Kendte navne til byen: Fynsk Folkemøde vil være en folkefest i Odense

Skrevet af: Kasper Junge Wester
Sådan så det ud, da politisk redaktør Elisabet Svane åbnede dørene til Det Fynske Folkemøde i 2016. (foto: Michael Bager/Fyens Stiftstidende)
Sådan så det ud, da politisk redaktør Elisabet Svane åbnede dørene til Det Fynske Folkemøde i 2016. (foto: Michael Bager/Fyens Stiftstidende)

Der sker rigtig meget af stort og småt i Odense på lørdag. I kategorien af store arrangementer finder man det Det Fynske Folkemøde. Her er det samfundsdebat, der står på dagsordenen.

Det Fynske Folkemøde, der er en mindre, lokalt forankret pendant til Folkemødet på Bornholm, blev første gang afholdt i 2013, og 2017-udgaven er således den femte af slagsen. Og målet med arrangementet er klart:

”Vi vil gerne samle fynboerne,” siger Lærke Bjørn Bang, der er projektleder på Det Fynske Folkemøde.

I løbet af dagen får du mulighed for at overvære og deltage i debatter med politikere fra en bred vifte af partier, ligesom du kan møde en lang række andre kendte personligheder, der vil diskutere alt fra broafgifter og motorvejsspor til bandegrupperinger, ældrepleje og nationalisme samt en stribe andre emner.

(foto: Michael Bager/Fyens Stiftstidende)
Fynsk folkefest og politikere i øjenhøjde

Det Fynske Folkemøde vil byde på paneldebatter, live interviews, oplæg og analyser af en masse områder, der i vid udstrækning relaterer sig til Fyn. Det hele foregår hos Fyens Stiftstidende på Banegårdspladsen. Mange oplæg og events vil køre samtidig med hinanden, så der skal vælges og vrages som deltager.

”Det er en fynsk folkefest, der varer i fire timer. Det er et arrangement, som bliver afholdt for femte gang, og som består af mange forskellige brikker. I år er der fokus på kommunal- og regionsrådsvalg, så der vil være politiske debatter om Fyn, og hvordan det gøres til det bedste sted at bo,” siger Lærke Bjørn Bang og tilføjer:

”Det Fynske Folkemøde udspringer af et ønske om at lave en festlig dag, der kan samle fynboerne, hvor man kan have nogle festlige timer sammen og måske endda lære noget nyt, lade sig inspirere af hinanden og møde politikere i øjenhøjde.”

Også plads til landspolitik

Selvom det Det Fynske Folkemøde, som navnet antyder, i høj grad handler om Fyn, bliver der dog også tid til at se på det større, landspolitiske billede. Derfor lægger flere folketingsmedlemmer vejen forbi Fyn denne lørdag.

Blandt de mange prominente navne, vil man blandt andet kunne møde politikerne Pernille Vermund (Nye Borgerlige), Bendt Bendtsen (Konservative), Trine Bramsen (Socialdemokratiet), der vil fremlægge deres synspunkter og hjertesager på forskellige områder.

De mange politikere suppleres af en masse andre spændende gæster fra både kultur- og erhvervslivet. Således er så forskellige personligheder som musiker Søren Huss og forsvarsadvokat Mette Grith Stage at finde i feltet af oplægsholdere og debattører.

Meget mere end politik

Er man ikke til de helt tunge debatter eller interviews, er der masser af andet at tage sig til, for det fynske folkemøde har også arrangeret livemusik, så der i løbet af dagen er mulighed for et afbræk fra de alvorlige emner, der behandles.

De to lokale jazzmusikere Laurits Brinkmann og Łukasz Borowicki sørger for eksempel for instrumental jazz i loungeområdet på fjerde sal, mens Chris Grey & The Bluespand, der også er fra Fyn, underholder med blues i stueetagen.

I en hel anden boldgade kan du få lov at programmere robotter fra Universal Robots, deltage i vinredaktørernes vinsmagning eller hvad med at forkæle ganen med en økologisk pandekage fra GOPA?

Har du taget børnene med, kan de mindste få lov at høre historier og klappe minigrise hos Else Marie Kristensen, der vil være at finde på bygningens tag.

Der er nok at tage sig til, og programmet er alt for omfattende at gennemgå i sin helhed. De kan du til gengæld selv gøre her.

Julekalender-stjerner i Odense: Få en autograf og et billede med Tinka og Lasse

Skrevet af: Michael Qureshi

Lige nu ser over en million danskere med hver dag i december, når Tinka skal forsøge at vinde Kongespillet.

Årets helt store julekalender-hit er uden sammenligning Tinka og Kongespillet på TV 2.

Det er anden sæson af det hyggelige og spændende juleeventyr, der første gang løb over skærmen i 2017.

Burhan G synger titelsangen til Tinkas Juleeventyr, der har fået skabt et stort jule-univers i danske familiehjem.

Store dele af Tinka er faktisk filmet i og tæt på Odense.

Tinka og Lasse gæster Odense

Nu kan du tage hele familien på slæb og møde tv-stjernerne, når Tinka og Lasse besøger Autohuset Vestergaard/FordStore Odense i morgen søndag d. 8. december kl. 14.30-16.00.

“Som et led i TV 2’s og Fords samarbejde har du mulighed for at opleve Tinka og Lasse til julestue i vores FordStore i Odense.

Vi julehygger hele dagen med småkager, saftevand og juleklip og kvitterer med en Tinka nissehue til alle de børn, der farvelægger og kommer forbi med emblemet fra lågekalenderen.”

