Annonce
MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Facebook-varme på vej i Odense: Så ambitiøst bliver det

Af Michael Qureshi

Det største overskudsvarmeanlæg i Danmark skal bygges lige her i Odense.

I forbindelse med Facebooks nye gigantiske datacenter har Fjernvarme Fyn taget det første spadestik til anlægget, der skal omdanne overskudsvarme fra datacenteret til fjernvarme.

Det er planen, at overskudsvarmen skal levere varme til knap 7.000 husstande i og omkring Odense.

Etableres besøgslokale for nysgerrige

Varmepumpeanlægget får navnet Tietgenbyens Varmecentral. Og det placeres overfor Facebooks datacenter på M. P. Allerupsvej i Tietgenbyen.

“Et projekt af denne kaliber har en naturlig interesse i omverdenen. Derfor vil der blive etableret et besøgslokale på den nye varmecentral, hvor interesserede kan blive vist rundt. Vi er naturligvis stolte af projektets mange tekniske landvindinger og vil gerne give fagfolk, uddannelsesinstitutioner og andre interesserede et indblik,” siger Forretningsudviklingschef Kim Winther til Byens Ejendom.

Sådan bliver prisen på varmen

Det nye anlæg bliver således også et udstillingsvindue, hvor udenlandske besøgende kan hente inspiration til den grønne omstilling. Besøgslokalet åbner sammen med centralen i 2020.

Idet Facebook leverer overskudsvarmen gratis, vil projektet skabe både et samfundsøkonomisk overskud og understøtte Fjernvarme Fyns ambition om konkurrencedygtige varmepriser.

Det er fantastisk, at overskudsvarme fra et datacenter kan bruges aktivt på den måde. Men det bliver dog ikke væsentligt billigere for odenseanerne.

“Vi skal ud og lave en investering i varmepumper, og de varmepumper bruger jo også noget strøm, og der er jo nogle afgifter forbundet med det. Det har været vigtigt for Fjernvarme Fyn, at det her ikke bliver dyrere for kunderne, så det tror jeg vi kan sige med stor sikkerhed, det vil ikke blive dyrere for vores kunder.

Men vi forventer heller ikke, at det bliver billigere,” har direktør for Fjernvarme Fyn Jan Strømvig fortalt til TV2 Fyn.

Del artikel

Andre læser også