Lækre fynske restauranter uden for Odense: Disse skal du kende

Skrevet af: Betina Vestergård Jepsen
Foto: Hotel Hesselet
Foto: Hotel Hesselet

Der sker hele tiden noget på restaurantfronten i Odense, men der findes også rigtig mange gode fynske restauranter uden for Odense. Vi kommer her med vores ni bud på, hvilke fynske restauranter, der er et besøg værd.

Restaurant Lieffroy i Nyborg

I 2009 startede den tidligere køkkenchef på Falsled Kro, Patrick Lieffroy, sin egen gourmetrestaurant, som siden har opnået stor anerkendelse.

Sidste år fik Michelin-bejleren Restaurant Lieffroy en særpris for deres professionelt høje niveau, gastronomi, værtsskab, respekt og atmosfære ved Den Danske Spiseguides årlige prisuddeling.

Det kan du læse mere om her. Sidste år blev Restaurant Lieffroy desuden kåret af Dinnerbooking til den restaurant på Fyn med flest positive anmeldelser.

Og det med god grund. Den anerkendte restaurant leverer udsøgte gastronomiske oplevelser fremstillet af årstidens bedste råvarer.

Menuen skifter nemlig hver anden uge og afspejler den aktuelle sæson. I skrivende stund består Restaurant Lieffroys menu af bl.a. af frisk fangst fra Storebælt, grillede franske duer og tærte med rabarber og estragon.

Konceptet på Restaurant Lieffroy er, at du får en treretters menu til 399 kr. med mulighed for tilkøb af fem ekstra retter.

Skræddergyden 34
5800 Nyborg

Restaurant Lieffroy.

Brasserie Svanen i Middelfart

Brasserie Svanen er en del af Middelfart Kultur-ø, og med en placering helt ud til Lillebælt og store vinduespartier får man nærmest følelsen af at være på vandet. Her serverer de mad, drikke og service af høj kvalitet, og al maden bliver lavet fra bunden af de bedste, friske råvarer fra lokalområdet.

Brasserie Svanen har både en frokostmenu, en aftenmenu og en sæsonmenu. I øjeblikket består sæsonmenuen af bl.a. pocheret laks, kalve tournedos og chokoladekage med havtorngele, yoghurt iscreme, hvid chokolade og mynte.

Hver tirsdag frem til 1. maj har Brasserie Svanen desuden Tasting Tuesday, hvor du kan få tre retter mad og tre glas vin for 300 kr.

Havnegade 8 C
5500 Middelfart

Brasserie Svanen.

Restaurant Rudolf Mathis i Kerteminde

Restaurant Rudolf Mathis er placeret i hjertet af Kerteminde med udsigt til havneindløbet lige ude foran vinduerne. Den hyggelige restaurant åbnede i 1985 og blev bygget på fundamentet af et gammelt fiskerhus, som har tilhørt ejerens oldefædre.

Det charmerende gamle fiskehus er det perfekte sted for dig, som elsker fisk. I marts har menuen bl.a. stået på Rødtunge, ristet pigvar og grillet fisk. Men på Rudolf Mathis kan du også få andet end fisk som f.eks. kalvemørbrad i sprød skorpe med svampe, rilette og trøffelsauce.

Restaurant Rudolf Mathis har både en aften- og en frokostmenu.

Dosseringen 13
5300 Kerteminde

Restaurant Rudolf Mathis.

Falsled Kro i Millinge

Michelin-bejleren Falsled Kro er blevet hædret i den prestigefyldte White Guide med den bedste fynske placering i form af en 19. plads på listen over de bedste restaurant i hele Danmark. Sidste år blev Falsled Kro desuden kåret som Årets Bo&Spis ved Den Danske Spiseguides årlige prisuddeling. Det kan du læse mere om her.

Det har i ni år været den anerkendte kok Per Hallundbæk, som har været køkkenchef og direktør på Falsled Kro. Men i september forlod han stillingen for at blive en del af ejerkredsen af den nye Franck A, som han dog ikke længere er en del af. Det kan du læse mere om her.

Falsled Kro lægger vægt på lækre råvarer, og de har endda deres egen krydderurtehave. Om aftenen kan du vælge imellem fire, seks eller otte retter med bl.a. jordskokker og rogn, pigvar fra Faaborg samt lam og bouillon med røget spæk, ramsløg og artiskokker.

Assensvej 513
5642 Millinge

Falsled Kro.

