MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Efter millionbevilling: TID udstiller verdensberømt kunstner

Af Christina Frederiksen
Foto: Bjørn Koch Klausen
Foto: Bjørn Koch Klausen

Om et år – i sommeren 2025 – bliver dørene til bymuseet TID slået op for den første store, blivende udstilling om en af Danmarks vigtigste billedhuggere, Anne Marie Carl-Nielsen.

Udstillingen, der sætter fokus på kunstneren og mennesket bag store monumenter som Rytterstatuen af Christian 9. på Christiansborg Ridebane (1927) og Havfrue (1921), er muliggjort af en bevilling på knap 10 mio. kroner fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat.

Udviklingschef for TID, Mette Stauersbøl Mogensen, glæder sig til at kunne invitere Anne Marie Carl-Nielsens værker indenfor på Odenses bymuseum:

”Gennem alle sine monumentale værker, de mange skitser, formfornyelser og sin personlige historie er Anne Marie Carl-Nielsen en vigtig rollemodel – også for kommende generationer.

Vi har alt fra de helt tidlige voksskitser, over tegninger og personlige genstande til de endelige værker. Det er en samling, som vi i mange år har drømt om at kunne udstille og vise.

I omkring 20 år arbejdede Anne Marie Carl-Nielsen på sit livsværk ”Rytterstatuen af Christian 9.”, der blev indviet i 1927. Foto: Museum Odense

Det er nu endelig lykkedes med den generøse bevilling fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat, og vi glæder os til, at vi på TID kan vise Anne Marie Carl-Nielsen som den enestående danske kunstner, hun var”, siger Mette Stauersbøl Mogensen. 

Nyheden om den kommende udstilling falder på Anne Marie Carl-Nielsens 161. fødselsdag den 21. juni 2024, og det er ikke tilfældigt.

Med et tocifret millionbeløb bidrog Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat for et år siden til, at museet for den verdensberømte billedhuggers mand, komponisten Carl Nielsen, kunne genåbne.

Derfor er legatets formand, Henrik Thal Jantzen, tilfreds med allerede nu også at kunne sikre et nutidigt blik på den fremsynede billedhugger.

Henrik Thal Jantzen siger:

”Vi glæder os over, at det nu også bliver muligt at fortælle verden hvilken stor kunstner i egen ret, Anne Marie Carl-Nielsen var. At hun repræsenterer lige så stor dedikation, passion og stædighed som sin mand.

Anne Marie Carl-Nielsen fortjener derfor at få rampelyset for sig selv.”

Museumsinspektør Ida-Marie Vorre, Museum Odense, forklarer om udstillingen, at den på samme måde som i H.C. Andersens Hus og Carl Nielsen Museet vil tage sit udgangspunkt i værket.

Gæster vil dermed kunne forvente at opleve spændvidden i Anne Marie Carl-Nielsens liv og virke: Fra de små, livfulde dyrestatuetter inspireret af opvæksten på landet til de store monumentale værker skabt til det offentlige rum:

”Det har hele tiden været meningen, at Anne Marie Carl-Nielsen skulle have sin egen udstilling og dermed få fortjent anerkendelse som billedhugger. Samtidig skal vi formidle historien om en kunstner, der brød med tidens normer ved at sætte karrieren over alt andet. Fortællingen om Anne Marie Carl-Nielsen kan dermed sætte fokus på dilemmaer, der også er aktuelle i dag”, siger Ida-Marie Vorre.

En del af det musiske museumskvarter

Der er tre grunde til at udstillingen skal placeres på TID.

Derved kommer Anne Marie Carl-Nielsen først og fremmest til at indgå som en del af det musiske museumskvarter i Odense og bliver placeret tæt på både Carl Nielsen Museet og H.C. Andersens Hus.

Desuden har museet som et af få i verden en så omfattende og enestående samling af en kvindelig kunstners værker og skitser heriblandt genstande, som det ikke er muligt at låne ud, og som derfor aldrig før har været udstillet.

Ikke mindst befinder udstillingen sig indenfor visionen for TID, som går ud på at invitere kunsten ind i museet som en måde at formidle unikke historier på.

Fakta

Museum Odense åbner udstilling om Anne Marie Carl-Nielsen i sommeren 2025

Museet har 1531 værker af Anne Marie Carl-Nielsen i sin samling

Udstillingen vil få plads på TID – Museum for Odense, som er placeret få hundrede meter fra Carl Nielsen Museet. Der bliver fælles billet til de to udstillinger

Anne Marie Carl-Nielsen og Carl Nielsen var gift i knap 40 år

Del artikel

Andre læser også