MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Genialt teaterstykke hitter: Daloons forårsruller har hovedrollen

Af Betina Vestergård Jepsen
Foto: Odense Teater.
Foto: Odense Teater.

Den asiatiske delikatesse, forårsrullen, har været en del af danskernes liv i mange årtier. Det kan vi i høj grad takke manden Sai-Chiu Van for, som er grundlæggeren af Daloon.

I en ny musikforestilling på Odense Teater skildres forårsrullens op- og nedture, og publikum føres tilbage i tiden for at få et indblik i en Danmarkskrønike, hvor forårsrullen blev et symbol på det moderne Danmark.

Den danske forårsrulles forfader

Den danske forårsrulles historie går helt tilbage til 1935, hvor kinesiske Sai-Chiu Van ankom til Københavns Hovedbanegård og sidenhen – i 1970 – åbnede en Daloonfabrik i Nyborg.

Inden da var Sai-Chiu Vans plan blot at blive i Danmark i et par år for at studere landbrug, men så kom der krig i Kina, og derefter kom 2. verdenskrig.

Sai-Chiu Van brugte derfor tiden i Danmark på højskoler og i det danske uddannelsessystem. Han kom til at elske Danmark, og han mødte sin danske kone Elisabeth, som han sidenhen fik børn med.

Et symbol på det moderne Danmark

Med åbningen af fabrikken i Nyborg varslede en helt ny tid fuld af håb og fremtidsdrømme. Og den danske forårsrulle med alt det bedste fra Danmark rullet sammen med hvidkål, oksekød og krydderiblanding blev et symbol på det moderne Danmark.

Den danske forårsrulle har nemlig skiftet status fra en eksotisk spise til kernefamiliens redning, da mor var kommet på arbejdsmarkedet i 1970’erne, og til yuppiernes nemme frokost i 1980’ernes fortravlede hverdag. Forårsrullens status i dag er knap så flatterende, og forestillingen skildrer også dens mislykkede potentiale til at blive en verdensomspændende eksportsucces.

En hyldest til forårsrullen

Instruktør og manuskriptforfatter Martin Lyngbo beskriver sin forestilling som en ægte hollywoodhistorie om store drømme, nederlag og et favntag med verdenshistorien, og han slår fast, at forestillingen er en hyldest til forårsrullen:

“Jeg hylder den. Helt klart. Jeg har stor kærlighed til forårsrullen, historien, virksomheden og manden bag. Men samtidig er jeg også nødt til at være lidt hård ved forårsrullen, fordi den aldrig blev den succes, den kunne have været. Forårsrullen kunne have været for Danmark, hvad pasta er for Italien. Nudlerne kom også fra Kina, før de blev en del af den italienske madkultur,” siger Martin Lyngbo.

Foto: Odense Teater. Instruktør og manuskriptforfatter på forestillingen Forårsrullen Martin Lyngbo.

Vil du med?

Selvom forestillingen Forårsrullen først har premiere torsdag den 17. maj 2018, er der allerede udsolgt flere af dagene. Så hvis du vil opleve den musikalske Danmarkskrønike med forårsrullen i centrum, er det bare med at sikre dig billetter.

Billetterne koster mellem 200-280 kr., og du finder billetter her.

Forestillingen spiller frem til onsdag den 13. juni 2018.

Seneste nyt