Ny kaffebar i Odense overrasker på priserne: Her koster al deres kaffe 10 kr.

Skrevet af: Stine Schmidt Jørgensen

Morgenduggen kæmper mod den tidlige forårssol på de odenseanske gågader.

På Gråbrødre Plads cykler folk forbi med fingerhandsker og hvide ledninger hængende fra ørene.

Fra de velkendte caféer på pladsen forsøger kaffeduften at lokke de gabende cyklister ind.

På Sankt Gertruds Stræde er der også morgenliv. På gaden er skiltene stillet ud – klar til at fange de forbipasserendes opmærksomhed.

”Hvor meget vil du betale for logoet?” står der med hvid font over et billede af to klassiske to-go kopper.

Under koppen med logo på står der 38 kroner, under den uden står der 10 kroner.

Indenfor overdøver den velkendte lyd af dampende kaffe, der bliver brygget, og mælk, der bliver skummet, for en kort stund den rolige stemningsfyldte musik.

Den store glasdør til gaden åbnes, og ind kommer en kvinde. Hun bestiller uden tøven en cortado.

“Så skal jeg bede om 10 kroner”, smiler den mørkhårede mand, idet han langer kaffen over disken.

”Nå det var da dyrt?”, siger hun i en ironisk bemærkning.

Vi vil gerne skabe en debat om kaffepriser

I februar åbnede det spritnye koncept Coffee Ten deres allerførste café i Odense.

Det er så simpelt, som det lyder: Alle kaffevarianter til en flad 10’er.

Den odenseanske forretningsudvikler Christoffer Andersen er vant til kundernes rynken på næsen, når de får prisen på deres koffeinboost af vide.

”Den første halvanden uge var jeg nødt til at gå ud og åbne døren for nysgerrige folk og fortælle, at den var god nok. Kaffen koster kun 10 kroner”, forklarer Christoffer Andersen.

”Mange troede, at det bare var sådan en kop kaffe, der bliver lavet ved tryk på en knap. Men det er det jo ikke. Det er samme kvalitet som alle andre steder”, tilføjer han.

Det koster nemlig ikke mere end et par kroner at lave en kop kaffe.

Så hvorfor skal kunden punge ud med op til 45 kroner for den?

Det er den tanke, der ligger til grund for det helt nye koncept Coffee Ten.

Holdet bag ønsker nemlig at skabe debat om, hvor mange kroner det er rimeligt at bede om for en kop kaffe.

”Der har manglet et sted, hvor det ikke koster en krig at købe noget ordentligt. Et sted som tør tage kampen op mod de andre.

Det er jo ikke fordi vi skal slås med dem, men vi håber, at kunne skabe en debat om prisen”, siger Christoffer Andersen.

CO2-venlig kaffe og menukort af genbrugspapir

For 10 kroner kan du altså nu få lov at nyde en velbrygget kaffe i Odense. Og endda en CO2-venlig variant.

Ud over at skabe debat om rimelige kaffepriser vil holdet bag Coffee Ten nemlig også gøre noget godt for miljøet.

Derfor er alt fra rørepinde til rørsukker øko, eco- eller FSC-mærket.

”Vi prøver så vidt muligt at tænke så meget økologisk og bionedbrydeligt materiale ind, som vi kan.

Vores snacks er heller ikke kartoffelchips, men larver og melorme”, siger Christoffer Andersen.

Den grønne profil er altså ikke sparet væk til fordel for kaffe til en overkommelig pris.

”Uden at lyde som en helgen, skal man besøge os, hvis man gerne vil støtte op om en god sag”, forklarer han

Hos Coffee Ten har de en ambition om at være gennemsigtige. Med den billige pris på kaffe, skabes der debat, og de tager gerne imod alle nysgerrige spørgsmål.

”Vi vil gerne forklare folk om det hele, når de kommer herind. Det er klart, at vi ikke kan køre alt helt bæredygtigt og økologisk, men vi gør det så godt, vi kan.

Den tanke skal vi nok alle vænne os til, – at gøre det så godt som vi kan, når det kommer til bæredygtighed og økologi”, siger Christoffer Andersen.

”Kan det godt løbe rundt?”

Stedet, der har haft åbent i godt en måned, stiger hver dag i kundetal. Én af de spørgsmål der ofte falder prompte er, om der overhovedet er penge at tjene på at sælge kaffen billigt.

