Gode nyheder: Millioner afsættes til flere voksne til sårbare børn i Odense

Skrevet af: Redaktionen
Foto: Odense Kommune
Foto: Odense Kommune

Næsten 27 mio. kroner er på vej til 19 af Odenses børnehuse.

Pengene kommer fra regeringens pulje til flere pædagoger og pædagogiske assistenter i institutioner med mange sårbare og udsatte børn.

“Pengene, som vi nu modtager, er helt i tråd med den tidlige indsats, som vi prioriterer benhårdt i Odense, og de kommer til at gøre en stor forskel i de 19 børnehuse.

Odense er en by med stor ulighed, derfor er det ekstra vigtigt med flere voksne, der hvor mange børn – og forældre – har brug for en hånd i ryggen,” siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen.

De 27 mio. kroner, der tildeles i perioden 2019-2022 er øremærket til institutioner, hvor mindst en fjerdedel af de 0-2-åriges forældre har økonomisk friplads i større eller mindre grad.

Går til vuggestuer og børnehaver

Pengene fordeles henover de næste tre år og vil gå til vuggestuer og børnehaver i Bolbro-Højstrup, Tornbjerg-Rosengård, Rising, Sct. Hans, Holluf Pile-Tingkær, HCA-Seden-Agedrup, Skt. Klemens-Dalum og Sanderum-Tingløkke.

“Det er vores ambition, at sårbare børn i Odense får flere muligheder og frihedsgrader i livet. Det er ikke nemt i en by med to af landets fattigste postnumre, men det er vigtigt!

Puljepengene vil helt sikkert forstærke vores muligheder for at give nogle af de mest sårbare børn en anden livsbane,” siger Susanne Crawley Larsen.

Gode erfaringer med sociale normeringer 

Faktisk har Odense Kommune allerede erfaring med, hvad sociale normeringer kan betyde og have af positive effekter.

Sidste år fik ni andre børnehuse i kommunen nemlig også et lignende tilskud på tilsammen 25,5 millioner kroner fra en anden statslig pulje.

Et af de børnehuse, der på baggrund af puljepengene kunne ansætte ekstra pædagoger, er Hjertegården i Bolbro.

“Det har haft gjort en kæmpe forskel.

Vi medarbejdere har nu tid til at være tættere på børnene og dermed kan vi tidligere spotte deres udfordringer og gribe ind, mens der kun er behov for mindre justeringer,” siger Anja Krogh Rasmussen, der er daglig leder i Hjertegården.

Helt konkret har børnehuset kunne ansætte yderligere to pædagoger, så de nu i alt er 11 voksne inklusiv lederen til 45 vuggestue- og børnehavebørn – hvoraf fire er såkaldte ressourcebørn med særlige behov.

Løfter kvaliteten

De flere hænder har givet mere samvær med børnene, men også givet tid og overskud til meget bedre samarbejde med forældrene.

“Vi har mulighed for at lave flere uformelle forældresamtaler – men også formelle, hvor vi kan inddrage andre fagpersoner som psykologer eller fysioterapeuter.

Det løfter kvaliteten af vores arbejde med at støtte børnene og følge op på deres udvikling.

Jeg synes, at det er lykkedes os at få lavet en ny kultur i børnehuset, hvor det er normalt med forældresamtaler – og altså ikke noget farligt,” siger Anja Krogh Rasmussen.

Socialstyrelsens netop uddelte pulje er på 239 millioner kroner årligt.

Meldingen regeringen frygter: I næste uge kan vi ramme 18 grader og sol

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Hvis vi bliver hjemme, holder god afstand og stadig isolerer os mest muligt, så kan Danmark gradvist og forsigtigt blive åbnet op efter påske.

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen på sit pressemøde i går.

Men stod det til regeringen og politiet, der skal sikre at folk ikke forsamler sig på mere end 10 personer, så var det nok bedst, hvis det bare regnede og stormede frem til 13. april.

Sådan bliver det ikke. Tværtimod.

For i løbet af weekenden vil vi opleve et større vejrskifte, som sender et højtryk ind over Danmark.

Over 17 grader på mandag

Her i Odense har DMI lige en prognose på 17 grader og sol på mandag. Onsdag peger prognoserne på, at termometeret passerer 18 grader.

Vagthavende hos DMI Klaus Larsen bekræfter over MigogOdense, at temperaturerne vil stige markant i næste uge.

“Frem til søndag vil de ligge på 7-8 grader, men herefter begynder varmluften at stige, og temperaturerne vil herefter ligge på 12-13 grader.

Det begynder for alvor at se pænt ud mandag, hvor vi i Odense kommer til at passere de 15 grader,” lyder det fra Klaus Larsen.

 

Varmen kommer op til påske

Onsdag tegner vejrmæssigt rigtig god på over 18 grader, men det er selvfølgelig langtids-prognoser som kan svinge. Man skal også huske på, at i weekenden oplevede Hovedstaden et større snefald.

Men varmen og solen ser altså ud til at komme op til påsken. I Sønderjylland regner man endda med, at temperaturen rammer de 20 grader.