Munkebo Kro nær Kerteminde

I et hyggeligt og charmerende bindingsværkshus ligger Munkebo Kro med udsigt ud over Kerteminde Fjord. Her serverer de velsmagende klassisk og moderne kromad, og der er fokus på sæsonens friske råvarer.

Munkebo Kro har hver måned en ny lækker fire retters aftenmenu, hvoraf du kan vælge enten to, tre eller alle fire retter.

I april består menuen f.eks. af pocheret torskefilet med jordskokkecreme og chips, roastbeef af okseinderlår med bl.a. bearnaise, taleggio samt able/flødeis med knas. På Munkebo Kro er det desuden også muligt at spise klassiske kromad til frokost som f.eks. stjerneskud og tarteletter.

Og så kan du jo passende supplere middagen med en overnatning på den hyggelige kro.

Fjordvej 56
5330 Munkebo

Munkebo Kro.

Restaurant Resumé i Svendborg

Hos Resumé har man fra starten lagt en klar linje, der hedder gourmet og en skøn totaloplevelse til gode priser. Her kan du prøve spændende og ualmindeligt veltilsmagte smagskombinationer, som bliver leveret i smukke anretninger med råvarer af tårnhøj kvalitet, og betjeningen er dejligt nærværende og kompetent.

En aften i Restaurant Resumés vold består af snacks og velkomstdrik, tre retter mad med vin til (du kan også få øl eller luksussaft) samt kaffe/te og sødt, alt sammen til den nette sum af 500 kr.

Her tilbyder de nye smagsoplevelser og retter hver 14. dag, og den aktuelle menu består af bl.a. and serveret på flere måder med aromatisk peber, høbagte persillerødder, kruspersille og cremet andesauce.

Læs desuden vores madanmelders flotte anmeldelse af Restaurant Resumé her.

Møllergade 35A
5700 Svendborg

Restaurant Resumé.

Restaurant Hesselet i Nyborg

Restaurant Hesselet er en del af Hotel Hesselet, som ligger ved Christianslundsskoven i Nyborg umiddelbart ud til Storebælt. Siden opførelsen i 1967 har Hesselet hørt til blandt landets mest eksklusive hoteller, og i 2017 vandt hotellet prisen som årets bedste hotel udenfor hovedstaden ved Danish Travel Award.

Hotellets gourmetrestaurant er bestemt også et besøg værd, og her får du en fuldendt restaurantoplevelse, hvor maden, betjeningen, atmosfæren og helhedsoplevelse går hånd i hånd. På Restaurant Hesselet kan du f.eks. få stegt pigvar med stenbidderrogn, kalvemørbrad eller oksemørbrad. Og til dessert kan du f.eks. nyde en rabarbersorbet med brændt hvid chokolade, lakridsmoussé og lun rabarbersauce.

Restaurant Hesselet serverer både aften- og frokostretter.

Christianslundsvej 119
5800 Nyborg

Restaurant Hesselet.

Gl. Brydegaard ved Helnæs

Gl. Brydegaard på Sydvest Fyn er en blanding af hotel, restaurant og konferencecenter.

I restauranten har de fokus på lokale råvarer, økologi og dyrevelfærd. I køkkenet bager, sylter og braser de selv, og de sætter en ære i at give deres gæster den bedst mulige oplevelse. Retterne bygger altid på årstidens friske råvarer.

På Gl. Brydegaard kan du vælge imellem en, to, tre eller fire retter samt en frokostmenu. Menuen varierer fra uge til uge, men i skrivende stund består den f.eks af dagens fangst med kartoffeltern, bacon, saltet æggeblomme og sennepssauce samt en havtornfromage med marengs, géle og sorbet.

Helnæsvej 4
5683 Haarby

Gl. Brydegaard.

Hotel Troense nær Svendborg

Hotel Troense er et idyllisk hotel med udsigt til Svendborgsund og Thurø på den ene side og hyggelige små bindingsværkshuse til den anden side.

På hotellet har de en lækker a la carte restaurant. Udvalget af retter er stort, og du kan vælge imellem kød, fisk, supper, forretter, vegetarretter, desserter og børnemenuer. Prøv f.eks. deres kronhjortemedaljon på blegselleri/æblesauté, ribspurré samt dagens garniture og mild pebersauce. Og slut af med en af de mange lækre desserter som f.eks. vanilje crème brûlée med frugt og sorbet.

På Hotel Troense kan du desuden vælge imellem en række lækre frokostretter.

Strandgade 5, 5700
Svendborg

Hotel Troense.

