Har fået gennembrud i Odense: Café Kosmos er 100 procent vegansk

I Lottrups Gård i Odense finder du Café Kosmos.

Menukortet byder blandt andet på burgere, wraps, salater og kager. Selv om det lyder genkendeligt, så er der dog en vigtig detalje som gør, at Café Kosmos skiller sig ud fra byens øvrige caféer: Al mad, der serveres her, er nemlig 100 % vegansk og økologisk.

Historien om Café Kosmos begynder i Ungdomshusets Folkekøkken. Her stillede frivillige hver torsdag op for at lave vegansk mad som alle, der havde lyst, kunne købe for en 20’er.

Idéen om at åbne en vegansk café i Odense tog langsomt form. Markedet blev testet af med foodtrucks på festivaler og catering, og det blev hurtigt en stor succes:

”Vi oplevede en stor efterspørgsel, og vi kunne se, at der virkelig var et marked for vegansk og økologisk mad. Folk i Odense manglede virkelig det alternativ. Derfor gik jagten ind på en reel placering i byen, og i februar 2017 slog vi dørene op her i Lottrups Gård” fortæller Jamie Gregson, der er en af de fem medejere af caféen, der har en kollektivstyret firmaform med flad struktur.

Passion er nøgleordet

Passion er et ord, der går igen, når Jamie fortæller om sin café. Det gælder ikke kun i selve caféen men også hos leverandørerne. Alle råvarer er så lokale som muligt.

”Grøntsagerne er dyrket på Fyn hos en ældre mand, der går sindssygt meget op i sine grøntsager. Vinene henter vi hos vores vinmand i Svendborg, som ved alt om veganske og økologiske vine. Kaffen får vi fra “Kaffe-Trine”, som vi kalder hende, som leverer en bæredygtig bønne, der er ristet lokalt på Fyn. Alle, vi arbejder med, er dybt passioneret omkring det, de laver” fortæller Jamie.

Det skal være nemmere at være veganer

Alle er velkomne hos café Kosmos. Alt maden laves fra bunden, og der er også alternativer til dem, der har alleriger og eksempelvis ikke tåler gluten.

Grundtanken er, at ingen skal føle sig til besvær.
”Når man ikke spiser som de fleste, så er det nemt at føle sig til besvær. Vi vil gerne have, at folk ikke føler sig til besvær. I Danmark er det svært at være veganer, men vi vil gerne gøre det nemmere. Når mulighederne for at leve vegansk bliver større og større, så kommer der også flere veganere til” afslutter Jamie.

Få rabat på Kosmos med ClubOdense

Som medlem af vores fordelsklub ClubOdense kan du få eksklusiv rabat på café Kosmos. Du kan spare 15 % på hele menukortet.

Med ClubOdense gør vi det nemmere og billigere for dig at bruge byens mange muligheder.

Vi har samlet en masse eksklusive fordele og rabatter byens bedste steder i en GoodiePack, som du hver måned får sendt til din smartphone. Det bliver ikke nemmere at spare penge!

I denne måned kan du bl.a. få:

 • 25 % rabat på MASH
 • En rigtig billig pris på vin hos Storms Pakhus
 • 70 kr. rabat på ‘spis til pindene knækker’ hos Bar’Sushi
 • Og meget, meget mere

Det koster kun 35 kr. om måneden at være med. Der er ingen binding, og du kan melde dig ind lige her.

Politiet varsler: Stor hastighedskontrol over hele landet

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Niclas Jessen
Foto: Niclas Jessen

Politiet landet over gennemfører fra i dag, mandag den 21. september, til søndag den 27. september 2020 en målrettet indsats mod hastighedsovertrædelser.

Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

For høj fart øger risikoen for en ulykke markant og skaber utryghed hos andre trafikanter, og selv en lille overskridelse kan få fatale følger.

Det er både de store og de mindre hastighedsoverskridelser, som politiet vil notere. I 62 procent af de dødsulykker, hvor farten spiller en rolle, er det nemlig en mindre hastighedsoverskridelse, der er en medvirkende årsag.

