Gammel grund får nyt liv: Nyt boligkvarter på vej i Odense

Når en by er i vækst, som Odense er disse år, er det selvfølgelig nødvendigt, at antallet af boliger følger med.

Af samme grund har Topdanmark netop investeret 400 mio. kroner i et boligprojekt, der etableres på den gamle COOP-grund på Østerbro.

Topdanmark køber grunden og boligerne af Humlebo Gruppen, der forestår opførslen af boligerne.

MigogOdense tog en snak med administrerende direktør for Topdanmark Ejendomme, Søren Kempf Holm, for at høre mere om, hvad forventningerne til det nye boligkvarter er, og hvorfor pensionsselskabet har valgt at investere i Odense.

Boliger til et bredt publikum

Der bygges i alt 240 lejeboliger på grunden, og hos Topdanmark ønsker man at tiltrække en bred målgruppe af lejere lige fra studerende og unge børnefamilier til ældre mennesker:

”Vi har et bredt publikum, og der skal være plads til mange forskellige generationer. Drømmen ville være forskellige generationer i hvert gårdrum,” fortæller Søren Kempf Holm med henvisning til de gårdrum, der kommer til at være en del af hver boligblok.

Disse gårdrum indrettes med udgangspunkt i sammensætningen af lejere i hver enkelt bygning.

”Inventaret i gårdrummene er det eneste, jeg er uafklaret på. Det hænger sammen med, hvem der flytter ind. Der kunne for eksempel blive etableret grillpladser, hvis det primært er studerende. Er det børnefamilier, bliver det legepladser. Det bliver nok en kombination.”

Grundlæggende bygges der dog ikke med bestemte lejere i tankerne.

”Boligerne skal alle kunne bo i, og de skal ramme et prisleje, hvor mange kan være med.”

Område med masser af potentiale

For Søren Kempf Holm og TopDanmark er investeringen i byggeriet på Østerbro naturligvis også en forretning, og man ser et uforløst potentiale i Østerbro-området:

”Topdanmark er et pensionsselskab, der repræsenterer pensionsopsparernes penge, og ejendomme er en måde at placere penge på. Vi tænker, at vi kan lave en fornuftig forretning, men også at det er et område, der delvist er udviklet, men ikke fuldt udviklet endnu.”

Det er særligt Østerbros kombination af natur og central beliggenhed i forhold til centrum, der har gjort det oplagt at investere i::

”Området er interessant for mange mennesker at bo i på grund af bynærhed, men der er også åbnet for ejendomskomplekset, så man kan kombinere at kigge på grønt med at være tæt på centrum,” siger Søren Kempf Holm, der også bemærker, at Odense Kommune under hele projektforløbet har været en god og effektiv samarbejdspartner.

På grund af den centrale beliggenhed er butikslokaler ikke en del af projektet.

”Jeg hæfter mig ved, at ejendommen ligger tæt på centrum, og der er mange handelsmuligheder i de tilstødende områder, som eksempelvis Skibhuskvarteret” siger Søren Kempf Holm.

Første bygninger klar primo 2019

Byggeriet af de mange boliger forestås af Humlebo Gruppen, der netop nu er i færd med at rive den gamle COOP-lagerbygning på grunden ned. En præcis dato for, hvornår selve byggeriet går i gang, kan Søren Kempf Holm derfor ikke komme med.

”Første kvartal af ’19, skal jeg have leveret de første 60 boliger. Planen er, at nu tager vi den første etape. Det begynder vi i princippet i midten af ’18, hvor vi begynder at markedsføre.”

Målet er dog allerede nu klart: Byggeriet skal passe ind i kommunens visioner for området. Søren Kempf Holm henviser til Odense Kommunes slogan:

”Østerbro – et fedt sted at bo. Det er det, vi gerne vil have.”

Byens største ædedolke: Hvem kan slå rekord på sushi-restaurant i Odense?

