MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Første, anden, tredje: Museum laver vildt auktions-køb

Af Christina Frederiksen
Manuskriptet vil på et tidspunkt blive udstillet i H.C. Andersens Hus. Foto: Benjamin Dalby
Manuskriptet vil på et tidspunkt blive udstillet i H.C. Andersens Hus. Foto: Benjamin Dalby

Sjældent udbudt H.C. Andersen-manuskript, ”Den sidste perle” fra 1852, blev i nat dansk tid erhvervet af Museum Odense på auktion og bliver nu bragt tilbage til museet i Odense, hvor det bliver udstillet i H.C. Andersens Hus.

Efter mange timers venten lykkedes det i nat for Museum Odense at købe et originalmanuskript af H.C. Andersen ved RR Auction i New Hampshire, USA.

Der er tale om noget så usædvanligt som et originalmanuskript til eventyret ”Den sidste Perle”, som H.C. Andersen skrev i slutningen af oktober 1852. Manuskriptet fylder tre beskrevne sider på et foldet ark og bærer H.C. Andersens underskrift.

Erhvervelsen, der kun er mulig pga. en generøs støtte af Augustinus Fonden, betyder, at museet nu har 18 originale manuskripter af H.C. Andersen i sin samling.

Det var seniorforsker Ejnar Stig Askgaard, der sammen med udviklingschef i H.C. Andersens Hus Mads Thagård Runge, administrationschef Jan Schmidt Nielsen og direktør Henrik Harnow var på natarbejde for at sikre manuskriptet ved online-auktionen.

Ejnar Sig Askgaard siger:

Første side af manuskriptet til ”Den sidste Perle”.

”Det er uhyre usædvanligt og sjældent at et eventyrmanuskript af H.C. Andersen udbydes til salg.

Alle kendte eventyrmanuskripter af H.C. Andersens i privateje er for længst solgt, og derfor er vi på Museum Odense lykkelige over, at dette manuskript er endt i trygge rammer i en dansk tilgængelig samling.

Der er ikke alene tale om en vægtig og betydningsfuld del af den danske kulturarv, men også verdenskulturarven.

Blandt de mest dybfølte

Når manuskriptet er bragt til Danmark, skal det først gennemses af museets papirkonservator og derefter glæder vi os til at udstille manuskriptet”.

Selv om eventyret ikke hører til blandt H.C. Andersens mest kendte, er det ifølge Ejnar Stig Askgaard blandt hans smukkeste og mest dybtfølte.

H.C. Andersen skrev eventyret for at bringe trøst til sin sørgende ven, N.C.L. Abrahams, der netop den 26. oktober 1852 havde mistet sin unge kone Frederikke Abrahams, f. Philipsen (1810-1852).

I eventyret ”Den sidste Perle” modtager et nyfødt barn af gode feer ved vuggen gaver i form af perler. Dog én perle har barnet ikke modtaget, og barnets skytsengel opsøger nu feen, der har den sidste perle.

Den sidste perle viser sig at være sorgens tåre; en perle, der stråler i alle regnbuens farver, og som forbinder jorden med himlen og menneskene med deres afdøde kære. 

N.C.L. Abrahams (1898-1870) havde lært H.C. Andersen at kende fra dennes første tid i København i 1820.

Siden den tid, skrev Abrahams i sine erindringer, havde H.C. Andersen ”været en Ven af mig og mit Huus, og jeg og Mine skylde ham mangen herlig Time, naar han kom til os”.

H.C. Andersen satte stor pris på Frederikke Abrahams, og hendes søn Arthur Abrahams (1836-1905) skrev i sine erindringer om Andersen:

”Han satte stor Pris paa min Moder, og ved hendes Død, som han tog sig meget nær, sendte han min Fader det smukke, stemningsfulde Eventyr:

”Den sidste Perle”, som senere er trykt, men som jeg endnu er i Besiddelse af, skrevet med Andersens egen Haand.”

Det er netop dette manuskript, museet erhvervede på auktionen, for på manuskriptets sidste side har Arthur Abrahams skrevet: 

”H.C. Andersen sendte dette Eventyr til min Fader nogle Dage efter min Moders Død, som et Tegn paa hans Deltagelse. Arthur Abrahams.”

Fakta
H.C. Andersen skrev eventyret ”Den sidste Perle” i 1852 til trøst for sin ven, N.C.L. Abrahams.

Manuskriptet blev i 1984 solgt på Sothesby i London til en ukendt køber, men er nu dukket op i USA.

H.C. Andersens skrev i alt 156 eventyr og historier til sine danske læsere.

H.C. Andersens Hus har nu 18 originalmanuskripter til hans eventyr og historier i samlingen.

Del artikel

Andre læser også