Kontroversiel trafikplan: Klimaråd klar med 11 anbefalinger
Det er et brandvarmt emne, der i disse dage diskuteres i Odense.
Odense Kommune har nemlig en målsætning om at være klimaneutral i 2030, hvilket sandsynligvis får store konsekvenser for bl.a. biltrafikken i centrum.
Nu er Odense Borgerklimaråd klar med sine 11 anbefalinger til, hvordan man når målet.
Bland andet med forslag om at sætte billetprisen ned eller gøre det helt gratis at køre med den kollektive trafik og sørg også for flere afgange.
Eller at lave brede cykelstier i hele byen med god plads til ladcykler og løbehjul.
Og så skal nogle af bilerne ud af bymidten.
Odense Borgerklimaråd har lagt i alt 11 anbefalinger i hænderne på politikerne i Odense Byråd, som del af arbejdet med en ny og grøn mobilitetsplan, der skal gøre busser, letbane, cykel og gang til de mest attraktive transportvalg i hverdagen.
Anbefalingerne er resultatet af en møderække i borgerklimarådet, hvor 100 repræsentativt udvalgte odenseanere med udgangspunkt i deres egne vaner er blevet bedt om at finde svar på, hvordan en god hverdag med grønne transportvaner ser ud i Odense.
Kræver stærkt samarbejde
Gitte Bargholt, direktør for Kold College, er forkvinde for Odense Borgerklimaråd, og hun glæder sig på borgernes vegne over nu at aflevere anbefalingerne til byrådet.
“Politikerne får et indblik i, hvad den almindelige borger kan og vil bidrage med i forhold til at transportere sig grønnere.
Og nu da politikerne har sat det direkte demokrati i spil, er vi glade for at stå ansigt til ansigt med dem.
Den grønne mobilitet og et grønnere Odense kræver et stærkt samarbejde – borgerne er klar, men er politikerne det også,” spørger hun.
Frem mod sommerferien skal partierne i Odense Byråd forhandle om en ny og klimavenlig trafikplan, der skal bidrage til at nå det ambitiøse mål om, at Odense senest i 2030 skal være klimaneutral.
Den grønne plan for trafikken i Odense skal give en CO2-reduktion på 107.000 tons om året fra 2030 – det svarer til knap halvdelen af den forventede udledning fra trafikområdet.
Mobilitetsplanen skal samtidig sikre, at Odense fortsat er en attraktiv og levende storby.
Hverdagens eksperter
Tre eksterne rådgivere har netop lagt hvert deres forslag frem til en grøn mobilitetsplan, og klima- og miljørådmand Tim Vermund er glad for at kunne sætte sig til det politiske forhandlingsbord med både rådgivernes idéer og borgerklimarådets anbefalinger.
“Vi har selvfølgelig brug for de faglige bud på, hvordan vi kan skrue en trafikplan sammen, der giver os en grønnere, sundere og klimavenlig by.
Men det er borgerne, der er hverdagens eksperter, og derfor vil jeg gerne sende medlemmerne af Odense Borgerklimaråd en stor tak for deres vigtige bidrag til debatten.
Det er helt afgørende, at vi sammen finder de rigtige løsninger,” siger Tim Vermund.
Fakta
Odense Borgerklimaråds 11 anbefalinger til Odense Byråd:
Byens indretning
1. Gør bymidten delvis bilfri med gode muligheder for grøn transport
2. Sæt fokus på byudvikling i yderområderne gennem lokale borgermøder
3. Indsæt shuttlebusser fra yderområdernes “centrum” ind til midtbyen
Forhold for cyklister
4. Lav gode, brede cykelstier i hele byen
5. Tag højde for nye brugere på cykelstien: elcykler, ladcykler, løbehjul mv.
6. Skab mere tryghed for de små cyklister
7. Styrk fortællingen om Odense som cykelby
Kollektiv transport
8. Skab bedre sammenhæng og flere afgange i den kollektive trafik
9. Gør den kollektive transport billig eller gratis for passagererne
Billetsystemer og køreplaner
10. Lav et online-univers med overblik over al kollektiv trafik i Odense
11. Gør betaling i den kollektive transport nemmere
Han hæfter sig ved, at flere af idéerne går igen hos både rådgivere og borgerklimaråd.
Det gælder for eksempel et markant løft af den kollektive trafik, bedre forhold for cyklisterne og idéen om færre biler i midtbyen.
Det er fortsat muligt at tage del i debatten om fremtidens grønne trafik i Odense. Det kan ske på en række både fysiske og digitale møder og via en dialogportal på odense.dk.
Læs rådgivernes tre forslag til en mobilitetsplan, klik ind på dialogportalen og find også oversigt over borgermøder og tilmelding her.