Annonce
MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Fra i dag: Nu skal du have mundbind på i den kollektive transport

Af Emil Kjær Jørgensen

Efter adskillige måneder uden pressemøder fra Statsministeriet, var Mette Frederiksen sidste lørdag igen klar til at snakke direkte til den danske befolkning.

Denne gang med hovedbudskabet om, at vi fra i dag, lørdag den 22. august, skal have mundbind på i den kollektive transport.

Er du stadig i tvivl om hvor og hvornår du skal iføre dig et mundbind, kan du blive klogere her:

Her skal du bruge mundbind

Fynbus skriver følgende om kravet om mundbind:

“Regeringen har besluttet at alle rejsende over 12 år i den kollektive trafik, på færger og i taxier fra og med den 22. august 2020 skal bære mundbind eller visir.

Det er dit eget ansvar at medbringe mundbind.

Chaufføren kan afvise dig, hvis du ikke har mundbind eller visir på. Chaufføren har ret til at afvise kunder uden mundbind, men det er ikke vedkommendes pligt. Chaufførens primære opgave er at køre bussen, og vejlede kunderne.

Da der kan være en helt legitim grund til at en passager ikke bærer mundbind, vil det være svært for chaufføren at afvise kunden, uden først at indgå i en længere dialog

FynBus’ kontrollører kan også bede dig forlade bussen, hvis du ikke bærer mundbind eller visir. Hvis en passager skulle nægte at forlade transportmidlet, vil politiet blive tilkaldt.

I flextrafikken kan chaufføren også afvise kunder, der ikke vil bruge mundbind.

Kravet om mundbind eller visir gælder alle passagerer over 12 år. Nogle voksne vil af helbredsmæssige årsager kunne være undtaget fra kravet om mundbind eller visir.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at der kan være følgende undtagelser:

  • Børn op til 12 år behøver ikke bære mundbind.
  • Personer med vejrtrækningsbesvær, nedsat bevidsthedsniveau, eller personer med fysiske eller mentale svækkelser, som gør, at de ikke selv kan fjerne mundbindet, skal ikke bære mundbind.
  • Mundbind skal fjernes, hvis bæreren får svære gener og ubehag, som f.eks. vejrtrækningsbesvær, kvælningsfornemmelser m.v.
  • Mundbind kan fjernes, hvis man har brug for at spise eller drikke, indtage medicin, ved samtale med personer der mundaflæser osv.
  • Mundbind kan fjernes, hvis politiet skal foretage identifikation.

Intet mundbind betyder bøde

Alle, der ikke opfylder de særlige undtagelseskrav, skal bære mundbind eller et visit, før man går ind på en togstation eller i offentlig transport.
Det siger transportminister Benny Engelbrecht (S) ifølge DR.

For alle andre skal mundbindet eller visiret bæres, før man går ind på togstationen eller i offentlig transport, ellers kan man blive afvist.

“Hvis passageren ikke vil forlade stedet, så kan politiet tilkaldes, og der kan gives en bøde. Men jeg tror, at langt de fleste vil gøre, hvad de kan for at leve op til reglerne, siger han til DR.

Kun politiet kan uddele en bøde, og den vil være på 2.500 kroner.

Du kan finde mere info om kravet om mundbind her.

Del artikel

Andre læser også