Danske retter som mormor lavede dem: Disse ni steder skal du kende

Skrevet af: Betina Vestergård Jepsen
Æggekage à la Carlslund.
Æggekage à la Carlslund.

Odense er virkelig ved at være med helt fremme på den gastronomiske scene, og der går nærmest ikke en måned, hvor der ikke åbner et nyt spisested i byen.

Det er vi superglade for hos MigogOdense, men vi sætter også stor pris på alle byens gode gamle spisesteder, som serverer traditionel dansk mad, som mor og mormor lavede den.

Vi har her samlet en liste over ni spisesteder i Odense, hvor du kan få traditionel dansk mad – nogle af dem med et twist.

Velbekomme!

Restaurant Cro’n

Restaurant Cro’n ligger i den hyggelige Dronningensgade i hjertet af Odense. Her tager de udgangspunkt i det traditionelle danske køkken og favner bredt fra stegt flæsk med persillesovs over dansk bøf til brændende kærlighed og stegte ål.

Hos Restaurant Cro’n laver de alle retter fra bunden og sylter også deres egne rødbeder og asier. Råvarerne er nøje udvalgt med fokus på brug af danske produkter, og det faste spisekort skifter mellem sommer og vinter og er tilpasset årstiden.

Brændende kærlighed på Restaurant Cro’n.

Restaurant Cro’n
Dronningensgade 29
5000 Odense C

Klosterkroen

På Klosterkroen i Odense serverer de traditionelle, danske retter præcis, som mor og mormor lavede dem. Maden tilberedes på friske, danske råvarer, og menuen byder på alt fra stjerneskud og smørrebrød til herregårdsbøf og helstegt rødspætte.

Hver onsdag aften kan du desuden få tarteletter ad libitum for 129 kr., og hver torsdag aften kan du få stegt flæsk ad libitum for 149 kr.

Tarteletter på Klosterkroen.

Klosterkroen
Lille Gråbrødrestræde 2
5000 Odense C

Restaurant Carlslund

Den folkekære restaurant Carlslund hører selvfølgelig til på denne liste, og vi er mange, der er glade for, at restauranten er kommet op at køre igen efter branden i 2015.

Carlslund er især kendt for deres luksuriøse æggekage toppet med rigelige mængder flæsk og bacon, som du kan nyde ad libitum. Udover den luftige æggekage og det sprøde flæsk kan du på Carlslund få en masse andre retter fra det danske køkken som f.eks. pariserbøf og tarteletter.

Læs desuden vores anmeldelse af Restaurant Carlslund her.

Æggekage à la Carlslund.

Restaurant Carlslund
Fruens Bøge Skov 7
5250 Odense SV

Restaurant Grønttorvet

Restaurant Grønttorvet går over 250 år tilbage, og den hyggelige restaurant emmer af historie. Menukortet består af alle de danske klassikere som f.eks. stjerneskud, stegt flæsk og gammeldags æblekage.

Månedens menu hos Restaurant Grønttorvet er i april lakseroulade, grillet oksefilet og til dessert fransk chokoladekage med vaniljeis.

Hos Restaurant Grønttorvet har de også dagens ret til frokost. Her f.eks. Karbonader med stuvede ærter og gulerødder.

Restaurant Grønttorvet
Sortebrødre Torv 9
5000 Odense

Den Gamle Kro

Den Gamle Kro i Overgade er et gammelt bindingsværkhus fra 1683. Kroens hyggelige gårdhave er overdækket af et rullende glastag, og her er det super hyggeligt at nyde sin mad.

På Den Gamle Kro serverer de hver måned en fem-retters menu, som er tilpasset årstidens råvarer, men de har også et alsidigt a la carte kort, hvor der både er traditionel dansk mad og fransk inspirerede retter. Af de traditionelle danske retter kan vi nævne deres smørrebrød, sild, peberbøf og lune pandekager.

Nye danske kartofler på rugbrød med gourmetskinke, mayo og kapers fra Den Gamle Kro.

Den Gamle Kro
Overgade 23
5000 Odense

Boulevardkroen

I gåafstand til Odense ZOO og den flotte natur omkring Odense Å ligger den hyggelige Boulevardkroen. Her serverer de ægte dansk mad, og menukortet består af retter som f.eks. æggekage med flæsk, mørbradgryde, hakkebøf med bløde løg og spejlæg og naturligvis tarteletter.

Boulevardkroens overdådige æggekage.

Boulevardkroen
Søndre Blvd. 144
5000 Odense

GriS i Storms Pakhus

Selvom GriS i Storms Pakhus ikke serverer klassiske tarteletter og stegt flæsk med persillesovs, fortjener de alligevel en plads på denne liste. Hos GriS kan du nemlig få lækre og sprøde flæskestegs- og ribbenstegsburgere samt dansk biksemad. Desuden byder de på friskstegte flæskestænger, som er op til 50 cm lange!