Det sker søndag fra 14.30-16.00 hos Autohuset Vestergaard/FordStore Du finder dem på Svendborgvej 90, 5260 Odense S.. Arrangementet er gratis. Du kan læse mere om eventet her

 

Kåret til Danmarks bedste: Fynsk bager solgte 9.000 romkugler på blot en dag

Skrevet af: Michael Qureshi

Normalt er det brunsviger, som de fynske bagere mestrer disciplinen i.

Men i Nørre Aaby knap 40 minutters kørsel fra Odense kom bagermester Carsten Mathiessen på alle læber.

Han fik nemlig håndgribeligt bevis i 2018 på, at han laver Danmarks bedste romkugler.

Kåringen fandt sted sidste år på madmessen Foodexpo i Herning.

Lige siden den dag i marts 2018 har intet været, som det plejer i bageriet i Nørre Aaby.

Det stak helt af

Faktisk stak det så meget af, at Carsten Mathiessen slet ikke kunne følge med i succesen. Det fortæller han lørdag i et interview med Fyens Stiftstidende.

I interviewet fortæller bagermesteren, at de lavede 20.000 romkugler om ugen, hvor det en dag før påske gik helt amok med 9.000 romkugler på samme dag.

“Vi stod jo og lavede dem derude hele tiden.

Vi stod der til klokken otte hver aften i et forsøg på at være på forkant, men det endte jo med, at det vi stod og lavede om aftenen til næste dag, det blev solgt samme dag.

Vi stod og skovlede ned i et bundløst hul,” forklarer Carsten Mathiessen i interviewet med avisen.

“Prøv at spørge andre virksomheder, hvad de ville gøre, hvis deres omsætning blev firdoblet på 14 dage. Det var lidt lige som humlebien, der ikke vidste, den ikke kunne flyve,” lyder det fra bagermesteren.

Han erkender, at det nåede så vidt, at han overvejede helt at stoppe produktionen.

Deler gerne sin opskrift

MigogOdense har tidligere bragt opskriften på Danmarks bedste romkugle, og det gør vi gerne igen.

Det kunne virke som en fabrikshemmelighed, hvordan man laver Danmarks bedste romkugler, men sådan har Carsten Mathiessen det ikke, for som han siger: “Vi tænkte, om vi kunne skubbe nogle grænser og få romkuglen en klasse eller to op.”

Så her er opskriften:

  • Selve romkuglen laves af 600 g wienerbrød, 300 g mazarinbund og 100 g kakaopulver, der røres sammen med en spartel på røremaskine og sættes på køl, til det har en fast konsistens – eventuelt natten over
  • Ganachen laves ved at røre 125 g ægte, mørk chokolade op med 125 g kogende fløde og køle det ned natten over. Efter nedkøling tilsættes 0,5 dl Malibu-rom, 100 g nutella (eller anden nougatcreme) og romessens (efter smag), og ganachen røres godt sammen med romkuglerne på en røremaskine med spartel
  • Sprøjt det herefter ud på bagepapir eller plastik i små toppe på cirka 50 gram, og sæt dem på frost, til de mærkes faste
  • Til sidst rulles de små toppe runde i ægte mørk chokolade, som er tempereret over vandbad, og pyntes med chokoladekrymmel og Crispearls Salted Caramel

 

Nostalgisk julepynt og personlig shopping: Julen er for alvor skudt i gang i Magasin

Skrevet af: Michael Qureshi

Nu nærmer juletiden sig, som for de fleste er lig med familietid, søde sager og massevis af hygge.

I Magasin er julen noget helt særligt, og derfor kan odenseanerne blandt andet se frem til at opleve en flot og nostalgisk udsmykning inde såvel som ude:

“Julen er altid en helt særlig tid på året i Magasin, hvor man kan komme forbi og opleve en magisk julestemning.

Årets juleudsmykning er inspireret af en klassisk jul med snemænd, juletræer og guirlander, som vi har krydret med nogle moderne elementer i et gennemgående tema med guld og støvede nuancer af rosa, grøn og blå, som spiller rigtig godt sammen,” siger Sofie Andreassen, der er Store Manager i Magasin i Odense.

 Foruden et gennemgående farvetema kan odenseanerne glæde sig til at opleve forskellige ikoner, der går igen i hele forretningen, eksempelvis mus, kaktusser og hjerter, som har fået en julet og moderne twist.

Derudover kan ikonet Veronica traditionen tro opleves som en del af Magasins juleudsmykning, hvor hun tager på eventyr rundt omkring i børneafdelingen.

Få hjælp til juleshoppingen

Jagten på julegaver eller det perfekte outfit til julens festlige begivenheder kan for nogle være en kaotisk og tidskrævende affære. For at gøre juleshoppingen lettere kan man med fordel rådføre sig med Magasins dygtige personlige shoppere, som hele julen står klar til at yde professionel rådgivning til odenseanerne.

“Der er faktisk mange, der ikke ved, at man helt gratis kan booke en tid ved Magasins gaveshoppere, som står klar til at hjælpe odenseanerne med juleshoppingen, uanset om det er til sig selv eller sine nærmeste.

Julen skal ikke være stressende, og derfor står vi klar til at gøre julens mange indkøb lidt mere overskueligt, siger Anita Balsby, der er personlig shopper i Magasin i Odense.

Magasin holder åbent fra kl. 10-22 fra d. 13. december og helt frem til jul.

Med Magasins goodie-app er det muligt at holde sig opdateret på forskellige arrangementer i julen.