De største restaurant-trends i 2019

Skrevet af: Martin Jørgensen

Tang, franske klassikere og telefonfrie restauranter er på menuen i år – bliv klogere på, hvad der rører sig på restaurantscenen

Den mad der bliver serveret på restauranter, afspejler ofte samtidens samfund og hvad der rører sig i verden. Der er altid nogle helt tydelige tendenser i de ingredienser og menuer, som bliver serveret på de mest hippe steder og det kan være ganske interessant at følge med i. Hvis du interesserer dig for, hvad der rører sig på madscenen i 2019 eller overvejer, om du selv skal tage skridtet og start restaurant, så læs med her – vi giver et bud på de allerstørste gastronomiske tendenser i år.

Bæredygtighed skal ses på din tallerken

Tang, tang og mere tang! Tang er bæredygtig, fuld af umami og smager vidunderligt, hvis det er tilberedt på den rigtige måde. Vi spår, at det bliver svært at komme udenom tang på de danske restauranter, da fødevaren passer ind i de samfundsmæssige tendenser, som fylder rigtig meget i debatten lige nu. Tang er bæredygtigt, godt for klimaet og kan høstes lokalt, så det bliver ikke mere hipt.
I tråd med den bæredygtige tendens er plantebaserede måltider også i seriøs fremmarch – og det kan ses på menuen på restauranterne. Selvom der mange steder serveres plantebaserede alternativer til burgerbøffer og kyllingefileter, så kommer vi også til at se, at de plantebaserede ingredienser kommer i fokus i deres rene form. Forretter og hovedretter bliver bygget op af planter, så de ikke bare bliver alternativer til kød, men udgør velsmagende og nærende måltider i sig selv.

Klassisk og fransk

Gamle, franske teknikker gør et comeback. Vi kommer til at se, at de helt klassiske måder at lave mad på kommer igen. Det er ikke på en moderne og nyfortolket måde, men som en hyldest til det gode, gedigne håndværk i køkkenet. Der er en grund til at fransk bagværk, saucer og desserter aldrig går af mode. Croissanter, bearnaise og creme brulée er og bliver ‘trés bien’.

Mad er mere end bare føde

‘Social dining’ har været populært i 2018 og tendensen er fortsat ind i 2019. Konceptet går ud på, at maden bliver serveret på fade, som skal sendes rundt mellem de spisende. Det gør middagen meget mindre formel og man har med denne serveringsmåde tendens til at komme hinanden mere ved.

At der er kommet så stor fokus på, at vi skal være sammen, når vi spiser, er et oprør mod vores fortravlede liv, hvor vi altid skal være til stede på telefonen og dermed er mindre til stede i måltidet. Det er ikke unormalt at finde kaffebarer, hvor man ikke må sidde og arbejde på sin computer, fordi der lægges op til at tale sammen i stedet. Vi regner derfor også med at se mere til restauranter, som forbyder telefoner ved bordet. Restauratørerne kommer dermed med en opfordring til at nyde sit måltid sammen med sine venner eller familie uden at fokusere på, hvad der sker andre steder.