Annonce
MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Er 210 meter lang: Galaksestien i Odense indvies i denne uge

Af Michael Qureshi
DCIM100MEDIADJI_0068.JPG
DCIM100MEDIADJI_0068.JPG

Oldtidens billeder af himmelfænomener går hånd i hånd med moderne teknologi, når Odense Kommune og boligselskaberne Civica og FAB inviterer til indvielse af den nye kunst- og skolesti på torsdag den 11. november klokken 13.

Kunststien er døbt Galaksestien, og værket er et 210 meter langt forløb med runde granitfliser og de smukkeste, farverige mosaikcirkler. Galaksestien snor sig omkring den godt belyste og asfalterede skolesti, som forbinder boligområdet Vollsmose ved Egeparken med Odinskolen.

Odense Kommune og Statens Kunstfond står bag etableringen af Galaksestien, og værket er skabt af kunstneren Jens Settergren med motiver fra historien og kulturen, som spænder fra oldtidens illustrationer af himmelfænomener til NASA’s visualisering af et sort hul.

Jeg glæder mig helt vildt til at indvie Galaksestien.

Siden maj har mosaikcirklerne prydet området foran Brandts og har fået mange beundrende blikke fra forbigående og fra folk, som har valgt at indtage frokosten i smukt selskab med mosaikkerne.

Nu kommer mosaikkerne på plads i Vollsmose, hvor Galaksestien sammen med skolestien bliver den perfekte forbindelse til Odinskolen og på fornem vis kombinerer historie, billedkunst og fysik,” siger by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V).

Borgere i dommerpanel

Galaksestien blev valgt efter en proces, hvor seks kunstnere blev indbudt til at aflevere et koncept.

Herefter blev fire af koncepterne udpeget til fortsat udvikling. Vinderen blev fundet af et dommerpanel bestående af personer fra blandt andet Statens Kunstfond, Odense Kommune, Kunstmuseum Brandts, borgere og boligforeninger fra Vollsmose.

Værket bliver en del af af områdets transformation.

Vollsmose blev bygget som en ultramoderne bydel i 1960’erne og har siden sin fødsel fået et helt andet liv, end man drømte om.

Vollsmose forvandler sig helt grundlæggende nu, og intet kan være mere symbolsk end en galaksesti – en drømmesti, som bringer skønhed til Vollsmose gennem smukke mosaikker, som alle folkeslag har kendt i deres historie.

Jeg håber, at hele byen vil besøge Odenses galaksesti,”siger Susanne Crawley Larsen, rådkvinde for Børn- og Ungeforvaltningen (R).

Det samlede arbejde med udvælgelse og realisering af vinderprojektet koster 1,8 millioner kroner.

Statens Kunstfond bidrager med 1 million kroner, og Odense Kommune bidrager med 800.000 kroner via 1%-ordningen. Ordningen blev indført i Odense Kommune i 2011 og betyder, at 1 procent af anlægsudgiften til et projekt bliver afsat til kunstnerisk udsmykning.

Afsæt for indre og ydre rejser

Anlæggelsen af Galaksestien er sket i samspil med de øvrige forandringer i Vollsmose, og projektet flugter med ambitionerne hos Statens Kunstfond om at lade nye kunstværker indgå i en helhed.

“I Statens Kunstfond har vi et erklæret mål om at støtte ambitiøs og original kunst, der har fokus på at skabe nye forbindelser og fællesskaber, der retter sig mod den enkelte, mod samfundet og mod vores tilgang til den jord, vi bor på.

Det mål synes jeg i den grad, det nye kunstværk i Vollsmose opfylder.

Vi håber, at beboere i området vil tage godt imod kunsten, og at den kan sætte nye samtaler i gang i og uden for Vollsmose”, siger udvalgsleder i Statens Kunstfond, Jeannette Ehlers.

Kunstneren bag værket glæder sig til at indvie resultatet af måneders arbejde med mosaikker og motiver til inspiration for både voksne og de børn, som bruger den som sti til skole.

“Jeg er utroligt glad for og stolt over at kunne indvie Galaksestien i Vollsmose, som er mit hidtil mest ambitiøse og omfattende kunstprojekt i det offentlige rum.

Jeg er meget beæret over tilliden fra Odense Kommune og Statens Kunstfond, og jeg håber, at Galaksestien vil gøre skolestien til et spændende sted at færdes og være et afsæt for indre og ydre rejser i mange år fremover”, siger Jens Settergren.

 

Program for dagen: 13.00 – 14.00

Velkomst

Taler ved:

– Christoffer Lilleholt, rådmand i By- og Kulturforvaltningen

– Susanne Crawley, rådkvinde i Børn- og Ungeforvaltningen

– Lise Tovesdatter Skou, Statens Kunstfond, Legatudvalget for billedkunst

– Jens Settergren, kunstneren bag Galaksestien

Børn fra Odinskolen underholder

Fælles gå-tur ad Galaksestien

Kaffe og kage til alle

 Læs mere om fremtidens Vollsmose på www.fremtidensvollsmose.dk.

Del artikel

Andre læser også