Juleøl for enhver smag: Mikrobryggerierne indbyder til ØJ-dag

Skrevet af: Kasper Junge Wester

Der bliver uden lysende rensdyrgevir eller kulørte nissehuer.

Der er nemlig ikke behov for reklame-gimmicks, når de fynske mikrobryggerier torsdag den 2. november slår dørene op til deres eget alternativ til folkefesten J-dag.

Under navnet ”ØJ-dag” – Ølentusiasternes J-dag – sætter de fynske mikrobryggerier det gode øl i fokus og opfordrer folk til at smage nogle af de lokale bryg, inden det dagen efter går løs med den traditionelle fejring af snebajerens frigivelse.

ØJ-dag opstod som et initiativ i København i 2003 som et modsvar til de store bryggeriers voldsomme hype omkring frigivelsen af juleøllet.

I stedet opfordrer man mikrobryggerierne til at starte salget af deres egne juleøl første torsdag i november.

Eventyrligt øl på hanerne – og gratis smagsprøver

I Odense markeres ØJ-dag under teamet Eventyrligt øl Fra Fyn, som er et nyopstået koncept, der samler de fleste af de fynske mikrobryggerier under én paraply som et samlet tilbud.

Arrangementer foregår på Bryggeriet Flakhaven, og der vil blive kælet lidt mere for smagsløgene, end når Tuborg og de andre brygmastodonter giver los dagen efter.

”Der er to arrangementer. Udenfor stiller alle bryggerierne op med deres bud på juleøllen i år. Så deles der gratis smagsprøver ud udenfor, og så kan man købe flasker to go, som man kan tage med hjem. Det foregår fra 16 til 19,” forklarer Heine Vne Andersen, der er sales manager for Eventyrligt Øl fra Fyn.

”Fra klokken 18 til 21 har vi åbent nede i vores ølkælder, hvor vi har 25 taphaner. Alt det juleøl, vi har kunnet finde på Fyn, har vi taget og sat på hernede. Og så har vi været ude og plukke noget juleøl fra nogle udenlandske bryggerier.”

Noget for enhver smag

Heine Vne Andersen understreger, at der til Mikrobryggeriernes ØJ-dag vil være noget for enhver smag, uanset om man er til bitterhed eller sødme eller noget midt imellem.

”I år har bryggerierne valgt at lave nogle forskellige stilarter. Der kommer humle, der kommer belgisk inspireret, der kommer IPA-typer, julehvede. Der kommer også noget flydende brunkage på flaske. Der kommer lidt af hvert!”

Man skal derfor ikke frygte at gå skuffet fra ØJ-dag. Heine Vne Andersen synes, at man skal gribe chancen for at få smagt på det lokale øl.

”Det er en unik mulighed for at møde de fynske mikrobryggerier, hvor alt juleøllet er samlet på ét sted. Og så er det gratis,” siger han og tilføjer, at der selvfølgelig også vil være mulighed for at gøre en god handel og tage nogle flasker med hjem.

Hos bryggerierne glæder man sig også til den store dag, der markerer starten på den mest indbringende tid på året for de små bryghuse.

”Det er jo en fremragende mulighed for at komme ud denne her ene gang om året og møde kunderne og snakke om julen. Det er jo en sød, kærlighedsfyldt tid, vi kommer ind i, hvor der skal drikkes en masse øl.”

Kæmpe hit i biograferne: Ser du månen, Daniel historien fortælles i Odense

Skrevet af: Michael Qureshi
Fra filmen Ser du Månen, Daniel
Fra filmen Ser du Månen, Daniel

Den har fået fremragende anmeldelser, og rigtig mange danskere har allerede set filmen Ser du månen, Daniel.

Men et er at se skuespilleren Esben Smed fortolke Daniel Ryes helvede i fangenskab hos Islamisk Stat. Noget helt andet er at høre Daniel Rye fortælle det med egne ord på en scene.

I oktober kommer Daniel Rye forbi Odense for at fortælle om rædslerne som gidsel i 398 dage. Det der blev til bestselleren Ser du månen, Daniel fortalt til krigskorrespondent Puk Damsgaard og nu filmatiseret.

Det sker i Musikkens Hus d. 9. oktober. I flere byer som København, Esbjerg og Aalborg er foredraget allerede totalt udsolgt.

Faktisk var foredraget i Odense også udsolgt, men der er kommet lidt flere pladser. Det betyder dog, at du skal være lynhurtig for at booke billetter.

Kommer du for sent, når denne artikel er publiceret, kan du skrive til arrangøren Tikko og bede om at komme på venteliste.

Foredrag
Foto: Tikko

Giver et sjældent indblik

Daniel Rye fortæller i sit foredrag levende, åbenhjertigt og med rystende detaljer om sit fangeskab hos Islamisk Stat i Syrien.

Her giver han et sjældent indblik i det mareridt han gennemlevede som gidsel – en på én gang forfærdelig og gribende historie, der vil holde dig opslugt fra start til slut.

Daniel Rye blev som freelancefotograf under en reportagetur i Syrien i 2013 pågrebet og taget til fange af terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.