Lige nu er det dog usikkert, hvorvidt selve påskedagene holder på de højere tocifrede temperaturer.

Kan vi forvente, at forårstemperaturerne er kommet for at blive?

“Det er ikke utænkeligt, at temperaturerne falder meget igen.

På denne årstid er vi afhængige af, hvor vinden kommer fra. Får vi vind igen i nord, så daler temperaturerne og der skal jo noget landopvarmning til, før vi kommer op på den slags temperaturer, som vi får i næste uge,” forklarer Klaus Larsen.

Fødselsdag i corona-tiden: H.C. Andersens fejres på SoMe

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Dem der har haft fødselsdag i løbet af corona-tiden, kan vist snakke med om, hvor trist det er at undvære den fejring, man ellers er vant til.

Men hvis man tror, at situationen er en anden, hvis du er en verdensberømt digter – så kan du godt tro om igen.

H.C. Andersen, der d. 2. april havde inviteret odenseanerne til sin 215 års fødselsdag i sit barndomshjem, må også se sig slået af covid-19.

Ligesom alle andre kulturinstitutioner er Odense Bys Museer også voldsomt udfordret i øjeblikket og mange planlagte aktiviteter på aflyses på ubestemt tid – heriblandt H.C. Andersens traditionsbundne fødselsdag.

Men selvom man efterhånden er en ældre herre, der havde sin storhedstid længe før, at der var noget, der hed sociale medier – så skal man altså ikke snydes for en fejring.

Og det bliver netop på de sociale medier, fortæller Odense Bys Museer.

I digterens fodspor

Fortæller Lise Marie Nedergaard vil på sin vanlige, levende og medrivende facon fortælle Andersens eventyr Det utroligste, og det er et eventyr, der er udvalgt med nøje omhu.

“Eventyret Det utroligste er et af Andersens sene og mindre kendte eventyr.

Det kan forstås på et væld af måder, og på denne dag, fortæller vi det, som en fejring af, at kunsten altid overlever på trods af alverdens kriser, strabadser og modstand,” fortæller Lise Marie Nedergaard.

Torsdag d. 2. april kl. 10 lægger H.C. Andersen Museum en video ud på sin Facebookside, hvor Lise Marie Nedergaard fortæller dette specielle, sarkastiske og samtidig poetiske eventyr.

Endelig er der H.C. Andersens fodspor, som man kan følge i Odense med behørig afstand til andre mennesker. Det er næsten som at gå side om side med den store eventyrdigter, når man følger de røde fodspor str. 47 rundt i bymidten.

Lukkeloven sættes på pause: Dagligvarebutikker må holde åbent to dage i påsken

Skrevet af: Michael Qureshi

Normalt er påsken hellig, og stort set alt er lukket ned i Danmark.

Men regeringen lægger op til midlertidigt dispensation for lukkeloven og giver dermed hele dagligvarehandlen mulighed for at holde åbent to dage i påsken for at mindske smittefare af corona-virus.

Dagene op til og under påsken er særligt travle dage for dagligvarehandlen, da danskerne strømmer til for at handle til påskedagene.

Kødannelser er dårlige i en tid, hvor regeringen og myndighederne forsøger at mindske smittespredningen af corona-virus.

Derfor lægger regeringen nu op til at dispensere for lukkeloven midlertidigt, så hele dagligvarehandlen, uanset omsætning, kan holde åbent skærtorsdag og 1. påskedag fra klokken 10-17.

Giver mulighed for at handle på forskellige tidspunkter

Normalt skal de større butikker holde lukket.

“Medarbejderne og dagligvarehandlen har allerede taget et stort ansvar i at mindske smittespredningen og holde hjulene i gang, så alle danskere fortsat kan få mad på bordet.

Det vil jeg gerne sige stort tak for. Det arbejde skal vi fortsætte, og derfor vil regeringen nu give mulighed for, at hele dagligvarehandlen kan holde åbent to ekstra dage i påsken.

Det giver os alle større mulighed til at handle på forskellige tidspunkter, og det giver kortere køer og mindre smitteeksponering.

Samtidig vil jeg gerne opfordre til, at der tages hensyn til det i forvejen høje arbejdspres i butikkerne, når vagterne i påske skal planlægges,” siger erhvervsminister Simon Kollerup og fortsætter:

Kun midlertidigt med pause af lukkeloven

“Det her er kun midlertidigt, og lukkeloven gælder stadig fremover.

Jeg vil gerne opfordre danskerne til at bruge deres sunde fornuft, når de handler.

Hold afstand, overvej en ekstra gang om den liter mælk kan vente til dagen efter. Og giv kassemedarbejderen et ekstra smil med på vejen og husk at holde afstand, så medarbejderne føler sig trygge..”

Onsdagen op til påsken er traditionelt en af de største handelsdage i supermarkederne, særligt for de mellemstore og store butikker, mens de mindre butikker ligeledes oplever en stor omsætningsstigning i påskedagene, hvor de større butikker holder lukket.