Madanmeldelse af Restaurant HOS: Der leveres høj klasse i Kongensgade

Skrevet af: Daniel Sløk Nielsen

I starten af året åbnede Michelle Bøgelund Hemme og Jakob Spolum dørene op til deres nye restaurant – Restaurant HOS.

Konceptet lyder på frokostrestaurant med smørrebrød af høj kvalitet.

Siden åbningen har der været travlt i restauranten med masser af gæster og en topplacering på DinnerBooking.com er det også blevet til.

Derudover er den nyåbnede restaurant pre-nomineret til landets bedste smørrebrød, hvilket er en fantastisk bedrift blot to måneder efter åbning.

Der er ikke kun gæsterne, som har været glade for restauranten, også anmeldere har været tilfredse.

Det er blevet til flere rosende ord til Hemme og Spolum, så derfor satte vi os for at få testet stedet af.

Selvom Restaurant HOS hovedsagelig er en frokostrestaurant, så er der også aftenserveringer fredag og lørdag – og det var lige netop sådan en, vi kastede ud i.

 

Aftenmenu uden smørrebrød

Vælger du at komme om aftenen, så er smørrebrødet skiftet ud med en fastsat menu på 4 serveringer eller ala carte, hvor du selv kan vælge, hvis du foretrækker det.

Vi vælger at gå med den faste aftenmenu, men vi får dog lov til at skifte en af forretterne ud med en anden, så vi kan prøve lidt ekstra forskelligt.

Menuen består to forskellige snacks, som serveres på en gang. En forret, en hovedret og en dessert.

Som tilvalg kan du få vinmenu. Det er også muligt selv at plukke fra deres vinkort, som byder på hovedsageligt franske vine.

Udover at kortet har et fornuftigt udvalg, så er priserne også rimelige. Du kan virkelig få en fornuftig flaske vin uden at få tømt lommerne.

Gode dråber på køl.

Snacks og bobler

Vi starter løjerne med et glas bobler, som går vældig fint til de to snacks, der serveres.

Den første snack er sesamchips med estragoncreme. Chipsene er dejligt fluffy og knasende, nærmest rischipsagtige.

De har en god smag af sesam, og når de dyppes i cremen, så fungerer det virkelig godt.

Snacks og bobler – altid godt at starte på.

Den anden snack er en vaffel med coppa (skinke) og revet havgus (ost). Vafler er populære, og er en ret, mange gode restauranter har på menukortet i øjeblikket.

Det gør mig absolut intet, for disse vafler er virkelig velsmagende – omend en smule svære at spise med fingrene, fandt min medspiser knapt så elegant ud af.

Jeg har i stedet fundet bestikket frem, og er en kende mere raffineret, da jeg nyder min vaffel med velbehag og rent tøj.

Fornemme forretter

Som nævnt har vi valgt at udskifte en af forretterne med noget andet – og det viser sig at være et fortræffeligt valg.

Forretten i menuen er marinerede kammuslinger. En virkelig delikat ret med en tilpas størrelse, gode sprøde elementer og hvor smagene bare harmonerer godt.

Især røgen fra muslingefløden kan noget sammen med de syrlige, syltede agurker.

Flot forret med kammuslinger.

 

Den anden forret, altså den vi selv har valgt til, er stenbiderrogn med rygeost – intet mindre end en genial ret!

Jeg har det med stenbiderrogn som med asparges; de er i sæson i så kort en periode, at det handler om at gafle til sig, mens tid er.

Stenbiderrogn eller nordens caviar, som det også bliver kaldt.

 

Stenbiderrogn – suveræn ret.

 

Vi får også lidt vin til, og den heldige vinder er en fransk Sauvignon Blanc. Ikke den vildeste Sauvignon Blanc jeg har fået, men den er bestemt værd at drikke.

Vinen har en god afstemt syre, og med sine frugtrige noter går den hånd i hånd med forretterne.

Begge forretter sidder altså lige i skabet. Og så er det også fedt at opleve, at alt på tallerkenerne har sin berettigelse. Der er ikke noget overflødigt eller i en forkert mængde. Begge retter er smukt anrettet og afstemt.

Hvor er min steakkniv?

Hovedretten er grillet okse, og det kan tydeligt duftes i hele restauranten, da den ryger på grillen.

