Kærlighed til brunsviger og budding: Nu har hun kombineret de to

Skrevet af: Betina Vestergård Jepsen
Foto: Line Thit Klein.
Foto: Line Thit Klein.

Brunsvigerbudding med karamelsovs og knas.

Det er madskribent, forfatter og madmodeekspert Marie Holms hyldest til brunsvigeren – en for hende helt naturlig hyldest, når man er “buddingdronning”. Hun blev i forbindelse med Brunsvigerens Dag udnævnt til brunsviger-ambassadør for sine forsøg på at udbrede kendskabet til den fynske nationalspise.

Brunsvigerbudding med karamelsovs og knas

Og det er helt med rette, at Marie Holm fra Fåborg er blevet udnævnt som brunsvigerambassadør, for ud over brunsvigerbuddingen – som bliver præsenteret i hendes nye opskriftbog “Flere Dirrende Desserter”, der udelukkende består af buddinger – har hun også tidligere lavet popcorn, der smager af brunsviger.

Billedet er fra Marie Holms Instagramprofil “marieholmfood”.

Maries kærlighedserklæring til brunsvigeren

Udviklingen af brunsvigerbudding kommer, fordi Marie Holm elsker brunsviger:

“Jeg elsker brunsviger, og når man, som jeg har gjort, gør karriere i budding-mageri, så er man altid på udkig efter nye, dejlige smage, der vil fungere godt i den dirrende dessert.

Budding er jo, ligesom is, en dessert, som man kan variere på utallige måder; med frugter, med spiritus, med nødder, chokolade, kaffe, karamel, te, krydderurter – og andre kage- eller dessertsmage. F.eks. har jeg udviklet en koldskålsbudding og en pære belle helene-budding,” siger Marie Holm og fortsætter:

“Jeg er født og opvokset på Sydfyn, så brunsvigeren har jeg fået med modermælken, og den elskelige kombination af smør, farin, sirup og gærdej måtte kunne oversættes til buddingsprog – sådan tænkte jeg. Og det kunne den i den grad.

Det blev til en brunsvigerbudding med brunsvigerkaramelsovs og brunsvigerknas, og det er så helt igennem godt og rigtigt, som det lyder. Den budding er min kærlighedserklæring til brunsviger.”

Marie Holm.

Stor interesse for brunsvigerbuddingen

Marie Holm har fået stor opmærksomhed for sin anderledes budding:

“Folk har generelt været vilde med min brunsvigerbudding. Den er virkelig løbet med al opmærksomheden i forbindelse med udgivelsen af min nye bog “Flere dirrende desserter”.

Det er den, jeg har talt om på tv og i radioen. Det er den, folk har været allermest nysgerrige efter at smage, og det er den, der er blevet talt om på de sociale medier.”

Mest positiv respons

“Mange synes, det er skægt med en brunsvigerbudding, nogen synes, det er fantastisk, og få synes, at det er en hån mod brunsvigeren.

Det sidste var jeg enormt overrasket over. Jeg kan bedre forstå, når folk reagerer på, at man ændrer i den ‘originale’ brunsviger ved at tilsætte lakrids eller marcipan eller noget tredje – for jeg ved, at der er brunsvigerfanatikere, der synes, at brunsvigeren, den må man ikke pille ved,” siger Marie Holm og fortsætter:

“Jeg piller ikke ved brunsvigeren – der iøvrigt bliver bagt helt klassisk hjemme hos mig – men skaber derimod en ny dessert, som hylder smagen af det originale bagværk. Generelt er det så ærgerligt, når der ikke er mere åbenhed. Det er nysgerrighed, der driver gastronomien fremad og af og til har man lyst til at sige til folk – ligesom jeg tit har sagt til min søn – “smag det først, før du siger, at du ikke kan li’ det!””

Her finder du opskriften på brunsvigerbuddingen, hvis du selv kunne tænke dig at give dig i kast med den.

Vildt hattrick: Odense-restaurant vandt Schiøtzprisen for tredje år i træk

Skrevet af: Michael Qureshi
Vinderholdet fra Restaurant Fynboen
Vinderholdet fra Restaurant Fynboen

Hele ugen har en af Danmarks største madfestivaler SPIS! Odense Festival fyldt rigtig meget i bybilledet.

Søndag kulminerede det traditionen tro med Fyns største kokkekonkurrence, Schiøtzprisen 2019.

Her dystede kokke fra hele landet om æren og hovedpræmien til en samlet værdi af 70.000 kr.

Helt fantastisk blev det for tredje år i træk Odense-favoritten Restaurant Fynboen, som løb med et usædvanligt hattrick og en præmie 30.000 kr. plus den gigantiske gære.

