Annonce
MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

I åben krig med Odense Kommune: Odense Aafart må ikke lave vinbar under HCA Festivals

Af Michael Qureshi
Foto: Odense Aafart.
Foto: Odense Aafart.

Tirsdag kunne vi bringe nyheden om, at populære Odense Aafart ville lave en hyggelig vinbar ved åen fra i dag onsdag og resten af ugen under H.C. Andersens Festivals.

Men før vinbaren nogensinde åbnede, så har Odense Kommune sat en stopper for det ifølge Morten Skytte, der er indehaver af Odense Aafart.

I et længere åbent Facebook-opslag beskylder han Odense Kommune for at slå hårdt ned på initiativer fra Odense Aafart, og det slutter med, at man åbner op for, om Odense Aafart skal rykke til en anden by.

Odense Aafart har sejlet i 137 år.

Er en populær attraktion

MigogOdense har valgt at bringe hele Morten Skyttes Facebook-opslag her i denne artikel, fordi der kan ligge en vigtig debat i det.

Odense Aafart har tydeligvis mange odenseanere igennem hele året rundt, da der stort set altid er udsolgt til alt fra vinsmagning, smørrebrød og ginsmagning på åen.

Det er også vigtigt at understrege, at der naturligvis også er Odenses Kommunes udlægning af sagen, og vi forsøger at indhente en kommentar fra dem omkring problematikken.

Her er opslaget i sin fulde længde;

Kære Facebook venner

Dette er ikke et normalt opslag fra Aafarten. Det er et forsøg på at få noget ud af kroppen.

Gennem 137 år har Aafarten sejlet på Odense å. Altså siden 1882!
Aafarten har gennem alle disse år været anledning til glæde, latter, fornøjelse, oplevelser og meget mere.

Det er et magisk sted hvor store som små kan opleve naturen og eventyret som vi har i Odense omkring åen.
Aafarten binder midtbyen sammen med Odense Zoo, Carlslund, Sortebro kro, Jensens Bøfhus, de legendariske ishuse ved Skovsøen og Den Fynske Landsby.

Men alt er ikke godt. Bag facaden kæmper Aafarten for sin overlevelse. Det er hverken klimaet eller øget konkurrence, der er problemet.
Når vi laver en SWOT-analyse på Aafarten, så er vores største trussel Odense Kommune. Vi afsætter årligt 50.000 kr. til advokatsalær for at imødegå de konstante problemer, der kommer fra den side. Og det rækker meget sjældent.

På den ene side får vi altid at vide af embedsfolkene, at vi ikke må bruge pressen eller politikere, når der er problemer. Så bliver det hele bare meget værre, får vi at vide.
Smart træk af embedsfolkene fra kommunen. Gør som vi siger ellers……
Vi har derfor forgæves kæmpet alene.

Jeg er bange for at det ikke kan blive værre. Derfor dette lange opslag.

I går havde vi et arrangement med H.C. Andersen Festivals. Det har vi hvert år. Men i år fik vi en slem overraskelse, da vi fik at vide at vores anstrengelser skulle stoppes og lukkes ned. Omgående.
Vi har tidligere lavet vinbar under festivalen, og så derfor ingen problemer i at lave det igen. Aafarten har 02-alkoholbevilling på bådene.
Odense kommunes argument:
”Du har kun tilladelse til at sejle på åen med gæster. De må ikke være i en båd der ligger stille”.
Festivallen har brugt vores den ene anløbsplads, så de kan afvikle deres store show i Munke Mose.
Vi måtte derfor flytte en båd ned mod vores vandcykler. Derfor var der brug for en midlertidig placering af en pram, så folk kunne komme af og på båden.
Den havde vi rigtigt nok ikke søgt om tilladelse til at ligge der. Men dette var altså en nødvendighed for at være fleksibel overfor festivalen.

Tonen er hård fra Odense Kommune. Der er ikke noget med at komme forbi og tale eller lige ringe op og høre hvad der foregår. Altid med trusler om bål og brand, hvis ikke vi makker ret.
Her kan i se seneste mail fra Odense kommune:

”Kære Morten
Da vi dags dato har konstateret, at du uberettiget har lavet en landgangsbro til en af dine både, der er blevet forvandlet til vinbar, ser vi os desværre nødsaget til at bede dig afmontere/fjerne begge dele STRAKS og uden ophold.
Du har en aftale om kiosksalg samt en aftale om sejllads med turbåde på åen. I disse aftaler er beskrevet ret præcist, hvad du har tilladelse til.
Såfremt det ikke er fjernet/afmonteret senest den 21. august kl. 13.00, vil det blive udført af os på din regning.”

Det sjove ved dette er, at Odense kommune ikke mener, at vi betaler for at sejle på åen. Kun retten til at ligge til ved anløbsbroerne.
Men det argument bliver kun brugt, når det drejer sig om at de ikke længere vil holde åen sejlbar for bådene. Der vil ikke længere blive gravet sand op i Fruens Bøge, når det er sandet til.
På mine fakturaer fra kommunen står der ”Sejlads på Odense å”. Men det gælder så ikke alligevel? På nær når vi laver vinbar. Så gælder det.
Er I også forvirret?

Tilsanding i Fruens Bøge er nemlig gået hen og er blevet et stort problem i år, og i foråret var vi tæt på ikke at kunne sejle. Igennem alle årene har Odense Kommune holdt åen, som vi betaler for at sejle på, farbar. Også når det galt tilsanding. Men i år fik vi os en kæmpe overraskelse. Nu er det pludselig (efter 137 år) vores ansvar at grave op, så der kan sejles – og på deres betingelser. Vi betaler altså nu for at sejle på en å, som der potentielt ikke kan sejles på.

Mange har spurgt til hvor vores flotte bænke er blevet af. Bænkene havde vi lavet af vores sidste robåd. De gav god stemning i området og blev flittigt brugt af folk og kunder som kom forbi.
Bænkene stod på det område vi har lejet af kommunen og som er godkendt til udeservering.
Igen blev det et NEJ fra Odense kommune. Vi blev mødt med et krav om fjernelse øjeblikkeligt. De blev betragtet som en fast installation, og faldt ikke i kommunens smag. SUK…..

Dette er blot en lille del af de udfordringer vi har stået med denne sæson. Listen er så lang og man bliver så træt.

Da jeg startede i Aafarten i 2001, var holdningen, at der skulle findes løsninger på de udfordringer der opstod. Borgmesteren hed Anker og kom forbi hvert forår og spurgte ind til om byens eneste ikke-støttede turistattraktion havde det godt.
I dag er det en helt anden retorik, og truslen om lukning spøger konstant.

Hjemme går snakken i år meget på, om vi bliver nødt til finde en anden by at sejle i. Vi er ærlig talt ved at give op.
Vi elsker Odense, og det vil være et kæmpe nederlag at skulle forlade byen.
Jeg har altid sagt, at Odense Aafart ikke skulle gå ned på min vagt. Alle i Aafarten er ydmyge over at være en del af noget som er større end dem selv. Vi er stolte af at føre traditionen videre.

Vi har brug for at vide, om byen vil Aafarten eller ej?

Morten Skytte, indehaver Odense aafart

Del artikel

Andre læser også