Hitter i Odense: Matzens madværksted skaber lækker mad i fede rammer

Skrevet af: Kasper Junge Wester

At vi her i Odense er blevet svært glade for mad, behøver man kun tage et kig på de mange nye restauranter for at konstatere.

Muligheder for at forbedre sine egne kulinariske evner, har der til gengæld været lidt længere imellem.

Det gør Brian Matzen, der står bag Matzens Madværksted på Rugårdsvej, imidlertid sit for at rette op på. Her får du nemlig kyndig vejledning ud i kunsten at lave god mad med få remedier – men masser af godt selskab.

At Brian Matzen har valgt at kalde sin kokkeskole for et madværksted er heller ikke tilfældigt:

”Lige nøjagtig ordet værksted er en vigtig del af det her koncept, fordi det, vi gerne vil med stedet, netop er at skabe nogle rammer for det gode måltid. Det gode måltid for mig er mennesker, der er samlet.”

Alternativ til restaurantoplevelsen

Brian Matzen vil gerne give sine gæster en anderledes oplevelse, end de får ved at besøge en af Odenses efterhånden mange restauranter. Især er han optaget af at hjælpe sine gæster til at blive bedre i deres egne køkkener.

 

”Jeg vil gerne have, at alle på Fyn – alle i Danmark – bliver bedre til at lave mad. Og derfor har vi egentlig forsøgt at lave en pendant til Meyers Madhus, Timm Vladimirs Køkken, og hvad der ellers er af store steder rundt omkring.”

Brian Matzen er glad for den gastronomiske opblomstring i Odense, men mener samtidig, at Odense har manglet et sted, hvor man selv kan lære at udfolde sig.

”Vi har ikke været vant til at have et sted, hvor vi kunne gå ud og få den del af oplevelsen. Der går vi på restaurant, sætter os ned og spiser og går hjem og har haft en fantastisk oplevelse,” fortæller han.

”I stedet for at få en a la carte-aften, så vil vi rigtig gerne have, at man kan komme på madværksted og lære at stå på egne ben. Få nogle fif, få nogle tricks og så lære det ordentligt.”

Simple værktøjer til fantastisk mad

På madværkstedet laver man selv al sin mad – naturligvis under kyndig vejledning og rådgivning, hvor det er nødvendigt.

”Man får to blus, en gryde og en pande, et skærebræt, gode knive, salt og peber. Alt hvad der skal være. Kartoflerne er skrællede, løgene er pillede – jeg behøver ikke at lære folk at skrælle kartofler,” forklarer Brian Matzen og tilføjer:

”Så står man her ved sin egen station. Der kan være 24 rundt om bordet. Jeg står inde blandt gæsterne og laver mad til mig selv, og det gør alle de andre også.”

”Der ligger en fisk, der ligger en østers, der ligger forskellige ting foran en, og så skal man i gang. Der er måske mange, der har spist en østers på en restaurant – de har bare aldrig fået lov til at åbne en selv. Der er også mange, der har spist fisk på en restaurant – de har bare aldrig prøvet at ordne den.”

Og det er ikke kun klassisk madlavning, man kan lære. Vil man være bedre til at grille, afholdes der i samarbejde med Weber Grill Academy også kurser i dette.

Plads til store og små uanset niveau

Brian Matzen, der blev selvstændig helt tilbage i 2000 med åbningen af madhuset Alfred og Kamilla, sætter en ære i at ramme bredt med sine kurser:

”Jeg har ikke nogle krav til, om man er vildt dygtig, eller om man ikke er, om man er ung eller gammel,” siger Brian Matzen og tilføjer, at han også har indgået samarbejde med andre, der kunne tænkes at have gavn af en tur i madværkstedet:

”Blandt andet arbejder jeg – og vil rigtig gerne arbejde mere – sammen med ADHD-foreningen om at få nogle børn og deres forældre ind og lære at lave mad.”

Har du fået blod på tanden, kan du læse mere om Matzens Madværksted her eller booke et madkursus gennem Paarup Aftenskole ved at klikke her.

 

Åbningsdatoen er klar: Nu åbner ølbaren Mikkeller snart i Odense

Skrevet af: Betina Vestergård Jepsen

Åbningsdatoen for Mikkellers bottle shop og ølbar ligger nu fast, og de inviterer til Grand Opening, hvor du blandt andet kan se frem til gratis øl.

Grand opening

Den store grand opening finder sted lørdag den 17. marts klokken 12, og Mikkeller lover på deres Facebookside, at dagen vil være fyldt med eksklusive lækkerier.