Jeg sidder forventningsfuldt og venter, mens den liflige duft svøber om mig.

Og mine forventninger bliver indfriet, da retten bliver serveret, og jeg sætter tænderne i kødet.

Grillsmagen i det møre oksekød går godt med hvidløg og ramsløg, og ingen af delene tager heldigvis over.

Selleripuréen dertil er lind og silkeglat og får fint modspil af de lidt bitre forårsløg, som har bid i sig.

Ligesom med forretterne er smage, konsistens og mængde detaljeret afstemt. MEN! Selvom kødet er mørt, så vil det alt andet lige være nemmere at skære det over med en form for steakkniv.

Kødet er nemlig ikke smørblødt, så med en almindelig kniv får jeg mast og hevet mere i kødet, end hvad godt er.

Saftigt, grillet oksekød gøres klar til servering.

 

Hovedretten anrettes.

 

I glasset kommer der igen noget fransk. Vi er ude i en Saint-Emilion, som går rigtig fint til kødet. Meget klassisk og godt valg til retten.

Det er svært indtil videre at sætte fingre på smagene, vinen eller servicen for den sags skyld. Jeg savner lidt en lidt skarpere kniv, men det er så lille en ting, at jeg hurtigt kommer mig over det – alt andet spiller jo.

Hovedretten.

 

To desserter – bare fordi

Den udvalgte dessert på den faste menu er en chokoladedessert. På dessertkortet er dog også en andet ret, som vi vælger at teste af – dog til deling.

Man plejer at sige at en dårlig dessert kan ødelægge et restaurantbesøg, fordi det er det sidste du får og kan huske.

Jeg er derfor lidt tilbageholdende, da min medspiser foreslår at dele en omgang øllebrød.

Chokoladedesserten lyder dog superlækker, så med udsigten til noget, som helt sikkert er godt, kommer “deledesserten på bordet først.

Det er en lidt opgraderet øllebrød med vaniljeis og hvid chokolade. Retten er overraskende velsmagende. Den er dog også ret tung, så jeg er glad for, at vi deler den.

Øllebrød anno 2019.

 

Med en tømt tallerken øllebrød kommer chokoladedesserten som punktum for menuen.

Baseret på kvalitetschokolade fra Valrhona er retten både flot at se på, men endnu mere lækker at dykke ned i.

Det smager af chokolade, og i flere lag.

Som ægte chokoladefan kan jeg kun elske sådan en dessert. Desserten er tung, men smagen fra hybenrose giver et godt knæk og tilføjer noget syre til den bitre chokolade.

Jeg er mæt og tilfreds.

En verden af chokolade gemmer sig under den øverste kakaokiks.

 

Kaffe og sødt … og kokkens te

Ja, jeg er mæt, men det skal da ikke afholde mig fra at tage en kop kaffe og lidt sødt dertil.

Min medspiser har dog mere lyst til te og forhører sig om restaurantens udvalg.

Det består pt. af sort og grøn te, så da min medspiser nævner, at hun foretrækker urtete, går den venlige tjener på jagt.

Hun kommer kort tid efter tilbage og har fremtryllet et fad med nogle forskellige slags te, hun har fundet på chefens kontor.

Vi håber ikke, hun fik ballade over at sælge ud af den private tebøtte, for det er altså god service!

En fuldendt aften lukkes med kaffe, te og sødt.

 

HOS fortjener ROS

Der er virkelig meget, der spiller for Hemme og Spolum.

Erfaringen fra andre restaurationer ses tydeligt i alt, hvad der leveres.

Servicen, viden og ikke mindst smagene er til stede, og det hele til en pris som er svær at være utilfreds med.

For 700 kr. får du fire serveringer og fire glas vin, og selvom du godt kan finde lignende koncepter lidt billigere i Odense, så er kvaliteten hos Restaurant HOS prisen værd.

De har fundet et godt leje midt imellem Odenses top gourmetrestauranter og bistroerne, som også kører 3-4 retters menuer.

Helt fornuftige vinvalg til retterne.

 

Slutteligt skal det nævnes, at på den aften, hvor vi besøger restauranten, er der afbud i køkkenet.

Der er hentet forstærkning i form af en dygtig kokkeelev fra Pasfall. Så selv med et udfordret køkken kan der leveres en nærmest fejlfri aften. Det er ret godt gået.

