Madanmeldelse af Restaurant HOS: Der leveres høj klasse i Kongensgade

Skrevet af: Daniel Sløk Nielsen

I starten af året åbnede Michelle Bøgelund Hemme og Jakob Spolum dørene op til deres nye restaurant – Restaurant HOS.

Konceptet lyder på frokostrestaurant med smørrebrød af høj kvalitet.

Siden åbningen har der været travlt i restauranten med masser af gæster og en topplacering på DinnerBooking.com er det også blevet til.

Derudover er den nyåbnede restaurant pre-nomineret til landets bedste smørrebrød, hvilket er en fantastisk bedrift blot to måneder efter åbning.

Der er ikke kun gæsterne, som har været glade for restauranten, også anmeldere har været tilfredse.

Det er blevet til flere rosende ord til Hemme og Spolum, så derfor satte vi os for at få testet stedet af.

Selvom Restaurant HOS hovedsagelig er en frokostrestaurant, så er der også aftenserveringer fredag og lørdag – og det var lige netop sådan en, vi kastede ud i.

 

Aftenmenu uden smørrebrød

Vælger du at komme om aftenen, så er smørrebrødet skiftet ud med en fastsat menu på 4 serveringer eller ala carte, hvor du selv kan vælge, hvis du foretrækker det.

Vi vælger at gå med den faste aftenmenu, men vi får dog lov til at skifte en af forretterne ud med en anden, så vi kan prøve lidt ekstra forskelligt.

Menuen består to forskellige snacks, som serveres på en gang. En forret, en hovedret og en dessert.

Som tilvalg kan du få vinmenu. Det er også muligt selv at plukke fra deres vinkort, som byder på hovedsageligt franske vine.

Udover at kortet har et fornuftigt udvalg, så er priserne også rimelige. Du kan virkelig få en fornuftig flaske vin uden at få tømt lommerne.

Gode dråber på køl.

Snacks og bobler

Vi starter løjerne med et glas bobler, som går vældig fint til de to snacks, der serveres.

Den første snack er sesamchips med estragoncreme. Chipsene er dejligt fluffy og knasende, nærmest rischipsagtige.

De har en god smag af sesam, og når de dyppes i cremen, så fungerer det virkelig godt.

Snacks og bobler – altid godt at starte på.

Den anden snack er en vaffel med coppa (skinke) og revet havgus (ost). Vafler er populære, og er en ret, mange gode restauranter har på menukortet i øjeblikket.

Det gør mig absolut intet, for disse vafler er virkelig velsmagende – omend en smule svære at spise med fingrene, fandt min medspiser knapt så elegant ud af.

Jeg har i stedet fundet bestikket frem, og er en kende mere raffineret, da jeg nyder min vaffel med velbehag og rent tøj.

Fornemme forretter

Som nævnt har vi valgt at udskifte en af forretterne med noget andet – og det viser sig at være et fortræffeligt valg.

Forretten i menuen er marinerede kammuslinger. En virkelig delikat ret med en tilpas størrelse, gode sprøde elementer og hvor smagene bare harmonerer godt.

Især røgen fra muslingefløden kan noget sammen med de syrlige, syltede agurker.

Flot forret med kammuslinger.

 

Den anden forret, altså den vi selv har valgt til, er stenbiderrogn med rygeost – intet mindre end en genial ret!

Jeg har det med stenbiderrogn som med asparges; de er i sæson i så kort en periode, at det handler om at gafle til sig, mens tid er.

Stenbiderrogn eller nordens caviar, som det også bliver kaldt.

 

Stenbiderrogn – suveræn ret.

 

Vi får også lidt vin til, og den heldige vinder er en fransk Sauvignon Blanc. Ikke den vildeste Sauvignon Blanc jeg har fået, men den er bestemt værd at drikke.

Vinen har en god afstemt syre, og med sine frugtrige noter går den hånd i hånd med forretterne.

