MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Har du set dem?: Derfor kører der hvide busser i Odense

Af Michael Qureshi

Du har måske set bussen og undret dig?

Fra denne uge har Fynbus Rute 81-83 ruten været omdannet til hvide busser med røde kors på siderne.

Det er der faktisk en helt særlig årsag til. Dels for at markere en helt særlig anledning og for det andet for at gøre os klogere på historien.

Hvide bybusser i bybilledet, podcast og undervisningsmateriale skal minde os om, da tusindvis af KZ-fanger blev reddet hjem fra Nazi-Tyskland i hvide busser for præcis 75 år siden.

Røde Kors markerer 75-året for De Hvide Bussers redningsaktion med at omdanne bybusser i Odense, Aalborg og København til rullende museer fra den 20. april og fire uger frem.

Tusindvis af almindelige danskere meldte sig

For nøjagtigt 75 år siden meldte tusindvis af almindelige danskere sig også, da det blev muligt at redde fanger ud af de tyske koncentrationslejre.

Helt almindelige danske rutebilchauffører malede deres busser hvide over en nat og vinkede farvel til koner og børn for at køre ind i et krigshærget land. Mekanikere, sygeplejersker og læger steg ombord. Kogekoner og madpakkesmørere stod klar ved hjemkomsten.

Og både Sundhedsstyrelsen, Serum Instituttet og embedsmænd i Social- og udenrigsministeriet knoklede for at få gjort den umulige redningsaktion mulig.

I skramlede busser og fiskebiler og kølevogne kørte de afsted mod Tyskland med en fart, der knapt nok kunne overhale en knallert, fordi de måtte køre på bøgebrænde i stedet for benzin, og de fortsatte selv om bomberne faldt omkring dem og vejene blev stadig mere hullede.

Man skulle ikke tro, det kunne lade sig gøre. Men det lykkedes.

Reddede tusindvis af fanger

Det der siden er blevet kendt som De Hvide Busser reddede mellem 17.500 og 20.000 fanger ud af de tyske KZ-lejre mellem december 1944 og april 1945, og aktionen kulminerede da 4.255 fanger blev reddet ud af KZ-lejren Neuengamme på 1 døgn fra 19.-20. april 1945. Altså netop i disse dage.

“Corona-krisen kan virke som en fuldstændig umulig situation for os alle. Men jeg tror, at historien kan hjælpe os med at forstå, at vi kan klare det mest umulige sammen, hvis vi giver plads i vores hverdag og hjælper hinanden,” siger generalsekretær i Røde Kors Anders Ladekarl i en pressemeddelelse.

Desuden har Røde Kors lanceret en podcast i fem afsnit om De Hvide Busser, som allerede nu kan downloades på alle platforme og sitet Dehvidebusser.dk, der fortæller hele historien om aktionen i form af tidslinjer og billeder om sygeplejersken, lægen, chaufføren, embedsmanden og de andre, der klarede det umulige og reddede tusindvis af fanger ud lejrene og hjem.

Del artikel

Andre læser også