Fem hacks til bedre sprog

Skrevet af: Martin Jørgensen

Annonce

Sjusk rammer bundlinjen

Sjusk og fejl ser skidt ud i en tekst fra en hvilken som helst afsender. Men særligt, hvis afsender er en professionel virksomhed, kan dårligt sprog ramme bundlinjen.

Dårligt sprog forstyrrer læsningen mere, end man regner med, og nogle gange kan fx forkert kommatering ændre betydningen, så sproget bliver uklart og upræcist.

Derfor skal man altid lave grundig korrektur på sine tekster, inden man trykker på Send-knappen.

The beauty of simplicity

Overraskende mange mennesker gør sig umage med at lyde kloge, når de sætter sig ned for at skrive en tekst, fx en universitetsopgave, en rapport eller en tekst til en brochure. De gør en dyd ud af at skrive lange og snørklede sætninger med et ordforråd, ingen kender.

Det er en stor fejl.

Godt sprog er enkelt, punktum. Derfor skriv i korte sætninger og med et ordforråd, som din læser forstår. Det er faktisk sværere at skrive enkelt end at skrive tungt, for det enkle sprog kræver, at du overvejer dine ord og dine sætninger nøje. Det handler om at sige mest muligt med færrest mulige ord. Præcision er nøgleordet.

Undgå døde udsagnsord

Prøv at gøre din tekst levende. At skrive levende betyder ikke, at du skal kaste om dig med metaforer, værdiladede ord og farverige udtryk. Det gør sjældent sproget bedre.

Det, du skal gøre, er at bruge udsagnsord, der refererer til noget konkret – som signalerer handling og aktivitet. Derfor bør du undgå, at alle dine sætninger er bygget op omkring udsagnsord som være, blive, have og tilsvarende. Det gør sproget mindre aktivt.

Du skal også undgå passiver, der skjuler, hvem der gør noget. Så i stedet for at skrive Efter pausen ryddes op i lokalet skal du skrive I rydder op i lokalet efter pausen.

Husk din modtager

Du bør i et vist omfang tilpasse sproget i din tekst til den læser, du henvender dig til. Det giver næsten sig selv, men er alligevel ret svært.

Hvis din tekst handler om klimaforandringer, og din modtager er professor i samme, kan du naturligvis bruge et andet og mere videnskabeligt ordforråd, end hvis du skriver et læserbrev i lokalsprøjten om klimaforandringer.

Særligt for læserbrevet gælder, at du bør skrive i en enkel og ligefrem stil – undgå for alt i verden kancellisprog med lange og tunge sætninger, hvis din læser er lægmand.

Sæt en krog i læseren

Enhver tekst er i konkurrence om din læsers opmærksomhed. Derfor bør man overveje, hvordan man fanger læserens opmærksom og – nok så vigtigt – fastholder den.

Det er overskriften og eventuelle billeder, der skal skabe den første interesse. Så lav en overskrift, der siger en del, men ikke det hele. Du skal pirre læserens nysgerrighed og ”lokke” ham til at læse videre. Det gør du ved at tilbageholde lidt information – information, der kun kan fås ved at læse videre.

Brug mellemoverskrifter i brødteksten efter samme princip som overskriften. Skriv noget, læseren lægger mærke til, og som får ham til at læse videre.

Det kan også være en god idé at skrive læseren ind i teksten. Henvend dig direkte til læseren med retoriske spørgsmål eller ved at skrive ”du” og ”din”. Så føler man, at teksten taler personligt til en selv.

Rapport med friske tal: Antallet af indlagte på Fyn rammer mere stabilt niveau

Skrevet af: Redaktionen

90 danskere er nu afgået ved døden smittet med Corona-virus.

Det er 13 døde det seneste døgn. Det er dagens dårlige nyheder.

Men der er også små lyspunkter at finde i dagens overvågningsrapport fra Statens Serum Institut.

For første gang her i Corona-krisen er antallet af indlagte i hele Danmark faldet.

Ganske vist kun med 4 personer fra 533 til 529 personer, og det hænger desværre nok sammen med antallet af dødsfald.

Mangedobles ikke

Lyspunktet er imidlertid, at de ikke samtidig er erstattet eller mangedoblet af nye indlagte, sådan som kurven har været i eksempelvis Italien og Spanien.

Antallet af indlagte i Region Syddanmark heriblandt på Odense Universitetshospital stiger heldigvis heller ikke på samme eksplosive måde som i weekenden.

Her blev 13 personer på et døgn indlagt fra 28. marts til 29. marts, og derfor toppede Syddanmark hele landsstatistikken med fleste indlagte.

Siden er de faldet til et mere stabilt niveau.

Et lille fald det seneste døgn

Faktisk har man for første gang siden Corona-krisens indtog oplevet et fald af antal indlagte det seneste døgn med 5%.

Det oplyses desværre ikke om det skyldes, at patienterne er døde de seneste døgn eller udskrevet.

