaurant Lieffroy

I Nyborg har man en perle i Lieffroy. Stort set hvert eneste år får de Fyns bedste gæsteanmeldelser, og de kendte anmeldere elsker også deres mad.

Restaurant Vår

Michelin-folkene har været vidt omkring i det forgange år. For også Vår har haft besøg. Endnu en restaurant, der er braget igennem på madscenen i Odense.

Niveauet hos de andre er øget

Udfordringen bliver dog, at niveauet i hovedstaden og Århus, som vi baseliner imod, også har hævet niveauet.

Se fx på Frederikshøj under Wasim Hallal som ”blot” har en enkelt stjerne og sammenlign denne restaurant med Balcony – hånden på hjertet, de er et stykke fra hinanden.

Så selv om Fyn og navnlig Odense stormer frem så bliver det nok en udfordring – men vi har vi ikke mistet håbet!