Gastromand anmelder Anarkist: Masser af øl og delemad

Skrevet af: Daniel Sløk Nielsen
Facaden
Facaden

Gastromand er en af Danmarks største madblogs og er medejere af MigogOdense

Tilbage i 2017 kunne MigogOdense berette om Albanis nye ølserie: Anarkist. Det var mikrobryggeriet Theodor Schiøtz Brewing Co. (som Albani står bag) som sendte 4 nye øl på gaden. Her havde brygmesteren fået lov til at slippe passion og kreativitet løs. I 2018 kom der så endnu en nyhed, nemlig et samarbejde mellem Royal Unibrew (ejer Albani m.m.) og Meyers – om en ny restaurant i Odense. Målet var at få øl og mad til at spille sammen. Stedet skulle hedde Anarkist. Navnet Anarkist er inspireret af bryggeriets grundlægger, Theodor Schiøtz, der i 1859 grundlagde det odenseanske bryggeri, og af mange blev kaldt netop en anarkist.

Der er stille i den gamle tappehal, da vi ankommer til Anarkist. Her er nærmest ingen gæster på stedet. Vi har dog også valgt at komme tidligt, da det passede bedst ind i dagens program. Restauranten er indrettet i en del af de gamle tapperihaller hos Albani, hvorfra man kan se ind til store ståltanke. Til den ene side ser man køkkenet, som er delvist åbent, og på den anden side ligger baren, hvorfra man kan få masser af øl fra en af de de tyve ølhaner.

Rustik og enkel indrettet

Da vejret er godt, vælger vi dog at sidde udenfor på deres hyggelige terrasse. Selve menukort og bestilling er relativ simpelt. Ved alle borde finder man et menukort, hvor man kan krydse af, hvilke retter man ønsker, og herefter kan man så aflevere sedlen og dermed sin bestilling. Menukortet består af snacks, deleretter, tilbehør, burgere og sandwich og dessert. Selvom menukortet optræder simpelt og nok ikke henter michelinstjerner hjem, så er der alligevel noget forskelligt at vælge i mellem, og der burde være noget for enhver smag – og vælger man at dele retterene, kan man jo prøve lidt forskelligt.

Udfyld selv det du ønsker og aflever i baren.

Gode øl, men lang ventetid

Selvom vi kun er to personer af sted, vælger vi at bestille en masse forskellige retter, så vi kan komme det meste af menukortet rundt. Efter vi har afgivet bestilling får vi vores øl og tænker, at maden nok kommer hurtigt ud (altså hvor lang tid kan det f.eks. lige tage at servere en omgang ølpølser?) Vi bliver dog lidt skuffede eftersom vi venter over 30 minutter på at få maden. Man vælger nemlig at servere alle 6 retter på én gang. Det giver ikke ret meget mening at gøre det, da flere af de varme retter jo når at blive kolde, inden vi kommer igang med dem.

Øllene fejler absolut ingenting

Men maden skal jo testes, så jeg kaster mig først over de ølpølser, vi har bestilt. De er heldigvis rigtig gode, og den dertilhørende dijonnaise til at dyppe i er også god. Ølpølser er bare noget, man skal have, når man sidder og drikker en god øl, så de her må siges at være et must have på menukortet.

Gode ølpølser og rigtig fin dijondip til

Vi går fra ølpølser til en tatar. Her har man prøvet at være kreativ og valgt at rive en gravad æggeblomme udover retten. Det giver en fin wowfaktor, men udeblivelsen af en rigtig æggeblomme betyder desværre, at denne tatar kommer til at mangle et cremet element. Det er faktisk superærgerligt, for selvom retten måske for mig er lidt underkrydret, så har den en rigtig god syre og det klæder den virkelig godt. Jeg vil ønske, at man havde taget den gode dijonnaise fra ølpølserne og kommet den på tallerkenen. Så havde man nemlig haft den her fedme og cremethed, som tataren skriger efter.

Vi kommer ikke helt i mål med denne tatar.

