Åbner på fredag: HOS er Odenses nye smørrebrøds-restaurant

Skrevet af: Kamilla Kilias
Michelle og Jakob står bag Odenses nye frokost-restaurant HOS
Michelle og Jakob står bag Odenses nye frokost-restaurant HOS

Fermenteret hvidløgscreme, syltede ramsløg og hjemmetørret oksehjerte, der så også lige bliver revet på et japansk rivejern. Umami til tatar.

En tatar der generelt serveres lidt anderledes, end hvad du måske er vant til.

Det bliver blot en af de mange smørrebrødsvarianter, som man inden længe kan få serveret på den nyudsprungne restaurant HOS i Odense, der åbner i næste uge.

MigogOdense skrev som de første om det nye spisested i Odense. 

Dengang havde de lige overtaget mmoks-lokalerne. Men nu er de klar til åbning i den kommende uge.

Med beliggenhed i en af de mest centrale gader, Kongensgade, så er de klar til byde odenseanerne indenfor til et nyt koncept, der særligt kræser om frokosten:

”For fem-seks år siden havde vi aldrig troet, at det var en frokostrestaurant, vi skulle ende med.

Men markedet i Odense er fyldt med gode aftenrestauranter på forskellige niveau, og selvom der også er gode frokoststeder, så er der ingen, der serverer smørrebrød, som vi kommer til at gøre det,” fortæller kokken Jakob Spolum, da MigogOdense kigger forbi.

Sammen med kæresten Michelle Bøgelund Hemme er Jakob indehaver af den nye restaurant.

 

Klassisk smørrebrød med et twist

De kalder det nutidigt smørrebrød, men det betyder ikke, at klassikerne er blevet sorteret fra.

”Vi laver selvfølgelig også marineret og stegt sild og rødspætte – det hører sig til. Her kommer vi mere til at arbejde med det visuelle, så vi har de kendte smage men med nyt udtryk,” tilføjer han.

”Vi behøver ikke opfinde den dybe tallerken, den er opfundet – men vi kan bygger videre på den,” supplerer Michelle Bøgelund Hemme.

De understreger begge, at det ikke bliver almindelig pålægssmørrebrød, som man kan forvente sig hos dem:

”Vi tænker på det som enkelte retter, og så med hjemmebagt rugbrød dertil,” siger Jakob Spolum.

Et rugbrød som de har brugt en uge på at kreere den perfekte opskrift til.

Vin og godt værtskab

De håber, at deres bidrag til Odenses bybillede bliver frokost og ikke mindst deres ekspertise med at matche vinen med retterne.

For behøver vin virkelig kun at være noget, man drikker om aftenen?

”Man kan sagtens få et glas vin til frokosten. Ja hvordan kan man egentlig undlade at drikke vin til smørrebrød?” Siger Michelle Bøgelund Hemme smilende og tilføjer:

”Man kan virkelig lege med vinkortet her. Der er så bredt et udvalg, og så er det til virkelig gode priser,” siger hun og bladrer gennem deres 30 sider tykke vinmenukort, mens det nyopførte vinskab står i baggrunden.

Men er man mere til en stor fadøl, så har de også taget højde for det med deres nyinstallerede fadølsanlæg.

De har generelt lagt både tanker og energi i, at alle skal føle sig velkommen:

”Vi håber at kunne tilbyde et unikt værtskab. Det er en selvfølge, at spiseoplevelsen skal være i top.

Vi har været vant til at lave og servere god mad de steder, vi har været før, og det tager vi med os her,” fortæller Jakob Spolum.

Oplevelsen har de også tænkt ind i valg af lokaler.

Det var fra start vigtigt for parret, at restauranten skulle have et åbent køkken, således at værtskabet bliver noget af det, restauranten bærer stort præg af.

På den måde kan selv kokkene i køkkenet byde gæsterne velkommen, når de træder ind ad døren.

Dansk kulturarv

Michelle Bøgelund Hemme og Jakob Spolum har hver deres kompetencer, en i køkkenet og en på serveringen, og de glæder sig til at dele deres evner og kærlighed til smørrebrød med gæsterne:

”Vi har altid selv spist det, når vi har været ude. Vi sætter stor pris på smørrebrød, og så er det jo dansk kulturarv. Det er nutidigt! Vi glæder os til at vise, hvad smørrebrød også kan være,” siger Jakob Spolum.

Restaurant HOS kommer til at have åben tirsdag til lørdag fra 11.30 til 15.30, og så holder de også åbent fredag og lørdag aften fra 17.30 til 21.30. I aftentimerne vil der yderligere være en udvidet aftenmenu.

