Guide til vask af vinduer

Skrevet af: Martin Jørgensen

Annonce

Det er dejligt at bo i én af landets største byer, men bylivet har desværre også en pris for dine vinduer. Snavs og os fra gaden kan hurtigt sætte sit præg på dine vinduer, og det er ikke optimalt, hvis du gerne vil have mulighed for holde øje med livet på gaden.

Mange byboere vælgere at hyre en vinduespudser. Vinduespudsere er ufatteligt dygtige, men desværre er de også dyre, og derudover er det også en ufleksibel løsning, da de ikke altid står klar, når du ønsker dine vinduer vasket.

De fem råd til vask af vinduer

Der findes tusindvis af gode husmoderråd til vask af vinduer, men du kan komme ufatteligt langt med nogle få gode råd.

Brug sæbevand med opvaskemiddel

Du behøver ikke at bruge tid eller penge på at købe speciel sæbe til vinduesvask, for opvaskemiddel er faktisk ret optimalt.

Når du vasker vinduer, skal du med andre ord blot bruge en spand med varmt vand og opvaskemiddel. Du kan selv tjekke, om mængden af opvaskemiddel er rigtig ved at stikke en finger i vandet og gnide den mod en anden finger. Vandet skal helst føles glat og fedtet, og ellers skal du tilføje mere opvaskemiddel.

Du kan bruge vinduesrens på sprayflaske til at pudse efter, men det er oftest ikke nødvendigt. Du skal blot huske, at du ikke kan vaske vinduerne på denne måde. Der er ikke særlig meget væske i en sådan en spray, så du vil oftest bare ende med at skubbe snavs rundt på ruden.

Brug svamp eller en blød børste

Det er en god idé at bruge en svamp eller en blød børste, når du vasker vinduer. Hvis ruden er meget beskidt, kan det være nødvendigt at vaske to gange. Her skal du blot vaske vinduet af den første gang, trække det værste vand af med svaberen og derefter vaske igen.

Du bør altid undgå at bruge nye klude eller viskestykker til vinduesvask, da de har en tendens til næsten altid at efterlade fnuller. En gammel klud kan fungere i en snæver vending, men en svamp eller blød børste er klart mest optimal.

Det er også vigtigt, at din svaber er i god stand. Den skal for eksempel have en ordentlig gummikant, og der må ikke være revner eller lignende i gummien.

Start ovenfra og vask nedad

Hvis du betragter en professionel vinduespudser, vil du hurtigt opdage, at det kræver stor teknik at vaske vinduer, hvis det både skal gå hurtigt og være grundigt. Du har ikke det samme tidspres som en professionel, så du skal heldigvis bare have styr på den grundlæggende teknik.

Du skal altid starte oppefra, når du vasker vinduer. På den måde vil du ikke opleve, at det beskidte vand drypper ned over et allerede vasket vindue. Derudover bør du også forsøger at pudse ruden i én omgang, hvor du kører frem og tilbage i baner. På den måde kan du nemlig undgå striber på vinduerne.

Til sidst kan du tørre vindueskarmen efter, så den også er pæn og ren, når du er færdig med vinduespudsningen.

Spar ikke på vandet

Du kan risikere, at dine vinduer stadig bliver stribede, selvom du føler alle de ovenstående råd. Hvis det er tilfældet, er fejlen sandsynligvis, at du er for sparsommelig med vandet, når du vasker dine vinduer.

Der opstår normalt striber på en rude, når din svaber rører ved tørt eller næsten tørt glas. Med andre ord bør du forsøg at få vinduet endnu mere vådt inden du svabrer det, hvis du vil undgå striber.

Du kan næsten ikke undgå at plaske en smule med vandet, når der bliver vasket vinduer. Heldigvis kan vindueskarmen altid tørres af bagefter.

Vask vinduer regelmæssigt

Du kan gøre arbejdet med vinduespudsning meget nemmere for dig selv, hvis du vasker vinduet regelmæssigt. Mange vasker deres vinduer alt for sjældent, og derfor bliver arbejdet også langt hårdere, når snavset får lov at hobe sig op.

Dine vinduer har stor gavn af at blive vasket, og derfor må du ikke blive bange for at vaske dem regelmæssigt. Det forlænger blot levetiden på dine vinduer, og derudover pynter det også.

