Danske retter som mormor lavede dem: Disse ni steder skal du kende

Skrevet af: Betina Vestergård Jepsen
Æggekage à la Carlslund.
Æggekage à la Carlslund.

Odense er virkelig ved at være med helt fremme på den gastronomiske scene, og der går nærmest ikke en måned, hvor der ikke åbner et nyt spisested i byen.

Det er vi superglade for hos MigogOdense, men vi sætter også stor pris på alle byens gode gamle spisesteder, som serverer traditionel dansk mad, som mor og mormor lavede den.

Vi har her samlet en liste over ni spisesteder i Odense, hvor du kan få traditionel dansk mad – nogle af dem med et twist.

Velbekomme!

Restaurant Cro’n

Restaurant Cro’n ligger i den hyggelige Dronningensgade i hjertet af Odense. Her tager de udgangspunkt i det traditionelle danske køkken og favner bredt fra stegt flæsk med persillesovs over dansk bøf til brændende kærlighed og stegte ål.

Hos Restaurant Cro’n laver de alle retter fra bunden og sylter også deres egne rødbeder og asier. Råvarerne er nøje udvalgt med fokus på brug af danske produkter, og det faste spisekort skifter mellem sommer og vinter og er tilpasset årstiden.

Brændende kærlighed på Restaurant Cro’n.

Restaurant Cro’n
Dronningensgade 29
5000 Odense C

Klosterkroen

På Klosterkroen i Odense serverer de traditionelle, danske retter præcis, som mor og mormor lavede dem. Maden tilberedes på friske, danske råvarer, og menuen byder på alt fra stjerneskud og smørrebrød til herregårdsbøf og helstegt rødspætte.

Hver onsdag aften kan du desuden få tarteletter ad libitum for 129 kr., og hver torsdag aften kan du få stegt flæsk ad libitum for 149 kr.

Tarteletter på Klosterkroen.

Klosterkroen
Lille Gråbrødrestræde 2
5000 Odense C

Restaurant Carlslund

Den folkekære restaurant Carlslund hører selvfølgelig til på denne liste, og vi er mange, der er glade for, at restauranten er kommet op at køre igen efter branden i 2015.

Carlslund er især kendt for deres luksuriøse æggekage toppet med rigelige mængder flæsk og bacon, som du kan nyde ad libitum. Udover den luftige æggekage og det sprøde flæsk kan du på Carlslund få en masse andre retter fra det danske køkken som f.eks. pariserbøf og tarteletter.

Læs desuden vores anmeldelse af Restaurant Carlslund her.

Æggekage à la Carlslund.

Restaurant Carlslund
Fruens Bøge Skov 7
5250 Odense SV

Restaurant Grønttorvet

Restaurant Grønttorvet går over 250 år tilbage, og den hyggelige restaurant emmer af historie. Menukortet består af alle de danske klassikere som f.eks. stjerneskud, stegt flæsk og gammeldags æblekage.

Månedens menu hos Restaurant Grønttorvet er i april lakseroulade, grillet oksefilet og til dessert fransk chokoladekage med vaniljeis.

Hos Restaurant Grønttorvet har de også dagens ret til frokost. Her f.eks. Karbonader med stuvede ærter og gulerødder.

Restaurant Grønttorvet
Sortebrødre Torv 9
5000 Odense

Den Gamle Kro

Den Gamle Kro i Overgade er et gammelt bindingsværkhus fra 1683. Kroens hyggelige gårdhave er overdækket af et rullende glastag, og her er det super hyggeligt at nyde sin mad.

På Den Gamle Kro serverer de hver måned en fem-retters menu, som er tilpasset årstidens råvarer, men de har også et alsidigt a la carte kort, hvor der både er traditionel dansk mad og fransk inspirerede retter. Af de traditionelle danske retter kan vi nævne deres smørrebrød, sild, peberbøf og lune pandekager.

Nye danske kartofler på rugbrød med gourmetskinke, mayo og kapers fra Den Gamle Kro.

Den Gamle Kro
Overgade 23
5000 Odense

Boulevardkroen

I gåafstand til Odense ZOO og den flotte natur omkring Odense Å ligger den hyggelige Boulevardkroen. Her serverer de ægte dansk mad, og menukortet består af retter som f.eks. æggekage med flæsk, mørbradgryde, hakkebøf med bløde løg og spejlæg og naturligvis tarteletter.

Boulevardkroens overdådige æggekage.

Boulevardkroen
Søndre Blvd. 144
5000 Odense

GriS i Storms Pakhus

Selvom GriS i Storms Pakhus ikke serverer klassiske tarteletter og stegt flæsk med persillesovs, fortjener de alligevel en plads på denne liste. Hos GriS kan du nemlig få lækre og sprøde flæskestegs- og ribbenstegsburgere samt dansk biksemad. Desuden byder de på friskstegte flæskestænger, som er op til 50 cm lange!