I 13 måneder blev Daniel holdt som gidsel af ISIS sammen med 23 andre vestlige gidsler, og han var det sidste gidsel, som slap levende fra Islamisk Stats berygtede fængsel i den syriske by Raqqa.

Efter løsesumsforhandlinger løslades Daniel d. 19. juni 2014, hvorefter IS i sommeren 2014 dræber de tilbageværende gidsler og Daniels medfangere, én efter én. Heriblandt amerikaneren James Foley.

Hvad: 398 dage som gidsel hos IS foredrag
Hvor: Magasinet
Hvornår: 9. oktober
Billetter her

Lederhosen og store øl i stride strømme: Her er de bedste oktoberfester i Odense

Skrevet af: Michael Qureshi

Oktoberfesten i München besøges hvert år af flere end seks millioner mennesker, og selvom det er yderst populært at drage sydpå for at få den perfekte blanding af lederhosen, schlagermusik og øl i stride strømme, har oktoberfester også fået en kæmpe opblomstring her i Danmark.

Det er også tilfældet her i Odense, hvor flere oktoberfester er lige rundt om hjørnet.

Vi har fundet de to bedste bud i oktober i Odense.

Oktoberfest i Storms Pakhus

Der bliver fest og stemning, når Storms Pakhus omdannes til en stor Oktoberfest.

Tag vennerne med under armen og vælt jer i 3 timers FRI ØL fra Coisbo og Indslev Bryggeri. Du får dit eget halv-liters ølkrus til formålet – og evigt minde.

Du får Fri Øl-bar i tre timer for 199 kr.

DJ & SELFIES: Ingen oktoberfest uden god stemning, så ingen ringere end DJ René Andersen lover at skrue op for de helt store schlagerhits.

Giv den gas på dansegulvet eller posér foran myselfie-kameraet, hvor aftenen foreviges iført både tyrolerhat og lederhosen.

Bedste udklædning vinder også.

Hvornår: Lørdag d. 5. oktober
Mere info her

Oktoberfest på Odense Havn

Fri cocktail, fri craftbeer og helstegt pattegris med tilbehør ad libitum.

Der er lagt op til en fantastisk Oktoberfest på Odense Havn med Munkebo Brewery som arrangør. Billetprisen er på 650 kr., men før du trækker dine Lederhosen af igen, så er det altså med alt inkluderet hele dagen.

En af direktørens veninder er sangerinde i et Oktoberfest band i Rosenheim, som er en lille bjergby syd for München.

Hun tager sit band med til Odense og vil holde gæsterne varme med sine sange og for en aften skabe et stykke autentisk Oktoberfest hos Munkebo Brewery.

For at skabe en intim og autentisk alpe-stemning i deres gamle pakhus i træ ved Odense Havn, har de begrænset pladserne til 130 gæster.

Hvornår: Lørdag d. 19. oktober 17-23.30
Hvor: Odense Havn
Billetter og info her

Store ændringer på ringvej i Odense: Vejarbejde igangsættes mandag

Skrevet af: Michael Qureshi

Odense Kommune har igangsat en række initiativer for at forbedre trafikforholdene i myldretiden ind og ud af Odense.

Her ændrer man Kløvermosevej på strækningen mellem Roesskovsvej og Sdr. Boulevard, så der bliver 2 spor i retning mod Sdr. Boulevard og 1 spor i retning mod Roesskovsvej.

Ændringen vil forbedre rejsetiden for de bilister, der kører i retning mod Sdr. Boulevard – især i myldretiden.

Det skriver Odense Kommune i et informationsskriv til borgere og pressen.

Forbedringen betyder desuden, at alle køresporene bliver smallere, da der fremover vil være 3 spor i stedet for 2.

Hastighedsbegrænsningen vil fortsat være 60 km/t i begge retninger, og i retning mod Sdr. Boulevard vil der ikke længere være sammenfletninger. Dette skaber mere tryghed og bedre trafiksikkerhed.

For at få sat ændringerne i kraft igangsætter man et vejarbejde fra mandag, som midlertidigt vil påvirke trafikken.

Venstresvingsbanen til friluftsbadet og kolonihaverne ved Elsesmindevej nedlægges, så man fremover kun må køre højre ind og højre ud.

Dobbeltrettet cykelsti mellem Roesskovsvej og Elsesmindevej 

Derudover etableres der en dobbeltrettet cykelsti mellem Roesskovsvej og Elsesmindevej, så man kan cykle til og fra friluftsbadet/kolonihaverne uden at skulle krydse 3 kørespor på Kløvermosevej.

Arbejdet udføres frem til december 2019.

De første dele af arbejderne gennemføres som natarbejde på hverdage i tidsrummet 22.00-05.00.

Arbejdet flytter sig og vil ikke foregå samme sted hver nat:

  • Strækningen mellem Sdr. Boulevard og Falen udføres den 23/9-27/9
  • Strækningen mellem Falen og Roesskovsvej udføres den 30/9-8/10

Der etableres venstresvingsforbud til og fra Elsesmindevej fra mandag den 30. september. Venstresvingsforbuddet er permanent.

Anlægsarbejderne med cykelstien vil foregå i dagtimerne efter den 8/10.