Efter massiv efterspørgsel: Fynsk succesinstruktør lægger sin film online
Jacob Pilgaard blev med udgivelsen af kortfilmen ”Se, hvilken klovn” hen over natten en af landets mest omtalte filminstruktører.
Kortfilmen med Tommy Kenter i hovedrollen gik sin sejrsgang over hele landet, og der var fra det ene øjeblik til det andet massiv efterspørgsel på et interview med instruktøren, der både er bosat i Odense og har sit professionelle virke med produktionsselskabet Willow Film her.
Kortfilmen handler om hospitalsklovnen Elias, der har sidste arbejdsdag på en børneafdeling, da han skal skiftes ud med en yngre klovn, og i mødet med en kræftsyg pige konfronteres med sin egen dystre fortid.
Filmen har høstet store roser i ind- og udland og var blandt andet shortlistet til en Robert-nominering sammen med ni andre kortfilm.
Overrasket over succesen
Succesen var meget uventet for Jacob Pilgaard, der slet ikke var forberedt på den pludselige interesse for hans person og arbejde. Der er snart ikke det medie i Danmark, som ikke har haft fat i ham, og det hele har været meget overvældende.
”Det havde jeg slet ikke forventet. Det må jeg være ærlig og sige. Det kom virkelig bag på mig!”
Det var ikke med prisuddelinger og massiv medieomtale i tankerne, at holdet bag ”Se, hvilken klovn” – der i øvrigt alle arbejdede frivilligt grundet filmens lave budget – gav sig i kast med projektet, fortæller Jacob Pilgaard.
”Jeg tror, vi lavede den her film, fordi vi bare havde et ønske om at lave den. At fortælle historien. Så da vi stod der sidste december på et nedlagt sygehus i Ringe, havde vi slet ikke tænkt så langt frem.”
Ingen film uden et publikum
”Klovnefilmen”, som Jacob Pilgaard selv kalder den, havde premiere for lidt over en måned siden. Til premierevisningen var der helt fyldt. Det kneb derfor med muligheder for at komme til overhovedet at se filmen.
Til Odense Internationale Film Festival havde visningerne været udsolgt flere uger i forvejen, og der blev hevet og trukket fra i ham fra alle sider. Her gik det op for Jacob Pilgaard, hvordan efterspørgslen kunne efterkommes, og filmen blev lagt online:
”Det bryder lidt med nogle normer, men det er jo ikke en film, hvis den ikke har et publikum,” siger Jacob Pilgaard. Han har dog måttet sande, at en sådan beslutning ikke er uden konsekvenser:
”Det kommer til at koste mig en masse festivaler, fordi de typisk kun vil vise den, hvis den ikke er lagt ud. Som regel vil de gerne have det lidt eksklusivt – at man kun kan se den på festivaler,” siger han og fortsætter:
”Vi laver film for, at de skal ses, og derfor syntes jeg bare, at den skulle ud hurtigst muligt og have et liv og ikke for at blive vist om et halvt år på en eller anden obskur festival i Litauen.”
Bevarer jordforbindelsen
Selvom succesen har været pludselig og stor, har Jacob Pilgaard beholdt fødderne solidt placeret i den fynske muld og tager hypen omkring sin person med ophøjet ro. Han har da heller ikke planer om at rykke teltpælene op og flytte til København eller udlandet i jagten på mere succes.
Fyn er stor nok og passer fint til hans måde at arbejde på.
”Der er bare en mentalitet, der passer mig godt. Jeg synes bare, det er lidt mere afslappet. Det er ikke så stresset. Der behøver ikke være det der københavnertempo. Det passer godt til mig – jeg er sådan rimelig ’laid back’.”
Det er derfor også her på Fyn, at den succesfulde instruktør arbejder videre med sine næste projekter. Der er både et politisk drama og en kortfilmskomedie i støbeskeen.
Det politiske drama, som Jacob Pilgaard har hentet inspiration til i lukningen af Irak-kommissionen står først for, men før arbejdet kan gå i gang, skal der dog søges om midler hos Det Danske Filminstitut.
Vi må derfor væbne os med tålmodighed, før vi ser den næste film fra Pilgaards hånd, men mon ikke den er værd at vente på?