Begge forretter sidder altså lige i skabet. Og så er det også fedt at opleve, at alt på tallerkenerne har sin berettigelse. Der er ikke noget overflødigt eller i en forkert mængde. Begge retter er smukt anrettet og afstemt.

Hvor er min steakkniv?

Hovedretten er grillet okse, og det kan tydeligt duftes i hele restauranten, da den ryger på grillen.

Jeg sidder forventningsfuldt og venter, mens den liflige duft svøber om mig.

Og mine forventninger bliver indfriet, da retten bliver serveret, og jeg sætter tænderne i kødet.

Grillsmagen i det møre oksekød går godt med hvidløg og ramsløg, og ingen af delene tager heldigvis over.

Selleripuréen dertil er lind og silkeglat og får fint modspil af de lidt bitre forårsløg, som har bid i sig.

Ligesom med forretterne er smage, konsistens og mængde detaljeret afstemt. MEN! Selvom kødet er mørt, så vil det alt andet lige være nemmere at skære det over med en form for steakkniv.

Kødet er nemlig ikke smørblødt, så med en almindelig kniv får jeg mast og hevet mere i kødet, end hvad godt er.

Saftigt, grillet oksekød gøres klar til servering.

 

Hovedretten anrettes.

 

I glasset kommer der igen noget fransk. Vi er ude i en Saint-Emilion, som går rigtig fint til kødet. Meget klassisk og godt valg til retten.

Det er svært indtil videre at sætte fingre på smagene, vinen eller servicen for den sags skyld. Jeg savner lidt en lidt skarpere kniv, men det er så lille en ting, at jeg hurtigt kommer mig over det – alt andet spiller jo.

Hovedretten.

 

To desserter – bare fordi

Den udvalgte dessert på den faste menu er en chokoladedessert. På dessertkortet er dog også en andet ret, som vi vælger at teste af – dog til deling.

Man plejer at sige at en dårlig dessert kan ødelægge et restaurantbesøg, fordi det er det sidste du får og kan huske.

Jeg er derfor lidt tilbageholdende, da min medspiser foreslår at dele en omgang øllebrød.

Chokoladedesserten lyder dog superlækker, så med udsigten til noget, som helt sikkert er godt, kommer “deledesserten på bordet først.

Det er en lidt opgraderet øllebrød med vaniljeis og hvid chokolade. Retten er overraskende velsmagende. Den er dog også ret tung, så jeg er glad for, at vi deler den.

Øllebrød anno 2019.

 

Med en tømt tallerken øllebrød kommer chokoladedesserten som punktum for menuen.

Baseret på kvalitetschokolade fra Valrhona er retten både flot at se på, men endnu mere lækker at dykke ned i.

Det smager af chokolade, og i flere lag.

Som ægte chokoladefan kan jeg kun elske sådan en dessert. Desserten er tung, men smagen fra hybenrose giver et godt knæk og tilføjer noget syre til den bitre chokolade.

Jeg er mæt og tilfreds.

En verden af chokolade gemmer sig under den øverste kakaokiks.

 

Kaffe og sødt … og kokkens te

Ja, jeg er mæt, men det skal da ikke afholde mig fra at tage en kop kaffe og lidt sødt dertil.

Min medspiser har dog mere lyst til te og forhører sig om restaurantens udvalg.

Det består pt. af sort og grøn te, så da min medspiser nævner, at hun foretrækker urtete, går den venlige tjener på jagt.

Hun kommer kort tid efter tilbage og har fremtryllet et fad med nogle forskellige slags te, hun har fundet på chefens kontor.

Vi håber ikke, hun fik ballade over at sælge ud af den private tebøtte, for det er altså god service!

En fuldendt aften lukkes med kaffe, te og sødt.

 

HOS fortjener ROS

Der er virkelig meget, der spiller for Hemme og Spolum.

Erfaringen fra andre restaurationer ses tydeligt i alt, hvad der leveres.

