Helt særligt: Socialt udsatte får “helle” midt i Odense
Odense Kommune indviede i dag et nyt hellested mellem Odense Banegård Center og den tidligere banegård.
Hellestedet skal være et trygt sted at opholde sig for socialt udsatte og samtidig være med til at opretholde trygheden for alle, der færdes i området foran OBC og i Kongens have.
Med hellestedet tæt på banegården og Kongens Have er de både synlige for omverdenen og kan være i fred uden at skabe utryghed for andre.
“Vi håber, at hellestedet bliver en succes, så de socialt udsatte har et sted, hvor de kan mødes og hygge sig på deres egne betingelser uden at skabe utryghed for byens andre borgere.
Jeg er faktisk stolt over, at vi har valgt en løsning, hvor vi imødekommer de socialt udsattes behov i stedet for at gøre livet endnu sværere for dem ved at gemme dem væk,” siger beskæftigelses- og socialrådmand Christoffer.
Behovet for hellestedet opstod for et par år siden, da grupper af socialt udsatte begyndte at opholde sig på Banegårdspladsen, hvor de skabte utryghed for forbipasserende.
Efter indførelsen af et alkoholforbud i foråret 2023 flyttede de socialt udsatte videre til Kongens Have, men nu har de fået et alternativ, hvor de både er bedre skærmet, har adgang til et toilet og ikke forstyrrer andre.
Toilet med solceller
“Jeg er meget glad for, at borgerne nu har et flot og permanent hellested.
Det er lykkedes at lave et hellested, som både er indbydende for brugerne og pænt at se på for de mange forbipasserende. Hellestedet er tegnet af en arkitekt, opført i solidt lærketræ og har et grønt sedumtag.
Selv om pladsen i hjørnet er trang, er det lykkes at skabe et rummeligt hellested med en flot afskærmning,” siger by- og kulturrådmand Søren Windell.
Formanden for Udsatterådet er også tilfreds med hellestedet og den proces, som har banet vejen for hellestedet.
“Det er en vanskelig balance at etablere et hellested, som både er afskærmet og alligevel ligger så centralt og åbent, at de socialt udsatte vil bruge det og føle sig som en del af byen.
Derfor har vi også haft en lang dialog om mulige placeringer, inden vi fandt et sted og en indretning, som alle bakker op om,” siger Susanne Kvolsgaard.
Martine Frederiksen, der bruger hellestedet, er glad for indretningen og faciliteterne
“Det er godt, at vi har fået hellestedet – jeg bruger det hver eftermiddag.
Når det regner og blæser er det til at holde varmen. Godt at der er et toilet og nu med solceller, så det ikke lugter så grimt.”