Var oppe imod stærke navne

Fynboen var på forhånd udråbt som favorit, men de var oppe imod stærke navne blandt andet måske Danmarks hotteste restaurant lige nu, Alchemist.

I front havde Fynboen sendt de to kreative kokkehjerner Stefano Foschi og hans assistent Frederik Hedegård på Anarkist

Kokkene havde 90 minutter til at fremstille den bedste ret, med smag, håndværk, innovation og visuel præsentation som målestok for retterne.

Undervejs hyldede Fynboen-teamet afdøde Kim Larsen ved at afspille nogle af hans sange og ved at mixe noget Kim Larsen favoritter ind i maden.

Havde hyldest til Kim Larsen

Restaurant Fynboen jublede naturligvis over deres fornemme hattrick.

“Vi vandt fandme!
Det lykkedes os igen for tredje gang i træk at hjemtage sejren i Schiøtzprisen 2019.

Tak til dommerne. Vi er glade for at I forstod vores hyldest til Kim Larsen

Vi er trætte, glade og en lille smule fulde. Vi glæder os til at se jer på besøg på Fynboen.

Tak til alle vores dygtige ansatte, vores dedikerede venner og familie og alle andre der har støttet os i vores hårde kamp. Både på Fynboen og på vores søsterrestaurant Ristorante Capri.

Og tak til SPIS Odense Food Festival for at skabe noget af det fedeste, der er sket for Odense de sidste 10 år,” skrev de på Facebook efter sejren.

Sdr. Bjert Kro og Restaurant Hesselet kom på henholdsvis anden- og tredjeplads i konkurrencen.

 

Starter mandag: Vejarbejde spærrer motorvejstilkørsel ved Odense

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Foto: Vejdirektoratet
Foto: Vejdirektoratet

Som om at mandag morgen ikke er hektisk nok i forvejen, så har Vejdirektoratet nu meldt ud, at den kommende mandag måske kan blive lidt mere frustrerende end normalt.

En ny 1600 meter lang støjskærm skal nemlig etableres langs den Fynske Motorvej, hvilket kommer til at medføre, at tilkørselsrampe 52 skal delvist spærres i tre uger.

Det kan derfor kun betale sig, at du allerede nu er opmærksom og planlægger en anden rute, hvis du normalt benytter dig af tilkørsel 52.

Benyt en anden tilkørsel

Rampen vil være delvist spærret allerede fra mandag morgen, mens den spærres fuldstændigt fra 19.30 om aftenen til 6.00 om morgenen, hvor etableringsarbejdet finder sted.

Spærringen for konsekvenser for de bilister, der kommer fra Odense C ad Assensvej og skal i retning mod Jylland. Her anbefaler Vejdirektoratet, at trafikanterne i stedet sætter kurs mod tilkørsel 51 eller 53.

Men det er selvfølgelig ikke uden en god grund, at vejarbejdet startes op.

Den nye støjskærm skal nemlig være med til at reducere støjgener fra motorvejen for boligområdet vest for Assensvej.

Eventyrligt løb for store og små: HCA Marathon vender tilbage til Odense

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

For 20. gang kan odenseanerne se frem til, at byens gader forvandles til eventyrlige løberuter, når HCA Marathon vender tilbage.

Maratonet tiltrækker altid tusindvis af både løbere og tilskuere, og du kan stadig nå at tilmelde dig – uanset om du er garvet løber eller modig debutant.

Med de mange forskellige løb og ruter er der i høj grad mulighed for, at alle kan få en god og eventyrlig oplevelse.

Løberuter for alle

Som med H.C. Andersens eventyr, der tit kan forstås på flere niveauer, er dette løb også opdelt sådan, at både små og store ben kan følge med.

Som en del af arrangementet afvikles DM Marathon for 14. gang til Nordens 5. største maraton. Derudover er der også mulighed for at deltage i ½ Marathon og “Løb de sidste 10”.

Børn og unge kan skrive deres eget eventyr ved MiniMarathon og Klassedysten på 1/10 maraton, dvs. 4,2 km.

Der vil være eventyrlige medaljer til alle deltagere.

Det store deltagerantal vidner om, at HCA Marathon ikke blot er en lokal begivenhed, men også tiltrækker løbere på et internationalt plan.

Eventyrene hepper på dig

Foruden at være opkaldt efter byens berømte forfatter så vil omgivelserne også understøtte det eventyrlige navn. Der vil blandt andet være eventyrfigurer ved hvert kilometermærke.

Du kan altså næsten mærke historiens vingesus, når du selv flyver igennem Odenses gader.

Ruten vil være trafikfri i seks timer.

Læs mere og tilmeld dig her – tilmelding lukker 26. september 2019 kl. 12:00

Hvad: HCA Marathon
Hvor:Odense Idrætspark
Hvornår: 29. september 2019