Problemet med vinduer i byerne

Langt de fleste beboere i Odense bor i lejligheder, hvilket kan give udfordringer i forhold til vinduesvask. Mange føler, at det er umuligt at vaske vinduer selv, fordi de bor på én af de øvre etager i en bygning. Her kan det være vanskeligt at vaske vinduerne udvendigt selv. I hvert fald hvis du har gamle vinduer.

Det er i dag blevet muligt at få et mere moderne vindue, som har en dreje og vende funktion. Det betyder, at du kan åbne vinduet og vende det rundt, så du kan vaske den udvendige side, mens du står indenfor.

Du kan hurtigt spare mange penge, hvis du kan vaske vinduer selv i stedet for at hyre en professionel, så måske er det værd at overveje nye vinduer på et tidspunkt?

 

Sammen hver for sig: Kom med til Danmarks største påskefrokost

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Danmark er lukket ned, og årets påskefrokost bliver ikke den velkendte sammenkomst med familie og venner.

Men selvom COVID-19 har vendt op og ned på hverdagen, skal der stadig være plads til at hylde fællesskabet og vores højtider.

Derfor vil Aalborg Akvavit og Gastromand samle danskerne om påskebordet, hver for sig.

Det skriver de i dag i en pressemeddelelse.

Danskerne opfordres til at holde fast i en af påskens bedste traditioner, også selvom det hyggelige frokostselskab i år er reduceret til husstandens familiemedlemmer.

Selvom du ikke skal lave mad til mange, skal der selvfølgelig stadig serveres gode påskeklassikere. Gastromand går forrest i forberedelserne og deler løbende deres bud på årets påskeretter, mens Aalborg Akvavit guider dig til påskeskænken.

Sådan foregår Danmarks største påskefrokost

Frokosteventet er et virtuelt fællesskab, søndag den 12. april, hvor danskerne kan sætte sig til bords fra kl. 13 til 16.

Hele oplevelsen deles med hinanden og resten af Danmark under #Danmarksstørstepåskefrokost på instagram og Facebook.

”Det kan godt være, at Corona-krisen forhindrer os i at mødes fysisk, men vi nægter at lade en pandemi holde os fra at have en klassisk påskefrokost med gode venner – sammen, hver for sig. Og vi er overbeviste om, at mange har det som os!

Så i år, er vi nødt til at være lidt kreative,” fortæller Frederik Lundberg, der er en del af teamet bag Gastromand.dk.

”Aalborg Akvavit er en naturlig del af det danske frokostbord. Men i år står familie og venner sammen på afstand, i stedet for at samles til det store påskebord.

Mange er spredt i hele landet og derfor er Aalborg Akvavit gået sammen med Gastromand, om en skål til alle, der savner sidemanden til påskefrokosten,” fortsætter Lajs Kaznelson, International Kategorichef, Aalborg Akvavit.

Sådan forbereder du dig

Du kan forberede dig på årets påskebord med inspiration til lækre opskrifter på gastromand.dk.

Fra den 1. april, kan du også lytte med på Radio NOVA, hvor du kan følge forberedelser på Danmarks største påskefrokost sammen med Aalborg Akvavit og Gastromand.

Hvad: Danmarks største påskefrokost
Hvor: Facebook og Instagram under #Danmarksstørstepåskefrokost
Hvornår: Søndag d. 12. april fra kl. 13-16

Spis ude-hjemme: Smageriet lancerer 9 retters menu til 149 kr. med gratis levering

Skrevet af: Michael Qureshi

Hvis der er noget vi danskere er gode til, er det at få det bedste ud af en dårlig situation.

Og i disse tider har mange heldigvis fået øjnene op for de muligheder, der faktisk ligger ligefor:

Lækker mad, vise samfundssind og hygge med den helt nære familie.

Man kan kalde det 3 fluer med ét smæk.

Smageriet Familieforkælelse Menu Foto Smageriet

NYHED: nu fra 4 kuverter

Smageriets dygtige kokke har også været hurtige til at omstille sig.

De har netop udviklet denne helt nye Familie-forkælelses-menu, som består af intet mindre end 9 retter til bare 149,- (se hele menuen i bunden af artiklen).

På den måde slipper man for at stå hele dagen i køkkenet, og man får en oplagt hyggestund med familien, når man spiser ude – hjemme.

Og Familie-forkælelses-menuen kan faktisk bestilles helt ned fra 4 kuverter – når vi nu alligevel skal være sammen, hver for sig.