Programmet for åbningen er som følger:

Klokken 12 åbner bottle shoppen, hvor en eksklusiv Mikkeller San Diego øl bliver lanceret for første gang i Danmark.

Klokken 16 er der gratis øl, før Mikkellers egen løbeklub Mikkeller Running Club drager afsted på deres Grand Opening Run.

Her er alle inviteret med, og alle kan følge med. Mikkeller sørger for forskellige hold, så der er noget for alle – også dem, der ikke er så løbeerfarne. Til at hjælpe er Mikkeller Running Club teamet op med Odense Running Crew.
Efter løbet er der gratis øl til alle – mod fremvisning af en beer voucher, som kan hentes her.

Og endelig klokken 17 åbner ølbaren med gratis øl og fejring af, at den populære ølbar endelig åbner i Odense.

En stor gave til Odense

Hvis man er en ølglad odenseaner, så er åbningen af Mikkellers ølbar i Odense en meget god nyhed. International presse og danske skribenter med ekspertise i øl har flere gange kaldt Mikkeller blandt verdens bedste ølbarer.

Mikkeller ølbar har i mange år været blandt Københavns hotteste steder, og i 2015 rykkede man videre til Aarhus.

Derudover er der åbnet Mikkellers ølbar i lande som Thailand, Japan, USA, Tyskland og Spanien. Og nu er turen endelig kommet til Odense.

Følg løbende med på Mikkellers Facebookside for mere information.

Mikkellers nye bottle shop og ølbar åbner på Store Gråbrødrestræde 7B, 5000 Odense C.

Fyn igen forbigået: Michelin-stjerne til jysk sensation

Skrevet af: Michael Qureshi
Memu i Vejle
Memu i Vejle

Det lå lidt i kortene.

Fyn ville endelig få den første Michelin-stjerne. Der var flere spændende kandidater i spil, og Børsens anerkendte anmelder Ole Troelsø var overbevist om, at Odense-restauranten The Balcony ville få en.

Men det blev heller ikke i år. Håbet blev endeligt knust lidt over klokken 18.00 dansk tid, hvor de danske Michelin-stjerner var uddelt.

Der kunne man konstatere, at hverken Fyn eller Nordjylland fik opmærksomhed fra den verdensberømte Michelin-guide.

Vejle-restaurant kom med i Guiden

Derimod kom en jysk sensation med i guiden. Vejle-restauranten MeMu fik deres første Michelin-stjerne, og Michelin er tydeligvis vilde med trekantsområdet.

Ti Trin Ned fra Fredericia beholdt også deres Michelin-stjerne.

Henne Kirkeby Kro på vestkysten fik helt fantastisk to Michelin-stjerner som de eneste i Danmark i selskab med AOC og Kadeau fra København.

Der var fire Michelin-stjerner til Aarhus med Frederikshøj, Gastromé, Substans og Domestic.

Her er de danske Michelin-stjerner

Tre stjerner

Geranium, København

To stjerner

AOC, København

Kadeau, København (NY)

Henne Kirkeby Kro, Henne

En stjerne

Frederikshøj, Aarhus

Gastromé, Aarhus

Substans, Aarhus

Domestic, Aarhus

Frederiksminde, Præstø

Slotskøkkenet Dragsholm, Hørve

Kadeau, Aakirkeby

Ti Trin Ned, Fredericia

MeMu, Vejle (NY)

KOKS, Thorshavn (Færøerne)

108, København

CLOU, København

Era Ora, København

Formel B, København

Kiin Kiin, København

Kokkeriet, København

Kong Hans Kælder, København

Marchal, København

Relæ, København

Søllerød Kro, København

STUD!O, København

Jordnær, København (NY)

The Balcony fik en fremragende anmeldelse med fem funklende stjerner i Børsen i weekenden. Læs om det her

God weekend for heldig fynbo: Vandt 15 mio. i Lotto

Skrevet af: Betina Vestergård Jepsen
Foto: Danske Spil.
Foto: Danske Spil.

Weekenden blev lige en tand bedre for en heldig Lottospiller fra Assens, da han snuppede førstepræmiepuljen som den eneste og vandt hele 15 millioner kroner.

Ifølge Danske Spil havde den heldige fynbo spillet på nettet, og han vil blive tilbudt millionærrådgivning. Det er et fast tilbud, som Danske Spil tilbyder alle spillere, der vinder over 1,5 millioner kroner.

I alt tre Lottomillionærer

Udover vinderen af førstepræmiepuljen kan to andre danskere kalde sig millionærer efter weekenden.

