MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Melder ud på pressemøde: Her er aftalen om “vinterhjælp” til danskerne

Af Emil Kjær Jørgensen

Folketingets partier er nået til enighed om en såkaldt vinterpakke, der skal hjælpe danskerne med stigende energipriser.

Klokken 09.40 kunne man så – helt officielt – melde ud, hvad aftalen om vinterhjælp indebærer.

Aftalen kaldes en håndsrækning til danskerne i en kold tid.

I korte træk går aftalen ud på:

Indefrysningsordning for husholdninger
• Indefrysningsordning for virksomheder
• Midlertidig lempelse af den almindelige elafgift
• Bedre forsyning af træpiller
• Skrotningsordningen udvides med træpillefyr
• Midlertidig forhøjelse af børne- og ungeydelsen
• Forøgelse af pulje til udrulning af fjernvarme
• Forøgelse af pulje til etableringsstøtte
• Forøgelse af tilskud til afkobling af gasnettet
• Lempelse af elafgift for varmepumper
• Sænkning af eltariffer via flaskehalsindtægter

Sænkelse af elafgiften og forhøjelse af børnechecken

For at skabe tryghed om størrelsen på energiregningen har regeringen sammen med Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Alternativet og Moderaterne indgået en bred aftale om en midlertidig og frivillig indefrysningsordning for en del af husholdningernes og virksomhedernes udgifter til el, gas og fjernvarme.

Samtidig nedsættes elafgiften og der gives en engangsforhøjelse af børne- og ungeydelsen ligesom tilskud til grøn varme forøges.

Aftalen er en håndsrækning til de mange familier, virksomheder samt kultur- og foreningsliv, der som følge af de stigende priser har svært ved at betale deres energiregning.

Aftalepartierne er enige om en midlertidig og frivillig indefrysningsordning for el og gas for den del af energiregningerne, der overstiger priserne pr. 4. kvartal 2021.

For fjernvarme gælder det tilsvarende, at den del, der overstiger fjernvarmeprisen i januar 2022 for de ti dyreste fjernvarmeselskaber, kan indefryses, så kunderne skærmes mod endnu højere priser.

Staten yder lån til energiselskaberne svarende til de beløb, som kunderne har bedt om at få indefrosset, og garanterer den indefrosne gæld til energiselskaberne. Ordningen gælder i 12 måneder.

Det indefrosne beløb afdrages til energiselskaberne i en periode på 4 år, når de 12 måneder er udløbet og kunden har haft en afdragspause på 1 år. I takt med, at kunderne betaler tilbage til energiselskaberne, skal energiselskaberne også betale lånet tilbage til staten.

Finansminister Nicolai Wammen siger:

“Mange danskere er lige nu hårdt presset af de stigende priser. Særligt er mange urolige over størrelsen på energiregningen. For at give de danske husstande mere tryghed, har regeringen indgået en bred aftale om en indefrysningsordning, lavere elafgift og en øget børnecheck. Med aftalen får alle danske husstande og virksomheder en hjælpende hånd. Aftalen løser ikke alle problemer, men kan give mere tryghed henover vinteren. Jeg er glad for, at en lang række af Folketingets partier har taget ansvar i usikre tider.”

Med aftalen får alle danskere en hjælpende hånd med en midlertidig nedsættelse af elafgiften til EU’s minimumssats i første halvår af 2023. Samtidig gives en engangsforhøjelse af børne- og ungeydelsen på 660 kr. pr. barn i 2023, som vil hjælpe børnefamilierne igennem den nuværende situation. For også at støtte udrulningen af fjernvarme forøges puljen hertil.

Regeringen vil endvidere anmode Energinet om, at ekstraordinært at sænke tarifferne i 2023. Det vil tilbageføre nogle af de ekstraordinære indtægter som følge af de høje elpriser.

Du kan læse detalajerne i aftalen her.

Del artikel

Andre læser også