Odense har mange gode: Her er byens bedste bistroer

Skrevet af: Daniel Sløk Nielsen
FOTO: Restaurant no. 61
FOTO: Restaurant no. 61

Betegnelsen bistro stammer fra fransk og betyder i bund og grund en lille eller mindre restaurant/spisested.

Et sted hvor man kan få god mad til en fornuftig pris. Retterne er gerne lidt landkøkkenagtige og menukortene er som regel også relativ simple. Ofte vil køkkenstilen være fransk.

Restaurant no. 61

No. 61 var et af de første steder til at skabe liv i den dengang døde ende af Kongensgade.

Siden da er der dog sket meget i den ende, men No. 61 ligger der stadig – og det er nok ikke uden grund.

Alle gange, jeg har besøgt stedet, leverer de varen, og jeg har også mange gange anbefalet det til andre – med stor succes.

På No. 61 føler du virkelig, du får et solidt måltid til en fornuftig pris. Betjeningen er altid venlig, og smagene på retterne er godt afstemt.

FOTO: Restaurant no. 61

Siden åbningen er det da også blevet til en flot kogebog og en kåring i den danske spiseguide som årets bedste bistro/brasserie i 2014.

Konceptet med 2-3 retters menu har heller ikke ændret sig gennem årene.

Der er typisk 2 forskellige forretter, hovedretter og desserter at vælge imellem.

Desuden kan du også tage en bøf som ala carte, eller bare som hovedret. Stilen er primær fransk og råvarerne gerne lokale.

Vin kan du få afstemt til retterne i form af vinmenu med en mulighed for at opgradere til endnu bedre vine – og det vil du gerne, da No. 61’s vinlager ofte gemmer på nogle gode sager.

FOTO: Restaurant no. 61


Hvor:
Restaurant no. 61

Adresse: Kongensgade 61, 5000 Odense C

Menu, kontakt m.m.: http://restaurant.no61.dk/

Druen og Bønnen

Tæt på Flakhaven, som jo snart får en opgradering, finder vi Druen og Bønnen. Dette hyggelige sted serverer med deres uformelle stil gode gedigne retter med et fransk touch.

FOTO: Druen og Bønnen.

På deres aftenmenu vælger man typisk mellem 3-4 retter, og vælger man 4 retter, kommer man ikke til at gå sulten derfra.

Til deres menu kan man også tilvælge vinmenu. Vinene er ikke de mest eksklusive, men de smager godt og plejer at være godt afstemt i forhold til retterne.

Har du særlige præferencer, så spørg personalet, så skal de nok hjælpe.

Velsmagende og mørt stykke lam.

Udover deres skiftende retter, har Druen og Bønnen også et vegansk alternativ, som jeg kun har hørt godt om.

Når vejret er til det, så er deres udendørs areal ud mod gågaden også et hyggeligt sted at sidde og nyde en snack eller et glas vin – eller begge dele.

Hvor: Druen og Bønnen

Adresse: Vestergade 15, 5000 Odense C

Menu, kontakt m.m.: http://druenogboennen.dk/

Kok & Vin

Kok & Vin er endnu et fransk sted i Odense. Det er et hyggeligt sted, som altid ser ud til at være fyldt med gæster, når man går fordi de store vinduer.

Maden er som sagt kraftig fransk inspireret og i den rustikke ende. Betjeningen er ofte venlig og afslappet.

Foto: Kok & Vin

Konceptet er en tavlemenu på 3 retter, som skifter efter sæson.

Der er også en ala carte menu med både store og små bistroretter, franske oste mm. Fælles for det hele er masser af smag til en fornuftig pris.

Vinkortet er fornuftigt varieret og priserne er også medgørlige. Spørg gerne personalet til råds, så kommer de med anbefalinger.

Er man til fransk mad på den lidt mere landlige måde og i gode portioner, så er Kok & Vin et rigtig fint sted. Smagene er gode og atmosfæren er ligeså.

