Genialt teaterstykke hitter: Daloons forårsruller har hovedrollen

Skrevet af: Betina Vestergård Jepsen
Foto: Odense Teater.
Foto: Odense Teater.

Den asiatiske delikatesse, forårsrullen, har været en del af danskernes liv i mange årtier. Det kan vi i høj grad takke manden Sai-Chiu Van for, som er grundlæggeren af Daloon.

I en ny musikforestilling på Odense Teater skildres forårsrullens op- og nedture, og publikum føres tilbage i tiden for at få et indblik i en Danmarkskrønike, hvor forårsrullen blev et symbol på det moderne Danmark.

Den danske forårsrulles forfader

Den danske forårsrulles historie går helt tilbage til 1935, hvor kinesiske Sai-Chiu Van ankom til Københavns Hovedbanegård og sidenhen – i 1970 – åbnede en Daloonfabrik i Nyborg.

Inden da var Sai-Chiu Vans plan blot at blive i Danmark i et par år for at studere landbrug, men så kom der krig i Kina, og derefter kom 2. verdenskrig.

Sai-Chiu Van brugte derfor tiden i Danmark på højskoler og i det danske uddannelsessystem. Han kom til at elske Danmark, og han mødte sin danske kone Elisabeth, som han sidenhen fik børn med.

Et symbol på det moderne Danmark

Med åbningen af fabrikken i Nyborg varslede en helt ny tid fuld af håb og fremtidsdrømme. Og den danske forårsrulle med alt det bedste fra Danmark rullet sammen med hvidkål, oksekød og krydderiblanding blev et symbol på det moderne Danmark.

Den danske forårsrulle har nemlig skiftet status fra en eksotisk spise til kernefamiliens redning, da mor var kommet på arbejdsmarkedet i 1970’erne, og til yuppiernes nemme frokost i 1980’ernes fortravlede hverdag. Forårsrullens status i dag er knap så flatterende, og forestillingen skildrer også dens mislykkede potentiale til at blive en verdensomspændende eksportsucces.

En hyldest til forårsrullen

Instruktør og manuskriptforfatter Martin Lyngbo beskriver sin forestilling som en ægte hollywoodhistorie om store drømme, nederlag og et favntag med verdenshistorien, og han slår fast, at forestillingen er en hyldest til forårsrullen:

“Jeg hylder den. Helt klart. Jeg har stor kærlighed til forårsrullen, historien, virksomheden og manden bag. Men samtidig er jeg også nødt til at være lidt hård ved forårsrullen, fordi den aldrig blev den succes, den kunne have været. Forårsrullen kunne have været for Danmark, hvad pasta er for Italien. Nudlerne kom også fra Kina, før de blev en del af den italienske madkultur,” siger Martin Lyngbo.

Foto: Odense Teater. Instruktør og manuskriptforfatter på forestillingen Forårsrullen Martin Lyngbo.

Vil du med?

Selvom forestillingen Forårsrullen først har premiere torsdag den 17. maj 2018, er der allerede udsolgt flere af dagene. Så hvis du vil opleve den musikalske Danmarkskrønike med forårsrullen i centrum, er det bare med at sikre dig billetter.

Billetterne koster mellem 200-280 kr., og du finder billetter her.

Forestillingen spiller frem til onsdag den 13. juni 2018.

Charmetrold har indtaget Odense: Ny hansøløve skal på vigtig mission

Skrevet af: Redaktionen
Foto: Odense Zoo
Foto: Odense Zoo

I dag kunne gæsterne i Odense Zoo hilse på et helt nyt bekendtskab.

En hansøløve er flyttet fra Tyskland, nærmere betegnet Stuttgart, til Odense. Planen var, at han lige skulle bruge nogle dage i buret for sig selv for at vænne sig til nye omgivelser.

Men allerede i løbet af fredagen var han i fuldt firspring. Han kommer sandsynligvis til at hedde Pedro, oplyser Odense Zoo til MigogOdense.

Skal hjælpe med unger til Zoo

Det er faktisk ni år siden, at Odense Zoo sidst havde en hansøløve i anlægget, og nu er planen, at når charmetrolden om et par år er kønsmoden, så skal han på en vigtig mission.

Opgaven lyder nok ikke så slem. For han skal være behjælpelig med at skaffe søløveunger til Odense Zoo, og der er to hunsøløver at gå i “krig” med.

