Fem hacks til bedre sprog

Skrevet af: Martin Jørgensen

Annonce

Sjusk rammer bundlinjen

Sjusk og fejl ser skidt ud i en tekst fra en hvilken som helst afsender. Men særligt, hvis afsender er en professionel virksomhed, kan dårligt sprog ramme bundlinjen.

Dårligt sprog forstyrrer læsningen mere, end man regner med, og nogle gange kan fx forkert kommatering ændre betydningen, så sproget bliver uklart og upræcist.

Derfor skal man altid lave grundig korrektur på sine tekster, inden man trykker på Send-knappen.

The beauty of simplicity

Overraskende mange mennesker gør sig umage med at lyde kloge, når de sætter sig ned for at skrive en tekst, fx en universitetsopgave, en rapport eller en tekst til en brochure. De gør en dyd ud af at skrive lange og snørklede sætninger med et ordforråd, ingen kender.

Det er en stor fejl.

Godt sprog er enkelt, punktum. Derfor skriv i korte sætninger og med et ordforråd, som din læser forstår. Det er faktisk sværere at skrive enkelt end at skrive tungt, for det enkle sprog kræver, at du overvejer dine ord og dine sætninger nøje. Det handler om at sige mest muligt med færrest mulige ord. Præcision er nøgleordet.

Undgå døde udsagnsord

Prøv at gøre din tekst levende. At skrive levende betyder ikke, at du skal kaste om dig med metaforer, værdiladede ord og farverige udtryk. Det gør sjældent sproget bedre.

Det, du skal gøre, er at bruge udsagnsord, der refererer til noget konkret – som signalerer handling og aktivitet. Derfor bør du undgå, at alle dine sætninger er bygget op omkring udsagnsord som være, blive, have og tilsvarende. Det gør sproget mindre aktivt.

Du skal også undgå passiver, der skjuler, hvem der gør noget. Så i stedet for at skrive Efter pausen ryddes op i lokalet skal du skrive I rydder op i lokalet efter pausen.

Husk din modtager

Du bør i et vist omfang tilpasse sproget i din tekst til den læser, du henvender dig til. Det giver næsten sig selv, men er alligevel ret svært.

Hvis din tekst handler om klimaforandringer, og din modtager er professor i samme, kan du naturligvis bruge et andet og mere videnskabeligt ordforråd, end hvis du skriver et læserbrev i lokalsprøjten om klimaforandringer.

Særligt for læserbrevet gælder, at du bør skrive i en enkel og ligefrem stil – undgå for alt i verden kancellisprog med lange og tunge sætninger, hvis din læser er lægmand.

Sæt en krog i læseren

Enhver tekst er i konkurrence om din læsers opmærksomhed. Derfor bør man overveje, hvordan man fanger læserens opmærksom og – nok så vigtigt – fastholder den.

Det er overskriften og eventuelle billeder, der skal skabe den første interesse. Så lav en overskrift, der siger en del, men ikke det hele. Du skal pirre læserens nysgerrighed og ”lokke” ham til at læse videre. Det gør du ved at tilbageholde lidt information – information, der kun kan fås ved at læse videre.

Brug mellemoverskrifter i brødteksten efter samme princip som overskriften. Skriv noget, læseren lægger mærke til, og som får ham til at læse videre.

Det kan også være en god idé at skrive læseren ind i teksten. Henvend dig direkte til læseren med retoriske spørgsmål eller ved at skrive ”du” og ”din”. Så føler man, at teksten taler personligt til en selv.

Starter i morgen: Fortryllende feer fylder Odenses gader

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Sommerferien er skudt i gang, og det kræver et par tons underholdning, hvis de yngste skal holdes beskæftiget de næste par uger.

Heldigvis er der masser af fantastiske aktiviteter i Odense, der kan vække glæden i selv de mindste øjne.

Eksempelvis fra i morgen, når Magiske Dage Odense sammen med Odense Hovedbibliotek går sammen om en vaskeægte fe-workshop.

Workshoppen finder sted i Vintapperstræde, hvor fortryllende feer og sommermagi vil fylde gaderne.

Det hele starter kl 10, hvor I kan lægge vejen forbi strædet og møde de smukke, magiske væsner og deres venner – som ellers sjældent lader sig se af mennesker.

I feernes workshop kan I for eksempel lave en drømmefanger eller din helt egen fe-stav, så du kan tage magien med hjem til hele sommerferien.

Arrangementet er for børn og barnlige sjæle, hvis hjerter banker for fantasi og fe-trylleri.

Det koster 25 kr. at være med i det kreative værksted, som har åbent kl. 10.00-16.00 indtil d. 18. juli.

Læs mere her

Stærkt line-up: Kulturmaskinen inviterer til corona-venlig festival

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Da coronaen kom, tegnede 2020 til at blive en sommer helt uden festivaler.

Sådan går det dog heldigvis ikke, og her i weekenden – fredag 17 juli og lørdag 18. juli – får du et lille plaster på det åbne festivalsår.

Kulturmaskinen byder nemlig velkommen til Parasol på Farvergården.