Servicen, viden og ikke mindst smagene er til stede, og det hele til en pris som er svær at være utilfreds med.

For 700 kr. får du fire serveringer og fire glas vin, og selvom du godt kan finde lignende koncepter lidt billigere i Odense, så er kvaliteten hos Restaurant HOS prisen værd.

De har fundet et godt leje midt imellem Odenses top gourmetrestauranter og bistroerne, som også kører 3-4 retters menuer.

Helt fornuftige vinvalg til retterne.

 

Slutteligt skal det nævnes, at på den aften, hvor vi besøger restauranten, er der afbud i køkkenet.

Der er hentet forstærkning i form af en dygtig kokkeelev fra Pasfall. Så selv med et udfordret køkken kan der leveres en nærmest fejlfri aften. Det er ret godt gået.

Jeg bliver tit spurgt om anbefalinger til restauranter, og nu er der endnu en restaurant jeg kan føje til listen. Jeg kommer helt klart igen hos HOS.

Hvad: Restaurant HOS
Hvor: Kongensgade 65
Web: https://restauranthos.dk/

Lukkeloven sættes på pause: Dagligvarebutikker må holde åbent to dage i påsken

Skrevet af: Michael Qureshi

Normalt er påsken hellig, og stort set alt er lukket ned i Danmark.

Men regeringen lægger op til midlertidigt dispensation for lukkeloven og giver dermed hele dagligvarehandlen mulighed for at holde åbent to dage i påsken for at mindske smittefare af corona-virus.

Dagene op til og under påsken er særligt travle dage for dagligvarehandlen, da danskerne strømmer til for at handle til påskedagene.

Kødannelser er dårlige i en tid, hvor regeringen og myndighederne forsøger at mindske smittespredningen af corona-virus.

Derfor lægger regeringen nu op til at dispensere for lukkeloven midlertidigt, så hele dagligvarehandlen, uanset omsætning, kan holde åbent skærtorsdag og 1. påskedag fra klokken 10-17.

Giver mulighed for at handle på forskellige tidspunkter

Normalt skal de større butikker holde lukket.

“Medarbejderne og dagligvarehandlen har allerede taget et stort ansvar i at mindske smittespredningen og holde hjulene i gang, så alle danskere fortsat kan få mad på bordet.

Det vil jeg gerne sige stort tak for. Det arbejde skal vi fortsætte, og derfor vil regeringen nu give mulighed for, at hele dagligvarehandlen kan holde åbent to ekstra dage i påsken.

Det giver os alle større mulighed til at handle på forskellige tidspunkter, og det giver kortere køer og mindre smitteeksponering.

Samtidig vil jeg gerne opfordre til, at der tages hensyn til det i forvejen høje arbejdspres i butikkerne, når vagterne i påske skal planlægges,” siger erhvervsminister Simon Kollerup og fortsætter:

Kun midlertidigt med pause af lukkeloven

“Det her er kun midlertidigt, og lukkeloven gælder stadig fremover.

Jeg vil gerne opfordre danskerne til at bruge deres sunde fornuft, når de handler.

Hold afstand, overvej en ekstra gang om den liter mælk kan vente til dagen efter. Og giv kassemedarbejderen et ekstra smil med på vejen og husk at holde afstand, så medarbejderne føler sig trygge..”

Onsdagen op til påsken er traditionelt en af de største handelsdage i supermarkederne, særligt for de mellemstore og store butikker, mens de mindre butikker ligeledes oplever en stor omsætningsstigning i påskedagene, hvor de større butikker holder lukket.

Politiet skal hjælpe: I morgen genåbner Odenses genbrugsstationer

Skrevet af: Redaktionen

Det kan godt være, at hverdagen langt fra er normal her midt under Corona-krisen.

Men det har i den grad været savnet for mange at komme en tur på genbrugsstationen med alt sit ragelse.

