Mere end Albani: Her får du Odenses fem bedste øloplevelser

Skrevet af: Kasper Junge Wester

Mange odenseanere forbinder nok især øl med det lokale bryggeri Albani, men byen er mere end Odense Pilsner og Classic. I dag er Odense rigtig godt med på specialølsbølgen, der er skyllet ind over landet de seneste år.

Det er vi ret begejstrede for på MigogOdense, så vi giver her fem bud på byens bedste øloplevelser.

Bryggeriet Flakhaven

Hos Bryggeriet Flakhaven, der ligger i rådhusets hjørne ud mod Vestergade, kombineres lækker mad med hjemmebrygget og eksklusiv øl. Det er dog øllet, der er i fokus, og derfor vælger man sin øl, før man med kyndig rådgivning finder frem til en ret, der passer til.

Bryggeriet byder udover deres egne øl på hele 25 taphaner med dansk og udenlandsk øl, hvilket er flest i hele Odense. De forskellige øl udskiftes løbende, og der burde derfor være noget for enhver smag. Der er endda mulighed for at tage et par liter med hjem, hvis man smager sig frem til noget, der vækker begejstring.

Bryggeriet Flakhaven
Flakhaven 2
5000 Odense C

Christian Firtal

En af Odenses helt tunge drenge på specialølsfronten, Christian Firtal, ligger placeret i Odenses vel nok hyggeligste gade, Vintapperstræde.

Her bydes på alskens specialøl fordelt på tyve forskellige haner. Øltavlen opdateres løbende, så der er garanti for at få prøvet noget nyt ved næsten hvert besøg.

Fra tid til anden afholdes forskellige events, lige fra ølsmagninger til de såkaldte ’tap takeovers’, hvor et enkelt bryggeri for en kort bemærkning får lov at overtage samtlige haner. Trænger man til en lækker ”sidevogn” til sin øl, er der nok at vælge imellem, for Christian Firtal kan også prale af et velvoksent rom- og whiskysortiment.

Et årligt højdepunkt på Christian Firtal er den årlige Pale Ale Festival, der finder sted hvert år i maj og hylder den alsidige pale ale-genre gennem et fire dage langt overflødighedshorn af øl, mad og musik.

Christian Firtal
Vintapperstræde 31
5000 Odense C

Pale Ale Festival på Christian Firtal (Foto: Christian Firtal)
Dunkbar

Odenses nye dreng i øl-klassen er Dunkbar, der ligger i Jernbanegade. Her har man skruet ned for antallet af haner for i stedet at fokusere på helt friskbrygget øl. Devisen er, at kan man ikke få øl af tilstrækkelig friskhed og kvalitet, lader man hellere en hane stå tom.

Dunkbar har i Odense eneforhandling på øl fra tjekkiske Vinohradsky Pivovar, der med jævne mellemrum sender nye fustager med lækker pilsner mod Odense. Leder du efter et alternativ til Odense Pilsner’en uden at have modet til at kaste dig ud i de helt outrerede øltyper, er denne øl et rigtigt fint bud til en god pris.

Når man på et tidspunkt trænger til noget andet end humle og malt – hvis det eller sker – kan man supplere med en færdigblandet cocktail, der i stil med øllen serveres frisk fra fad.

Dunkbar
Jernbanegade 24A
5000 Odense C

Kick Off

Et lidt mere utraditionelt bud på et godt ølsted er Kick Off i Overgade. De fleste, der kender til stedet, vil forbinde Kick Off med sport – fodbold i særdeleshed – og knap så meget med øl, men Kick Off kan faktisk bryste sig af et ganske imponerende sortiment.

Har man lyst til at kombinere Premier League, La Liga eller Superligaen med andet end lige pilsner, er Kick Off derfor det helt rigtige sted at søge hen.

Danske Ølentusiaster har flere gange hædret Kick Off med Dansk Ølmærke, så den er altså god nok: Man kan sagtens se sport og drikke god øl samtidig.

Kick Off Sportspub
Overgade 45
5000 Odense C

Carlsens Kvarter

Ingen odenseansk ølguide ville være komplet uden Carlsens Kvarter, der er gået hen og blevet en institution – ikke bare i odenseansk, men i dansk ølhistorie.

Stedet åbnedes helt tilbage i 1972 af Henning Carlsen, men blev først kendt for sine specialøl, da Benny Weble overtog stedet i 1991 og nogle år senere begyndte at importere øl fra Belgien.

Fokus ligger stadig i høj grad på de belgiske øl, men der er siden kommet meget andet til – både fra Danmark og resten af verden og i et utal af øltyper.

Indretningen er kitschet på den fede måde og har ikke ændret sig meget over årene. Der er dog ingen stilstand i ølsortimentet, som til enhver tid kan opgøres til omkring 140 øl fordelt på 16 haner og et utal af flasker.

Danske Ølentusiaster stiftedes her i 1998, og Carlsens Kvarter modtog i 2016 Ugeavisens læserpris for bedste gå-i-byen-sted i Odense.

Carlsens Kvarter
Hunderupvej 19
5000 Odense C

 

Priser fra 29 kr.: Lykkeposer hver dag fra 7-Eleven på Too Good to Go

Skrevet af: Michael Qureshi

Mens Corona satte det meste af landet i stå, var der været godt gang i hjulene hos både Too Good To Go og 7-Eleven.