En helt ny todags – og corona-venlig – festival midt i byen. Den beskrives som en komplet gårdfest med kulørte lamper og klapstole, lækker musik, kunst og performance, læskende drinks, og høj solskin – what’s not to like?

Gårdfest med engagement

Når Parasol åbner hegnet på klem for et lille festivalhungrende publikum, sker det med et stærkt line-up af især lokale helte.

Blandt navnene findes Bisse, som senest har været aktuel som hofnar på Odense Teater, den lokale hitsmed Andreas Odbjerg, Jacobløberhjemmefra, Dopha, Angående Mig og mange andre.

Foruden lækre koncerter kan publikum også opleve radiobiograf, oplæsninger og andre overraskelser.

Flere ”kendte navne” fra Kulturmaskinen bidrager til Parasol, blandt andet præsenterer arrangørgruppen Røde Himmel et nyt band hver dag, Åben Scene Fyn åbner lørdagens program, og koncertarrangørgruppen DanceLikeAMoney stiller med frivillige begge dage.

”Det er skønt at se, hvordan Parasol har aktiveret hele Kulturmaskinen, på tværs af grupper,” fortæller faglig leder og koordinator for Program og PR, Niels Christian Geil, og uddyber:

”Baren, teknikken, eleverne og flere selvstændige brugergrupper arbejder sammen om at skabe noget nyt.
Det sprudler af energi!”

Corona-sikret

Parasol foregår på det store udendørsareal foran Kulturmaskinen, Farvergården.

Her indrettes området med alle nødvendige foranstaltninger for at imødekomme de udvidede sikkerhedskrav, som myndighederne har udstukket i forbindelse med corona-genåbningen af kulturen.

Der er stort fokus på køer og generel hygiejne, ligesom et hold af seatere anviser publikum, hvor man kan stille enten sin egen medbragte festivalstol eller den officielle Parasol merch festival stol, som kan bestilels sammen med køb af billet.

”Det er selvfølgelig vigtigt for os at gøre det her ordentligt, men vi har samtidig forsøgt at vende
benspændene til noget kreativt.

Jeg er sikker på, at stemningen og oplevelsen på dagen kommer til at
overdøve de mange nødvendige tiltag, så vi alle får nogle hyggelige dage!”, siger Niels Christian Geil.

Det er muligt at købe billet til fredag eller lørdag – eller en partoutbillet, så du får hele gårdfesten med.

Det sprøde Parasol-sommerprogram er:

Fredag 17. juli
15:00 – 16:00 // AKT1 & Teater Momentum: ”Til Eftertiden” (afspilning)
16:00 – 17:00 // Angående Mig
17:00 – 18:00 // Røde Himmel præsenterer Højkvist
18:00 – 19:00 // CH10
19:00 – 20:00 // Søn
20:00 – 21:00 // Bisse
21:00 – 22:00 // Andreas Odbjerg

Lørdag 18. juli
15:00 – 16:00 // Den Åbne Scene Fyn
16:00 – 17:00 // Dusin
17:00 – 18:00 // Røde Himmel præsenterer Infant Finches
18:00 – 19:00 // Ecstasy In Order
19:00 – 20:00 // Timur
20:00 – 21:00 // Jacobløberhjemmefra
21:00 – 22:00 // Dopha

Dagsbilletter koster 150 kr. + gebyr, mens en partoutbillet til begge dage fås fra 280 kr. + gebyr. Køber du en festivalstol med, koster det 50 kr. ekstra.

Læs mere, og køb billet her

Efterforskningen fortsætter: Fyns Politi efterlyser ukendt fører fra gaderæset

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Lørdag aften endte et ulovligt gaderæs på Rugårdsvej fatalt, da den ene af de deltagende biler, en blå Volvo S60, stødte ind i en tilfældig modkørende Hyundai, som igen ramte en tredje bil.

Resultatet var syv tilskadekomne, hvoraf en alvorligt. Efterfølgende flygtede den anden deltager i gaderæset fra stedet.

Den bil er nu fundet, oplyser Fyns Politi, der samtidig efterlyser vidner til ulykken og optakten forud.

“Der er tale om en sort Volvo S60, som sent søndag aften blev fundet på Nyborgvej udfor nummer 283.

Den er nu indbragt til videre undersøgelse,” fortæller vicepolitiinspektør ved Fyns Poiliti, Sten Sørensen.

Fører efterlyses

Hvem føreren af den sorte Volvo 60S var lørdag aften under det, som videpolitiinspektøren kalder for vanvidskørsel, er dog stadig uklart.

“Det er med 100 % sikkerhed ikke ejeren af bilen, så vi ved endnu ikke helt, hvem der kørte bilen,” siger Sten Sørensen.

I den forbindelse efterlyser Fyns Politi derfor vidner til ulykken lørdag aften for at klarlægge hændelsesforløbet.

Så hvis du har set eller ved noget, der kan kaste lys over sagen, opfordrer Fyns Politi derfor til, at man kontakter politiet på 114.

Den 23-årige vanvidsbillist fra gaderæset blev efter ulykken indlagt på Odense Universitets Hospital, og mandag eftermiddag er hans tilstand ifølge Fyns Politi “stabil, men kritisk”.