Som et særligt tilbud kører Smageriet med gratis levering til kunder i København, Odense og Aarhus, når man bestiller telefonisk på 7015 1030. (Se postnumre i bunden af artiklen.)

Smageriet Familieforkælelse Menu Foto Smageriet

Så her har du løsningen på tidspres

Tiden er som altid en faktor – måske især i øjeblikket.

Mange børnefamilier er nemlig tilmed røget ind i travlt dobbeltarbejde.

Arbejdet skal ikke bare passes hjemmefra, men børnene skal også hjemmeundervises, og så er tid til madlavning måske lidt presset.

Heldigvis kunne løsningen faktisk ikke være lettere:
Smageriet leverer i hele landet (fastland & brofaste øer) og menuen kan bestilles til alle ugens dage fra 4 kuverter.

Menuen leveres kold – og skal blot varmes og anrettes –  ingen indkøb, intet spild, ingen returservice.

✔️ Beefsalad af okseinderlår med sesam, chili og honning
✔️ Kyllingespyd med sweet chili
✔️ Minitærte med chorizo og salturt
✔️ Mini-samosa med kylling tikka masala
✔️ Babyspinat med agurk, melon, salatost toppet med hasselnødder
✔️ Tomatsalat af cherrytomater og mozzarella vendt med persilleolie
✔️ Små bagte kartofler med citron, grana padano og persilleolie
✔️ Stenovnsbagt baguette
✔️ Chokoladebrownie med vaniljecreme

Hvad: Smageriets nyhed ‘Familie-forkælelses-menu’ med 9 lækre retter
Hvor: Leveret lige hvor du vil i hele Danmark (fastland & brofaste øer)
Hvornår: Præcis når det passer dig – alle ugens dage
Hvor meget: 149,- pr. kuvert (ex. miljøtillæg & transport) Gratis levering gælder ved telefonisk bestilling – på 7015 1030
Hvordan: Læs mere lige her

*Tilbuddet om Gratis levering gælder i følgende postnumre:
1050 til 2930, 4200, 5000​, 5200​, 5210​, 5220​, 5240​, 5260​, 5270​, 5290​, 5320​, 5491, 8000 til 8390 (undtaget 8305), 8520.

Smageriet Familieforkælelse Menu Foto Smageriet

Rapport med friske tal: Antallet af indlagte på Fyn rammer mere stabilt niveau

Skrevet af: Redaktionen

90 danskere er nu afgået ved døden smittet med Corona-virus.

Det er 13 døde det seneste døgn. Det er dagens dårlige nyheder.

Men der er også små lyspunkter at finde i dagens overvågningsrapport fra Statens Serum Institut.

For første gang her i Corona-krisen er antallet af indlagte i hele Danmark faldet.

Ganske vist kun med 4 personer fra 533 til 529 personer, og det hænger desværre nok sammen med antallet af dødsfald.

Mangedobles ikke

Lyspunktet er imidlertid, at de ikke samtidig er erstattet eller mangedoblet af nye indlagte, sådan som kurven har været i eksempelvis Italien og Spanien.

Antallet af indlagte i Region Syddanmark heriblandt på Odense Universitetshospital stiger heldigvis heller ikke på samme eksplosive måde som i weekenden.

Her blev 13 personer på et døgn indlagt fra 28. marts til 29. marts, og derfor toppede Syddanmark hele landsstatistikken med fleste indlagte.

Siden er de faldet til et mere stabilt niveau.

Et lille fald det seneste døgn

Faktisk har man for første gang siden Corona-krisens indtog oplevet et fald af antal indlagte det seneste døgn med 5%.

Det oplyses desværre ikke om det skyldes, at patienterne er døde de seneste døgn eller udskrevet.

Men som nævnt så er døde eller udskrevede patienter ikke erstattet af mange flere nye indlagte.

Tirsdag d. 31. marts siger Epidemiologisk overvågningsrapport, at i Region Syddanmark er nu 79 indlagt med 22 på intensivafdelingen, heraf er alle 22 i respirator.

Mandag d. 30. marts var tallet 83 indlagte med 21 på intensiv og 19 i respirator.

Der er dog ingen tvivl om, at det selvfølgelig lynhurtigt kan vende, hvis man tager for let på myndighedernes anbefalinger om at opholde sig mest muligt hjemme, og uden for vise hensyn, tage afstand og vaske hænder.