Flere af retterne på menukortet er uden kød, og selvom jeg er en kødmand, så kan jeg godt finde glæden i at spise grøntsager, når de er lavet godt. Så vi vælger også at afprøve både bagt blomkål og grillet kål. Der er godt med bid i kålet og den brunede smør passer bare så godt til. Der står også at der skal være kapers med til kålretten, men dem har vi lidt svært ved at finde – desværre. Skulle jeg komme med et stort ønske så havde det virkelig klædt kålene at have noget sprødt drysset henover. Måske nogle ristede eller røgede nødder kunne have været virkelig godt. Vi får også et bagt blomkål – altså et helt blomkålshoved, som måske lige er i overkanten til to personer. Selve blomkålet er godt tilberedt og har en fin sauce til. Ifølge menukortet så skulle det være en ostesauce, men smagen af ost udebliver lidt her, hvilket ikke nødvendigvis er en dårlig ting, da saucen bare fungerer rigtig fint i denne ret.

Grillet kål med brunet smør. Det holder altid.
Rigeligt blomkål og rigtig god sauce til.

På menukortet finder vi også en kulmule, så den bliver også bestilt. Det første, som springer en i øjnene, er rettens størrelse, som selv for en deleret at være er ret stor. Vi får altså den voksne udgave. Heldigvis er fisken flot tilberedt, og det er svært at sætte en finger på den. Krydringen og smagen sidder hvor den skal. Den ølbraiserede fennikel til passer også godt til retten, så det kan sagtens anbefales.

Flot tilberedt kulmule.

Dagens nok bedste ret er pale ale polentaen. Det er den cremede slags polenta og er lidt spicy (chipotle), men ikke brændende ubehagelig. Den har en lækker smag af øl og det løfter bare hele smagen i retten. Svampene passer godt til, og det er en ret, jeg kan spise igen og igen.

Pale Ale polenta – opskriften sender i bare 🙂

Vi lukker dagen med en dessert, som vi sjovt nok også vælger at dele. På Anarkists menukort finder man to forskellige. En flødebolle fra Summerbird og en ølis med ale, brød og rabarber. Vi bliver hurtigt enige om at springe flødebollen over, for selvom jeg er stor fan af Summerbird, så lyder en ølis bare sjovere. Igen oplever vi desværre ventetid, hvilket jeg slet ikke forstår, for det burde bare være tre færdiglavede ting, der skal lægges på en tallerken, og så serveres. Desserten er dog hæderlig og ventetiden værd. Godt nok er det lidt specielt med ølis, men det fungerer fint sammen med det søde brød og de syrlige rabarber.

Is med øl, rabarber og brød.

Tilbage sidder man ret mæt og undrer sig over, at det skulle tage så lang tid at servere disse retter. Da det er deleretter, burde de blive serveret løbende som de blev færdige, så man kunne komme igang med at deles om dem. Det håber jeg, køkkenet får øjnene op for.

Dommen: Kommet for at blive

Øl og mad passer bare rigtig godt sammen, så jeg tror, at Anarkist er kommet for at blive. Til trods for nogle svipsere, så tror jeg, det blot handler om, at både personale og køkken skal falde til i de nye rammer og finde deres sted. Personalet virker flinke og imødekommende. Eftersom de kalder stedet for et “beer and foodlab”, må jeg gå ud fra, at vi på sigt kommer til at se en udvikling i antal og kvalitet i retter og generelt i køkkenet. Den nuværende status bærer som sagt præg af, at stedet er nyt og personalets viden og erfaring om menukort og sammensætningen med øl nok kommer på sigt. Jeg synes i hvert fald, at de viser gode takter – og så smager øllet jo ret godt, så ventetiden på maden giver blot anledning til en omgang mere.

Udsigt til tappehalen

Åbningstider

Man – Torsdag 15.00 – 23.00
Fre – Lørdag  12.00 – 02.00
Søndag 12.00 – 23.00

Byens største ædedolke: Hvem kan slå rekord på sushi-restaurant i Odense?

