MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

7. september 2023
Kl. 19.30 - 21.30

Fotograf i jagten på den sidste damp

Hør fotograf René Strandbygaard fortælle om sine rejser verden rundt for at fotografere de sidste damplokomotiver i regulær drift.  En jagt efter tidslommer og miljøer, der var få år, måneder eller blot uger fra at forsvinde samtidig med han flere gange havde han politiet eller militæret i hælene.

I flere år rejste René Strandbygaard verden rundt for at fotografere de sidste damplokomotiver i regulær drift. I samtale med museets direktør, Steen Ousager, vil Strandbygaard fortælle om sin motivation og ukuelige vilje til at rejse til verdens afkroge i sin jagt. Der kom nogle imponerende flotte og spektakulære billeder ud af rejserne, og et lille udpluk af dem er udstillet på Danmarks Jernbanemuseum.

Rejserne fandt hovedsageligt sted i 1990’erne, i en tid før internet og mobiltelefoner, så han vidste aldrig med sikkerhed, hvad der ventede ham. Når han hørte om en eksisterende bane, pakkede han sit kamera og drog afsted.

Hans rejser bragte ham vidt omkring: Indien, Pakistan, Kina, Eritrea, Indonesien, ja et utal af steder. Han oplevede ting, der var ud over det sædvanlige, og flere gange havde han politiet eller militæret i hælene.

”Jeg var ved at lave et superfedt billede af en damper på en smalsporet minebane oppe i det nordlige Manchuriet, og lige pludselig kom der en lastbil fra militæret med tolv mand. De virkede temmelig opsatte på, at det jeg havde gang i, var en ret dårlig ide,” fortæller René Strandbygaard. For hvorfor var det lige, at en vesterlænding skød billeder af kritisk infrastruktur? Med sit kamera indfangede han tiden og ånden og bragte det med hjem

Udstillingen ”Jagten på den sidste damp”

Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem René Strandbygaard og Danmarks Jernbanemuseum. For første gang nogensinde vises et lille udpluk af fotografierne for offentlig heden. I René Strandbygaards fotoarkiv ligger mange tusinde billeder fortsat gemt.

Fotografierne i udstillingen er nogle af de mest spektakulære og stemningsfulde billeder i samlingen. Bag hver eneste billedserie gemmer sig fantastiske fortællinger om lokalsamfund, jernbanemiljøer og styreformer, der i dag er historie.

”Billedet er taget i Jiamusi i Heilongjiang-provinsen. Jeg kom gående langs sporet. Altså, det var jo helt tosset. De tre i en lædersofa og drengen i Elvis-tøj. Den der lædersofa, der bare sådan var slæbt udenfor. Og så den kæmpestore OJ1er, der kom bankende og larmede øredøvende”. René Strandbygaard

Praktiske oplysninger

  • Samtalen er den 7. september kl. 19.30
  • Samtalen foregår i udstillingen
  • Der kan købes varme og kolde drikke i museets jernbanebar
  • Billetter: Klubmedlem 50 kr. og alm. billet 75 kr.

JernbaneVIDEN

Danmarks Jernbanemuseum afholder hver vintersæson en foredragsrække under titlen JernbaneViden. Her tilbyder vi foredrag til de særligt interesserede i mange forskellige aspekter af jernbaner og jernbanehistorie. Vi inviterer eksterne eksperter, der har særlig viden om tekniske eller historiske emner.

 

Finder sted: Jernbanemuseet