Guide til vask af vinduer

Skrevet af: Martin Jørgensen

Annonce

Det er dejligt at bo i én af landets største byer, men bylivet har desværre også en pris for dine vinduer. Snavs og os fra gaden kan hurtigt sætte sit præg på dine vinduer, og det er ikke optimalt, hvis du gerne vil have mulighed for holde øje med livet på gaden.

Mange byboere vælgere at hyre en vinduespudser. Vinduespudsere er ufatteligt dygtige, men desværre er de også dyre, og derudover er det også en ufleksibel løsning, da de ikke altid står klar, når du ønsker dine vinduer vasket.

De fem råd til vask af vinduer

Der findes tusindvis af gode husmoderråd til vask af vinduer, men du kan komme ufatteligt langt med nogle få gode råd.

Brug sæbevand med opvaskemiddel

Du behøver ikke at bruge tid eller penge på at købe speciel sæbe til vinduesvask, for opvaskemiddel er faktisk ret optimalt.

Når du vasker vinduer, skal du med andre ord blot bruge en spand med varmt vand og opvaskemiddel. Du kan selv tjekke, om mængden af opvaskemiddel er rigtig ved at stikke en finger i vandet og gnide den mod en anden finger. Vandet skal helst føles glat og fedtet, og ellers skal du tilføje mere opvaskemiddel.

Du kan bruge vinduesrens på sprayflaske til at pudse efter, men det er oftest ikke nødvendigt. Du skal blot huske, at du ikke kan vaske vinduerne på denne måde. Der er ikke særlig meget væske i en sådan en spray, så du vil oftest bare ende med at skubbe snavs rundt på ruden.

Brug svamp eller en blød børste

Det er en god idé at bruge en svamp eller en blød børste, når du vasker vinduer. Hvis ruden er meget beskidt, kan det være nødvendigt at vaske to gange. Her skal du blot vaske vinduet af den første gang, trække det værste vand af med svaberen og derefter vaske igen.

Du bør altid undgå at bruge nye klude eller viskestykker til vinduesvask, da de har en tendens til næsten altid at efterlade fnuller. En gammel klud kan fungere i en snæver vending, men en svamp eller blød børste er klart mest optimal.

Det er også vigtigt, at din svaber er i god stand. Den skal for eksempel have en ordentlig gummikant, og der må ikke være revner eller lignende i gummien.

Start ovenfra og vask nedad

Hvis du betragter en professionel vinduespudser, vil du hurtigt opdage, at det kræver stor teknik at vaske vinduer, hvis det både skal gå hurtigt og være grundigt. Du har ikke det samme tidspres som en professionel, så du skal heldigvis bare have styr på den grundlæggende teknik.

Du skal altid starte oppefra, når du vasker vinduer. På den måde vil du ikke opleve, at det beskidte vand drypper ned over et allerede vasket vindue. Derudover bør du også forsøger at pudse ruden i én omgang, hvor du kører frem og tilbage i baner. På den måde kan du nemlig undgå striber på vinduerne.

Til sidst kan du tørre vindueskarmen efter, så den også er pæn og ren, når du er færdig med vinduespudsningen.

Spar ikke på vandet

Du kan risikere, at dine vinduer stadig bliver stribede, selvom du føler alle de ovenstående råd. Hvis det er tilfældet, er fejlen sandsynligvis, at du er for sparsommelig med vandet, når du vasker dine vinduer.

Der opstår normalt striber på en rude, når din svaber rører ved tørt eller næsten tørt glas. Med andre ord bør du forsøg at få vinduet endnu mere vådt inden du svabrer det, hvis du vil undgå striber.

Du kan næsten ikke undgå at plaske en smule med vandet, når der bliver vasket vinduer. Heldigvis kan vindueskarmen altid tørres af bagefter.

Vask vinduer regelmæssigt

Du kan gøre arbejdet med vinduespudsning meget nemmere for dig selv, hvis du vasker vinduet regelmæssigt. Mange vasker deres vinduer alt for sjældent, og derfor bliver arbejdet også langt hårdere, når snavset får lov at hobe sig op.