”Hvert år bliver politiet kaldt ud til utallige trafikulykker, der kunne have været undgået, hvis trafikanterne havde overholdt fartgrænserne. Trafikulykker, der i nogle tilfælde får en tragisk udgang og i andre tilfælde mærkes de implicerede for livet.

Derfor er hastighed et meget vigtigt indsatsområde, og vi prioriterer fartkontrol på vejene for at redde liv og skabe tryghed for dem, der færdes i trafikken”, siger Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter og fortsætter:

”Selv en lille hastighedsoverskridelse har stor betydning for bremselængden.”

Hvorfor indsats mod hastighed?

 • Der er en klar sammenhæng mellem farten på vejene og antallet af dræbte og tilskadekomne.
 • For høj hastighed vurderes at være den hyppigste årsag til færdselsulykker med alvorlig tilskadekomst og dødsfald.
 • 2013 – 2018 omkom 403 personer i en trafikulykke, hvor mindst en af de involverede parter kørte for stærkt i forhold til hastighedsgrænsen eller forholdene. I 72% af ulykkerne var farten en medvirkende årsag til, at ulykken opstod. I de sidste 28% var farten årsag til, at ulykken blev med dødelig udgang. (kilde: Rådet for Sikker Trafik)
 • Ved 80 km/t. kører du ca. 33 meter mens du reagerer, og efter ca. 64 meter holder du stille. Kører du 95 km/t. bruger du yderligere 19 meter på at holde stille ved maksimal bremsning af køretøjet.
 • Hvis 2 bilister kolliderer med 80 km/t., vil ulykken i 30% af tilfældene have dødelig udgang. Risikoen fordobles til 60% ved en hastighed på 90 km/t. (kilde: Rådet for Sikker Trafik)
 • Hvis en bilist rammer en fodgænger med 80 km/t. vil ulykken være fatal i 60% af tilfældene. Risikoen stiger til 80% ved 90 km/t. (kilde: Rådet for Sikker Trafik)
 • De fleste dødsulykker i trafikken sker på landeveje. 62% af dødsulykkerne på disse veje sker med en hastighedsoverskridelse på mindre end 20 km/t. 38% af dødsulykkerne sker med en overskridelse på mere end 20 km/t. (kilde: Rådet for Sikker Trafik)

 

 

Tæt tåge på vej: Pas på i morgentrafikken

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Vi kender alle den ultimative mandag morgen: Lidt forsinkede, lidt stressede, måske lidt uoplagte til en ny uge.

Og er du én af dem, der i forvejen ikke er den helt store mandagsfan, så burde du nok allerede du sætte vækkeuret en anelse tidligere end normalt; en tæt tåge rammer nemlig det meste af landet i morgen, og kan muligvis skabe problemer i mandagstrafikken.

I hvert fald har DMI udsendt et varsel, der advarer mod tågen, der forventes at give en sigtbarhed på under 100 meter. Tågen starter allerede i nat og ventes at ophøre mandag inden kl. 9.

“Fra sted til sted vil det være forskelligt, hvornår tågen kommer, og hvornår den letter. Desuden vil tætheden af tågen variere i løbet af natten.

Tæt tåge kan give problemer i trafikken, så kør forsigtigt.” skriver DMI.

Værtshusgæst blev slået ned: Påtalte manglende mundbind

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Det er ikke alle, der har lige nemt ved de nye regler om mundbind. Det blev tydeligt i går aftes, da Fyns Politi måtte rykke ud til én af Odenses mindre værtshuse, Skandsen.

Det skriver Fyens.dk.

Her havde en gæst på stedet bedt en anden gæst om at tage mundbind på – og det havde fået det til at slå klik for den anden gæst.

Vedkommende blev så arrig over påtalen, at han slog manden ned med knytnæveslag og efterfølgende sparkede ham i siden, da han lå på gulvet.  Manden flækkede angiveligt det venstre øjenbryn.

Fyns Politi fortæller, at manden blev anholdt kl. 21.30 og sigtet for vold.