Du kan læse MigogOdense’s anmeldelse af Kok & Vin fra 2017 her.

Hvor: Kok & Vin

Adresse: St. Gråbrødrestræde 19, 5000 Odense C

Menu, kontakt m.m.: http://www.kokogvin.dk/

Olivia Brasserie

Oliva ligger hyggeligt gemt i vintapperstrædet, som i øvrigt gemmer på nogle dejlige steder. Stilen er, som vi også har set de andre steder, fransk, men med et mere café agtigt præg.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Olivia Brasserie (@oliviabrasserie) on

Udover brunch og frokost er der også aftenservering på Olivia. Til aftenservering vælger du typisk mellem 2-4 retter, og du sammensætter sådan set selv din menu ud fra deres aktuelle retter.

Retterne du finder på deres menukort er ofte helt klassiske retter som Bøf bearnaise, Moules frites og Crème brûlée.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Olivia Brasserie (@oliviabrasserie) on

Stemningen er afslappet og ekstra hyggelig, når vejret er godt, for her har de nemlig rigtig fine udendørsarealer, hvor man kan sidde i solen.

Som nævnt er Olivia mere café end de øvrige, hvilket også betyder at du sagtens kan tage en kop kaffe og et stykke kage her.

De har også en børnemenu, og så er der også en burger på menukortet, hvis man ikke er udøvende frankofil.

Hvor: Olivia Brasserie

Adresse: Vintapperstræde 37, 5000 Odense C

Menu, kontakt m.m.: https://olivia-brasserie.dk/

Restaurant Bacchus

Det er ikke kun no. 61, som har vundet hæder i årernes løb.

Tilbage i 2017 blev Restaurant Bacchus kåret som årets Brasserie i den danske spiseguide. Det er nok heller ikke uden grund, for folk er vilde med stedet.

FOTO: Restaurant Bacchus

Sjovt nok skal vi igen en tur i det franske køkken, og ofte med lidt ekstra luksus på råvarerne. Gode sager som trøffel, kaviar, foie gras og østers er ofte at finde i retterne.

Hver mandag er der en fast tre retters rustik menu, og om onsdagen kører de en suprisemenu. De øvrige dage er konceptet lidt mere ala carte, hvor man ud fra deres aktuelle menukort vælger de retter, man ønsker.

Filosofien i køkkenet handler hele tiden om smag, og den skuffer ikke her.

Restaurant Bacchus er nok det dyreste sted i denne guide, men nok også det mest luksuriøse i forhold til råvarer og retter – og når man kan få omelet med trøffel til frokost, så er jeg altså solgt.

Hvor: Restaurant Bacchus

Adresse: Vestergade 96B, 5000 Odense C

Menu, kontakt m.m.: https://restaurantbacchus.dk/

8 timers festivalstemning: Bas under Byens Bro vender tilbage

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Bas Under Buen har tidligere gæstet Odense. I 2018 bliver det afløst af den nye bas-fetival Bas Under Byens Bro. Arkivfoto
Bas Under Buen har tidligere gæstet Odense. I 2018 bliver det afløst af den nye bas-fetival Bas Under Byens Bro. Arkivfoto

Er I klar til et basbrag?

På lørdag den 20. juli kommer pladsen foran Byens Bro på Østre Stationsvej til at summe af pumpende rytmer.

Pladsen bliver nemlig for andet år i træk indtaget af Bas Under Byens Bro og omdannet til en festivalplads med otte timers musikalsk underholdning i velkendte bas-genrer som Garage, G-house, Dubstep, Reggae, Dub, Grime, Trap og Drum og Bass.

Sidste år var en kæmpe succes, så arrangørerne Tine Nyland, Daniel Møller, Amin Safari og Rasmus Rudbæk har store forventninger til lørdag.

Med økonomisk hjælp støtte fra Odense Musikudvalg, Albani og Generator, står de klar til at give odenseanerne det basfix, de har hungret efter siden sidste år.

