Kærlighed til brunsviger og budding: Nu har hun kombineret de to

Skrevet af: Betina Vestergård Jepsen
Foto: Line Thit Klein.
Foto: Line Thit Klein.

Brunsvigerbudding med karamelsovs og knas.

Det er madskribent, forfatter og madmodeekspert Marie Holms hyldest til brunsvigeren – en for hende helt naturlig hyldest, når man er “buddingdronning”. Hun blev i forbindelse med Brunsvigerens Dag udnævnt til brunsviger-ambassadør for sine forsøg på at udbrede kendskabet til den fynske nationalspise.

Brunsvigerbudding med karamelsovs og knas

Og det er helt med rette, at Marie Holm fra Fåborg er blevet udnævnt som brunsvigerambassadør, for ud over brunsvigerbuddingen – som bliver præsenteret i hendes nye opskriftbog “Flere Dirrende Desserter”, der udelukkende består af buddinger – har hun også tidligere lavet popcorn, der smager af brunsviger.

Billedet er fra Marie Holms Instagramprofil “marieholmfood”.

Maries kærlighedserklæring til brunsvigeren

Udviklingen af brunsvigerbudding kommer, fordi Marie Holm elsker brunsviger:

“Jeg elsker brunsviger, og når man, som jeg har gjort, gør karriere i budding-mageri, så er man altid på udkig efter nye, dejlige smage, der vil fungere godt i den dirrende dessert.

Budding er jo, ligesom is, en dessert, som man kan variere på utallige måder; med frugter, med spiritus, med nødder, chokolade, kaffe, karamel, te, krydderurter – og andre kage- eller dessertsmage. F.eks. har jeg udviklet en koldskålsbudding og en pære belle helene-budding,” siger Marie Holm og fortsætter:

“Jeg er født og opvokset på Sydfyn, så brunsvigeren har jeg fået med modermælken, og den elskelige kombination af smør, farin, sirup og gærdej måtte kunne oversættes til buddingsprog – sådan tænkte jeg. Og det kunne den i den grad.

Det blev til en brunsvigerbudding med brunsvigerkaramelsovs og brunsvigerknas, og det er så helt igennem godt og rigtigt, som det lyder. Den budding er min kærlighedserklæring til brunsviger.”

Marie Holm.

Stor interesse for brunsvigerbuddingen

Marie Holm har fået stor opmærksomhed for sin anderledes budding:

“Folk har generelt været vilde med min brunsvigerbudding. Den er virkelig løbet med al opmærksomheden i forbindelse med udgivelsen af min nye bog “Flere dirrende desserter”.

Det er den, jeg har talt om på tv og i radioen. Det er den, folk har været allermest nysgerrige efter at smage, og det er den, der er blevet talt om på de sociale medier.”

Mest positiv respons

“Mange synes, det er skægt med en brunsvigerbudding, nogen synes, det er fantastisk, og få synes, at det er en hån mod brunsvigeren.

Det sidste var jeg enormt overrasket over. Jeg kan bedre forstå, når folk reagerer på, at man ændrer i den ‘originale’ brunsviger ved at tilsætte lakrids eller marcipan eller noget tredje – for jeg ved, at der er brunsvigerfanatikere, der synes, at brunsvigeren, den må man ikke pille ved,” siger Marie Holm og fortsætter:

“Jeg piller ikke ved brunsvigeren – der iøvrigt bliver bagt helt klassisk hjemme hos mig – men skaber derimod en ny dessert, som hylder smagen af det originale bagværk. Generelt er det så ærgerligt, når der ikke er mere åbenhed. Det er nysgerrighed, der driver gastronomien fremad og af og til har man lyst til at sige til folk – ligesom jeg tit har sagt til min søn – “smag det først, før du siger, at du ikke kan li’ det!””

Her finder du opskriften på brunsvigerbuddingen, hvis du selv kunne tænke dig at give dig i kast med den.

Starter i morgen: Fortryllende feer fylder Odenses gader

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Sommerferien er skudt i gang, og det kræver et par tons underholdning, hvis de yngste skal holdes beskæftiget de næste par uger.

Heldigvis er der masser af fantastiske aktiviteter i Odense, der kan vække glæden i selv de mindste øjne.

Eksempelvis fra i morgen, når Magiske Dage Odense sammen med Odense Hovedbibliotek går sammen om en vaskeægte fe-workshop.

Workshoppen finder sted i Vintapperstræde, hvor fortryllende feer og sommermagi vil fylde gaderne.

Det hele starter kl 10, hvor I kan lægge vejen forbi strædet og møde de smukke, magiske væsner og deres venner – som ellers sjældent lader sig se af mennesker.

I feernes workshop kan I for eksempel lave en drømmefanger eller din helt egen fe-stav, så du kan tage magien med hjem til hele sommerferien.

Arrangementet er for børn og barnlige sjæle, hvis hjerter banker for fantasi og fe-trylleri.

Det koster 25 kr. at være med i det kreative værksted, som har åbent kl. 10.00-16.00 indtil d. 18. juli.

Læs mere her

Stærkt line-up: Kulturmaskinen inviterer til corona-venlig festival

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Da coronaen kom, tegnede 2020 til at blive en sommer helt uden festivaler.

Sådan går det dog heldigvis ikke, og her i weekenden – fredag 17 juli og lørdag 18. juli – får du et lille plaster på det åbne festivalsår.