Åbningsugen

Det varer ikke længe, før de kan få lov at byde de første gæster velkommen. De sidste ting er nemlig ved at falde på plads i restauranten, og fra den kommende uge sker den store åbning endelig.

Mandag d. 28. januar holder de prøvemiddag for 10-12 frokostgæster og 10-12 aftengæster, der alle er venner og bekendte, de kender fra branchen. Her skal de for første gang prøvekøre service, og personalet skal lære hinanden at kende.

Onsdag d. 30. januar holder de åbningsreception fra 13-17, hvor der vil være åben for alle, der måtte have lyst. Her vil der blandt andet blive serveret smagsprøve af deres tatar.

Har man lyst til at kigge forbi, kan man melde sin ankomst via begivenheden her.

Fredag d. 1. februar bliver dagen, hvor det hele går løs. De åbner for allerførste gang dørene op kl. 11.30 og starter modtagelsen af frokostgæster.

Herefter kører de aftenmenuen, hvor allerede tyve personer har lavet reservationer.

Hvad: Restaurant HOS
Hvor: Kongensgade 65
Hvornår: Åbner fredag 1. februar
Se mere på deres Facebook-side

8 timers festivalstemning: Bas under Byens Bro vender tilbage

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Bas Under Buen har tidligere gæstet Odense. I 2018 bliver det afløst af den nye bas-fetival Bas Under Byens Bro. Arkivfoto
Bas Under Buen har tidligere gæstet Odense. I 2018 bliver det afløst af den nye bas-fetival Bas Under Byens Bro. Arkivfoto

Er I klar til et basbrag?

På lørdag den 20. juli kommer pladsen foran Byens Bro på Østre Stationsvej til at summe af pumpende rytmer.

Pladsen bliver nemlig for andet år i træk indtaget af Bas Under Byens Bro og omdannet til en festivalplads med otte timers musikalsk underholdning i velkendte bas-genrer som Garage, G-house, Dubstep, Reggae, Dub, Grime, Trap og Drum og Bass.

Sidste år var en kæmpe succes, så arrangørerne Tine Nyland, Daniel Møller, Amin Safari og Rasmus Rudbæk har store forventninger til lørdag.

Med økonomisk hjælp støtte fra Odense Musikudvalg, Albani og Generator, står de klar til at give odenseanerne det basfix, de har hungret efter siden sidste år.

Årets artister

Odenses fedeste rave lister i år et musikalsk setup, der er klar til at sende euforien til nye højder.

Nonsens, Lisa Fosmark, Dieko, Natasja Califano, Aliens In Denmark, Mass F, Anders Vincent, Jesus Kristus Lydsystem og Dr. Love står alle klar på lørdag til at brage igennem lydmuren under Byens Bro.

Under koncerterne står Generator for kolde drikkevarer, og en række madboder for at stille sulten.

Hele arrangementet er GRATIS, men der opfordres til at købe mad og drikke på pladsen, så Bas Under Byens Bro kan fortsætte baskoncerterne de næste mange år.

Afterparty i Storms Pakhus

Når sidste kunstner har takket af på scenen, fortsætter festen til et kæmpe afterparty.

I samarbejde med Storms Pakhus, hvor festlighederne finder sted, og Generator, inviteres alle baselskere til officielt afterparty med gratis entré.

Bas-connoisseur og DJ Mass F står for tunge bastoner, så find de ordentlige sko frem, og kom med til et pumpende afterparty, hvor der bliver sat skub i dansegulvet.

Pakhuset holder åbent for baselskere mellem kl. 23.00 og 02.00.

Hvad: Bas Under Byens Bro
Hvor: Byens Bro v. Musikhuset Posten
Hvornår: Lørdag den 20. juli kl. 15.00 – 23.00
Pris: Gratis

Fynske øl på abonnement: BarMalt åbner snart i Odense

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Der er ingen tvivl om, at sol og sommer i manges optik går hånd i hånd med dejlige, kolde øl.

Derfor er det meget belejligt, at det fynske ølhus BarMalt den 31. august for første gang slår dørene op i Vestergade 60.

Det fejrer de med en åbningsfest, du ikke vil gå glip af – hvis du har smag for øl.

“Vi starter ud kl. 20 med en times gratis fadøl, hvor vi håber, at folk kan nå at få smagt på nogle forskellige øl.

Vi ved allerede nu, at der er en del ølentusiaster, der glæder sig, og vi håber at se mange af dem.

Det bliver festlig aften med en masse god øl – det er jo aldrig dårligt,” fortæller Danny Døssing Berntsen, der er stifter og ejer af det kommende BarMalt.

De forskellige fynske bryggerier sørger for spændende varianter på hanerne til åbningsfesten, og der vil være noget til enhver smag.