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Kings Running Sushi
Foto: Kings Running Sushi

Kender du det med, at man oppe i hovedet kan spise mere, end maven reelt kan overkomme?

Buffet og mad ad libitum klinger godt i ørerne, men oftest må man kapitulere, når man har været oppe et par gange.

Men på sushi-restauranten Kings Running Sushi & Buffet i Albanigade i Odense C er der gået sport i at slå rekorder.

Især grupper af fyre er ellevilde for at kalde sig for Odenses største ædedolke. På Kings Running Sushi kan man hapse forskellige sushi-ruller ad libitum, mens de kører rundt om disken.

Nye rekordindehavere

Hvor de fleste nok nyder at kunne vælge lidt af hvert, når det kommer rullende, så går andre lidt anderledes helt vildt op i at slå rekorder. Faktisk er det på daglig basis, at rekorden for flest tallerkener på to og en halv time bliver forsøgt slået.

Forleden kunne man så se på Kings Running Sushi, at 4 personers rekorden blev slået af fire unge gutter. De kom igennem hele 231 tallerkener i tidsrummet, og dermed er de indehavere af den nuværende rekord.

Blot 11 dage forinden havde fire andre gutter kørt igennem 204 tallerkener, men deres rekord blev altså kortvarig.

Man kan også kæmpe om 2- og 3 personers rekorden, hvis man ikke lige kan samle et hold på fire. Tre drenge klarede forleden sig igennem 160 tallerkener.

Det store spørgsmål er så blot, hvornår rekorden overtages igen af nye ædedolke?

Smag på 300 forskellige portvine: Ny stor portvinsfestival i Odense

Skrevet af: Michael Qureshi

Vi elsker vin, og vi elsker meget vin.

Således bliver mange hede drømme opfyldt, når Odense Portvinsfestival slår dørene op for første gang den 3. november.

20 stande med mere end 40 forskellige portvinsmærker og 200-300 forskellige portvine.

Det er, hvad der venter i Odeon.

Bag festivalen står de to odenseanske portvinsentusiaster Thomas K. Nielsen og Niels Strøjer, som begge har mange års erfaring med portvin.

Niels Strøjer blev således i juni i år optaget i portvinsbroderskabet Confraria do Vinho do Porto.

”Portvin er populært som aldrig før herhjemme – og det gælder blandt folk i alle aldre og begge køn.

Derfor synes vi, at Odense fortjener en stor messe med et bredt udbud af portvin, hvor man kan smage portvin i forskellige genrer og fra forskellige huse,” forklarer Niels Strøjer.

De to stiftere af Odense Portvinsmesse

Plads til flere portvinsfestivaler

At Odense allerede har en anden portvinsfestival, som finder sted i september i Vintapperstræde, vidner blot om portvinens popularitet.

De to arrangører er ikke i tvivl om, at der er plads til begge initiativer.

”Det er to meget forskellige koncepter, så vi er overbeviste om, at de to festivaler fint supplerer hinanden. Samtidig er vi ikke i tvivl om, at interessen er stor nok til os begge,” siger Niels Strøjer.

På Odense Portvinsfestival er konceptet, at man køber adgangsbillet til en smagning af to timers varighed – enten i tidsrummet kl. 13-15 eller kl. 16-18.

Herefter vil gæsterne frit kunne få smagsprøver fra de 20 forskellige stande, som alle har et stort udvalg af portvin.

Producenter fra Portugal kommer også til Odense

Gæsterne bestemmer altså selv, hvilke typer og hvilke portvinsmærker, de vil smage – alt efter, hvad hjertet begærer.

Enkelte meget eksklusive portvine vil desuden kunne tilkøbes. Bag en del af standene vil ikke kun står importører fra hele landet, men også producenter fra Portugal.

Arrangørerne har allerede fået tilsagn fra adskillige repræsentanter fra portvinshusene, som vil være til stede og selv skænke ud til gæsterne.

Det gælder f.eks. mærket Blackett.