Her arbejder de ud fra princippet om “fra jord til bord”, og de går meget op i dyrevelfærd og økologi. Kødet får de fra Svendborg Gourmet Gris, hvor Grisen kommer fra udvalgte leverandører i nærområdet, hvilket sikrer en kort transporttid til slagteriet.

Foto: Storms Pakhus.

GriS
Seebladsgade 21
5000 Odense C

Werners Grill

Werners Grill er måske ikke indbegrebet af traditionel dansk mad, men alene deres anerkendte bøfsandwich og flæskestegssandwich gør, at de fortjener en plads på listen her. Bøfsandwichen, som er blevet anerkendt af juryen bag Danmarks Bedste Bøfsandwich, består af en hakkebøf af dansk oksekød, syltede rødbeder og agurker, remoulade, ketchup, løgkompot, ristede løg og naturligvis en ordentlig portion brun sovs udover. Den er bestemt et besøg værd. 

Læs hele vores anmeldelse af Werners Grill her.

Bøfsandwich fra Werners Grill.

Werners Grill
Nørregade 22
5000 Odense

Restaurant Giraffen

Restaurant Giraffen er en hyggelig bar og restaurant på Odense Banegårdscenter, hvor du kan nyde en afslappet frokost eller middag til overkommelig pris i et uformelt miljø på Odense Banegårdscenter. Her viser de desuden altid sport på TV’et.

Hos Restaurant Giraffen serverer de en masse traditionelle danske retter som rejecocktail, pariserbøf, bøf med bløde løg og stegt flæsk med persillesovs.

Gammeldags engelsk bøf med bløde løg, skysovs og kartofler fra Restaurant Giraffen.

Restaurant Giraffen
Østerstationsvej 27
5000 Odense C

Vi kan desuden anbefale dig at læse vores guide over Odenses bedste smørrebrødsrestauranter.

Byens største ædedolke: Hvem kan slå rekord på sushi-restaurant i Odense?

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Kings Running Sushi
Foto: Kings Running Sushi

Kender du det med, at man oppe i hovedet kan spise mere, end maven reelt kan overkomme?

Buffet og mad ad libitum klinger godt i ørerne, men oftest må man kapitulere, når man har været oppe et par gange.

Men på sushi-restauranten Kings Running Sushi & Buffet i Albanigade i Odense C er der gået sport i at slå rekorder.

Især grupper af fyre er ellevilde for at kalde sig for Odenses største ædedolke. På Kings Running Sushi kan man hapse forskellige sushi-ruller ad libitum, mens de kører rundt om disken.

Nye rekordindehavere

Hvor de fleste nok nyder at kunne vælge lidt af hvert, når det kommer rullende, så går andre lidt anderledes helt vildt op i at slå rekorder. Faktisk er det på daglig basis, at rekorden for flest tallerkener på to og en halv time bliver forsøgt slået.

Forleden kunne man så se på Kings Running Sushi, at 4 personers rekorden blev slået af fire unge gutter. De kom igennem hele 231 tallerkener i tidsrummet, og dermed er de indehavere af den nuværende rekord.

Blot 11 dage forinden havde fire andre gutter kørt igennem 204 tallerkener, men deres rekord blev altså kortvarig.

Man kan også kæmpe om 2- og 3 personers rekorden, hvis man ikke lige kan samle et hold på fire. Tre drenge klarede forleden sig igennem 160 tallerkener.

Det store spørgsmål er så blot, hvornår rekorden overtages igen af nye ædedolke?

Smag på 300 forskellige portvine: Ny stor portvinsfestival i Odense

Skrevet af: Michael Qureshi

Vi elsker vin, og vi elsker meget vin.

Således bliver mange hede drømme opfyldt, når Odense Portvinsfestival slår dørene op for første gang den 3. november.

20 stande med mere end 40 forskellige portvinsmærker og 200-300 forskellige portvine.

Det er, hvad der venter i Odeon.

Bag festivalen står de to odenseanske portvinsentusiaster Thomas K. Nielsen og Niels Strøjer, som begge har mange års erfaring med portvin.

Niels Strøjer blev således i juni i år optaget i portvinsbroderskabet Confraria do Vinho do Porto.

”Portvin er populært som aldrig før herhjemme – og det gælder blandt folk i alle aldre og begge køn.

Derfor synes vi, at Odense fortjener en stor messe med et bredt udbud af portvin, hvor man kan smage portvin i forskellige genrer og fra forskellige huse,” forklarer Niels Strøjer.