Værd at nævne

  • Brobygård Køkken på Midtfyn: Holder mest selskaber men har også en lille restaurant, som nogle gange holder åbent. Følg med på deres hjemmeside
  • Steensgaard i Millinge: Økologisk principallandbrug med eget spiseri, der serverer spændende retter af høj kvalitet tilberedt med deres eget økologiske kød og årstidens friske råvarer fra marker og køkkenhave
  • Fiskehuset Bogense: Her kan du få en udsøgt fiskebuffet med alt, hvad hjertet kan begære af fisk og skaldyr
  • Under Uret i Svendborg: I hjertet af Svendborg ligger den stemningsfyldte café og restaurant Under Uret. Her kan du få alt fra brunch til tre retters menu og drinks
  • Restaurant Spis på Hotel Faaborg: Er placeret i Faaborg centrum og tilbyder lækre retter lavet på lokale råvarer og urter, grønt, bær og frugter fra skov mark og strand
  • Restaurant Stella Maris i Svendborg: Ligger på det idylliske Hotel Stella Maris og serverer en unik smags- og sanseoplevelse baseret på økologi og de bedste råvarer

ArtWeek 2018: Bryggeriet Flakhaven lancerer kunst-øl

Skrevet af: Jens Erik Møller
Foto: Bryggeriet Flakhaven
Foto: Bryggeriet Flakhaven

Lørdag 28. juli indledes den ugelange kunstfestival ArtWeek 2018, som finder sted i DOK5000. Men det handler ikke kun om traditionel kunst som skulpturer, malerier og den slags.

I år er der nemlig også brygget en helt særlig ArtWeek-øl, som sælges i en begrænset periode i forbindelse med festivalen.

Det er brygmester Peter Schrøder fra Bryggeriet Flakhaven, der står bag øllen, der med brygmesterens egne ord er ”en fyldig, ravfarvet øl med en sød malt-profil med en alkoholprocent på cirka 5 procent.”

Selvom det er første gang, at der laves en særlig ArtWeek-øl, så mener Peter Schrøder, at det lå lige til højrebenet at lave en øl i forbindelse med ArtWeek.

”Vi vil gerne støtte op om kunst og kultur og på den her måde, kan vi vise vores håndværk og kunst,” siger Peter Schrøder.

Der er i første omgang brygget 1000 liter ArtWeek-øl, men Peter Schrøder understreger, at der sagtens kan laves mere ArtWeek-øl, hvis den bliver en succes.

Ølsmagning på åen

ArtWeek-øllen sælges selvfølgelig ved Bryggeriet Flakhaven, men den er også sat i salg hos blandt andet Gorm’s, First Hotel Grand, Arkaden Food Market, Storms Pakhus og hos H.J. Hansen Vin.

Men du kan også smage den i mere kunstneriske rammer. Som en del af ArtWeek 2018 arrangeres der fredag 3. august en helt særlig ølsmagning på Odense Å i samarbejde med Odense Aafart.

Her kan du smage ArtWeek-øllen og flere andre øl fra Bryggeriet Flakhaven samtidig med, at du underholdes med livemusik og kunstfortællinger. Udover Peter Schrøders præsentation af øllen, så vil kunstner Michael Sasserson fortælle om sin kunst.

Foto: Odense Aafart.

Efter denne særlige ølsmagning inklusiv livemusik og kunst er der mulighed for at nyde en særlig ArtWeek-platte på Flakhaven.

Hele herligheden koster 595 kr. inkl. et meget flot Eventyrligt Øl Glas, og vil du kun deltage i selve øl-smagningen på åen, koster det 295 kr. Du kan købe billet til ølsmagning på åen her.

Under ArtWeek-ugen kan du også opleve kunsten helt tæt på. Der er blandt andet croquis tegning med nøgenmodeller, stenhugger-workshop og spændende foredrag. Læs mere om ArtWeek 2018 her

Unikt tiltag: Gloove donerer 75 % af overskuddet til gode formål

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

VI har før skrevet om det danske firma Gloove, der tilbyder alternativ flyttehjælp til en pris, der er 60-70 procent billigere end traditionelle flyttemænd. Du kan læse den historie her.

“Odense har taget rigtig godt imod konceptet, og væksten i byen har været rigtig fin. Det er skønt, at folk har fået øjnene op for, at flytning kan gøres på en ny, smartere og billigere måde,” fortæller Andreas Zacho, stifter af Gloove.