”Jeg glæder mig at komme til Odense og møde de danske portvinsentusiaster.

Vi mærker en stor interesse for portvin i Danmark, og det vil jeg gerne kvittere for ved selv at være til stede, så jeg kan snakke med gæsterne,” udtaler Pedro Carneiro fra Blackett.

Billetter til Odense Portvinsfestival kan købes gennem Odeons billetsystem eller på www.odenseportvinsfestival.dk

Gode nyheder: S’vineriet genopstår i Klaregade

Skrevet af: Simone Vestergaard

I 2015 fik Odense S’vineriet Vinapotek.

Det blev lynhurtigt et populært sted, hvor man kunne nyde et glas vin og lidt lækker mad i hyggelige omgivelser.

Et ejerskifte resulterede imidlertid i, at navnet blev ændret til Svinedrengen – Hvin Bar. Men i juni drejede man nøglen om, fordi der ikke var nok kunder.

Men nu er der gode nyheder til dem, der holdt af det oprindelige koncept. S’vineriet genopstår, og det bliver med gamle bekendte.

Begge har selv arbejdet på S’vineriet

André Berkholdt og Pernille Bohn er de nye ejere, og de har begge arbejdet på S’vineriet. De er begge uddannede sommerliers, og de var ikke i tvivl om, at konceptet er for godt til, at det ikke kan gå i Odense.

”Vi håber på at åbne i oktober og gerne så tidligt på måneden som muligt. Vi er i gang med at gøre butikken klar og købe ind, men vi venter på en alkoholbevilling. Planen er, at vi åbner, så snart den er i hus,” fortæller André Berkholdt til MigogOdense.

Han fortæller, at han stoppede på stedet, da han ikke havde sig selv med i det som ansat.

“Jeg har tidligere været en del af S’vineriet, men jeg trak mig, fordi jeg ikke kunne stå inde for konceptet. Nu er det Pernille og jeg, der står i spidsen, og vi har sat vores præg på butikken. Vi glæder os rigtig meget til at komme i gang, og vi håber, at byen tager godt imod det,” forklarer André.

Vil tilbyde gæsterne noget andet

Han mener, at det er vigtigt med et sted, som skiller sig lidt ud fra, hvad man ellers finder i Odense.

”Vi kommer ikke til at lave de vilde ændringer på S’vineriet, men vi kommer til at have et bredere sortiment af unikke og sjove vine fra spændende leverandører.

Vi kommer til at tilbyde vores gæster produkter og oplevelser, de ikke også kan finde på den anden side af gaden,” siger han og supplerer;

”Det er Pernille og jeg, der kommer til at drive forretningen, og vi vil begge være at finde på gulvet, så folk kan stille spørgsmål og mærke vores nærvær og passion. Det er vigtigt for os, at gæsterne får den bedste oplevelse.”

Aftale med Restaurant Bacchus

André og Pernille har lavet en aftale med populære Restaurant Bacchus på, at de leverer forskellige serveringer, som gæsterne kan nyde sammen med vinen.

“Maden bliver også opgraderet. Det bliver simple men bedre retter. Der vil være lidt til enhver smag – både mættende og lette retter.”

Svineriet bliver både vinbar og vinbutik, så gæsterne har mulighed for at købe med hjem,” siger André.

I det store kælderlokale nedenunder er der plads til 70-80 gæster, og i vinbutikken er der også siddepladser.

Smider kvart milliard i projektet: Thorborg bygger i helt ny bydel i Odense

Skrevet af: Michael Qureshi
Illustration: Humlebo Gruppen
Illustration: Humlebo Gruppen

Odenses rigeste L’Easy stifteren Niels Thorborg er med til at bygge en helt ny bydel i Odense.

Thorborgs andel kommer fra byggegiganten 3C Groups, og deres investering i projektet kommer til at koste i omegnen af 250 mio. kr.

Der skal efter planen bygges 110 2-plans rækkehuse. Det skriver TV2 Fyn.