Årets artister

Odenses fedeste rave lister i år et musikalsk setup, der er klar til at sende euforien til nye højder.

Nonsens, Lisa Fosmark, Dieko, Natasja Califano, Aliens In Denmark, Mass F, Anders Vincent, Jesus Kristus Lydsystem og Dr. Love står alle klar på lørdag til at brage igennem lydmuren under Byens Bro.

Under koncerterne står Generator for kolde drikkevarer, og en række madboder for at stille sulten.

Hele arrangementet er GRATIS, men der opfordres til at købe mad og drikke på pladsen, så Bas Under Byens Bro kan fortsætte baskoncerterne de næste mange år.

Afterparty i Storms Pakhus

Når sidste kunstner har takket af på scenen, fortsætter festen til et kæmpe afterparty.

I samarbejde med Storms Pakhus, hvor festlighederne finder sted, og Generator, inviteres alle baselskere til officielt afterparty med gratis entré.

Bas-connoisseur og DJ Mass F står for tunge bastoner, så find de ordentlige sko frem, og kom med til et pumpende afterparty, hvor der bliver sat skub i dansegulvet.

Pakhuset holder åbent for baselskere mellem kl. 23.00 og 02.00.

Hvad: Bas Under Byens Bro
Hvor: Byens Bro v. Musikhuset Posten
Hvornår: Lørdag den 20. juli kl. 15.00 – 23.00
Pris: Gratis

Fynske øl på abonnement: BarMalt åbner snart i Odense

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Der er ingen tvivl om, at sol og sommer i manges optik går hånd i hånd med dejlige, kolde øl.

Derfor er det meget belejligt, at det fynske ølhus BarMalt den 31. august for første gang slår dørene op i Vestergade 60.

Det fejrer de med en åbningsfest, du ikke vil gå glip af – hvis du har smag for øl.

“Vi starter ud kl. 20 med en times gratis fadøl, hvor vi håber, at folk kan nå at få smagt på nogle forskellige øl.

Vi ved allerede nu, at der er en del ølentusiaster, der glæder sig, og vi håber at se mange af dem.

Det bliver festlig aften med en masse god øl – det er jo aldrig dårligt,” fortæller Danny Døssing Berntsen, der er stifter og ejer af det kommende BarMalt.

De forskellige fynske bryggerier sørger for spændende varianter på hanerne til åbningsfesten, og der vil være noget til enhver smag.

Et moderne ølhus

BarMalt bliver for dig, der værdsætter godt fynsk øl, og for alle de fynske bryggerier, der har viet deres liv til øllet, så at sige: for at glæde ølelskeres ganer.

Vestfyen er hovedsamarbejdspartnere, og derudover kan du også finde blandt andet Albani og Eventyrligt Øl på hanerne.

“I BarMalt kan konkurrenterne samarbejde og alles øl er på vores haner, eller i vores køleskab. Alle er repræsenteret og alle kan være med; så længe det er fynsk,” siger Danny.

Nu ønsker Danny at vie sit liv til at hjælpe med at sprede glæden og samle odenseanerne i hyggelige rammer, hvor man sammen kan nyde de fynske specialiteter.

Intet mindre end 14 haner med fynske stoltheder samt mere end 100 specialøl på flaske står klar til at slukke din tørst.

Øllet kommer helt sikkert til sin ret i de omgivelser, Danny har skabt i BarMalt, der både er eksklusivt, råt og stilfuldt på én og samme tid.

Det er med sikkerhed noget, Odense ikke før har set.

Mere end bare nydelse

Udover fynske øl i stride strømme, så kan du på BarMalt glæde dig til en række events, hvor omdrejningspunktet selvfølgelig er: fynsk øl.

Danny vil nemlig, udover hyggen og nydelsen ved at drikke øl sammen, skabe en ølkultur hvor alle kan deltage.

Dette bliver for eksempel i form af ølsmagninger, lanceringer, foredrag og hvad der ellers gærer og bobler blandt ølentusiaster og -elskere.

