Annonce
MigogOdense Nyt

Du får:

 1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
 2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
 3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Kæmpe genåbningsaftale på plads: Her er de vigtige datoer for forskellige brancher

Af Michael Qureshi

Sent mandag aften kom en større genåbningsplan for det danske samfund på plads.

Folketingets partier (minus Nye Borgerlige) og regeringen blev enige om en langsigtet plan med en række vigtige datoer, som forskellige brancher kan forholde sig til.

Statsministeriet udsendte kort før midnat den store rammeaftale ud som pressemeddelelse, og der er rigtig mange punkter i den.

Men vi forsøger her at danne et overblik med vigtige datoer for forskellige brancher.

Corona-pas kommer på Min Sundhed

Først og fremmest så bliver et såkaldt Corona-pas vores vigtigste “ven” i den kommende tid, hvis vi vil lave mere end vi kan i dag.

Aftalepartierne er enige om, at et coronapas vil bidrage til epidemikontrollen, så store dele af erhvervene og kulturlivet kan genåbne tidligere end ellers.

Coronapasset skal vise, om borgeren er færdigvaccineret, har overstået infektion eller er testet negativ indenfor 72 timer (både PCR- og antigen-test). Børn under 15 år vil være undtaget

Fra ultimo marts vil appen ”MinSundhed” fungere som et funktionelt, men simpelt coronapas.

Ultimo maj forventes en mere avanceret og brugervenlig app at blive lanceret. Der skal i den forbindelse tages højde for fælles europæiske standarder mv.

Fra 6. april må genåbne

 • Frisører og øvrige liberale erhverv. Der vil gælde krav om anvendelse af mundbind eller visir. Der vil endvidere være krav om anvendelse af coronapas.
 • Ud over den gældende åbning i grundskolen åbnes for, at 5.-8. klasse kan vende tilbage med 50 pct. fysisk fremmøde (dvs. hver anden uge). Ud over den gældende åbning på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser åbnes for, at eleverne kan vende tilbage med 50 pct. fysisk fremmøde (dvs. hver anden uge).

Fra 13. april må genåbne

 • Almindelig handel i indkøbscentre, stormagasiner, arkader mv. med et areal OP TIL 15.000 m2 eller derunder kan genåbne pr. 13. april 2021. Genåbningen gælder ikke for biografer, restauranter og caféer mv., som er lokaliseret i indkøbscentret mv. Der vil gælde arealkrav og krav om mundbind eller visir.

Som udgangspunkt åbnes i første omgang d. 21. april 2021:

 • De store indkøbscentre og stormagasiner for almindelig handel mv. Desuden åbnes – med coronapas – udendørsservering på restauranter og cafeer mv., museer, kunsthaller samt biblioteker.
 • Desuden åbnes uden coronapas for indendørs idræt i organiseret regi for børn og unge under 18 år.

I anden omgang åbnes d. 6. maj 2021 – med coronapas:

 • Indendørs servering på restauranter og cafeer mv., konferencer, spillesteder, teatre, og biografer og lignende øvrige lokaler, hvor der udøves kulturaktiviteter.
 • Desuden åbnes – med coronapas – for indendørs idræt for voksne over 18 år. Dette betyder sandsynligvis også fitnesscentre (medmindre de er med 14 dage senere)

I tredje omgang d. 21. maj 2021 åbnes – med coronapas:

 • Resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter, som ikke er åbnet i forrige faser.
 • Desuden åbnes indendørsfaciliteter i forlystelsesparker, zoo mv og legelande.
 • Desuden daghøjskoler og aftenskoler.

Fra vaccination af de ældste og sårbare borgere samt borgere over 50 år, der ønsker det er gennemført – og frem til alle borgere, der er omfattet af tilbuddet om vaccination, er vaccinerede

På baggrund af oplæg fra myndighederne anmodes Epidemikommissionen om at vurdere, om nattelivet eller dele heraf kan genåbne – herunder vurderes også de begrænsede åbningstider for serveringssteder samt forbuddet mod salg af alkohol mellem kl. 22-05.

Epidemikommissionen skal ligeledes komme med anbefalinger til hvilke krav, restriktioner, smitteforebyggende tiltag mv. der bør gælde.

Aftalepartierne har et fælles ønske om, at de arrangementer, der samler os – kulturen, idrætten osv. – fremover vil kunne gennemføres i takt med, at flere bliver vaccineret – herunder med brug af coronapas.

Det er således aftalt, at regeringen nedsætter en hurtigt-arbejdende ekspertgruppe, der – sammen med relevante myndigheder – medio april skal komme med forslag til, hvordan de større forsamlinger og arrangementer kan afholdes sundhedsmæssigt forsvarligt.

Udfasning af forsamlingsforbuddet

Ekspertgruppen skal også komme med anbefalinger vedrørende anvendelsen af ”superligaordningen” samt afholdelse af messeaktiviteter.

Aftalepartierne er desuden enige om, at regeringen – på baggrund af faglig rådgivning fra Epidemikommissionen – medio april fremlægger en plan for udfasning af forsamlingsforbuddet.

Regeringen indkalder til forhandlinger sådan, at udfasningen af forsamlingsforbuddet indtænkes løbende i den gradvise genåbning.

Du kan læse alle sider og punkter i rammeaftalen her

Del artikel

Andre læser også