Dine vinduer har stor gavn af at blive vasket, og derfor må du ikke blive bange for at vaske dem regelmæssigt. Det forlænger blot levetiden på dine vinduer, og derudover pynter det også.

Problemet med vinduer i byerne

Langt de fleste beboere i Odense bor i lejligheder, hvilket kan give udfordringer i forhold til vinduesvask. Mange føler, at det er umuligt at vaske vinduer selv, fordi de bor på én af de øvre etager i en bygning. Her kan det være vanskeligt at vaske vinduerne udvendigt selv. I hvert fald hvis du har gamle vinduer.

Det er i dag blevet muligt at få et mere moderne vindue, som har en dreje og vende funktion. Det betyder, at du kan åbne vinduet og vende det rundt, så du kan vaske den udvendige side, mens du står indenfor.

Du kan hurtigt spare mange penge, hvis du kan vaske vinduer selv i stedet for at hyre en professionel, så måske er det værd at overveje nye vinduer på et tidspunkt?

 

Starter i morgen: Fortryllende feer fylder Odenses gader

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Sommerferien er skudt i gang, og det kræver et par tons underholdning, hvis de yngste skal holdes beskæftiget de næste par uger.

Heldigvis er der masser af fantastiske aktiviteter i Odense, der kan vække glæden i selv de mindste øjne.

Eksempelvis fra i morgen, når Magiske Dage Odense sammen med Odense Hovedbibliotek går sammen om en vaskeægte fe-workshop.

Workshoppen finder sted i Vintapperstræde, hvor fortryllende feer og sommermagi vil fylde gaderne.

Det hele starter kl 10, hvor I kan lægge vejen forbi strædet og møde de smukke, magiske væsner og deres venner – som ellers sjældent lader sig se af mennesker.

I feernes workshop kan I for eksempel lave en drømmefanger eller din helt egen fe-stav, så du kan tage magien med hjem til hele sommerferien.

Arrangementet er for børn og barnlige sjæle, hvis hjerter banker for fantasi og fe-trylleri.

Det koster 25 kr. at være med i det kreative værksted, som har åbent kl. 10.00-16.00 indtil d. 18. juli.

Læs mere her

Stærkt line-up: Kulturmaskinen inviterer til corona-venlig festival

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Da coronaen kom, tegnede 2020 til at blive en sommer helt uden festivaler.

Sådan går det dog heldigvis ikke, og her i weekenden – fredag 17 juli og lørdag 18. juli – får du et lille plaster på det åbne festivalsår.

Kulturmaskinen byder nemlig velkommen til Parasol på Farvergården.

En helt ny todags – og corona-venlig – festival midt i byen. Den beskrives som en komplet gårdfest med kulørte lamper og klapstole, lækker musik, kunst og performance, læskende drinks, og høj solskin – what’s not to like?

Gårdfest med engagement

Når Parasol åbner hegnet på klem for et lille festivalhungrende publikum, sker det med et stærkt line-up af især lokale helte.

Blandt navnene findes Bisse, som senest har været aktuel som hofnar på Odense Teater, den lokale hitsmed Andreas Odbjerg, Jacobløberhjemmefra, Dopha, Angående Mig og mange andre.

Foruden lækre koncerter kan publikum også opleve radiobiograf, oplæsninger og andre overraskelser.

Flere ”kendte navne” fra Kulturmaskinen bidrager til Parasol, blandt andet præsenterer arrangørgruppen Røde Himmel et nyt band hver dag, Åben Scene Fyn åbner lørdagens program, og koncertarrangørgruppen DanceLikeAMoney stiller med frivillige begge dage.

”Det er skønt at se, hvordan Parasol har aktiveret hele Kulturmaskinen, på tværs af grupper,” fortæller faglig leder og koordinator for Program og PR, Niels Christian Geil, og uddyber:

”Baren, teknikken, eleverne og flere selvstændige brugergrupper arbejder sammen om at skabe noget nyt.
Det sprudler af energi!”