Hver uge finder Lotto nemlig mindst to millionærer via Millionærgarantien, hvor to heldige spillere bliver udtrukket på deres købte kupon. Denne weekend blev Millionærgarantien vundet i Bilka i Esbjerg og 7-eleven i København.

Ifølge Danske Spil er der dog endnu ingen af vinderne af Millionærgarantien, der har meldt sig. Så hvis du, eller en du kender, har købt en Lottokupon i Bilka Esbjerg eller 7-eleven på Østerbro, så er det bare med at få tjekket din kupon hos en forhandler eller scanne kuponen med Lotto-appen, så du kan se, om den gemmer på en ekstra gevinst.

Frits’ Vafler ved Skovsøen: Sæsonen skydes i gang med ny ejer

Skrevet af: Betina Vestergård Jepsen
Foto: Vaffelhuset Skovsøen.
Foto: Vaffelhuset Skovsøen.

På trods af at vejret måske ikke ligefrem indbyder til en god gammeldags isvaffel, er sæsonen startet hos det populære vaffelhus Frits’ Vafler. Men den nye sæson byder på en ny ejer i form af den kun 22-årige Sebastian Alnor. Derfor skal ishuset fremover hedde Bastian’s Vafler. Det skriver Fyens.dk.

Vaffelhuset er dog ikke nyt farevand for den nye ejer. De sidste sæsoner har han nemlig reelt været bestyrer på stedet, da den tidligere ejer Frits Starup Nielsen så småt er trappet ned og nu er gået på pension i en alder af 73 år.

Ny isvaffel på menukortet

Men selvom det populære is- og grillsted skifter ejer, fortsætter det meget som hidtil, og forsæsonens ansatte består af både nye og gamle ansatte.

“Jeg har jo været her i otte år og kender det hele. Trods alt er det ikke raketvidenskab at tage over og køre forretningen videre. Her i starten bliver det meget som vi plejer,” udtaler Sebastian Alnor til Fyens.dk.

Der bliver dog plads til enkelte ændringer, og Sebastian har fået en ny isvaffel på menukortet: En Skovsø Special med tre kugler med chokoladeovertræk, guf, syltetøj og flødebolle.

Derudover ønsker Sebastian at brygge kaffe i en rigtig espresso-maskine med friskmalede bønner. Men det bliver først, når der er økonomi til det.

Vaffelhuset har åbent fra 11-17 hver dag.

Oscar Night i Odense: Oscarfester i gallatøj eller pyjamas

Skrevet af: Redaktionen

Den 4. marts afholdes det prestigefyldte Oscarshow i Hollywood, hvor de fornemme Oscarstatuetter uddeles for 90. gang.

Der er endnu engang lagt op til et storslået show, og du kan se alle Hollywoodstjernerne ankomme på den røde løber, heppe med når priserne uddeles og høre rørende takketaler – live i Odense.

Uanset om du er til fint gallatøj, eller hellere vil hoppe i din pyjamas med dynen under armen, er der et arrangement for dig og dine venner.

Bobler, præmier og Oscarfest

Nordisk Film biografen på Odense Banegårdcenter inviterer til Oscarfest med bobler, visning af Spielberg-dramaet ’The Post’ og livetransmission fra den røde løber og Oscarshowet. I løbet af aftenen er der også fede præmier på højkant.

Aftenens program er:
Kl. 22.00: Arrangement starter
Kl. 22.30: Der bydes velkommen og ’The Post’ vises
Kl. 00.30: Livetransmission fra Oscarshowet
Kl. 6.30: Forventet sluttidspunkt

Billetten koster 125 kr. og kan købes her, hvor du også kan læse mere om arrangementet. Fra kl. 00.30 er der gratis entré, hvis der er ledige pladser i salen.

Kom som du er-tema

Café Biografen inviterer til OSCAR NIGHT i biografens intime omgivelser, hvor temaet er ”Kom som du er” – uanset om du er til gallatøj eller afslappet pyjamas.

Café Biografen byder på lækre økologiske bobler fra Kjær Sommerfeldt og spændende øl fra Albanis mikrobryggeri. Derudover har baren åben hele natten, hvor det også er muligt at købe varm mad til ekstra venlige priser.

Aftenens program:
Kl. 21.00: Dørene åbner og ankomst på den røde løber med bobler og quiz
Kl. 21.45: Oscar-nomineret dansk kortfilm fra 1997 vises: ’Ernst og Lyset’
Kl. 22.00: Oscar for bedste film 2015 vises: ’Birdman’
Kl. 00.00: Den røde løber
Kl. 02.30: Oscarshow

Billetten koster 95 kr. Læs mere om arrangementet her.