Tag på påskeudflugt på selve Fyn: Her er gode tips til hvad du kan opleve
MigogOdense er igen teamet op med Mr. Copenhagen a.k.a. Henrik Thierlein, tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år, og i dag rådgiver inden for turisme, presse og gastronomi.
Han kender om nogen det danske turisterhverv og har været med til at sætte et solidt aftryk på den internationale presses omtale af vores elskede hovedstad.
Vores faste gæsteskribent Henrik Thierlein kommer denne gang med tips til oplevelser på Fyn, hvor han for øvrigt er født.
Du kender måske de fleste ting, som han nævner. Men har du egentlig besøgt alle steder? Har du også prøvet at være turist på selve Fyn?
På ferie i eget land
Det er altid noget meget specielt at komme med toget til en by eller en landsdel, man ikke kender så godt. Det er som at være på ferie i eget land, når toget kører ind på perronen.
Odense er dog en undtagelse, da jeg har kørt den tur ofte og i mange år. Det er ca. 1½ time fra København og det samme fra Aarhus, og med lyntoget er det endda 15 min hurtigere.
Broerne fra både øst og vest gør deres til, at man virkelig fornemmer, at man kommer til en ny landsel omkranset af hav og bælt.
Her er jeg selv født, opvokset og har gået på handelsgymnasium, og her startede jeg min karriere i danske turisme på VisitOdense.
I 90’erne skete der intet på Fyn, som i intet ud over, at øen har de smukke herregårde, som ingen steder i landet ligger som perler på en snor.
Ja, og så selvfølgelig var der stederne, især huset, som er knyttet til Hans Christian, verdens mest kendte Fynbo. Men også det var kedeligt og støvet. Jeg selv skrev hovedopgave om museet i 90’erne uden, at huset havde interesse i det – dengang!
Alt det er der lavet om på i disse år, og jeg vurderer, at den udvikling, som København gennemgik i 90’erne, og Aarhus i 10’erne, dén kommer til Fyn nu, og i særdeleshed til den fynske hovedstad her i 20’erne.
Godt er opsvinget hjulpet på vej af det nye fantastiske, og ikke mindre end magiske H.C. Andersens Hus og park, og fjernelse af den gamle ødelæggende 4-sporede Thomas B. Thriges Gade gennem byens hjerte, i dag omdannet til et helt ny centrum af byen, som dermed bindes sammen på genial vis.
Ingen landsdel uden en stærkt kulturel hovedby, og det kommer til at smitte af på resten af øen, så glæd dig til en tur til Fyn – Danmarks hjerte.
Fra keramik til vilde vover
Jeg starter turen ved at stå af i Middelfart ved smukke Lillebælt tæt på de to broer, som forbinder Fyn med Jylland.
Her har min familie i mange år fejret mærkedage på det smukke Hindsgavl Slot helt ud til vandet, hvor det er muligt at booke en pakke med overnatning, guidede gåture og fire serveringer i Slotsladen eller i restauranten i selve hovedbygningen.
Tæt på slottet ligger en af mine favoritter, nemlig Clay – Keramikmuseum Danmark.
Er du til stel, stentøj og kongeligt porcelæn, så er museet det største af sin art i Norden. Foruden særudstillinger, så huser museet, ud til vandet, også en gave fra Den Kongelige Porcelænsfabrik, Royal Copenhagen, på ikke mindre end 55.000 keramiske genstande af fajance, stentøj og porcelæn. Et must selv om der ikke er gemt en lille porcelænspige inde i dig – som hos mig!
Er du mere til de vilde vover, hvor du ikke kommer til at vælte en historisk vase fra Bing & Grøndahl, så er du i gåafstand fra Den Gamle Lillebæltsbro, hvor man efter australsk idé fra Sydney Harbour Bridge har udviklet øens helt egen Bridge Walking Lillebælt. 2 timer, 60 meters højde og en gåtur på 2,5 fantastiske km.
