Gælder fra nu: Busser må ikke sige nej til kontanter
De fleste passagerer bruger i dag rejsekortet, når de skal med bussen, men der er også nogle, der holder fast i kontanterne.
Hidtil har buschauffører kunne sige “nej tak” til større kontantbeløb, men det skal være slut nu.
I en pressemeddelelse skriver Forbrugerombudsmanden, at buschauffører i Danmark ikke længere må afvise passagerer, der ønsker at betale kontant for en busbillet, med den begrundelse, at chaufføren ikke kan give byttepenge tilbage ud over til nærmeste hundrede kroner.
Hidtil har buschaufførerne kun taget imod beløb op til nærmeste hundrede kroner.
Hvis en passager eksempelvis skulle betale 26 kroner for en rejse og kun havde en 200-kroneseddel, så har chaufførerne hidtil afvist at tage imod betalingen. Dermed er der sket en forskelsbehandling af de kontantbetalende forbrugere.
Forbrugerombudsmanden vurderer, at den hidtidige praksis er en overtrædelse af kontantreglen i betalingsloven. På den baggrund har Trafikselskaberne meddelt Forbrugerombudsmanden, at selskaberne har besluttet at ændre praksis.
En bestemmelse om byttepenge udgår derfor også af de såkaldte ”fælles landsdækkende rejseregler” med virkning fra den 7. juni 2023. De fælles landsdækkende rejseregler er trafikselskabernes egne vilkår, som også skal være i overensstemmelse med kontantreglen i betalingsloven.
Buspassagerer skal dog naturligvis være opmærksomme på, at buschauffører ikke kan have ubegrænsede byttepenge i bussen.
Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen siger:
”Kontantreglen gælder også i busserne. Der er passagerer, som enten ønsker eller har brug for at kunne betale med kontanter, og de må ikke være forhindret i at kunne tage bussen af den grund. Kontantreglen er til for at beskytte dem.”