Her arbejder de ud fra princippet om “fra jord til bord”, og de går meget op i dyrevelfærd og økologi. Kødet får de fra Svendborg Gourmet Gris, hvor Grisen kommer fra udvalgte leverandører i nærområdet, hvilket sikrer en kort transporttid til slagteriet.

Foto: Storms Pakhus.

GriS
Seebladsgade 21
5000 Odense C

Werners Grill

Werners Grill er måske ikke indbegrebet af traditionel dansk mad, men alene deres anerkendte bøfsandwich og flæskestegssandwich gør, at de fortjener en plads på listen her. Bøfsandwichen, som er blevet anerkendt af juryen bag Danmarks Bedste Bøfsandwich, består af en hakkebøf af dansk oksekød, syltede rødbeder og agurker, remoulade, ketchup, løgkompot, ristede løg og naturligvis en ordentlig portion brun sovs udover. Den er bestemt et besøg værd. 

Læs hele vores anmeldelse af Werners Grill her.

Bøfsandwich fra Werners Grill.

Werners Grill
Nørregade 22
5000 Odense

Restaurant Giraffen

Restaurant Giraffen er en hyggelig bar og restaurant på Odense Banegårdscenter, hvor du kan nyde en afslappet frokost eller middag til overkommelig pris i et uformelt miljø på Odense Banegårdscenter. Her viser de desuden altid sport på TV’et.

Hos Restaurant Giraffen serverer de en masse traditionelle danske retter som rejecocktail, pariserbøf, bøf med bløde løg og stegt flæsk med persillesovs.

Gammeldags engelsk bøf med bløde løg, skysovs og kartofler fra Restaurant Giraffen.

Restaurant Giraffen
Østerstationsvej 27
5000 Odense C

Vi kan desuden anbefale dig at læse vores guide over Odenses bedste smørrebrødsrestauranter.

Priser fra 29 kr.: Lykkeposer hver dag fra 7-Eleven på Too Good to Go

Skrevet af: Michael Qureshi

Mens Corona satte det meste af landet i stå, var der været godt gang i hjulene hos både Too Good To Go og 7-Eleven.

De to parter har brugt de seneste uger på at oprette samtlige 7-Eleven-butikker i Too Good To Go-appen, og dermed kan man nu købe lykkeposer med overskudsvarer i 7-Eleven-butikker over hele landet.

Det meddeler parterne i en pressemeddelelse.

Hvad betyder det så rent praktisk?

For at bekæmpe madspild laver 7-Eleven butikkerne i Odense dagligt “lykkeposer” med overskydende mad.

Udvalget variere fra dag til dag, så man skal lade sig overraske af indholdet. I posen kan der f.eks. være salater, sandwiches, kager, bagværk, mellemmåltider og drikkevarer.

Priserne varierer også fra 29 kr. og op – men en hurtig gennemgang af Too Good to Go app’en viser en gennemsnitlig pris på 39 kr.

Det landsdækkende samarbejde er skudt i gang efter en testperiode i udvalgte 7-Eleven-butikker på DSB-stationer.

 

Kunderne får en god deal og hjælper miljøet

En testperiode, der ifølge Maria Gervig, Commercial Director hos 7-Eleven, er gået over al forventning.

“Bekæmpelse af madspild har meget høj prioritet hos 7-Eleven.

Det er ganske enkelt meningsløst at smide god mad ud set ud fra både sociale, miljømæssige og økonomiske betragtninger.

Derfor er vi meget glade for, at vi har fundet en løsning, der kommer alle til gode.

Vores kunder får en virkelig god deal, mindre spild er penge sparet, og vi giver miljøet en hjælpende hånd.

Særligt sidstnævnte har stor betydning for os, og derfor føles det ekstra godt, at vi nu også på denne front kan føle stolthed over at afhjælpe et miljøproblem,” siger Maria Gervig.

I testperioden er der blevet reddet lige knap 24.000 lykkeposer med overskudsvarer. Det er 60 ton sparet CO2e, hvilket svarer til 262 flyveture fra København til London.

Lykkeposer fra 7-Eleven er populære

Landechef for Too Good To Go i Danmark, Heidi Boye, er derfor meget begejstret over, at samarbejdet nu fortsætter på fuld styrke.

“7-Elevens lykkeposer har været særdeles populære blandt vores brugere i de butikker, hvor vi har testet konceptet.

Så vi er selvfølgelig meget glade for, at vi nu kan give hele landet mulighed for at bekæmpe madspild på en sjov måde.

Når så mange butikker går sammen, flytter det virkelig noget i det store madspildsregnskab, så 7-Eleven kan være super stolte af indsatsen,” siger Heidi Boye, landechef for Too Good To Go i Danmark.

Lykkeposerne vil være tilgængelige i 7-Eleven-butikker i Odense, på tankstationer og på togstationer.

Det gælder om at være hurtigt ude i løbet af dagen, når lykkeposerne sættes i salg. Så bestiller og betaler man i Too Good to Go app’en.