Jeg bliver tit spurgt om anbefalinger til restauranter, og nu er der endnu en restaurant jeg kan føje til listen. Jeg kommer helt klart igen hos HOS.

Hvad: Restaurant HOS
Hvor: Kongensgade 65
Web: https://restauranthos.dk/

Fra TopGunn til Tessa: Generator har det fulde line-up klar

Skrevet af: Michael Qureshi

Det er småt med større arrangementer og events i Odense i disse Corona-tider.

Men et af årets helt store events holder fast, og for mange studerende i Odense – både nye og gamle – er startskuddet på studiestarts-festivalen Generator.

Forleden blev de første navne til dette års fest 3., 4. og 5. september meldt ud – Malte Ebert, Lydmor, Høker og mags – til Benjamin Hav, Emil Kruse, Pind, Nonsens, Lokedeph og BERLIN ZOO.

Nu er man så klar med det fulde lineup, og her til sidst har man præsenteret to sværvægtere i dansk musik lige nu. For både TopGunn og Tessa som topper diverse hitlister kommer til Generator.

TopGunn kommer d. 3. september og Tessa slutter af som kronen på værket 5. september.

Der er desuden annonceret en 90’erne fest og en 00’erne fest.

Og vil du med til denne sommers store fest – der er jo ikke så mange på grund af corona-faren – så er det en god idé allerede nu at sikre sig billet.

Billetsalget finder du lige her.

PR-foto

Coronatilpasset fest – men ligeså fed, som den plejer

Årets slogan er “We Celebrate music – Generate your own experience”, og arrangørerne bag Generator har gjort en dyd ud af at tilpasse årets festivaloplevelse, så den overholder alle gældende retningslinjer i forhold til smittespredning af coronavirussen og samtidig stadig er den fede fest, den plejer at være.

Generator sælger i år ikke partoutbilletter grundet corona-restriktioner, men derimod billetter til hvert venue, så du har mulighed for at sammensætte din egen unikke festivaloplevelse.

På de forskellige venues er der plads til 500 siddende gæster.

Der vil være 2 kvm. pr. gæst, der enten kan sidde på de allerede arrangerede tæpper, sponsoreret af Stimorol, eller ved borde/bænkesæt, hvorpå Albani har tape-inddelt zoner til gæsterne.

Hvert venue præsenterer et sammensat program af flere kunstnere, og har en samlet varighed på tre timer. Hvert venues line-up starter sharp henholdsvis kl. 15 og kl. 20, og dørene åbner en halv time før.

Kommer bordservering

Tiden imellem koncerterne bliver brugt til at rengøre festivalområderne efter gældende corona-restriktioner, så pladsen er klar til det næste hold festivalgæster. I år vil der være bordservering, så gæsterne kan blive siddende i de grupper de ankom sammen med.

Generator opfordrer alle deres gæster til at ankomme samlet og i god tid i de grupper de gerne vil sidde sammen med, og så sørger festivalens medarbejdere for at anvise pladser, så I kan sidde i samlet flok og feste.

Generator arrangeres af We Celebrate Odense, som er et samarbejde mellem Studenterhus Odense, Musikhuset Posten, Ungdomshuset og Slagteriet. Festivalen er arrangeret med støtte fra Odense Kommune og Albani.

Hvad: Generator
Hvor: Forskellige steder i Odense C
Hvornår: 3-5 september 2020
Du kan se datoer, tidspunkter – artister og booke billet lige her

Pas på selv den mindste glød: Odense ligger lige nu højt på farlig skala

Skrevet af: Michael Qureshi

De glohede temperaturer får lige nu folk til at valfarte ud i naturen.

Lige nu er der rigtig mange, som nyder at grille og lave bål på offentlige arealer, men man skal være varsom lige for tiden især i Odense-området.

Det melder Beredskabsstyrelsen, der har hjemmesiden brandfare.dk. Her kan man løbende følge med i, hvordan ens eget område ligger på det såkalde brandfare-indeks.

Brandfare-indeks mandag d. 10. august

Ligger utrolig højt på skalaen

Her kan man konstatere, at Odense-området ligger utrolig højt på skalaen.

Den ligger mellem høj og ekstrem høj, hvilket betyder at antændelse ved glød eller mindre flamme sker meget nemt og i de helt tørre områder ekstremt nemt.

