God nyhed til Odenses restauranter: Kan sælge Take Away og stadig få lønkompensation

Af Mathilde Mågård Hansen
Foto: Restaurant Aro
Foto: Restaurant Aro

Torsdag er der landet en ny aftale mellem beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og arbejdsmarkedets parter efter de eksisterende hjælpepakker har fået skarp kritik fra brancheorganisationen, Horesta.

De daværende hjælpepakker betød, at hvis de lukkede restauranter, caféer og barer i de 38 berørte kommuner solgte så meget som en kop kaffe ud af huset, så var de ikke længere berettiget til lønkompensation fra starten.

Det er nu blevet lavet om, så restauranter må sælge takeaway og stadig få lønkompensation. Det er gode nyheder for Odenses spisesteder, som stod i et kæmpe dilemma.

Den nye aftale betyder konkret:

1. Alle skal ikke sendes hjem

Hvis en virksomhed i en af de delvist nedlukkede kommuner fortsat kan og vil holde delvist åbent, for eksempel ved at sælge takeaway, giver den nye ordning nu mulighed for, at virksomheden alligevel kan få del i hjælpepakkerne.

En restaurantejer kan eksempelvis sende størstedelen af medarbejderne hjem og modtage lønkompensation for de pågældende medarbejdere. Men samtidig kan restauranten holde åbent og fortsat have nogle medarbejdere på arbejde, så restauranten kan sælge mad ud af huset.

2. Hjælp til underleverandørerne

For første gang åbnes der også for lønkompensation til underleverandørerne. Det betyder, at de virksomheder, som afhænger af at levere til de restaurationer, som er lukket, også vil have mulighed for at søge om lønkompensation.

3. Hotellernes restauranter kan lukke

En restaurant, som har samme adresse som et hotel, kan også få lov til at lukke ned og dermed få del i lønkompensationsordningen på lige vilkår med andre restauranter.