Du kan hente app’en, hvor du normalt henter apps.

Pita-favorit udvider: Yazzy’s Pita åbner midt i centrum på onsdag

Skrevet af: Michael Qureshi

Hvis du har været et smut forbi Storms Pakhus, så har du nok også duftet eller endda smagt pitabrød fra Yazzy’s Pita.

Et populært koncept som man nok ikke fornærmer mange ved at kalde for Odenses bedste pita’er.

Nu udvider pita-favoritten med de billige priser, og åbner på onsdag d. 27. maj et sted midt i Odense C.

De beholder samtidig deres bod i Storms Pakhus.

“Vi har været på Storms fra dag et, og det bliver vi ved med, men vi har altid haft lyst til at have en lokation, hvor vi kunne have frie tøjler.

Her virkede det kun rigtigt, at det skulle være i Odense, hvor det hele startede,” fortæller Yasser Rahim Naz.

Fik pitabrød hos bedstemor i Iran

Yasser er manden bag Yazzy’s Pita og er uddannet kok sammen sin makker Martin fra restaurant Kvægtorvet her i Odense.

De blev enige om at kaste sig ud i et pita-eventyr sammen, da de mente, at man godt kunne øge kvaliteten på pitabrøds-fronten i Odense og øvrige storbyer i Danmark.

“Jeg har altid elsket Pita, lige siden jeg var lille, når jeg fik dem hos min bedstemor i Iran.

Det var på en helt anden måde  end i Danmark. Her lavede man dem på åben ild, og man fik dem til morgenmad.

Som årene gik, synes jeg det var lidt trist at alt udviklede sig i Danmark, men pitabrødet var stadigvæk den samme. Den klassiske med tomat, agurk og købe dressinger. Jeg tænkte det kan gøres bedre,” forklarer Yasser.

Været fantastisk rejse

Han fortsætter;

“Så jeg gik og legede lidt med tanken om, hvor vildt det vil være, hvis jeg kunne genskabe den følelse, jeg havde hos min bedstemor, og kombinerede det med den erfaring og viden, jeg har fra den gastronomiske verden.

Det resulterede i, at jeg sagde, nu er det nu og tog udfordring op. Det har været en fantastisk rejse indtil videre.”

Målet er ret simpelt med det nye sted i centrum.

“Vi vil give vores gæster noget for deres penge både i kvalitet og smag. Men som samtidig også er et sundere alternativ til andet fastfood i Odense midtby,” forklarer Yasser.

De slår dørene op onsdag d. 27. maj kl 17:00 i Slotsgade 26 og i samarbejde med “vandretur for kritisk syge børn” , så donerer de dagens omsætning til kritisk syge børn.

Har brug for mere plads: Populær Odense-restaurant flytter i større lokaler

Skrevet af: Redaktionen
FOTO: Restaurant Bacchus
FOTO: Restaurant Bacchus

Tilbage i 2017 blev Restaurant Bacchus kåret som årets Brasserie i den danske spiseguide. Det er nok heller ikke uden grund, for folk er vilde med stedet.

Nu gør de så klar til at flytte i nye og større lokaler. Det skriver Fyens Stiftstidende. Bacchus rykker dog ikke særlig langt fra deres nuværende lokaler.

Faktisk flytter de blot 500 meter længere op af vejen til adressen Vestergade 5.

Corona-krisen har også blot gjort det endnu mere eftertragtet at få booket bord på Bacchus.

“Vi ser frem til at have mere plads bag kulisserne i vores nye køkken.

Plads til at eksperimentere og være kreative samt flere blus, så mine “drenge” og jeg kan arbejde i samme lokale.

I dag står vi på hver vores side af en væg, og det betyder, at vi går glip af den synergi, der opstår, når man står fysisk sammen,” siger indehaver Stephane Libourel til Fyens.

Vilde gourmet-aftener

Han fortæller også, at man med jævne mellemrum vil køre topgourmet aftener hvor kuvertprisen bliver helt op til 4000 kr. stykket med nogle af de allerbedste vine til.

Men som udgangspunkt bliver konceptet som det plejer bare med plads til lidt flere gæster og meget mere plads til personalet.

Bacchus har fokus på det franske køkken, og ofte med lidt ekstra luksus på råvarerne. Gode sager som trøffel, kaviar, foie gras og østers er ofte at finde i retterne.

Hver mandag er der en fast tre retters rustik menu, og om onsdagen kører de en suprisemenu. De øvrige dage er konceptet lidt mere ala carte, hvor man ud fra deres aktuelle menukort vælger de retter, man ønsker.

Filosofien i køkkenet handler hele tiden om smag, og den skuffer ikke her.

Restaurant Bacchus er blandt de dyrere spisesteder i Odense men også luksuriøse i forhold til råvarer og retter – og når man kan få omelet med trøffel til frokost, så er vi altså solgt.

Hvad: Restaurant Bacchus flytter
Hvor: Vestergade 5
5000 Odense C
Mere info her