Corona-sikret

Parasol foregår på det store udendørsareal foran Kulturmaskinen, Farvergården.

Her indrettes området med alle nødvendige foranstaltninger for at imødekomme de udvidede sikkerhedskrav, som myndighederne har udstukket i forbindelse med corona-genåbningen af kulturen.

Der er stort fokus på køer og generel hygiejne, ligesom et hold af seatere anviser publikum, hvor man kan stille enten sin egen medbragte festivalstol eller den officielle Parasol merch festival stol, som kan bestilels sammen med køb af billet.

”Det er selvfølgelig vigtigt for os at gøre det her ordentligt, men vi har samtidig forsøgt at vende
benspændene til noget kreativt.

Jeg er sikker på, at stemningen og oplevelsen på dagen kommer til at
overdøve de mange nødvendige tiltag, så vi alle får nogle hyggelige dage!”, siger Niels Christian Geil.

Det er muligt at købe billet til fredag eller lørdag – eller en partoutbillet, så du får hele gårdfesten med.

Det sprøde Parasol-sommerprogram er:

Fredag 17. juli
15:00 – 16:00 // AKT1 & Teater Momentum: ”Til Eftertiden” (afspilning)
16:00 – 17:00 // Angående Mig
17:00 – 18:00 // Røde Himmel præsenterer Højkvist
18:00 – 19:00 // CH10
19:00 – 20:00 // Søn
20:00 – 21:00 // Bisse
21:00 – 22:00 // Andreas Odbjerg

Lørdag 18. juli
15:00 – 16:00 // Den Åbne Scene Fyn
16:00 – 17:00 // Dusin
17:00 – 18:00 // Røde Himmel præsenterer Infant Finches
18:00 – 19:00 // Ecstasy In Order
19:00 – 20:00 // Timur
20:00 – 21:00 // Jacobløberhjemmefra
21:00 – 22:00 // Dopha

Dagsbilletter koster 150 kr. + gebyr, mens en partoutbillet til begge dage fås fra 280 kr. + gebyr. Køber du en festivalstol med, koster det 50 kr. ekstra.

Læs mere, og køb billet her

Efterforskningen fortsætter: Fyns Politi efterlyser ukendt fører fra gaderæset

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Lørdag aften endte et ulovligt gaderæs på Rugårdsvej fatalt, da den ene af de deltagende biler, en blå Volvo S60, stødte ind i en tilfældig modkørende Hyundai, som igen ramte en tredje bil.

Resultatet var syv tilskadekomne, hvoraf en alvorligt. Efterfølgende flygtede den anden deltager i gaderæset fra stedet.

Den bil er nu fundet, oplyser Fyns Politi, der samtidig efterlyser vidner til ulykken og optakten forud.

“Der er tale om en sort Volvo S60, som sent søndag aften blev fundet på Nyborgvej udfor nummer 283.

Den er nu indbragt til videre undersøgelse,” fortæller vicepolitiinspektør ved Fyns Poiliti, Sten Sørensen.

Fører efterlyses

Hvem føreren af den sorte Volvo 60S var lørdag aften under det, som videpolitiinspektøren kalder for vanvidskørsel, er dog stadig uklart.

“Det er med 100 % sikkerhed ikke ejeren af bilen, så vi ved endnu ikke helt, hvem der kørte bilen,” siger Sten Sørensen.

I den forbindelse efterlyser Fyns Politi derfor vidner til ulykken lørdag aften for at klarlægge hændelsesforløbet.

Så hvis du har set eller ved noget, der kan kaste lys over sagen, opfordrer Fyns Politi derfor til, at man kontakter politiet på 114.

Den 23-årige vanvidsbillist fra gaderæset blev efter ulykken indlagt på Odense Universitets Hospital, og mandag eftermiddag er hans tilstand ifølge Fyns Politi “stabil, men kritisk”.