Kulturmaskinen byder nemlig velkommen til Parasol på Farvergården.

En helt ny todags – og corona-venlig – festival midt i byen. Den beskrives som en komplet gårdfest med kulørte lamper og klapstole, lækker musik, kunst og performance, læskende drinks, og høj solskin – what’s not to like?

Gårdfest med engagement

Når Parasol åbner hegnet på klem for et lille festivalhungrende publikum, sker det med et stærkt line-up af især lokale helte.

Blandt navnene findes Bisse, som senest har været aktuel som hofnar på Odense Teater, den lokale hitsmed Andreas Odbjerg, Jacobløberhjemmefra, Dopha, Angående Mig og mange andre.

Foruden lækre koncerter kan publikum også opleve radiobiograf, oplæsninger og andre overraskelser.

Flere ”kendte navne” fra Kulturmaskinen bidrager til Parasol, blandt andet præsenterer arrangørgruppen Røde Himmel et nyt band hver dag, Åben Scene Fyn åbner lørdagens program, og koncertarrangørgruppen DanceLikeAMoney stiller med frivillige begge dage.

”Det er skønt at se, hvordan Parasol har aktiveret hele Kulturmaskinen, på tværs af grupper,” fortæller faglig leder og koordinator for Program og PR, Niels Christian Geil, og uddyber:

”Baren, teknikken, eleverne og flere selvstændige brugergrupper arbejder sammen om at skabe noget nyt.
Det sprudler af energi!”

Corona-sikret

Parasol foregår på det store udendørsareal foran Kulturmaskinen, Farvergården.

Her indrettes området med alle nødvendige foranstaltninger for at imødekomme de udvidede sikkerhedskrav, som myndighederne har udstukket i forbindelse med corona-genåbningen af kulturen.

Der er stort fokus på køer og generel hygiejne, ligesom et hold af seatere anviser publikum, hvor man kan stille enten sin egen medbragte festivalstol eller den officielle Parasol merch festival stol, som kan bestilels sammen med køb af billet.

”Det er selvfølgelig vigtigt for os at gøre det her ordentligt, men vi har samtidig forsøgt at vende
benspændene til noget kreativt.

Jeg er sikker på, at stemningen og oplevelsen på dagen kommer til at
overdøve de mange nødvendige tiltag, så vi alle får nogle hyggelige dage!”, siger Niels Christian Geil.

Det er muligt at købe billet til fredag eller lørdag – eller en partoutbillet, så du får hele gårdfesten med.

Det sprøde Parasol-sommerprogram er:

Fredag 17. juli
15:00 – 16:00 // AKT1 & Teater Momentum: ”Til Eftertiden” (afspilning)
16:00 – 17:00 // Angående Mig
17:00 – 18:00 // Røde Himmel præsenterer Højkvist
18:00 – 19:00 // CH10
19:00 – 20:00 // Søn
20:00 – 21:00 // Bisse
21:00 – 22:00 // Andreas Odbjerg

Lørdag 18. juli
15:00 – 16:00 // Den Åbne Scene Fyn
16:00 – 17:00 // Dusin
17:00 – 18:00 // Røde Himmel præsenterer Infant Finches
18:00 – 19:00 // Ecstasy In Order
19:00 – 20:00 // Timur
20:00 – 21:00 // Jacobløberhjemmefra
21:00 – 22:00 // Dopha

Dagsbilletter koster 150 kr. + gebyr, mens en partoutbillet til begge dage fås fra 280 kr. + gebyr. Køber du en festivalstol med, koster det 50 kr. ekstra.

Læs mere, og køb billet her

Efterforskningen fortsætter: Fyns Politi efterlyser ukendt fører fra gaderæset

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Lørdag aften endte et ulovligt gaderæs på Rugårdsvej fatalt, da den ene af de deltagende biler, en blå Volvo S60, stødte ind i en tilfældig modkørende Hyundai, som igen ramte en tredje bil.

Resultatet var syv tilskadekomne, hvoraf en alvorligt. Efterfølgende flygtede den anden deltager i gaderæset fra stedet.

Den bil er nu fundet, oplyser Fyns Politi, der samtidig efterlyser vidner til ulykken og optakten forud.

“Der er tale om en sort Volvo S60, som sent søndag aften blev fundet på Nyborgvej udfor nummer 283.

Den er nu indbragt til videre undersøgelse,” fortæller vicepolitiinspektør ved Fyns Poiliti, Sten Sørensen.

Fører efterlyses

Hvem føreren af den sorte Volvo 60S var lørdag aften under det, som videpolitiinspektøren kalder for vanvidskørsel, er dog stadig uklart.

“Det er med 100 % sikkerhed ikke ejeren af bilen, så vi ved endnu ikke helt, hvem der kørte bilen,” siger Sten Sørensen.

I den forbindelse efterlyser Fyns Politi derfor vidner til ulykken lørdag aften for at klarlægge hændelsesforløbet.

Så hvis du har set eller ved noget, der kan kaste lys over sagen, opfordrer Fyns Politi derfor til, at man kontakter politiet på 114.

Den 23-årige vanvidsbillist fra gaderæset blev efter ulykken indlagt på Odense Universitets Hospital, og mandag eftermiddag er hans tilstand ifølge Fyns Politi “stabil, men kritisk”.