Annonce
MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Få den bedste start: Total nybegynder på løbebåndet hos Kaiser Sport & Ortopædi

Af Christina Frederiksen

Jeg er ikke løber. Det ville virkelig være synd at sige. Især for andre løbere.

Der er noget med et dårligt knæ, det gør også ondt i fødderne, og dagen efter en løbetur føles det som om, at jeg har fået tæv.

Undskyldninger er der masser af.

Alligevel befinder jeg mig lige nu på et løbebånd hos Kaiser Sport & Ortopædi – i daglig tale KSO – i Gråbrødrepassagen. De har spurgt, om jeg vil prøve deres løbetest og fortælle læserne om oplevelsen.

Ja, det vil jeg da meget gerne, men bør I ikke få en rigtig løber til det, er min første indvending?

Klar til løbetest i de helt forrygende Brooks Defyance.

Men nej. KSO vil gerne have en helt almindelig uerfaren løber op på båndet.

Det er nemlig vigtigt for kæden at få spredt budskabet om, at KSO ikke kun er et sted for marathonløbere med tusindvis af kilometer i benene.

“Vi vil gerne undgå, at dørtrinnet ind til os bliver for højt.

At folk tror, at vi kun hjælper erfarne løbere. Vi har også besøg af supermotionister og enkelte eliteløbere, men det er oftest den typiske danske hverdagsmotionist eller nybegynder, som besøger os.

For eksempel har vi også rigtig mange kunder, der kommer for at købe funktionelle hverdagssko og vandresko.

Altså sko, der bare er virkeligt gode at gå i.

Og så hjælper vi mange, der som dig godt kunne tænke sig at komme i gang med at løbe, men som ikke ønsker, at det hverken skal ende med halvmarathon eller marathondistancen,” siger Jacob Petersen, marketing associate i KSO.

Og selvom min løbeerfaring nærmest er lig nul – i hvert fald hvis man lægger de seneste 10 år sammen – så føler jeg mig virkelig taget godt imod i KSO i Odense.

Fodscanner opklarer gammelt problem

I modsætning til, hvad mange måske tror, så ER dørtrinnet ind til butikken lavt. Jeg har en klar fornemmelse af at blive mødt med fuldstændig samme interesse og velvillighed, som hvis jeg var ultra-løber.

Løberådgiver Matthæus Andersen starter med at spørge ind til mit løbeniveau, mine ambitioner og eventuelle skader. Derefter mærker han på mine fødder – gør de ondt, og hvor fleksible er de.

Det sidste giver et godt praj om, hvilken slags løbesko jeg har brug for. Da en fleksibel fod ofte har en større tendens til at falde indad, har en fleksibel fod ofte brug for en fastere sål med lidt støtte, så man undgår ”overpronation” – det vil sige, at foden falder for meget indad, når den rammer jorden.

“Mange tænker, at jo blødere en sko er, jo bedre er den nok. Men sådan hænger det ikke nødvendigvis sammen. I hvert fald ikke, når det kommer til løb, for det er meget vigtigt, at skoen giver den rigtige støtte, så fod og ben rammer jorden så lige som muligt,” siger Matthæus Andersen, inden vi går over til 3D-fodscanneren.

Den ligner en badevægt, men i stedet for at veje kroppen, måler den ens fødder.

Og nu bliver det rigtig interessant. I hvert fald for mig. For det er nu, at jeg får svar på et “problem”, jeg altid har haft. I alle de sneakers, jeg har ejet gennem tiden, er der nemlig altid gået hul i hælen.

“Du har meget smalle hæle. Og jeg skulle lige til at spørge dig, om du har haft problemer med at slide hul i hælen, men det kan jeg så høre, at du har.

Dine smalle hæle kan meget vel være årsagen, og derfor er det vigtigt, at vi finder en sko til dig med en ret fast hælkappe. Hælen må ikke skøjte rundt i skoen – for så går der hul,” siger Matthæus Andersen

Begge mine fødder er en del smallere end gennemsnittet, og min højre fod er en halv centimeter længere end den venstre.

Gå ikke i for små sko

Ifølge scanneren bruger jeg omkring størrelse 40 i sko. Jeg hader, når sko sidder for tæt, så jeg ender tit i størrelse 40,5-41. Og det er faktisk helt fint, lyder det fra skorådgiveren.

Det er straks værre, når man går i for små sko.

“Der er meget identitet i skostørrelse. Tro det eller lad være. Vi oplever, at især kvinder kan have det svært med at gå en skostørrelse op. Hvis man altid har brugt størrelse 38 og hos os får at vide, at man faktisk bør bruge størrelse 39, så er der mange, der stejler lidt.

Men det er virkelig vigtigt at bruge sko, der er store nok.