Der er, som du nok kan høre, godt gang i Dannys idégryde, og vi glæder os til at følge med på sidelinjen.

Et genialt abonnement

For at booste lysten til at være øl-social, har BarMalt også et andet koncept i ærmet.

Nemlig med lanceringen af et øl-abonnement, hvor du hver eneste dag kan komme forbi og få én øl.

For 99 kr. om måneden kan du vælge mellem de øl, der har en maxværdi af 45 kr, mens du for 149 kr. om måneden kan vælge mellem dem, der har en maxværdi af 75 kr.

… Og det var altså hver dag.

“Der er ingen skjulte ting i det, vi vil bare gerne have folk til at få øjnene op for, hvor hyggeligt et sted BarMalt er, og forhåbentlig har de også lyst til at blive hængene efter den ene øl.

Det er så billigt, at en del af markedsføringsbudgettet går til det, men vi synes selv det er helt genialt,” fortæller Danny.

Med det store abonnement kan du få en øl hver eneste dag i måneden og spare op mod (hold godt fast!) 2000 kr.

… Afhængig af hvor tørstig og flittig, du er.

Du kan allerede nu skrive dig op til abonnement her

De første 100 der opretter et abonnement vil blive inviteret til en helt ekstraordinær pre-opening den 30. august.

Har kan man være med til indvie det fynske ølhus som de állerførste dagen inden den officielle åbningsfest.

Der vil her være grillpølser og fri fadøl i to timer – mere information følger til de første 100 heldige abonnenter.

To oplevelser – ét sted

Ølhuset rummer to barer på henholdsvis første og anden sal i Vestergade 30.

De to barer byder på to forskellige oplevelser, alt efter hvilket humør du og dine venner er i.

På første sal kan du opleve en rå, industriel bar med 12 spændende ølhaner.

“Det bliver en klassisk moderne ølbar på første sal med metrofliser og graffiti på væggene med Fyn som tema.

Der er store lyse vinduer, og minder på ingen måde om et gammelt værtshus,” fortæller Danny.

Hvis du er i et mere eksklusivt humør, kan du tage trappen op til anden sal, hvor der selvfølgelig stadig er en overflod af fynske skønheder at vælge imellem.

Den internationale atmosfære, der er på anden sal, bliver torsdag til lørdag efter kl. 22 lavet om fra eksklusiv hyggekrog til klassisk barstemning med lyden af shakere, cocktails, sjusser.

Derudover får musikken et nøk, så der kan bydes op til en svingom på dansegulvet.

Der er ingen tvivl om, at BarMalt ølhusét for dig, uanset hvad du er til, så længe du deler kærligheden for fynsk øl.

Du kan følge med hos BarMalt lige her.

Hvad: Åbningsfest på BarMalt
Hvornår: Lørdag d. 31. august, 20-03
Hvor: Vestergade 60

Premiere på Løvernes Konge: Her er vores dom

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

I år er det 25 år siden, at én af Disneys mest legendariske film kom til verden.

Nærmere bestemt i Afrika på Kongeklippen, hvor historien om en majestætisk løvefamilie udspiller sig.

Vi taler selvfølgelig om Løvernes Konge, der fik dansk premiere d. 18 november 1994.

Dengang solgte filmen mere end 1 mio. biografbilletter.

Gennem de seneste par år har Walt Disney Pictures valgt at gå all-in på at genskabe de ikoniske film, der stadig den dag i dag har fans i alle aldre og størrelser.

Dette er blandt andet sket med Skønheden og Udyret, Aladdin og Junglebogen.

I dag blev det så premieretid for – vel nok den mest berømte af dem alle – Løvernes Konge.

Der er slet ingen tvivl om, at netop denne film har stået højt på ønskelisten over de nye film. En Disney-film, der vel bare bliver bedre og bedre for hver eneste gang, du ser den.

Derfor var det også med stor forventning, at vi i dag lagde os tilrette i biografsæderne.