Et moderne ølhus

BarMalt bliver for dig, der værdsætter godt fynsk øl, og for alle de fynske bryggerier, der har viet deres liv til øllet, så at sige: for at glæde ølelskeres ganer.

Vestfyen er hovedsamarbejdspartnere, og derudover kan du også finde blandt andet Albani og Eventyrligt Øl på hanerne.

“I BarMalt kan konkurrenterne samarbejde og alles øl er på vores haner, eller i vores køleskab. Alle er repræsenteret og alle kan være med; så længe det er fynsk,” siger Danny.

Nu ønsker Danny at vie sit liv til at hjælpe med at sprede glæden og samle odenseanerne i hyggelige rammer, hvor man sammen kan nyde de fynske specialiteter.

Intet mindre end 14 haner med fynske stoltheder samt mere end 100 specialøl på flaske står klar til at slukke din tørst.

Øllet kommer helt sikkert til sin ret i de omgivelser, Danny har skabt i BarMalt, der både er eksklusivt, råt og stilfuldt på én og samme tid.

Det er med sikkerhed noget, Odense ikke før har set.

Mere end bare nydelse

Udover fynske øl i stride strømme, så kan du på BarMalt glæde dig til en række events, hvor omdrejningspunktet selvfølgelig er: fynsk øl.

Danny vil nemlig, udover hyggen og nydelsen ved at drikke øl sammen, skabe en ølkultur hvor alle kan deltage.

Dette bliver for eksempel i form af ølsmagninger, lanceringer, foredrag og hvad der ellers gærer og bobler blandt ølentusiaster og -elskere.

Der er, som du nok kan høre, godt gang i Dannys idégryde, og vi glæder os til at følge med på sidelinjen.

Et genialt abonnement

For at booste lysten til at være øl-social, har BarMalt også et andet koncept i ærmet.

Nemlig med lanceringen af et øl-abonnement, hvor du hver eneste dag kan komme forbi og få én øl.

For 99 kr. om måneden kan du vælge mellem de øl, der har en maxværdi af 45 kr, mens du for 149 kr. om måneden kan vælge mellem dem, der har en maxværdi af 75 kr.

… Og det var altså hver dag.

“Der er ingen skjulte ting i det, vi vil bare gerne have folk til at få øjnene op for, hvor hyggeligt et sted BarMalt er, og forhåbentlig har de også lyst til at blive hængene efter den ene øl.

Det er så billigt, at en del af markedsføringsbudgettet går til det, men vi synes selv det er helt genialt,” fortæller Danny.

Med det store abonnement kan du få en øl hver eneste dag i måneden og spare op mod (hold godt fast!) 2000 kr.

… Afhængig af hvor tørstig og flittig, du er.

Du kan allerede nu skrive dig op til abonnement her

De første 100 der opretter et abonnement vil blive inviteret til en helt ekstraordinær pre-opening den 30. august.

Har kan man være med til indvie det fynske ølhus som de állerførste dagen inden den officielle åbningsfest.

Der vil her være grillpølser og fri fadøl i to timer – mere information følger til de første 100 heldige abonnenter.

To oplevelser – ét sted

Ølhuset rummer to barer på henholdsvis første og anden sal i Vestergade 30.

De to barer byder på to forskellige oplevelser, alt efter hvilket humør du og dine venner er i.

På første sal kan du opleve en rå, industriel bar med 12 spændende ølhaner.

“Det bliver en klassisk moderne ølbar på første sal med metrofliser og graffiti på væggene med Fyn som tema.

Der er store lyse vinduer, og minder på ingen måde om et gammelt værtshus,” fortæller Danny.

Hvis du er i et mere eksklusivt humør, kan du tage trappen op til anden sal, hvor der selvfølgelig stadig er en overflod af fynske skønheder at vælge imellem.

Den internationale atmosfære, der er på anden sal, bliver torsdag til lørdag efter kl. 22 lavet om fra eksklusiv hyggekrog til klassisk barstemning med lyden af shakere, cocktails, sjusser.

Derudover får musikken et nøk, så der kan bydes op til en svingom på dansegulvet.

Der er ingen tvivl om, at BarMalt ølhusét for dig, uanset hvad du er til, så længe du deler kærligheden for fynsk øl.

Du kan følge med hos BarMalt lige her.

Hvad: Åbningsfest på BarMalt
Hvornår: Lørdag d. 31. august, 20-03
Hvor: Vestergade 60

Premiere på Løvernes Konge: Her er vores dom

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

I år er det 25 år siden, at én af Disneys mest legendariske film kom til verden.

Nærmere bestemt i Afrika på Kongeklippen, hvor historien om en majestætisk løvefamilie udspiller sig.