Især i en tid hvor man har ekstra tid til at få ryddet ud i garagen og gå i haven.

Men tirsdag d. 31. marts klokken 10.00 sker det så.

Hos Odense Kommune forventer man et større rykind, når portene åbnes igen.

Kun 10 biler ad gangen

Derfor har man lavet en vigtig begrænsning på kun 10 biler ad gangen på hver genbrugsstation.

Det er en restriktion, som selvsagt kommer til at give en del kødannelse, som også vil påvirke den øvrige trafik.

Odense Renovation, Odense Kommunes Vejmyndighed, Fyns Politi og Hjemmeværnet gør, hvad de kan for at få det hele til at glide.

Men forventningen er, at det kan give trafikale udfordringer omkring nogle af genbrugspladserne.

Gode råd før dit besøg

Her er de øvrige hensyn, man bedes tage, hvis man har planlagt en tur på genbrugsstationen i Odense.

  • Udskyd dit besøg, hvis ikke du har et akut behov.
  • Har du udelukkende haveaffald, du skal af med, så vent til weekenden, hvor Odense Nord Miljøcenter har åbent for indlevering af rent haveaffald til kompostfremstilling.
  • Hvis du tager af sted til genbrugsstationen, så husk handsker, og vær så få personer som muligt i bilen.
  • Medbring selv kost og skovl. De fælles redskaber er fjernet fra pladsen for at mindske smitterisikoen.
  • Er du en virksomhed med erhvervsaffald, så kør til genbrugsstationen i Havnegade. Her er der en speciel indkørsel kun for virksomheder.

Statsministeren: Vil måske åbne Danmark forsigtigt op efter påske

Skrevet af: Redaktionen

Statsminister Mette Frederiksen meddelte på et pressemøde mandag sent eftermiddag regeringens foreløbige planer.

Hun kunne fortælle, at det indtil videre ser ud til at gøre gavn, at Danmark har lukket ned og stået sammen ved at holde afstand.

Derfor arbejder regeringen på en plan om at åbne Danmark forsigtigt op efter Påske.

“Hvis vi danskere i de næste to uger hen over påsken fortsætter med at stå sammen med at holde afstand – og hvis tallene fortsat følger den nuværende kurve, så vil regeringen begynde med en kontrolleret åbning af vores samfund,” sagde Mette Frederiksen på pressemødet.

Vi må ikke begynde at slække kravene

Men hun advarede samtidig om, at de næste to uger bliver helt afgørende for, at vi kan få hverdagen lidt tilbage.

“Det værste der kan ske er, at hvis man begynder at slække på kravene, fordi det lysner. Vi skal gøre det modsatte. Vi skal holde ud. Vi skal hænge i. For vi kan se lyset forude. Vi kan komme godt igennem det vi kalder første halvleg.”

Hun fortsatte;

“Hvis danskere mødes og forsamles, så kan vi ikke åbne Danmark op efter påske. Så kan vi komme i den modsatte situation, hvor vi må stramme endnu mere.”

“Vi kigger ind i en meget mærkelig tid. Vi vil opleve, at flere bliver syge, men hvis vi står sammen, så kan vi se en gradvis åbning af samfundet,” sagde Mette Frederiksen.

Vil lave en plan for åbning

Der vil i de kommende dage være møder i regeringen om en plan for at åbne Danmark forsigtigt op igen. Men hverdagen bliver ikke helt som vi kender den med det samme.

“Når vi skal gå på arbejde, uddanne os og gå i skole, så skal det ske på forskellige tider af dagen. Vi skal undgå myldretidstrafik, og når vi skal gå på arbejde, så skal det være på en anden måde end hidtil,” forklarede Mette Frederiksen.

Hun siger, at indsatsen vil blive ‘justeret skridt for skridt’, så man ikke går for hurtigt frem.

“I andre lande har vi set tilbageslag, hvor man har måttet indføre tiltag, som vi helst ikke ønsker.”

Opdateres