Gastronomi med udsigt
Kommer du til gengæld til Fyn fra øst, tæt på Storebæltsbroen og er sulten ved ankomst, så ligger der langs kysten ved Nyborg, og med flot udsigt fra stranden til broen, Restaurant Lieffroy i Hesselhuset inde i den lille skov. Her huserer Patrick Lieffroy og faren Jean Louis Lieffroy i det romantiske gule dukkehus med øens top 10 bedste køkken.
Restauranten er for øvrigt medlem af den internationale eksklusive gourmet- og hotelsammenslutning Relais & Chateaux, hvilket giver god mening, da både far og søn i sin til har været med til at opbygge det renommé, det fynske gourmet-tempel Falsled Kro har i dag.
Skal du derimod overnatte efter en frokost i Hesselhuset og gerne vil se lidt mere af østkysten, så ligger blot 20 km nordpå i Kerteminde det nye, moderne og spændende designede Great Northern med 12-huls golfbane, champagnesmagning, overnatning og gastronomi med udsigt til den fynske natur.
En ø fuld af kunst
Dagen efter er det tid til malerkunst, for øen har et hav af kendte kunstmalere. Èt af mine tre favoritkunstmuseer på Fyn ligger i selve Kerteminde ude ved vandet og hedder Johannes Larsen Museet. Museet er opkaldt efter maleren, hvis værker pryder de mange rum med bæltet og haven rundt om museet med den yndige café. Inspirationen til malerens motiver er hentet fra de mange sjældne træer og planter i haven og ikke mindst i den nærliggende natur, som kulissen til hans især mange fuglebilleder.
Sulten efter kunst? Ja tak! Gå den lille tur tilbage til byen og ned til havnen, og før statuen af Amanda fra Kerteminde, som både er en sang og en hyldest til de fynske kvinder, drejer du ned langs havnen til det gamle røgeri, som i dag huser fiskerestauranten Rudolf Mathis. Prøv deres Rødspætte Rudolf Mathis eller koldrøget laks med, nu du er på min fødeø, rygeostcreme.
På vej til Sydfyn, nærmere bestemt Faaborg og Svendborg, byerne med de mange færger til det sydfynske øhav, finder du vel nok Danmarks mest kendte slot bygget på egetræspæle, nemlig Egeskov Slot.
Det er altid en fornøjelse at besøge Michael, greve Ahleeldt-Laurvig-Billes slot omgivet af voldgrav og med de prægtige haveanlæg. Oplev slottet næsten hele året nu, og 10 dage i april er der påsketema med skattekort og æggejagt i påskeharens fodspor. Missede du Bridge Walking ved Lillebælt, så er muligheden her med en tur under trækronerne i TreeTop Walking i Danmarks højeste klatrenet eller far vild med vilje i den store labyrint.
Kør herfra væk fra Midtfyn og ud til kysten og indkvarter dig på Stella Maris Hotel de Luxe ved Svendborgsund lige udenfor Svendborg by og tæt på broen til Tåsinge og Langeland.
Mange af de romantiske værelser har udsigt over sundet til det sydfynske øhav her i første række. Restaurant Stella Maris serverer lam, gris og grønsager fra egen økologiske og bæredygtige produktion på Vejrø. Påskelammet er sikret!
Ikonisk bygning og magisk stemning
Næste dag går turen langs kysten i bus eller bil til min anden favorit, når det gælder de fynske malere, nemlig til Faaborg Museum.
Museets egen samling af de kendte fynboer er unik her i den ikoniske museumsbygning fra 1915, hvor man kan nyde malerierne i de klassiske Kaare Klint-møbler, som ganske oplagt hedder Faaborgstolen.
Museet minder mig om en tur til Middelhavet. Stemningen her er magisk med dens blanding af farver, skulpturer og gange med søjler og farverige mosaikker. Børn her har en fest med flere aktiviteter på programmet, så tage dem endelig med.
Turen rundt på Fyn er ved at være slut, og kursen sættes videre nordpå til lidt storbycharme og liv i gaden. Ikke at nævne mine favoritter i mine barndoms- og teenageår vil være synd. Så her kommer et udvalg af gode adresser, om du enten vælger kun at tage til hovedbyen Odense eller bruge byen som base for nogle dage rundt på øen.