Vi taler selvfølgelig om Løvernes Konge, der fik dansk premiere d. 18 november 1994.

Dengang solgte filmen mere end 1 mio. biografbilletter.

Gennem de seneste par år har Walt Disney Pictures valgt at gå all-in på at genskabe de ikoniske film, der stadig den dag i dag har fans i alle aldre og størrelser.

Dette er blandt andet sket med Skønheden og Udyret, Aladdin og Junglebogen.

I dag blev det så premieretid for – vel nok den mest berømte af dem alle – Løvernes Konge.

Der er slet ingen tvivl om, at netop denne film har stået højt på ønskelisten over de nye film. En Disney-film, der vel bare bliver bedre og bedre for hver eneste gang, du ser den.

Derfor var det også med stor forventning, at vi i dag lagde os tilrette i biografsæderne.

Den perfekte start

Noget, som en inkarneret Disney-fan sjældent finder sig i, er hvis der rodes alt for meget ved den originale historie.

Derfor starter filmen selvfølgelig også med: Naaaaaaaaahhhhhh tewhenyaaaaaa babadeee tiwawaaa!

Man er heller ikke mange sekunder inde i filmen, før man imponeres over de nærmest overrealistiske savannedyr, der nærmer sig Kongeklippen.

Faktisk er det nærmest som at se en naturdokumentar – og næsten umuligt at kende de animerede dyr fra den ægte vare … indtil de begynder at tale.

En del man lige skulle vænne sig til.

Men den computerskabte realisme er til gengæld et element, som tegnefilmen fra 1994 på ingen måde kan måle sig med.

Well done, Disney.

Sådan er 2019-udgaven

Berettermodellen følger trofast med i filmens udvikling og med det var vi jo også forberedte på, at århundredets familieforræderi nærmede sig med hastige … klove.

Den hjerteskærende scene efter gnuflugten, hvor Simba finder sin far død, er vel nærmest på (sørgelig) linje med Titanic-scenen med Jack og Rose, der tager afsked.

Scenen i den nye Løvernes Konge fulgte næsten 1:1 med originalen … men på grund af det ufatteligt realistiske set-up var oplevelsen altså også en anden.

I en tegnefilm kan man gøre, hvad man vil. Fantastien kan plante store følelser, vindende personlighed og rumme urealistisk dyre-mimik; det kan en naturrealistisk animation ikke.

Animatorerne havde alligevel forbarmet sig og givet Simba våde øjne – og det satte sig da også i vores.

Små overraskelser undervejs

Løvernes Konge er tilladt for børn over 11 år, og det satte da også vores tanker i gang om, hvorvidt denne udgave skulle være mere uhyggelig end den originale.

Er det igen realismen, der spiller én et puds?

Svaret til det må være, at: Nej, den er ikke mere uhyggelig. Men ja, realismen har noget at sige.

Men: Har man før set tegnefilmen, så skulle der altså ikke være noget at frygte i forhold til at se animationsfilmen. Den er fuldstændig forudsigelig.

Lykkeligvis var den dog også krydret med nye og moderne elementer, sådan at der stadig var små overraskelser undervejs.

Filmen var generelt noget mere “voksen”, så diskussionerne om familieforhold og de gode budskaber brændte ekstra igennem.

De barnlige udtryk var næsten elimineret, hvilket nok både siger noget om tiden, og at børn i dag er vant til et noget mere udtryksfuldt sprog, end man var for 25 år siden.

Humoren og selvironien var også skruet op til et nyt niveau.

Som eksempel, da Simba, Timon og Pumba afsluttede den nye udgave af Hakuna Matata, hvor Timon måtte bede Simba om at stoppe med at synge:

“You’ve grown 200 pounds since we started!”

En flot tribute til originalen

Alt i alt har den nye Løvernes Konge altså fat i noget rigtig godt, der både rummer den originale historie og udviklen inden for filmteknikken.

Men netop derfor har snakken da også gået på, om den verdensberømte animationsfilm mon kunne formå at bevare sin autencitet og originalitet – og ikke bare være et led i et pengemaskineri?

Oprindeligt blev Løvernes Konge jo produceret af Disneys “B-hold” af animatorer. A-holdet var nemlig travlt beskæftiget med at producere Pocahontas, som var den helt store satsning.

I vores øjne er der ingen tvivl om hvilken udgave, der er den rigtige. Animationsfilmen kan vel bedst beskrives som et hardcore tributeband, der ved præcis hvad de laver – og hvad, de skal leve op til.

Dermed ikke sagt, at den ikke er en fuldstændig fantastisk reminder om den uerstattelige historie, der uden tvivl er en biografbillet værdig.

Vi ser i hvert fald gerne denne udgave igen. Og igen.