De to stiftere af Odense Portvinsmesse

Plads til flere portvinsfestivaler

At Odense allerede har en anden portvinsfestival, som finder sted i september i Vintapperstræde, vidner blot om portvinens popularitet.

De to arrangører er ikke i tvivl om, at der er plads til begge initiativer.

”Det er to meget forskellige koncepter, så vi er overbeviste om, at de to festivaler fint supplerer hinanden. Samtidig er vi ikke i tvivl om, at interessen er stor nok til os begge,” siger Niels Strøjer.

På Odense Portvinsfestival er konceptet, at man køber adgangsbillet til en smagning af to timers varighed – enten i tidsrummet kl. 13-15 eller kl. 16-18.

Herefter vil gæsterne frit kunne få smagsprøver fra de 20 forskellige stande, som alle har et stort udvalg af portvin.

Producenter fra Portugal kommer også til Odense

Gæsterne bestemmer altså selv, hvilke typer og hvilke portvinsmærker, de vil smage – alt efter, hvad hjertet begærer.

Enkelte meget eksklusive portvine vil desuden kunne tilkøbes. Bag en del af standene vil ikke kun står importører fra hele landet, men også producenter fra Portugal.

Arrangørerne har allerede fået tilsagn fra adskillige repræsentanter fra portvinshusene, som vil være til stede og selv skænke ud til gæsterne.

Det gælder f.eks. mærket Blackett.

”Jeg glæder mig at komme til Odense og møde de danske portvinsentusiaster.

Vi mærker en stor interesse for portvin i Danmark, og det vil jeg gerne kvittere for ved selv at være til stede, så jeg kan snakke med gæsterne,” udtaler Pedro Carneiro fra Blackett.

Billetter til Odense Portvinsfestival kan købes gennem Odeons billetsystem eller på www.odenseportvinsfestival.dk

Gode nyheder: S’vineriet genopstår i Klaregade

Skrevet af: Simone Vestergaard

I 2015 fik Odense S’vineriet Vinapotek.

Det blev lynhurtigt et populært sted, hvor man kunne nyde et glas vin og lidt lækker mad i hyggelige omgivelser.

Et ejerskifte resulterede imidlertid i, at navnet blev ændret til Svinedrengen – Hvin Bar. Men i juni drejede man nøglen om, fordi der ikke var nok kunder.

Men nu er der gode nyheder til dem, der holdt af det oprindelige koncept. S’vineriet genopstår, og det bliver med gamle bekendte.

Begge har selv arbejdet på S’vineriet

André Berkholdt og Pernille Bohn er de nye ejere, og de har begge arbejdet på S’vineriet. De er begge uddannede sommerliers, og de var ikke i tvivl om, at konceptet er for godt til, at det ikke kan gå i Odense.

”Vi håber på at åbne i oktober og gerne så tidligt på måneden som muligt. Vi er i gang med at gøre butikken klar og købe ind, men vi venter på en alkoholbevilling. Planen er, at vi åbner, så snart den er i hus,” fortæller André Berkholdt til MigogOdense.

Han fortæller, at han stoppede på stedet, da han ikke havde sig selv med i det som ansat.

“Jeg har tidligere været en del af S’vineriet, men jeg trak mig, fordi jeg ikke kunne stå inde for konceptet. Nu er det Pernille og jeg, der står i spidsen, og vi har sat vores præg på butikken. Vi glæder os rigtig meget til at komme i gang, og vi håber, at byen tager godt imod det,” forklarer André.

Vil tilbyde gæsterne noget andet

Han mener, at det er vigtigt med et sted, som skiller sig lidt ud fra, hvad man ellers finder i Odense.

”Vi kommer ikke til at lave de vilde ændringer på S’vineriet, men vi kommer til at have et bredere sortiment af unikke og sjove vine fra spændende leverandører.

Vi kommer til at tilbyde vores gæster produkter og oplevelser, de ikke også kan finde på den anden side af gaden,” siger han og supplerer;

”Det er Pernille og jeg, der kommer til at drive forretningen, og vi vil begge være at finde på gulvet, så folk kan stille spørgsmål og mærke vores nærvær og passion. Det er vigtigt for os, at gæsterne får den bedste oplevelse.”

Aftale med Restaurant Bacchus

André og Pernille har lavet en aftale med populære Restaurant Bacchus på, at de leverer forskellige serveringer, som gæsterne kan nyde sammen med vinen.

“Maden bliver også opgraderet. Det bliver simple men bedre retter. Der vil være lidt til enhver smag – både mættende og lette retter.”

Svineriet bliver både vinbar og vinbutik, så gæsterne har mulighed for at købe med hjem,” siger André.