”Vi har andre ting, som vi tjener vores penge på. Vi har blandt andet både økologisk saft og tre forskellige slags sandwiches”, forklarer Christoffer Andersen.

”Lige så snart folk lærer os at kende, er jeg ikke i tvivl om, at vi nok skal få noget volumen på kaffesalget”.

Og overskueligheden fra konceptet går igen i caféens minimalistiske indretning med sorte new yorker fliser og de bløde velourstole i afdæmpede nuancer.

Her er både rum til at nyde kaffen i ro og mag, eller at snuppe den med på farten.

Landsdækkende inden for et år

Idéen til det spritnye kaffekoncept kom, efter én fra holdet bag Coffee Ten købte en kop kaffe på en tankstation til 38 kroner.

Bagefter sad han i sin bil og tænkte ”det må da kunne lade sig gøre anderledes”.

Det forsøger Coffee Ten nu at bevise, at det kan.

Byggeriet til Coffee Ten Odense gik i gang i januar, og selvom køleskabe og kaffemaskine først ankom dagen før, åbnede stedet først i februar.

”Vi synes Odense er et rigtigt godt sted at starte. Kan vi klare os i Odense, er chancen god i de øvrige storbyer.

Folk er nemlig som udgangspunkt skeptiske i Odense”, smiler Christoffer Andersen.

Der er allerede fundet lokaler, så også Aarhus, København og Aalborg senere på året kan rynke på næsen af, om det nu kan passe, at man kan få en kop god kaffe til en 10’er.

Smag løs i hyggelige omgivelser: Kom til stor portvinsfestival i Odense

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Fredag d. 6. og lørdag d. 7. september 2019 kan vi endnu engang se frem til, at det hyggelige Vintapperstræde i Odense forvandles til et slaraffenland for portvinselskere.

Portvinsfestival.dk har siden 2017 arrangeret festivalen, og i 2018 udvidede man endda med en portvinsfestival på Frederiksø på havnen i Svendborg, og her i 2019 kommer man også til Spinderihallerne i Vejle.

Her i Odense er festivalen mere populær end nogensinde før, og billetterne til lørdag er allerede revet væk, mens du stadig kan finde billetter til fredag.

Sådan foregår det

På festivalen møder du lokale fynske vinhandlere, hvorfra du kan smage en masse lækker portvin i hyggelige omgivelser.

Billetten til festivalen koster 299 kr., og med i den pris får du et smageglas, og et stempelkort til minimum 10 glas portvin (ét på hver stand).

Derudover kan du tilkøbe ekstra og mere eksklusive smagninger for poletter, som eksempelvis ældre Vintage, Colheita og Tawny.

Festivalen foregår fra klokken 15.00 – 20.00.

Du kan møde følgende vinhandlere

H.J. Hansen Vin Odense
Holte Vinlager
Selmer Vin
Vinlandet
Portugisisk Vinkælder
Det Portugisiske Hus
Løvbjerg Tarup center Odense
Skjold Burne vinhandel / Bjerre-vin
Meny Hjallese
Nørregade Vin

Hvad er portvin?

Hvis du endnu ikke er helt bekendt med den fantastiske drik, har portvinsfestival.dk lavet følgende beskrivelse:

Portvin stammer fra Douro-dalen i det nordlige Portugal. Dalen strækker sig fra øst for byen Porto og hele vejen mod grænsen til Spanien. Det er kun vine fra denne region der må bære navnet Portvin.

Douro er verdens ældste markerede vinregion, og er også en del af Unescos verdens kulturarv. Regionen blev demarkeret i 1756 for at sikre kvaliteten af den vin, som blev produceret i regionen.

Gennem Douros smukke landskab løber Dourofloden omgivet af de stejle terrasser med vinstokke, og i byen Vila Nova de Gaia (naboby til Porto) ved flodens udmunding, ligger de berømte portvinshuse side om side, med lagrene fulde af dejlig portvin.

Ved fremstilling af portvin starter man, som om det var en rødvin og lader drueskallen gære sammen med mosten. Allerede efter 24-36 timer når vinmosten har opnået ca 6% tilsættes druesprit på 77% så den endelige portvin lander på ca. 20%.

Man kan opdele portvin i to hovedtyper: Ruby, som er de røde typisk flaskelagrede, og Tawny som er de brune fadlagrede. Derudover findes der hvid og rosé. I hver hovedkategori findes forskellige varianter og kvalitetsniveauer.

