Hitter i Odense: Matzens madværksted skaber lækker mad i fede rammer

Af Kasper Junge Wester

At vi her i Odense er blevet svært glade for mad, behøver man kun tage et kig på de mange nye restauranter for at konstatere.

Muligheder for at forbedre sine egne kulinariske evner, har der til gengæld været lidt længere imellem.

Det gør Brian Matzen, der står bag Matzens Madværksted på Rugårdsvej, imidlertid sit for at rette op på. Her får du nemlig kyndig vejledning ud i kunsten at lave god mad med få remedier – men masser af godt selskab.

At Brian Matzen har valgt at kalde sin kokkeskole for et madværksted er heller ikke tilfældigt:

”Lige nøjagtig ordet værksted er en vigtig del af det her koncept, fordi det, vi gerne vil med stedet, netop er at skabe nogle rammer for det gode måltid. Det gode måltid for mig er mennesker, der er samlet.”

Alternativ til restaurantoplevelsen

Brian Matzen vil gerne give sine gæster en anderledes oplevelse, end de får ved at besøge en af Odenses efterhånden mange restauranter. Især er han optaget af at hjælpe sine gæster til at blive bedre i deres egne køkkener.

 

”Jeg vil gerne have, at alle på Fyn – alle i Danmark – bliver bedre til at lave mad. Og derfor har vi egentlig forsøgt at lave en pendant til Meyers Madhus, Timm Vladimirs Køkken, og hvad der ellers er af store steder rundt omkring.”

Brian Matzen er glad for den gastronomiske opblomstring i Odense, men mener samtidig, at Odense har manglet et sted, hvor man selv kan lære at udfolde sig.

”Vi har ikke været vant til at have et sted, hvor vi kunne gå ud og få den del af oplevelsen. Der går vi på restaurant, sætter os ned og spiser og går hjem og har haft en fantastisk oplevelse,” fortæller han.

”I stedet for at få en a la carte-aften, så vil vi rigtig gerne have, at man kan komme på madværksted og lære at stå på egne ben. Få nogle fif, få nogle tricks og så lære det ordentligt.”

Simple værktøjer til fantastisk mad

På madværkstedet laver man selv al sin mad – naturligvis under kyndig vejledning og rådgivning, hvor det er nødvendigt.

”Man får to blus, en gryde og en pande, et skærebræt, gode knive, salt og peber. Alt hvad der skal være. Kartoflerne er skrællede, løgene er pillede – jeg behøver ikke at lære folk at skrælle kartofler,” forklarer Brian Matzen og tilføjer:

”Så står man her ved sin egen station. Der kan være 24 rundt om bordet. Jeg står inde blandt gæsterne og laver mad til mig selv, og det gør alle de andre også.”

”Der ligger en fisk, der ligger en østers, der ligger forskellige ting foran en, og så skal man i gang. Der er måske mange, der har spist en østers på en restaurant – de har bare aldrig fået lov til at åbne en selv. Der er også mange, der har spist fisk på en restaurant – de har bare aldrig prøvet at ordne den.”

Og det er ikke kun klassisk madlavning, man kan lære. Vil man være bedre til at grille, afholdes der i samarbejde med Weber Grill Academy også kurser i dette.

Plads til store og små uanset niveau

Brian Matzen, der blev selvstændig helt tilbage i 2000 med åbningen af madhuset Alfred og Kamilla, sætter en ære i at ramme bredt med sine kurser:

”Jeg har ikke nogle krav til, om man er vildt dygtig, eller om man ikke er, om man er ung eller gammel,” siger Brian Matzen og tilføjer, at han også har indgået samarbejde med andre, der kunne tænkes at have gavn af en tur i madværkstedet:

”Blandt andet arbejder jeg – og vil rigtig gerne arbejde mere – sammen med ADHD-foreningen om at få nogle børn og deres forældre ind og lære at lave mad.”

Har du fået blod på tanden, kan du læse mere om Matzens Madværksted her eller booke et madkursus gennem Paarup Aftenskole ved at klikke her.