I det store kælderlokale nedenunder er der plads til 70-80 gæster, og i vinbutikken er der også siddepladser.

Smider kvart milliard i projektet: Thorborg bygger i helt ny bydel i Odense

Skrevet af: Michael Qureshi
Illustration: Humlebo Gruppen
Illustration: Humlebo Gruppen

Odenses rigeste L’Easy stifteren Niels Thorborg er med til at bygge en helt ny bydel i Odense.

Thorborgs andel kommer fra byggegiganten 3C Groups, og deres investering i projektet kommer til at koste i omegnen af 250 mio. kr.

Der skal efter planen bygges 110 2-plans rækkehuse. Det skriver TV2 Fyn.

Det er det gamle COOP lagerareal mellem Lollandsgade og Østerbro, som danner fundamentet under den nye spirende bydel.

Den har fået navnet Østerlunden, og det er Humlebo Gruppen, som har det overordnede strategiske ansvar på byggeprojektet.

Kommer til at huse 1000 mennesker

Lageret er revet ned, og stedet skal det huse cirka 1000 mennesker. Der skal skabes en masse liv i området.

Boligerne i Østerlunden fordeler sig på fire karreer med et haverum i hver. Boligerne placeres med de laveste ud mod Langelandsgade og Lollandsgade, mens boligerne med fem etager får udsigt ud over Østerbro.

I alt bliver der 416 boliger: 240 lejligheder ud mod Østerbro, 56 boliger i et andet byggefelt og 110 rækkehuse i to plan på området ud mod Lollandsgade.

Omkring boligerne bliver der rekreative fælles grønne områder og udearealer med plads til leg og sport.

Strategi om at bygge flere lejeboliger

Investeringen fra Thorborgs 3C Group falder godt i tråd med strategien om at bygge flere lejeboliger i Odense.

“Vi vil gerne tiltrække gode lejere, og så ønsker vi at beholde vores ejendomme i lang tid. Det er et spørgsmål om at gøre det attraktivt at flytte ind, og det er vi overbeviste om, bliver en god forretning for os,” siger Jørn Tolstrup Rohde, bestyrelsesformand i 3C Groups til TV2 Fyn.

L’easy-milliardærens koncern er også bygherre på 160 boliger i Cortex Park nær Syddansk Universitet, som er et projekt til cirka 200 millioner kroner.

Det kan du læse mere om her

Flot triumf: Odense-restaurant vandt Schiøtzprisen for andet år i træk

Skrevet af: Michael Qureshi

Hele ugen har en af Danmarks største madfestivaler SPIS! Odense Festival fyldt rigtig meget i bybilledet.

Søndag kulminerede det med Fyns største kokkekonkurrence, Schiøtzprisen 2018.

Her dystede kokke fra hele landet om æren og hovedpræmien til en samlet værdi af 70.000 kr.

For andet år i træk løb Odense-stedet Restaurant Fynboen med trofæet og den gigantiske ære.

Arkivfoto fra Restaurant Fynboen

Dommerne roste deres kreativitet

I front havde Fynboen sendt de to kreative kokkehjerner Stefano Foschi og Malte Bjerring for at forsvare sidste års titel, og det lykkedes til fulde.

Dommerne roste blandt andet en servering med glace med æble og honningsnaps.

Fælles for det store set-up i ODEON var, at de fynske råvarer og fødevareproducenter var i centrum.

Kokkene havde 90 minutter til at fremstille den bedste ret, med smag, håndværk, innovation og visuel præsentation som målestok for retterne.

Der var hård konkurrence til Fynboen blandt andet i form af Jesper Danielsen fra Bryggeriet Flakhaven, og den nye kok i byen Jacob Burmølle fra Restaurant Vår, som løb med sidste års andenpladsen.

Andre dygtige kokke fra resten af landet

De tre fynboer fik selskab i konkurrencekøkkenerne af Tommy Friis fra Hotel og Restaurant Fru Larsen fra Langå ved Randers og Kasper Correll fra Restaurant Uformel i København.

Juryens fire medlemmer bestod af Klavs Styrbæk, gastronomisk ildsjæl og indehaver af Styrbæks, Ole G. Mouritsen, professor i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation, leder af Smag for Livet og præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi, folketingspolitiker og tidligere fødevareminister Dan Jørgensen samt Louise Beck Brønnum, gastrofysiker og leder af Alchemist T[a]este lab i København.

Restaurant Fynboen vandt en kontant præmie på 20.000 kr., et smukt trofæ fra Kærbygaard Plankeborde samt en outdoor marketing-kampagne til en værdi af 50.000 kr. ved Albani Odense.