I ruby kategorien er de mest kendte varianter Ruby, Ruby Reserve, Crusted, Late Bottled Vintage (LBV), samt Vintage som anses som det ypperste, og altid er fra et bestemt høstår. I tawny kategorien er det Tawny, Tawny Reserve, Tawny med alder (10 års, 20 års, 30 års og over 40 års), samt Colheita, der ligesom Vintage er fra et enkelt høstår.

Hvad: Portvinsfestival.dk
Hvor: Vintapperstræde i Odense
Hvornår: Fredag d. 6. september og lørdag d. 7. september (UDSOLGT)

Du finder mere info her.

Genial sejltur: Nyd kager og søde vine på Odense Å

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Vi er (heldigvis) mange, der slet ikke kan få nok af søde sager.

Derfor er det jo ret heldigt, at vi her i byen ofte kan lade os friste af syndige og fristende arrangementer.

Vi har fundet ét, som du bare ikke må gå glip af, hvis du har en sød tand.

Med titlen “Kage og søde vine” afholder Odense Aafart i samarbejde med H.J. Hansen og Konditoriet Kagedåsen nemlig en smagning af kage og søde vine, mens du sejler på den smukke Odense Å.

En oplevelse for alle sanser

Turen starter med afgang i Munke Mose, hvor man sejler op ad Odense Å, mens du smager på fire forskellige smukke anretninger af kager og tilhørende søde vine.

“Hver kage og vin er en oplevelse i sig selv, og du får mulighed for at gå på opdagelse i kage og vinens verden, mens du nyder Odense skønne natur,” skriver Odense Aafart om oplevelsen.

Turen varer cirka 2 timer og koster 299 kr pr. person.

Odense Aafart anbefaler, at du køber billet i god tid, hvis du vil sikre dig plads ombord på båden.

Mødestedet er ved Odense Aafarts billetsalg, og du skal møde op 15 minutter før afgang.

“Denne sejltur er for dig, der har en sød tand og gerne vil finde inspiration til små lækre desserter med tilhørende vine, så du kan imponere dine gæster,” skriver de videre.

Hvad: Kage og søde vine på Odense Å
Hvor: Odense Å (Mødested: Odense Aafarts billetsalg)
Hvornår: Lørdag d. 31. august kl. 14.00 (Mødetid 15 min. før)

Du finder mere info her.

Øl, gris og fællessang: Lørups Vinstue inviterer til stor grisefest

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Arkivfoto
Arkivfoto

I 1960’erne og 1970’erne var Simon Spies kongen af charterferier i Danmark.

Han blev især kendt for at arrangere de såkaldte grisefester, hvor han fragtede tørstige og sultne turister til Mallorca, hvor danskerne kunne samles i sydens sol til gilde med helstegt pattegris og masser af alkohol.

Rejsekatalogerne nu om dage bugner ikke ligefrem med tilbud om grisefester, men drømmer du dig tilbage til en svunden tid, har du snart chancen her i Odense.

Under sloganet “Spis, rejs og hyg dig tyk!”, kan du nemlig drømme dig væk til sydlige himmelstrøg, hvor maden smager lidt bedre, øllen føles lidt koldere, og stemningen er på sit højeste.

Det sker fredag den 30. august, hvor Lørups Vinstue inviterer til grisefest.

Øl, gris og fællessang

Det bliver i bedste Mallorcastil med øl, gris, fællessang og latin liveband, at Lørups Vinstue inviterer indenfor og programmet for dagen ser således ud:

16:00 – 17:00 Velkomst og sjove konkurrencer med  Mikkel Ollerup Tomsen og krofatter Kevin Sean Burke på slap line

17:00 – 18:00 Fællessang med Dupont & Dupont

18:00 – 19:30 Spisning med lækker gris og salatbuffet

19:30 – 21:30 Sabor Latino Duo spiller op til dans

Kl 22 rykkes festen indenfor og fortsætter, så længe bevillingen tillader.

Prisen for grisefesten er 200 kr., som også inkluderer en fadøl/sodavand/glas vin til maden.

Billetter kan købes frem til på mandag d. 26. august, eller indtil der er udsolgt.

Hvad: Grisefest
Hvor: Lørups Vinstue
Hvornår: Fredag d. 30 august kl. 16.00

Du finder mere info her.