Annonce
MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Dette adskiller norske forbrukslån fra danske forbrukslån

Af Redaktionen

Både i Danmark og Norge findes der mange borgere der er glade for at optage lån. Faktisk viser statistikker, at flere nordmænd og danskere hæfter for en god portion gæld, grundet disse lån. Statistikker viser dog også, at der oftest er gode grunde til disse lån, og at disse bliver optaget i form af forbrugslån. Men hvad adskiller egentlig de norske fra de danske forbrugslån?

Annoncørbetalt indhold leveret af Billigeforbrukslån.no/

De samme træk, men forskellige måder at håndtere det på

Overordnet set, så minder forbrugslån på sin vis om hinanden. De er i hvert fald skabt ud fra den samme model, og det kan derfor hurtigt konkluderes, at lånene i et større omfang ligner hinanden meget. Der er dog alligevel nogle forskelle som er værd at bemærke. Forbrugslån er kendt for at have nogle renter, som oftest er højere end så mange andre lån. Dette skyldes, at denne type lån ikke stiller nogen sikkerhed ved, at du optager det. Det vil altså sige, at hvis du f.eks. optager et huslån, så stiller du på samme måde sikkerhed, hvilket betyder, at låneudbyderen kan gå ind og tage nogle af dine ejendele, svarende til det beløb du mangler at betale, såfremt du ikke kan betale lånet af indenfor en rimelig grænse. Denne option har forbrugslån ikke, og der er derfor ikke meget at gøre, hvis ikke der bliver betalt. Netop derfor er renterne ekstra høje på disse lån, da dette kan resultere i, at forbrugeren der ikke betaler, kan ende i RKI. I 2020 blev der dog skærpede regler angående høje renter af især kviklån og forbrugslån, som gjorde, at danskere havde en grænse for, hvor høje renter de skulle tilbagebetale. Dette er en væsentlig forskel fra Norge, som stadigvæk har en tendens til højere renter på forbrugslån. Du kan dog argumentere for, at Norge har større fokus på rent faktisk at forklare deres borgere, hvad disse lån indebærer, og hvorfor det er vigtigt at overveje fordele og ulemper inden optag af lån. De har f.eks. en bred oversigt over nogle af deres mange lånemuligheder hos Billigeforbrukslån.no.

Lån eksempel: Eff. Rente 10,06 %. 100 000 kr o/5 år. Kostnad 26 375 kr. Totalt 126 375 kr

Både danskere og nordmænd låner alt for mange penge

Der har længe været debat om, hvorvidt danskere eller nordmænd låner flest penge generelt, og selvom det kan være svært endegyldigt at konkludere, så ser det ud til, at danskerne har førertrøjen på, selvom Norge er godt deroppe af. Det viser sig nemlig, at hver 2. ung optager et lån, og det er oftest her der er tale om blandt andet forbrugslån. Det vil altså sige, at selvom danskerne har fået lempet nogle af de høje renter, så skyldes det med stor sandsynlighed, at så mange vælger at tage et lån og ubevidst gældsætte sig. Selvom Norge ikke nødvendigvis har nedsat renten, så er de dog mere omhyggelige med at tale med den pågældende borger om et lån. I Danmark er det ganske nemt at anskaffe sig et forbrugslån, helt uden at tale med nogen eller læse en hel masse. I Norge er der dog større fokus på, at selvom det skal være nemt at låne penge, så skal det ikke foregå uden at personen har en vis forståelse for, hvad både ulemperne og potentielle konsekvenser ved lånet kan være.

 

Få masser af hjælp inden du træffer valget om lån

Både Norge og Danmark har mange potentielle forbrugslån som der kan vælges imellem, og dét at finde det helt rigtige kan være lidt af en jungle. Du har dog rigeligt med hjælp at hente hos Storebrand.no. Her kan du, hvis du er norsk statsborger, få godt med råd og vejledning inden du vælger at tage et forbrugslån. Her får du faktisk individuel rådgivning og får en bredere forståelse for, hvad det er du er i gang med. Dette er der kommet større fokus på i Norge, netop fordi at flere og flere optager lån. For at undgå at for mange gældsætter sig, så er det vigtigt at kunne snakke disse lån igennem, så borgerne er indforstået med, hvad det er der bliver sagt ja til. Som du kan høre, så bliver der taget hånd om forbrugslån på hver sin måde, alt efter om det er dansk eller norsk. Begge har de samme grundelementer, men tackler den stigende optagelse af forbrugslån forskelligt. Der er ikke ét forbrugslån der nødvendigvis er bedre end det andet, da det i sidste ende handler om, hvad du får mest ud af, og hvor du føler dig mest sikker i at optage denne type lån.

Del artikel

Andre læser også