Det er det gamle COOP lagerareal mellem Lollandsgade og Østerbro, som danner fundamentet under den nye spirende bydel.

Den har fået navnet Østerlunden, og det er Humlebo Gruppen, som har det overordnede strategiske ansvar på byggeprojektet.

Kommer til at huse 1000 mennesker

Lageret er revet ned, og stedet skal det huse cirka 1000 mennesker. Der skal skabes en masse liv i området.

Boligerne i Østerlunden fordeler sig på fire karreer med et haverum i hver. Boligerne placeres med de laveste ud mod Langelandsgade og Lollandsgade, mens boligerne med fem etager får udsigt ud over Østerbro.

I alt bliver der 416 boliger: 240 lejligheder ud mod Østerbro, 56 boliger i et andet byggefelt og 110 rækkehuse i to plan på området ud mod Lollandsgade.

Omkring boligerne bliver der rekreative fælles grønne områder og udearealer med plads til leg og sport.

Strategi om at bygge flere lejeboliger

Investeringen fra Thorborgs 3C Group falder godt i tråd med strategien om at bygge flere lejeboliger i Odense.

“Vi vil gerne tiltrække gode lejere, og så ønsker vi at beholde vores ejendomme i lang tid. Det er et spørgsmål om at gøre det attraktivt at flytte ind, og det er vi overbeviste om, bliver en god forretning for os,” siger Jørn Tolstrup Rohde, bestyrelsesformand i 3C Groups til TV2 Fyn.

L’easy-milliardærens koncern er også bygherre på 160 boliger i Cortex Park nær Syddansk Universitet, som er et projekt til cirka 200 millioner kroner.

Det kan du læse mere om her

Flot triumf: Odense-restaurant vandt Schiøtzprisen for andet år i træk

Skrevet af: Michael Qureshi

Hele ugen har en af Danmarks største madfestivaler SPIS! Odense Festival fyldt rigtig meget i bybilledet.

Søndag kulminerede det med Fyns største kokkekonkurrence, Schiøtzprisen 2018.

Her dystede kokke fra hele landet om æren og hovedpræmien til en samlet værdi af 70.000 kr.

For andet år i træk løb Odense-stedet Restaurant Fynboen med trofæet og den gigantiske ære.

Arkivfoto fra Restaurant Fynboen

Dommerne roste deres kreativitet

I front havde Fynboen sendt de to kreative kokkehjerner Stefano Foschi og Malte Bjerring for at forsvare sidste års titel, og det lykkedes til fulde.

Dommerne roste blandt andet en servering med glace med æble og honningsnaps.

Fælles for det store set-up i ODEON var, at de fynske råvarer og fødevareproducenter var i centrum.

Kokkene havde 90 minutter til at fremstille den bedste ret, med smag, håndværk, innovation og visuel præsentation som målestok for retterne.

Der var hård konkurrence til Fynboen blandt andet i form af Jesper Danielsen fra Bryggeriet Flakhaven, og den nye kok i byen Jacob Burmølle fra Restaurant Vår, som løb med sidste års andenpladsen.

Andre dygtige kokke fra resten af landet

De tre fynboer fik selskab i konkurrencekøkkenerne af Tommy Friis fra Hotel og Restaurant Fru Larsen fra Langå ved Randers og Kasper Correll fra Restaurant Uformel i København.

Juryens fire medlemmer bestod af Klavs Styrbæk, gastronomisk ildsjæl og indehaver af Styrbæks, Ole G. Mouritsen, professor i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation, leder af Smag for Livet og præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi, folketingspolitiker og tidligere fødevareminister Dan Jørgensen samt Louise Beck Brønnum, gastrofysiker og leder af Alchemist T[a]este lab i København.

Restaurant Fynboen vandt en kontant præmie på 20.000 kr., et smukt trofæ fra Kærbygaard Plankeborde samt en outdoor marketing-kampagne til en værdi af 50.000 kr. ved Albani Odense.