I foråret er det især aske og cigaretskodder, afbrænding af haveaffald og brug af ukrudtsbrænder, der forårsager naturbrandene.

Senere på året er det i højere grad uforsigtighed med grill og bål i naturen, som sender de danske beredskaber på opgaver.

Undgå naturbrand – følg disse enkle råd, når du opholder dig i naturen

  • Brug de dertil indrettede bålpladser, hvis du skal tænde et bål eller grill.
  • Efterlad aldrig et bål, der ikke er slukket helt.
  • Brug ukrudtsbrænderen med forsigtighed, og hvis du har vand i nærheden.
  • Smid ikke cigaretskod og lignende i naturen.
  • Tøm aldrig aske fra grill eller brændeovn i naturen, men i en askespand.
  • Efterlad ikke flasker i naturen, der kan reflektere i solen.
  • Ring hurtigt 1-1-2, hvis uheldet alligevel er ude.

Lækre specialøl og cocktails på dåse: Ny bottleshop åbner i Odense

Skrevet af: Michael Qureshi

På fredag d. 14. august slår Odenses nye bottleshop Holy Fridge dørene op i historiske lokaler i hjertet af Odense og byder på klassisk service, moderne øl og eksperimenterende spiritus.

Nu får Odenses ølentusiaster endnu et sted at slukke tørsten i den nye ølbutik Holy Fridge.

Bag butikken står erfarne kræfter fra cocktailbaren Bar Rar og nye ansigter fra byens restaurationsliv.

Butikken er en såkaldt bottle shop, der vil sælge specialøl – eller craftbeers – på flaske, som man ellers kan kan finde andre steder i Odense.

I køleskabene i den kun 16 kvm store butik vil man kunne finde et udvalg af øl fra mikrobryggerier som blandt andet To Øl, People Like Us, Omnipollo, Ebeltoft Gårdbryggeri og Mikkeller.

Dansk rom og spiritus

På hylderne vil der også være rom fra danske Phantom Spirits og spiritus fra destilleriet Empirical Spirits, som drives af den tidligere Noma-kok Lars Williams.

“For os har det været vigtigt at sammensætte et udvalg af øl, som odenseanerne normalt ikke stifter bekendtskab med. Vi kommer løbende til at skifte ud i sortimentet.

Det er sådan med mikrobryggerier, at når tanken er tom, så kommer der som oftest ikke mere af den samme øl. Det handler om at holde sig til,” fortæller Nicolaj Pasfall som står for den daglige drift i Holy Fridge.

Fejrer åbningsweekend med gratis lækkerier

Den nye ølbutik fejrer åbningsweekenden med mere end 100 forskellige specialøl, alkoholfrie øl, sodavand og mixere samt cocktails på dåse.

Desuden vil der være smagsprøver fra People Like Us til de hurtige.

Selvom kræfterne bag Holy Fridge har drevet bar i mere end et årti, så er det ikke nyt territorium, som holdet bag bevæger sig ud i.

“Da coronakrisen ramte, så vi, at rigtige mange af vores faste gæster gerne vil have noget ordentligt i glasset derhjemme – og den tendens ser ud til at fortsætte, så den service vil vi gerne blive ved med at tilbyde,” fortæller Claus Martin Nørgård som står bag cocktailbaren Bar Rar og nu også Holy Fridge.

Har tidligere huset tobakshandlere og guldsmede

De historiske lokaler på Vestergade 3 er opført i 1895 og har tidligere huset både tobakshandlere og guldsmede.

Af respekt for bygningen har Holy Fridge derfor også malet dele af lokalet i den originale irgrønne farve og pudset de oprindelige messinglister op, der indrammer facadens vinduesparti.

Og netop traditionerne bliver vægtet højt hos Holy Fridge

“Vi er stolte af, at kunne få lov til at skrive os ind i den tradition af steder i byen, som har slået et slag for at udvide danskerens øl-horisont.

Odense er en by med en stolt øltradition, og vi glæder os til at kunne bidrage med spændende nyheder fra ind og udland til denne.

Øllet er noget som samler folk på kryds og tværs,” siger Nicolaj Pasfall.

Hvad: Holy Fridge åbner
Hvornår: Fredag d. 14. august kl. 11.30
Hvor: Vestergade 3, 5000 Odense C
Se mere på deres Facebook-side her