MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Godt tilbud lørdag: Museum giver gratis adgang

Af Christina Frederiksen
Foto: PR
Foto: PR

Efter at have holdt stille i flere måneder snurrer den næsten 100 år gamle B&W dieselmotor igen i Thriges Kraftcentral.

Engang udgjorde den 57 tons tunge dieselmotor hjertet på en af Odenses største arbejdspladser, fabrikken ”Thrige”, som var Danmarks førende inden for produktion af elmotorer, elevatorer mm.

Den gamle motor er den eneste af sin slags i Danmark, der stadig kører.

Derfor var det en stor udfordring, da en af brændstofventilerne gik i stykker i vinter, for hvor finder man sådan en reservedel idag?

Det er i hvert fald ikke en hyldevare i det lokale byggemarked.

Maskineksperterne i Dieselgruppen måtte drage land og rige rundt for at få hjælp til at finde den rette del, og med hjælp fra Dansk Motor- og Maskinsamling på Djursland og firmaet Petersen og Sørensen i Svendborg lykkedes det dem at få maskinen gjort køreklar igen.

At det lykkedes, er særligt lykkeligt, så den gamle motor er klar, når Museum Odense fejrer dens 100-års fødselsdag i weekenden 24.-25. juni 2023.

Weekenden vil indeholde et særligt program for børn og voksne. Mere om fødselsdagsprogrammet senere på Møntergårdens hjemmeside.

Besøg kraftcentralen

Thriges Kraftcentral holder til på adressen Haubergsvej 1 i Skibhuskvarteret i Odense.

På lørdag 6. maj er der gratis rundvisning og kørsel med maskinen kl. 10.

Som en del af besøget kan man se den lille udstilling om Thomas B. Thrige på højspændingsloftet i maskinhallen. 

Øvrige åbningsdage med gratis adgang – alle dage klokken 10:

  • lørdag 3. juni 2023.
  • søndage 6. august, 3. september, 1. oktober og 5. november 2023.

Fakta 

Kraftcentralen leverede engang strøm og varme til en af de største fabrikker i Odense: THRIGE, som i sin storhedstid i 1940´erne havde 1800 ansatte.

Fabrikken blev etableret i 1898 af fabrikant Thomas B. Thrige og var i 1900-tallet Danmarks førende inden for produktion af blandt andet elmotorer og elevatorer, som blev solgt i både ind- og udland. En overgang blev der også produceret biler på Thrige-fabrikken.

Den store Dieselmotor blev bygget på B&W i København i 1923 og kunne levere både jævnstrøm og vekselstrøm. Den er 4 meter høj, vejer 57 tons og har 500 hestekræfter.

Bygningen blev tegnet af Odense-arkitekten Niels Jacobsen og opført i 1916. Dengang var Kraftcentralen på størrelse med et elværk i en middelstor provinsby, og i en lang periode leverede den også jævnstrøm til hele Sct. Hans Landsogn (Skibhuskvarteret). Den står i dag som en helt unik lille tidslomme, der viser datidens højteknologi og vidner om Odenses industrielle storhedstid. Som den eneste i Danmark er den bevaret uden afgørende forandringer og med mange elektriske raffinementer, der er fredet sammen med bygningen.  

Del artikel

Andre læser også