Og nu er Gloove så klar med en endnu en vild nyhed. Den deleøkonomiske platform har nemlig besluttet sig for, hvert år at donere 75% af deres overskud til almennyttige formål.

Virksomheder skal tage et ansvar

Donationerne vil primært gå til miljøinitiativer og lokalt foreningsliv i eksempelvis Odense.

“Det var Storm P. der sagde: ‘Alle taler om vejret, men ingen gør noget ved det’. Det samme kan siges om mange virksomheders holdning og handling til deres social ansvar. Beslutningen er taget, fordi vi mener, at virksomheder skal gå forrest og tage et større ansvar for samfundet og ikke mindst miljøet,” siger Andreas Zacho.

Gloove er i forvejen baseret på en fællesskabstanke om at hjælpe hinanden. Når du skal flytte, kan du gennem platformen på Gloove.dk bestille studerende til at hjælpe med at bære. Prisen er 225 kr. timen pr. studerende.

Mere end penge

I to år har Gloove arbejdet på at give danskerne et billigt og socialt alternativ til deres flytning. Men for seks måneder siden trådte Andreas Zachos partner ud af virksomheden, og siden har Andreas arbejdet på, at bevæge virksomheden i en anden retning.

”Iværksætteri er hårdt arbejde, og jeg gerne arbejde for et mål, der er større end blot at tjene penge. Jeg vil gerne være med til at forbedre samfundet og miljøet. Jeg mener, at dette initiativ kan give en unik mulighed for, at vi som folk kan hjælpe hinanden og forbedre lokalsamfundene på tværs af landet og forhåbentlig på tværs af landegrænserne i takt med, at virksomheden vokser,” siger Andreas Zacho.

Lokale initiativer er vejen frem

Så vidt Andreas ved, er Gloove den eneste deleøkonomiske platform i verden, der nu indfører dette tiltag.

”Vi har som dele-økonomisk platform en masse muligheder, som traditionelle virksomheder ikke har, og det mener vi, skal udnyttes rigtigt. Derfor har vi besluttet, at bruge vores virksomhed til at arbejde mod en bæredygtig fremtid for hele samfundet,” siger Andreas Zacho.

Det er især miljøet og lokale initiativer, der lægger Andreas Zachos hjerte nær. Han mener kun, at det er gennem lokale initiativer, hvor mennesker engagerer sig direkte, at vi kan opnå en større forandring.

”Miljøet kræver al vores opmærksomhed, og den bedste måde at gøre det konkret på er ved, at vi begynder med os selv. Der er mange af de mindre foreninger og udviklingsprojekter rundt om i landet, der har et kæmpe potentiale for at skabe den nødvendige forandring, hvis de blot får lidt hjælp med på vejen,” afslutter Andreas Zacho.

Donationerne vil ikke kun blive givet som direkte støtte, men også som eksempelvis vejledning, økonomistyring eller revisorhjælp.

Bas Under Byens Bro: Ny bas-festival indtager Odense

Skrevet af: Jens Erik Møller
Bas Under Buen har tidligere gæstet Odense. I 2018 bliver det afløst af den nye bas-fetival Bas Under Byens Bro. Arkivfoto
Bas Under Buen har tidligere gæstet Odense. I 2018 bliver det afløst af den nye bas-fetival Bas Under Byens Bro. Arkivfoto

De sidste tre år har Odense haft fornøjelsen af et besøg af endags-festivalen Bas Under Buen forskellige steder i byen. Men efter at den mistede en del af sin økonomiske støtte blev 2018-udgaven i Odense aflyst tidligere på året. Dermed afholdes Bas Under Buen nu kun på Frederiksberg og i Aarhus.

Men det betyder langt fra, at det er slut med bas-tung folkefest i Odense, for i kølvandet på aflysningen af Bas Under Buen er et nyt initiativ – Bas Under Byens Bro – sat i søen.

Fredag 20. juli fra kl. 15 til 23 bliver området ved Byens Bro på Østre Stationsvej, derfor omdannet til en festivalplads med otte timers musikalsk underholdning i velkendte bas-genrer som reggae, dubstep, dub, Ggarage, grime, trap, drum & bass.

Line up med nyt talent og erfarne kræfter

Og der bliver noget for enhver bas-smag, da publikum kan blandt andet kan opleve artister som ZOOKEEPERS, DJ Ras Kjærbo, Amin Safari, Black Daniels, Jesus Kristus Lydsystem, Mass F, Dieko / Daniel Møller, Skøtt & Tams, LHT Sound og TRAUZERS. Der er således både nye talenter og erfarne kræfter inden for bas-musikken.