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Kings Running Sushi
Foto: Kings Running Sushi

Kender du det med, at man oppe i hovedet kan spise mere, end maven reelt kan overkomme?

Buffet og mad ad libitum klinger godt i ørerne, men oftest må man kapitulere, når man har været oppe et par gange.

Men på sushi-restauranten Kings Running Sushi & Buffet i Albanigade i Odense C er der gået sport i at slå rekorder.

Især grupper af fyre er ellevilde for at kalde sig for Odenses største ædedolke. På Kings Running Sushi kan man hapse forskellige sushi-ruller ad libitum, mens de kører rundt om disken.

Nye rekordindehavere

Hvor de fleste nok nyder at kunne vælge lidt af hvert, når det kommer rullende, så går andre lidt anderledes helt vildt op i at slå rekorder. Faktisk er det på daglig basis, at rekorden for flest tallerkener på to og en halv time bliver forsøgt slået.

Forleden kunne man så se på Kings Running Sushi, at 4 personers rekorden blev slået af fire unge gutter. De kom igennem hele 231 tallerkener i tidsrummet, og dermed er de indehavere af den nuværende rekord.

Blot 11 dage forinden havde fire andre gutter kørt igennem 204 tallerkener, men deres rekord blev altså kortvarig.

Man kan også kæmpe om 2- og 3 personers rekorden, hvis man ikke lige kan samle et hold på fire. Tre drenge klarede forleden sig igennem 160 tallerkener.

Det store spørgsmål er så blot, hvornår rekorden overtages igen af nye ædedolke?

Smag på 300 forskellige portvine: Ny stor portvinsfestival i Odense

Skrevet af: Michael Qureshi

Vi elsker vin, og vi elsker meget vin.

Således bliver mange hede drømme opfyldt, når Odense Portvinsfestival slår dørene op for første gang den 3. november.

20 stande med mere end 40 forskellige portvinsmærker og 200-300 forskellige portvine.

Det er, hvad der venter i Odeon.

Bag festivalen står de to odenseanske portvinsentusiaster Thomas K. Nielsen og Niels Strøjer, som begge har mange års erfaring med portvin.

Niels Strøjer blev således i juni i år optaget i portvinsbroderskabet Confraria do Vinho do Porto.

”Portvin er populært som aldrig før herhjemme – og det gælder blandt folk i alle aldre og begge køn.

Derfor synes vi, at Odense fortjener en stor messe med et bredt udbud af portvin, hvor man kan smage portvin i forskellige genrer og fra forskellige huse,” forklarer Niels Strøjer.

De to stiftere af Odense Portvinsmesse

Plads til flere portvinsfestivaler

At Odense allerede har en anden portvinsfestival, som finder sted i september i Vintapperstræde, vidner blot om portvinens popularitet.

De to arrangører er ikke i tvivl om, at der er plads til begge initiativer.

”Det er to meget forskellige koncepter, så vi er overbeviste om, at de to festivaler fint supplerer hinanden. Samtidig er vi ikke i tvivl om, at interessen er stor nok til os begge,” siger Niels Strøjer.

På Odense Portvinsfestival er konceptet, at man køber adgangsbillet til en smagning af to timers varighed – enten i tidsrummet kl. 13-15 eller kl. 16-18.

Herefter vil gæsterne frit kunne få smagsprøver fra de 20 forskellige stande, som alle har et stort udvalg af portvin.

Producenter fra Portugal kommer også til Odense

Gæsterne bestemmer altså selv, hvilke typer og hvilke portvinsmærker, de vil smage – alt efter, hvad hjertet begærer.

Enkelte meget eksklusive portvine vil desuden kunne tilkøbes. Bag en del af standene vil ikke kun står importører fra hele landet, men også producenter fra Portugal.

Arrangørerne har allerede fået tilsagn fra adskillige repræsentanter fra portvinshusene, som vil være til stede og selv skænke ud til gæsterne.

Det gælder f.eks. mærket Blackett.

”Jeg glæder mig at komme til Odense og møde de danske portvinsentusiaster.

Vi mærker en stor interesse for portvin i Danmark, og det vil jeg gerne kvittere for ved selv at være til stede, så jeg kan snakke med gæsterne,” udtaler Pedro Carneiro fra Blackett.

Billetter til Odense Portvinsfestival kan købes gennem Odeons billetsystem eller på www.odenseportvinsfestival.dk

Gode nyheder: S’vineriet genopstår i Klaregade

Skrevet af: Simone Vestergaard

I 2015 fik Odense S’vineriet Vinapotek.

Det blev lynhurtigt et populært sted, hvor man kunne nyde et glas vin og lidt lækker mad i hyggelige omgivelser.

Et ejerskifte resulterede imidlertid i, at navnet blev ændret til Svinedrengen – Hvin Bar. Men i juni drejede man nøglen om, fordi der ikke var nok kunder.

Men nu er der gode nyheder til dem, der holdt af det oprindelige koncept. S’vineriet genopstår, og det bliver med gamle bekendte.

Begge har selv arbejdet på S’vineriet

André Berkholdt og Pernille Bohn er de nye ejere, og de har begge arbejdet på S’vineriet. De er begge uddannede sommerliers, og de var ikke i tvivl om, at konceptet er for godt til, at det ikke kan gå i Odense.

”Vi håber på at åbne i oktober og gerne så tidligt på måneden som muligt. Vi er i gang med at gøre butikken klar og købe ind, men vi venter på en alkoholbevilling. Planen er, at vi åbner, så snart den er i hus,” fortæller André Berkholdt til MigogOdense.

Han fortæller, at han stoppede på stedet, da han ikke havde sig selv med i det som ansat.

“Jeg har tidligere været en del af S’vineriet, men jeg trak mig, fordi jeg ikke kunne stå inde for konceptet. Nu er det Pernille og jeg, der står i spidsen, og vi har sat vores præg på butikken. Vi glæder os rigtig meget til at komme i gang, og vi håber, at byen tager godt imod det,” forklarer André.

Vil tilbyde gæsterne noget andet

Han mener, at det er vigtigt med et sted, som skiller sig lidt ud fra, hvad man ellers finder i Odense.

”Vi kommer ikke til at lave de vilde ændringer på S’vineriet, men vi kommer til at have et bredere sortiment af unikke og sjove vine fra spændende leverandører.

Vi kommer til at tilbyde vores gæster produkter og oplevelser, de ikke også kan finde på den anden side af gaden,” siger han og supplerer;

”Det er Pernille og jeg, der kommer til at drive forretningen, og vi vil begge være at finde på gulvet, så folk kan stille spørgsmål og mærke vores nærvær og passion. Det er vigtigt for os, at gæsterne får den bedste oplevelse.”

Aftale med Restaurant Bacchus

André og Pernille har lavet en aftale med populære Restaurant Bacchus på, at de leverer forskellige serveringer, som gæsterne kan nyde sammen med vinen.

“Maden bliver også opgraderet. Det bliver simple men bedre retter. Der vil være lidt til enhver smag – både mættende og lette retter.”

Svineriet bliver både vinbar og vinbutik, så gæsterne har mulighed for at købe med hjem,” siger André.

I det store kælderlokale nedenunder er der plads til 70-80 gæster, og i vinbutikken er der også siddepladser.

Smider kvart milliard i projektet: Thorborg bygger i helt ny bydel i Odense

Skrevet af: Michael Qureshi
Illustration: Humlebo Gruppen
Illustration: Humlebo Gruppen

Odenses rigeste L’Easy stifteren Niels Thorborg er med til at bygge en helt ny bydel i Odense.

Thorborgs andel kommer fra byggegiganten 3C Groups, og deres investering i projektet kommer til at koste i omegnen af 250 mio. kr.

Der skal efter planen bygges 110 2-plans rækkehuse. Det skriver TV2 Fyn.

Det er det gamle COOP lagerareal mellem Lollandsgade og Østerbro, som danner fundamentet under den nye spirende bydel.

Den har fået navnet Østerlunden, og det er Humlebo Gruppen, som har det overordnede strategiske ansvar på byggeprojektet.

Kommer til at huse 1000 mennesker

Lageret er revet ned, og stedet skal det huse cirka 1000 mennesker. Der skal skabes en masse liv i området.

Boligerne i Østerlunden fordeler sig på fire karreer med et haverum i hver. Boligerne placeres med de laveste ud mod Langelandsgade og Lollandsgade, mens boligerne med fem etager får udsigt ud over Østerbro.

I alt bliver der 416 boliger: 240 lejligheder ud mod Østerbro, 56 boliger i et andet byggefelt og 110 rækkehuse i to plan på området ud mod Lollandsgade.

Omkring boligerne bliver der rekreative fælles grønne områder og udearealer med plads til leg og sport.

Strategi om at bygge flere lejeboliger

Investeringen fra Thorborgs 3C Group falder godt i tråd med strategien om at bygge flere lejeboliger i Odense.

“Vi vil gerne tiltrække gode lejere, og så ønsker vi at beholde vores ejendomme i lang tid. Det er et spørgsmål om at gøre det attraktivt at flytte ind, og det er vi overbeviste om, bliver en god forretning for os,” siger Jørn Tolstrup Rohde, bestyrelsesformand i 3C Groups til TV2 Fyn.

L’easy-milliardærens koncern er også bygherre på 160 boliger i Cortex Park nær Syddansk Universitet, som er et projekt til cirka 200 millioner kroner.

Det kan du læse mere om her

Flot triumf: Odense-restaurant vandt Schiøtzprisen for andet år i træk

Skrevet af: Michael Qureshi

Hele ugen har en af Danmarks største madfestivaler SPIS! Odense Festival fyldt rigtig meget i bybilledet.

Søndag kulminerede det med Fyns største kokkekonkurrence, Schiøtzprisen 2018.

Her dystede kokke fra hele landet om æren og hovedpræmien til en samlet værdi af 70.000 kr.

For andet år i træk løb Odense-stedet Restaurant Fynboen med trofæet og den gigantiske ære.

Arkivfoto fra Restaurant Fynboen

Dommerne roste deres kreativitet

I front havde Fynboen sendt de to kreative kokkehjerner Stefano Foschi og Malte Bjerring for at forsvare sidste års titel, og det lykkedes til fulde.

Dommerne roste blandt andet en servering med glace med æble og honningsnaps.

Fælles for det store set-up i ODEON var, at de fynske råvarer og fødevareproducenter var i centrum.

Kokkene havde 90 minutter til at fremstille den bedste ret, med smag, håndværk, innovation og visuel præsentation som målestok for retterne.

Der var hård konkurrence til Fynboen blandt andet i form af Jesper Danielsen fra Bryggeriet Flakhaven, og den nye kok i byen Jacob Burmølle fra Restaurant Vår, som løb med sidste års andenpladsen.

Andre dygtige kokke fra resten af landet

De tre fynboer fik selskab i konkurrencekøkkenerne af Tommy Friis fra Hotel og Restaurant Fru Larsen fra Langå ved Randers og Kasper Correll fra Restaurant Uformel i København.

Juryens fire medlemmer bestod af Klavs Styrbæk, gastronomisk ildsjæl og indehaver af Styrbæks, Ole G. Mouritsen, professor i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation, leder af Smag for Livet og præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi, folketingspolitiker og tidligere fødevareminister Dan Jørgensen samt Louise Beck Brønnum, gastrofysiker og leder af Alchemist T[a]este lab i København.

Restaurant Fynboen vandt en kontant præmie på 20.000 kr., et smukt trofæ fra Kærbygaard Plankeborde samt en outdoor marketing-kampagne til en værdi af 50.000 kr. ved Albani Odense.