Men som nævnt så er døde eller udskrevede patienter ikke erstattet af mange flere nye indlagte.

Tirsdag d. 31. marts siger Epidemiologisk overvågningsrapport, at i Region Syddanmark er nu 79 indlagt med 22 på intensivafdelingen, heraf er alle 22 i respirator.

Mandag d. 30. marts var tallet 83 indlagte med 21 på intensiv og 19 i respirator.

Der er dog ingen tvivl om, at det selvfølgelig lynhurtigt kan vende, hvis man tager for let på myndighedernes anbefalinger om at opholde sig mest muligt hjemme, og uden for vise hensyn, tage afstand og vaske hænder.

Meldingen regeringen frygter: I næste uge kan vi ramme 18 grader og sol

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Hvis vi bliver hjemme, holder god afstand og stadig isolerer os mest muligt, så kan Danmark gradvist og forsigtigt blive åbnet op efter påske.

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen på sit pressemøde i går.

Men stod det til regeringen og politiet, der skal sikre at folk ikke forsamler sig på mere end 10 personer, så var det nok bedst, hvis det bare regnede og stormede frem til 13. april.

Sådan bliver det ikke. Tværtimod.

For i løbet af weekenden vil vi opleve et større vejrskifte, som sender et højtryk ind over Danmark.

Over 17 grader på mandag

Her i Odense har DMI lige en prognose på 17 grader og sol på mandag. Onsdag peger prognoserne på, at termometeret passerer 18 grader.

Vagthavende hos DMI Klaus Larsen bekræfter over MigogOdense, at temperaturerne vil stige markant i næste uge.

“Frem til søndag vil de ligge på 7-8 grader, men herefter begynder varmluften at stige, og temperaturerne vil herefter ligge på 12-13 grader.

Det begynder for alvor at se pænt ud mandag, hvor vi i Odense kommer til at passere de 15 grader,” lyder det fra Klaus Larsen.

 

Varmen kommer op til påske

Onsdag tegner vejrmæssigt rigtig god på over 18 grader, men det er selvfølgelig langtids-prognoser som kan svinge. Man skal også huske på, at i weekenden oplevede Hovedstaden et større snefald.

Men varmen og solen ser altså ud til at komme op til påsken. I Sønderjylland regner man endda med, at temperaturen rammer de 20 grader.

Lige nu er det dog usikkert, hvorvidt selve påskedagene holder på de højere tocifrede temperaturer.

Kan vi forvente, at forårstemperaturerne er kommet for at blive?

“Det er ikke utænkeligt, at temperaturerne falder meget igen.

På denne årstid er vi afhængige af, hvor vinden kommer fra. Får vi vind igen i nord, så daler temperaturerne og der skal jo noget landopvarmning til, før vi kommer op på den slags temperaturer, som vi får i næste uge,” forklarer Klaus Larsen.

Fødselsdag i corona-tiden: H.C. Andersens fejres på SoMe

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Dem der har haft fødselsdag i løbet af corona-tiden, kan vist snakke med om, hvor trist det er at undvære den fejring, man ellers er vant til.

Men hvis man tror, at situationen er en anden, hvis du er en verdensberømt digter – så kan du godt tro om igen.

H.C. Andersen, der d. 2. april havde inviteret odenseanerne til sin 215 års fødselsdag i sit barndomshjem, må også se sig slået af covid-19.

Ligesom alle andre kulturinstitutioner er Odense Bys Museer også voldsomt udfordret i øjeblikket og mange planlagte aktiviteter på aflyses på ubestemt tid – heriblandt H.C. Andersens traditionsbundne fødselsdag.

Men selvom man efterhånden er en ældre herre, der havde sin storhedstid længe før, at der var noget, der hed sociale medier – så skal man altså ikke snydes for en fejring.

Og det bliver netop på de sociale medier, fortæller Odense Bys Museer.

I digterens fodspor

Fortæller Lise Marie Nedergaard vil på sin vanlige, levende og medrivende facon fortælle Andersens eventyr Det utroligste, og det er et eventyr, der er udvalgt med nøje omhu.

“Eventyret Det utroligste er et af Andersens sene og mindre kendte eventyr.

Det kan forstås på et væld af måder, og på denne dag, fortæller vi det, som en fejring af, at kunsten altid overlever på trods af alverdens kriser, strabadser og modstand,” fortæller Lise Marie Nedergaard.

Torsdag d. 2. april kl. 10 lægger H.C. Andersen Museum en video ud på sin Facebookside, hvor Lise Marie Nedergaard fortæller dette specielle, sarkastiske og samtidig poetiske eventyr.

Endelig er der H.C. Andersens fodspor, som man kan følge i Odense med behørig afstand til andre mennesker. Det er næsten som at gå side om side med den store eventyrdigter, når man følger de røde fodspor str. 47 rundt i bymidten.