Arrangementet er gratis, men arrangørerne bag opfordrer publikum til at købe mad og drikke på festivalpladsen, og på den måde sikre et økonomisk grundlag for en bas-festival de kommende år. Musikhuset Posten leverer kolde drikkevarer, mens den populære foodtruck Falafelhuset serverer mad til festivalens gæster.

Du kan læse mere om Bas Under Byens Bro her

Sushikursus hos Arkaden: Lær at lave den perfekte rulle

Skrevet af: Jens Erik Møller
Foto: Bar Ramen
Foto: Bar Ramen

Elsker du sushi, så skal du læse med her – for nu kan du selv lære at lave de lækreste sushistykker.

Søndag 5. august kl. 10 afholder Arkaden Food Marked nemlig sushikursus, hvor Andreas fra Arkadens japanske gadekøkken, Bar Ramen, viser, hvordan du ruller den perfekte sushirulle, mens han fortæller om sushiens historie.

På kurset vil Andreas lære deltagerne den svære kunst at koge ris, så de er helt perfekte, hvordan man skærer fisk til forskellige typer af sushiruller samt hvordan sushi anrettes efterfølgende.

Når du og de andre deltagere har kogt ris, skåret fisk og rullet sushi, så er der fællesmiddag med sushi og den japanske øl Sapporo – og som en ekstra bonus, så præmieres de flotteste sushiruller med to gavekort á 250 kr.

Læs mere om Arkadens sushikursus her, hvor du også kan købe billet.

Prisen for at deltage i sushikurset er 399 kr.

Sommerteater ved Odense Slot: Fransk komedieklassiker i nye klæ’r

Skrevet af: Jens Erik Møller
Foto: Teatret Slotsgården
Foto: Teatret Slotsgården

Det er efterhånden blevet en fast sommertradition med teater i den gamle slotsgård ved Odense Slot i Kongens Have. Således også i år, hvor Teatret Slotsgården fortolker den klassiske Moliére-komedie Scapins Rævestreger.

Og selvom komedien er skrevet helt tilbage i 1671, har den stadig relevans i dag, mener leder af Teatret Slotsgården, Jacob Moth-Poulsen.

“Hvis man spillede det som dengang, hvor det blev skrevet, og bare genskabte noget, så har det ingen relevans. Så er det en slags museumsteater. Men når man læser Moliére, er der en eviggyldig tematik. Og med nyuddannede skuespillere med fingerne på pulsen, så skaber vi noget nyt,” siger Jacob Moth-Poulsen, og fortsætter:

“Vi spiller ikke i historiske kostumer eller bruger parykker, og vi har flyttet handlingen fra Napoli til en hønsegård med dragkostumer og hønsekostumer. Men fordi hans stykker er  mesterværker, så er det genkendeligt også i dag.”

Derfor er publikum, ifølge Jacob Moth-Poulsen, garanteret en helt unik, crazy og moderne teateroplevelse.

Moderne, crazy og ungt teater

Grundfilosofien bag Teatret Slotsgården er da også at lave sommerteater under åben himmel på nye måder, som bevæger sig væk fra de klassiske en-til-en komedier og lystspil, som præger langt de fleste sommerteatre og friluftsscener.

“Vi vil gerne lave noget, som er der, hvor teaterscenen er ligenu. Det skal være en crazy og inkluderende oplevelse, så publikum får en eksklusiv oplevelse,” siger Jacob Moth-Poulsen.

Derfor er omgivelserne i den gamle slotsgård, hvor der er plads til 150 publikummer også helt perfekt, mener teaterlederen, der også var med til at starte Teatret Slotsgården tilbage i 2012..

“Vi ønsker at gøre teateroplevelsen mere nærværende, så alle kan se selv det mindste, der sker på scenen.”

Teatret Slotsgården er da også netop kendt for sine nyfortolkninger det klassiske teaterrepertoire. Det har hvert eneste år siden 2013 underholdt odenseanerne med komedier af franske Moliére – deriblandt Don Juan og Den Indbildte Syge – og i år er det så klassikeren Scapins Rævestreger’s tur til at komme på plakaten.

Scapins Rævestreger har premiere 21. juli og spiller frem til 18. august i slotsgården ved Odense Slot – dog med en enkelt afstikker til Aalborg, hvor stykket kan opleves i dagene 25. juli til 29. juli på amfiscenen i haven bag Kunsten.

Du kan købe billet til Scapins Rævestreger her.