Odense Zoo lover desuden, at der snart kommer videoer med den nye unge hansøløve, og ellers er man velkommen til at kigge forbi i weekenden og “møde” Pedro.

Brun sovs i lange baner: Burger Anarchy fejrer fødselsdag med særlig burger

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen
Foto: Burger Anarchy
Foto: Burger Anarchy

Et af Odenses bedste burgersteder fylder år, og det skal selvfølgelig fejres.

Burger Anarchy åbnede en afdeling i Storms Pakhus for to år siden, og det fejrer de hele dagen i morgen.

For lørdag den 18. januar inviterer de til fødselsdagfest fra kl. 11.00 til 22.00 med gratis brunsviger og gode tilbud på deres Birthday Special burger.

Burgeren er ekstra saftig og indeholder to bøffer, to slags ost og BA’s hjemmelavede brune sovs – alt dette til en pris på 120 kr i dagens anledning.

Vil du også sikre dig et stykke brunsviger, er det en god idé at tage ned til streetfood-boden på Storms Pakhus allerede ved 11-tiden, før alt bliver spist.

En af Odenses bedste

Sidste år blev Anarchy’s burgere kåret blandt Odenses bedste, da den store internationale rejseportal Big 7 Travel rejste rundt for at finde landets bedste burgere.

De skrev bl.a., at de usædvanlige ingredienser – der inkluderer vildesvinekød og Applewood cheddarost – vil “blow your mind”.

Læs mere om fødselsdagsfejringen her.

Hvad: 2-års fødselsdagfest på Burger Anarchy Streetfood med brunsviger og Birthday Special burger

Hvor: Storms Pakhus, 5000 Odense

Hvornår: 18. januar, kl. 11.00-22.00

Fra Toy Story til Find Nemo: Pixar får deres helt egen udstilling i Odense

Skrevet af: Michael Qureshi

Listen af globale hits er lang.

Toy Story, Monsters Inc., De Utrolige, Biler, Find Nemo m.fl.

Pixar er filmens animationskonger, og har været det i 30 år. De har på mange måder revolutioneret den måde, vi ser tegnefilm på, og de fortjener faktisk en stor hyldest.

Jamen, den kommer så faktisk lige her i eventyrbyen nummer et.

Og det er faktisk helt unikt, at en amerikansk gigant i den størrelse leverer materiale til en udstilling i lille Danmark.

Fri entré på åbningsdagen

H.C. Andersen ville have lettet på hatten over Pixars skønne figurer og univers de har skabt. Noget som de yngste generationer i dag har et nært forhold til.

I næste uge åbner så en udstilling dedikeret til Pixar på Kunstmuseum Brandts.

Der er faktisk fri entré på åbningsdagen torsdag d. 23. januar.

Mod det uendelige univers!

Sådan lød de første ord, da Toy-Story i 1995 erobrede det store lærred.  30 år – og utallige grin, tårer og filmpriser senere – har det magiske PIXAR-univers bjergtaget børn og voksne verden over med dets ikoniske animationskunst og medrivende storytelling.

Tidlig tegning til Monsters Inc

Se de allerførste skitser

Med denne udstilling inviterer Kunstmuseum Brandts til et kig bag kulissen ved at udfolde den visuelle proces bag det animerede univers.

Udstillingen rummer over 200 unikke skitser og kunstværker, som har ført til de endelige designs i filmene.

Tag derfor med på 30 års filmeventyr sammen med blandt andre “Ratatouille”, “Find Nemo”, “WALL•E” samt de mere kuriøse short-films.

Fra de spæde animerede prototyper til levendegørelsen af de fascinerende verdener, historier og karakterer.

Udstillingen løber helt frem 23. august.

Hvad: Pixar udstilling
Hvor: Kunstmuseum Brandts
Hvornår: 23.1 – 23.8. 2020

Åbningsevent 23. januar 2020

PROGRAM
Kl. 16:30 Velkomstdrink (Brandts Café)

Kl. 17:00 Åbningstaler (Brandts Café)
Direktør Ellen Drost, Kunstmuseum Brandts
Bestyrelsesformand Bolette Christensen, Kunstmuseum Brandts
Ambassadør Carla Sands, USA

Kl. 17:30 Udstillingen er åben

Der er fri entré og alle er velkomne.