MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Gør som i “gamle dage”: Den Fynske Landsby inviterer til Forsyn-dig-selv dag

Af Nathalia Hentze Nielsen
Den Fynske Landsby.
Den Fynske Landsby.

I dag kan det meste købes færdiglavet – lige fra naturmedicin til fryseretter – men sådan har det ikke altid været.

Før i tiden dyrkede man selv både urter, frugt og grøntsager til eget forbrug. At være selvforsynende tager længere tid end at købe alting færdigt, men til gengæld giver det en vis tilfredsstillelse.

Bliv klogere på, hvordan du kan blive bedre til at forsyne dig selv, når Den Fynske Landsby sætter fokus på emner som selvforsyning, hjemmedyrkede planter og madspild, hjemmedyrkede planter og sammen med forskellige spændende mennesker fra Fyn, som kan lære os noget nyt.

Mød ægteparret Bo Egelund og Eva Vermehren, der fortæller om deres gravefri køkkenhave, Lisbeth Ingeman Sørensen og Frederik Hilmand, der til september starter et ’Gå til have’-hold op i Skalbjerg, Mads fra Ærø Tang samt Ditte og Sigurd fra Øksendrup Cider.

Program:
Oplæg på Hospitalets gårdsplads (nr. 8):

  • Kl. 11.00: Ærø Tang – om at fremstille fødevarer med tang, som er dyrket og høstet i det omkringliggende hav.
  • Kl. 12.00: ’Gå til have’ – om et nyt projekt i Skalbjerg, der skal skabe fællesskab og færdigheder.
  • Kl. 13.00: Øksendrup Cider – om kærligheden til cider og drømmen om et cideri.
  • Kl. 14.00: Den selvforsynende familie – om en køkkenhave, der dækker 75% af familiens grøntsagsforbrug.


Hele dagen kl. 11-15:

  • Efterår i mark: Mød landmænd og markarbejdere, der gør jorden klar til vinter og forår.
  • Humleplukning og smagsprøver: Mød bryggerne i Vandmøllens fine stue (nr. 1).
  • Mød møllerne i Vandmøllen, hvor de fortæller om Landsbyens møller.
  • Kokkepigerne i præstegårdskøkkenet (nr. 7) laver mad efter årstider og deler ud af gode ideer og viden.
  • I Præstegårdens bryggers står bi-holderne klar til at fortælle om honning og mjød.
  • Besøg Torupgården (nr. 9) og hør om planten hør, dens forarbejdning og den lange vej fra plante til tøj.
  • Uldkonerne farver garn med æbler og æblebark i gårdens køkken.
  • Dem kan du også møde: Landsbyfortællinger på Fjelstedgården (nr. 6) og i Væverhuset (nr. 5). Håndarbejdsfrøkner i Fjelstedgårdens fine stue (nr. 6). Smeden (nr. 17) og karlene i huggehuset på Torupgården (nr. 9).

Smag hjemmebrygget øl

Måske drømmer du også om at blive mere selvforsynende og undgå madspild, og det vil Den Fynske Landsby gerne hjælpe dig med.

Vi kan alle sammen blive inspirerede af, hvordan man i ”gamle dage” dyrkede sine egne grøntsager, og hvordan man undgik at smide så meget mad ud ved at sørge før at resterne fra køkkenet kom på møddingen og blev til gødning, der kunne blive til nye grøntsager.

I dag har de færreste formentlig plads til en mødding, men måske kan en kompostbunke være en del af løsningen.

I dag bliver grøntsager og frugter fløjet verden rundt, men transporten gavner ikke klimaet. Derfor er det mere klimavenligt at være bevidst om at spise efter årstiden, som man gjorde førhen.

I Den Fynske Landsby kan du blive klogere på nogle af de gamle grøntsager som kål, gulerødder, kartofler, æbler og urter, når du besøger en af deres mange haver.

Denne dag fortæller Landsbyens bryggere om humle og dens mange egenskaber, inden du kan smage øllet, som de brygger.

Bi-holderne fortæller om honningmjød, kokkepigerne laver mad efter årstiden, du kan blive klogere på hør-planten, som kan blive til tøj, og uldkonerne farver garn med æbler.

Læs mere om dagen her.

Del artikel


 


 


 


 


Udvalgte artikler

Top 3 i dag




 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien