MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Hele køreturen værd: Fru Larsen nomineret i Årets ret med gris

Af Rasmus Palsgård

Tidligere på året flyttede nye forpagtere ind på Hotel & Restaurant Fru Larsen i Laurbjerg ved Langå, efter at Tommy Friis valgte at trække sig fra stedet. Til især de lokales held deler de nye forpagtere den samme passion for at levere mad og service på samme høje niveau som tidligere.

Og med assisterende køkkenchef Mark Kaalunds deltagelse i Årets ret med gris 2021 understreger de nye folk, at de virkelig mener det.

Langå. Det er umiddelbart ikke en by, der fylder meget i den samlede danske befolknings bevidsthed. For folk, der regelmæssigt rejser med tog mellem Skive, Viborg og Aarhus, vil Langå Station dog afgjort få en klokke til at ringe. Det er her, man pligtskyldigt venter i cirka tyve minutter, inden toget igen kører videre i den ene eller anden retning. Man stiger ikke af – det gælder om at blive siddende.

Så meget desto mere overraskende er det måske også for denne gruppe af rejsende, at man inden for postnummeret 8870 Langå kan finde en endog meget ambitiøs restaurant. Navnet på restauranten, som befinder sig i Laurbjerg 7 kilometer fra Langå Station, er Fru Larsen. De seneste år har stedet fået pumpet nyt og særdeles iltrigt blod i årerne takket være den rutinerede mesterkok Tommy Friis’ stærke kulinariske evner. I år kom tidspunktet dog, hvor Tommy Friis ikke længere ønskede at forpagte Hotel og Restaurant Fru Larsen. Til glæde for de lokale såvel som folk, der ynder at rejse efter god mad (eksempelvis med tog via Langå) stod gode folk dog klar i kulissen til at tage over og føre stedet endnu længere frem i de kulinariske geledder. Helt konkret er det Dennis Birch og ægteparret Karina Grand Kannegaard og Christian Neve, der står bag det nye Fru Larsen. Førstnævnte har blandt andet slået sine folder i køkkenet på Ti Trin Ned i Fredericia, mens Karina Grand Kannegaard har fungeret som sommelier på Moment i Rønde. Christian Neve havde som medejer og –stifter af Domestic en stor ære i tildelingen af den århusianske restaurants michelinstjerne, og det er netop Domestic, Neve har forladt for at hellige sig denne nye drøm sammen med sin hustru og Dennis Birch.

Slag med eksotiske krydderier

I køkkenet på Fru Larsen finder man også assisterende køkkenchef Marc Kaalund, som faktisk er udlært netop dér under Tommy Friis, og det er ham, der repræsenterer restauranten i dette års udgave af Årets ret med gris. Det gør han med et stærkt fokus på bæredygtighed og økologi, som er to grundpiller i Fru Larsens DNA. Derfor har han valgt at arbejde med nogle særlige grise fra Holstebro.

”Min ret tager udgangspunkt i kød fra poppelgrise opvokset i det fri ved Holstebro. Det er virkelig creme de la creme, når det gælder gris, hvis du spørger mig. Pattegrisene går eksempelvis med deres mor i 10 uger (tre uger mere end standarden for økologiske grise, red.),” fortæller Marc Kaalund, der elsker at arbejde med gris.

”Grisen er fantastisk at arbejde med. Der er som regel godt med fedt på, og det gør, at grisekødet kan trække nogle stærke smage samt godt med syre, peber og varme krydderier.

Marc Kaalunds har valgt at arbejde med slaget, som de fleste til daglig formentlig indtager i form at rullepølse. Den ambitiøse kok har dog sat sig for at vise, at man også kan trække slaget i en anden retning. Han har krydret det med det asiatiske krydderi five spice såvel som citronverbena og estragon for derefter at langtidstilberede det. Herefter bliver slaget glaseret i en dejligt gelatineholdig reduktion baseret på grisetæer.

”Grisetæer er normalt svære at få fat i, fordi vi stort set eksporterer dem alle sammen til Kina. Det er synd, for de er spændende at arbejde med på grund af deres høje mængde af gelatine.”

De sparsomme mængder reelt kød, der sidder på tæerne, plukkes sammen med fedt og bindevæv fra benene og bruges til en sideservering i form af en sprød chip, der ligner flæskesvær.

De glaserede stykker slag serveres med spæde porrer fra Marc Kaalunds egen have, som grilles i fedt fra slaget, som forinden er blevet røget. Kødet garneres med syltede korianderfrø, saltet økocitron og tørret grisehjerte, der rives ud over. Dertil serveres små maltpuder med peberrodscreme og dutter af citronpuré. Hele herligheden rundes af med en sauce på benene smagt til med enebær, citronverbena og rigeligt smør.

”Det er en servering med masser af smag og alle smagskomponenter i form af syre, sødme, salt og syre på tallerkenen. Jeg er spændt på at se, hvad dommerne synes om den.”

Vi ønsker Fru Larsen held og lykke i Årets ret med gris 2021.

Læs mere om Fru Larsen her

Læs mere om Årets ret med gris 2021 her

Om Årets ret med gris 2021

Årets ret med gris er en årligt tilbagevendende konkurrence, hvor restauranter fra hele landet dyster om at lave årets bedste ret med gris. Normalt afvikles konkurrencen på en given lokalitet, hvor restauranterne serverer deres ret for dommerne, der sidder klar ved langbordet. Det koncept er i år ændret, således at dommerpanelet i stedet for rejser rundt til de fem deltagende restauranter og smager deres ret. Vinderretten annonceres d. 29. november i forbindelse med lanceringen af White Guide 2021.

Del artikel

Andre læser også