Den perfekte start

Noget, som en inkarneret Disney-fan sjældent finder sig i, er hvis der rodes alt for meget ved den originale historie.

Derfor starter filmen selvfølgelig også med: Naaaaaaaaahhhhhh tewhenyaaaaaa babadeee tiwawaaa!

Man er heller ikke mange sekunder inde i filmen, før man imponeres over de nærmest overrealistiske savannedyr, der nærmer sig Kongeklippen.

Faktisk er det nærmest som at se en naturdokumentar – og næsten umuligt at kende de animerede dyr fra den ægte vare … indtil de begynder at tale.

En del man lige skulle vænne sig til.

Men den computerskabte realisme er til gengæld et element, som tegnefilmen fra 1994 på ingen måde kan måle sig med.

Well done, Disney.

Sådan er 2019-udgaven

Berettermodellen følger trofast med i filmens udvikling og med det var vi jo også forberedte på, at århundredets familieforræderi nærmede sig med hastige … klove.

Den hjerteskærende scene efter gnuflugten, hvor Simba finder sin far død, er vel nærmest på (sørgelig) linje med Titanic-scenen med Jack og Rose, der tager afsked.

Scenen i den nye Løvernes Konge fulgte næsten 1:1 med originalen … men på grund af det ufatteligt realistiske set-up var oplevelsen altså også en anden.

I en tegnefilm kan man gøre, hvad man vil. Fantastien kan plante store følelser, vindende personlighed og rumme urealistisk dyre-mimik; det kan en naturrealistisk animation ikke.

Animatorerne havde alligevel forbarmet sig og givet Simba våde øjne – og det satte sig da også i vores.

Små overraskelser undervejs

Løvernes Konge er tilladt for børn over 11 år, og det satte da også vores tanker i gang om, hvorvidt denne udgave skulle være mere uhyggelig end den originale.

Er det igen realismen, der spiller én et puds?

Svaret til det må være, at: Nej, den er ikke mere uhyggelig. Men ja, realismen har noget at sige.

Men: Har man før set tegnefilmen, så skulle der altså ikke være noget at frygte i forhold til at se animationsfilmen. Den er fuldstændig forudsigelig.

Lykkeligvis var den dog også krydret med nye og moderne elementer, sådan at der stadig var små overraskelser undervejs.

Filmen var generelt noget mere “voksen”, så diskussionerne om familieforhold og de gode budskaber brændte ekstra igennem.

De barnlige udtryk var næsten elimineret, hvilket nok både siger noget om tiden, og at børn i dag er vant til et noget mere udtryksfuldt sprog, end man var for 25 år siden.

Humoren og selvironien var også skruet op til et nyt niveau.

Som eksempel, da Simba, Timon og Pumba afsluttede den nye udgave af Hakuna Matata, hvor Timon måtte bede Simba om at stoppe med at synge:

“You’ve grown 200 pounds since we started!”

En flot tribute til originalen

Alt i alt har den nye Løvernes Konge altså fat i noget rigtig godt, der både rummer den originale historie og udviklen inden for filmteknikken.

Men netop derfor har snakken da også gået på, om den verdensberømte animationsfilm mon kunne formå at bevare sin autencitet og originalitet – og ikke bare være et led i et pengemaskineri?

Oprindeligt blev Løvernes Konge jo produceret af Disneys “B-hold” af animatorer. A-holdet var nemlig travlt beskæftiget med at producere Pocahontas, som var den helt store satsning.

I vores øjne er der ingen tvivl om hvilken udgave, der er den rigtige. Animationsfilmen kan vel bedst beskrives som et hardcore tributeband, der ved præcis hvad de laver – og hvad, de skal leve op til.

Dermed ikke sagt, at den ikke er en fuldstændig fantastisk reminder om den uerstattelige historie, der uden tvivl er en biografbillet værdig.

Vi ser i hvert fald gerne denne udgave igen. Og igen.