Kærlighed til brunsviger og budding: Nu har hun kombineret de to

Skrevet af: Betina Vestergård Jepsen
Foto: Line Thit Klein.
Foto: Line Thit Klein.

Brunsvigerbudding med karamelsovs og knas.

Det er madskribent, forfatter og madmodeekspert Marie Holms hyldest til brunsvigeren – en for hende helt naturlig hyldest, når man er “buddingdronning”. Hun blev i forbindelse med Brunsvigerens Dag udnævnt til brunsviger-ambassadør for sine forsøg på at udbrede kendskabet til den fynske nationalspise.

Brunsvigerbudding med karamelsovs og knas

Og det er helt med rette, at Marie Holm fra Fåborg er blevet udnævnt som brunsvigerambassadør, for ud over brunsvigerbuddingen – som bliver præsenteret i hendes nye opskriftbog “Flere Dirrende Desserter”, der udelukkende består af buddinger – har hun også tidligere lavet popcorn, der smager af brunsviger.

Billedet er fra Marie Holms Instagramprofil “marieholmfood”.

Maries kærlighedserklæring til brunsvigeren

Udviklingen af brunsvigerbudding kommer, fordi Marie Holm elsker brunsviger:

“Jeg elsker brunsviger, og når man, som jeg har gjort, gør karriere i budding-mageri, så er man altid på udkig efter nye, dejlige smage, der vil fungere godt i den dirrende dessert.

Budding er jo, ligesom is, en dessert, som man kan variere på utallige måder; med frugter, med spiritus, med nødder, chokolade, kaffe, karamel, te, krydderurter – og andre kage- eller dessertsmage. F.eks. har jeg udviklet en koldskålsbudding og en pære belle helene-budding,” siger Marie Holm og fortsætter:

“Jeg er født og opvokset på Sydfyn, så brunsvigeren har jeg fået med modermælken, og den elskelige kombination af smør, farin, sirup og gærdej måtte kunne oversættes til buddingsprog – sådan tænkte jeg. Og det kunne den i den grad.

Det blev til en brunsvigerbudding med brunsvigerkaramelsovs og brunsvigerknas, og det er så helt igennem godt og rigtigt, som det lyder. Den budding er min kærlighedserklæring til brunsviger.”

Marie Holm.

Stor interesse for brunsvigerbuddingen

Marie Holm har fået stor opmærksomhed for sin anderledes budding:

“Folk har generelt været vilde med min brunsvigerbudding. Den er virkelig løbet med al opmærksomheden i forbindelse med udgivelsen af min nye bog “Flere dirrende desserter”.

Det er den, jeg har talt om på tv og i radioen. Det er den, folk har været allermest nysgerrige efter at smage, og det er den, der er blevet talt om på de sociale medier.”

Mest positiv respons

“Mange synes, det er skægt med en brunsvigerbudding, nogen synes, det er fantastisk, og få synes, at det er en hån mod brunsvigeren.

Det sidste var jeg enormt overrasket over. Jeg kan bedre forstå, når folk reagerer på, at man ændrer i den ‘originale’ brunsviger ved at tilsætte lakrids eller marcipan eller noget tredje – for jeg ved, at der er brunsvigerfanatikere, der synes, at brunsvigeren, den må man ikke pille ved,” siger Marie Holm og fortsætter:

“Jeg piller ikke ved brunsvigeren – der iøvrigt bliver bagt helt klassisk hjemme hos mig – men skaber derimod en ny dessert, som hylder smagen af det originale bagværk. Generelt er det så ærgerligt, når der ikke er mere åbenhed. Det er nysgerrighed, der driver gastronomien fremad og af og til har man lyst til at sige til folk – ligesom jeg tit har sagt til min søn – “smag det først, før du siger, at du ikke kan li’ det!””

Her finder du opskriften på brunsvigerbuddingen, hvis du selv kunne tænke dig at give dig i kast med den.