Det bedste i Odense
Jeg indledte med at skrive, at H.C. Andersens Hus er blevet total ombygget og tilføjet en museumsbygning under jorden i 2021, hvor Dronningen indvidede museet. Flere steder oplever man gaver fra Kongehuset i samlingen. Andersen var en kær gæst ved vores nuværende monarks forfædre rundt om på slottene. Det er fascinerende at gå rundt med en audio-guide i øret og høre Andersen fortælle om sit liv og høre hans personer og ting i eventyrene fortælle, ja faktisk skændes om, hvem der er vigtigst.
Lys, lyd og scenografi er i verdensklasse, og har du børn med, så er børneuniverset Ville Vau spritnyt med legeoaser og scenograferede rum, hvor man kan klæde sig ud som prinsesse, kejser eller heks. Fastelavn á la Andersen hele året – what’s not to like.
Museet har også deres eget smukke spiseri i landskabshaven ved museet, skabt efter idé af Claus Meyer og er opkaldt efter eventyret ”Deilig”.
Det er tid til at finde en overnatning efter alt det eventyr, og er man til det mere klassiske, så vælter minderne frem fra byens gamle hæderskronede hotel, hvor jeg havde min konfirmationsfest og 30-års. Grand Hotel grundlagt i 1897 og centralt beliggende ved gågadens start overfor det gamle kloster i byens hjerte.
Er du mere til et moderne overnatningssted og tæt på museet, så er det nybyggede og moderne Hotel Odeon helt klart et godt valg. Restaurant H.C. by Meyers serverer moderne retter med delikatesser fra gastro-legenden Claus Meyers bagkatalog blandet med det bedste fra bl.a. mejeriet i fynske Broby.
Er du mere til middag ude i byen, så ligger Restaurant Vår i det hyggelige Vintapperstræde. Stedet, som har gourmet i stueplan og bistro & vinbar på første sal, er en af byens nyeste og mest kreative steder, og har endda fundet vej til Michelin-guiden som en af de få på Fyn.
Hvor slutter jeg dagen af før sengetid? På Carlsens Kvarter, som er et gammelt apotek tæt på Odense å, der fejrer 50-årsjubilæum i år på den ikoniske adresse med uret over indgangen og med egen import af de bedste flaskeøl. Og har du ikke fået nok, det har jeg sjældent, så skal der danses på Boogies Dance Café.
Et af de ældste diskoteker i landet med originale aflagte bordeaux-farvede biografsæder og levende lys på bordene.
Smugkroen Tintin Bar på første sal har samme gode rockmusik som underboen, dog kun i weekenderne.
Næste dag er der smørrebrød på menuen før afgang, og den indtages hos de to moderne madsnedkere Malte og Benjamin på Restaurant Værdsat.
Hold godt øje med dette sted. Det har ambitioner også om aftenen, og Magnus, som er kokkeelev på stedet, er fynsmester i smørrebrød og tilknyttet junior-kokkelandsholdet.
Glem ikke marcipanen
Hvad spiser fynboer, når de skal have sødt foruden brunsviger? Marcipan er det enkelte svar. Og hos Odense Chokoladehus – Nordisk Chokolade Gastronomi må du indenom og forsyne dig med disse fantastiske kreationer – marcipan eller ej, før turen går over én af de to broer med påskeæg i bagagen.
Eventyret et slut for denne gang. Men jeg vender gerne tilbage for der er mange flere herregårde, restauranter, kroer, museer, øer og cykelruter i og omkring eventyrøen. God Påske eller forlænget weekend.
Bonus info: Fyns fire største kunstmuseer tager dig med rundt på øen med ”Kunstøen Fyn”-billetten. De tre af museerne er beskrevet i artiklen, samt det international anerkendte Kunst Museum Brands i Odenses gamle klædefabrik.
Hvad: Tips med Mr. Copenhagen a.k.a. Henrik Thierlein
Hvor: Fyn i påsken – ferietips til eventyrøen
Hvem: Følg Henrik Thierlein på hans Instagram-profil med tips og inspiration
Hvordan: Læs mere på visitfyn.dk og visitodense.dk