Ellers kan man i værste tilfælde udvikle tendenser, der kan ende med knyster eller en nedsunken forfod,” siger Matthæus Andersen, der med sin nye viden om mine fødder går på lagret efter den helt rette skomodel til mine stænger.

Skoene som MigogOdenses udsendte prøvede ved løbetesten.

Tre par har han med tilbage: Et par Brooks Defyance 12, et par New Balance 880 v13 og et par Puma ForeverRun Nitro.

KSO har MANGE mærker og modeller på lager, så jeg er noget spændt på, om min løberådgiver evner at ramme plet med sit valg af sko.

En himmelsk sko

Jeg starter med at hoppe i skoene fra Brooks – og hold nu kaje, siger jeg bare.

Det føles simpelthen som at træde ned i himlen. Skoene sidder som var de syet til mine fusser. Og størrelse 41, som Matthæus Andersen har fundet frem, er helt perfekt med tilpas luft om forfoden.

Min hæl føles som om, at den bliver holdt venligt men bestemt på plads af en fast hånd, og selvom at sålen klart føles hårdere, end jeg er vant til, så er den virkelig behagelig at have på. Det føles næsten som om, at jeg får hjælp, når jeg går.

Herefter bliver jeg sendt op på løbebåndet, hvor Matthæus Andersen filmer min krops samarbejde med skoene i 15 sekunder, så han kan se, om de yder den rette støtte for mig.

På videoen kan man se, at min fodsål rammer løbebåndet helt lige, og pronation er der ikke noget af.

“Foden står knivskarpt. Hælen er solidt plantet i jorden. Rent biomekanisk en sko, der bare fungerer helt vildt godt på dig,” siger han.

Jeg skifter så til skoene fra New Balance. Virkelig dejlige at have på og meget blødere end dem fra Brooks. Normalt ville jeg vælge disse, hvis jeg ikke havde en løbetest at læne mig op ad.

På løbebåndet har jeg dog ikke helt den samme oplevelse af at blive “hjulpet”, som med de første sko.

Og videoen bekræfter den fornemmelse.

Skal sålen være fast eller blød? Det afhænger blandt andet af føddernes fleksibilitet.

“Der er noget mere tendens til at foden gerne vil søge ind ad, fordi skummet bliver trykket en smule mere på den inderste side af skoen, og hælen derfor løfter sig en smule på ydersiden,” forklarer Matthæus Andersen, inden jeg snører skoene fra Puma.

Super-lækre at have på og med en noget bredere sål under forfoden, der, mens jeg står stille på gulvet, giver en meget stabil fornemmelse. Breddemæssigt sidder de også rigtig godt, og hælen bliver holdt godt på plads.

På løbebåndet føles de dog næsten for store i forfoden. Nu er jeg jo ikke den mest agile løber, eller person generelt, så jeg har fornemmelsen af, at jeg nemmere ville kunne falde over fødderne med disse sko på end de andre.

På videoen står skoene fra Puma dog også skarpt, men Mathæus Andersen understreger også, at selvom at et par sko “biomekanisk” er præcis, hvor de skal være, er det stadig vigtigt, at de føles rigtigt for løberen.

Klar med både funktionelle tests og løbetests

Da jeg skal vælge mine fremtidige løbesko, er der derfor ingen tvivl om, hvilke det skal være.

Brooks Defyance er uden tvivl den rigtige sko for mig.

“Men hvis du nu kom herind, fordi du var på udkig efter et par gode hverdagssko, så ville jeg være meget glad for at sende dig af sted i 880’eren fra New Balance.

For selvom den ikke var optimal som løbesko, vil den være det som “funktionel hverdagssko”, siger Matthæus Andersen. 

Imens at jeg har luntet rundt på løbebåndet, fået scannet fødder og prøvet sko, har en kvindelig kunde været inde og købe hverdagssko.

Ud fra hendes samtale med rådgiveren kan jeg høre, at hun har fået ømme fødder efter en hel sommer i klipklapper, og nu trænger hun til et par ordentlige sko, som hun ikke har planer om at løbe i. Hun ender med et par lækre sneakers fra New Balance, der passer til lige netop hendes fødder.

Udover løbetest, som de i øvrigt kalder en KSOløbetest, kan man nemlig også få lavet en gåtest, som de kalder en KSOganganalyse, og hvis man er ude efter et par vandresko, står rådgiverne også klar med råd og vejledning her.

Se mere om Kaiser Sport & Ortopædi her, hvor du også kan bestille tid til en løbe- eller gåtest.

På linket får du også en unik rabatkode fra KSO, der giver 20% på løbesko og løbetøj. Koden gælder indtil d. 01.12.23.

Del artikel

Andre læser også