De to parter har brugt de seneste uger på at oprette samtlige 7-Eleven-butikker i Too Good To Go-appen, og dermed kan man nu købe lykkeposer med overskudsvarer i 7-Eleven-butikker over hele landet.

Det meddeler parterne i en pressemeddelelse.

Hvad betyder det så rent praktisk?

For at bekæmpe madspild laver 7-Eleven butikkerne i Odense dagligt “lykkeposer” med overskydende mad.

Udvalget variere fra dag til dag, så man skal lade sig overraske af indholdet. I posen kan der f.eks. være salater, sandwiches, kager, bagværk, mellemmåltider og drikkevarer.

Priserne varierer også fra 29 kr. og op – men en hurtig gennemgang af Too Good to Go app’en viser en gennemsnitlig pris på 39 kr.

Det landsdækkende samarbejde er skudt i gang efter en testperiode i udvalgte 7-Eleven-butikker på DSB-stationer.

 

Kunderne får en god deal og hjælper miljøet

En testperiode, der ifølge Maria Gervig, Commercial Director hos 7-Eleven, er gået over al forventning.

“Bekæmpelse af madspild har meget høj prioritet hos 7-Eleven.

Det er ganske enkelt meningsløst at smide god mad ud set ud fra både sociale, miljømæssige og økonomiske betragtninger.

Derfor er vi meget glade for, at vi har fundet en løsning, der kommer alle til gode.

Vores kunder får en virkelig god deal, mindre spild er penge sparet, og vi giver miljøet en hjælpende hånd.

Særligt sidstnævnte har stor betydning for os, og derfor føles det ekstra godt, at vi nu også på denne front kan føle stolthed over at afhjælpe et miljøproblem,” siger Maria Gervig.

I testperioden er der blevet reddet lige knap 24.000 lykkeposer med overskudsvarer. Det er 60 ton sparet CO2e, hvilket svarer til 262 flyveture fra København til London.

Lykkeposer fra 7-Eleven er populære

Landechef for Too Good To Go i Danmark, Heidi Boye, er derfor meget begejstret over, at samarbejdet nu fortsætter på fuld styrke.

“7-Elevens lykkeposer har været særdeles populære blandt vores brugere i de butikker, hvor vi har testet konceptet.

Så vi er selvfølgelig meget glade for, at vi nu kan give hele landet mulighed for at bekæmpe madspild på en sjov måde.

Når så mange butikker går sammen, flytter det virkelig noget i det store madspildsregnskab, så 7-Eleven kan være super stolte af indsatsen,” siger Heidi Boye, landechef for Too Good To Go i Danmark.

Lykkeposerne vil være tilgængelige i 7-Eleven-butikker i Odense, på tankstationer og på togstationer.

Det gælder om at være hurtigt ude i løbet af dagen, når lykkeposerne sættes i salg. Så bestiller og betaler man i Too Good to Go app’en.

Du kan hente app’en, hvor du normalt henter apps.

Pita-favorit udvider: Yazzy’s Pita åbner midt i centrum på onsdag

Skrevet af: Michael Qureshi

Hvis du har været et smut forbi Storms Pakhus, så har du nok også duftet eller endda smagt pitabrød fra Yazzy’s Pita.

Et populært koncept som man nok ikke fornærmer mange ved at kalde for Odenses bedste pita’er.

Nu udvider pita-favoritten med de billige priser, og åbner på onsdag d. 27. maj et sted midt i Odense C.

De beholder samtidig deres bod i Storms Pakhus.

“Vi har været på Storms fra dag et, og det bliver vi ved med, men vi har altid haft lyst til at have en lokation, hvor vi kunne have frie tøjler.

Her virkede det kun rigtigt, at det skulle være i Odense, hvor det hele startede,” fortæller Yasser Rahim Naz.

Fik pitabrød hos bedstemor i Iran

Yasser er manden bag Yazzy’s Pita og er uddannet kok sammen sin makker Martin fra restaurant Kvægtorvet her i Odense.

De blev enige om at kaste sig ud i et pita-eventyr sammen, da de mente, at man godt kunne øge kvaliteten på pitabrøds-fronten i Odense og øvrige storbyer i Danmark.

“Jeg har altid elsket Pita, lige siden jeg var lille, når jeg fik dem hos min bedstemor i Iran.

Det var på en helt anden måde  end i Danmark. Her lavede man dem på åben ild, og man fik dem til morgenmad.

Som årene gik, synes jeg det var lidt trist at alt udviklede sig i Danmark, men pitabrødet var stadigvæk den samme. Den klassiske med tomat, agurk og købe dressinger. Jeg tænkte det kan gøres bedre,” forklarer Yasser.

Været fantastisk rejse

Han fortsætter;

“Så jeg gik og legede lidt med tanken om, hvor vildt det vil være, hvis jeg kunne genskabe den følelse, jeg havde hos min bedstemor, og kombinerede det med den erfaring og viden, jeg har fra den gastronomiske verden.

Det resulterede i, at jeg sagde, nu er det nu og tog udfordring op. Det har været en fantastisk rejse indtil videre.”

Målet er ret simpelt med det nye sted i centrum.

“Vi vil give vores gæster noget for deres penge både i kvalitet og smag. Men som samtidig også er et sundere alternativ til andet fastfood i Odense midtby,” forklarer Yasser.

De slår dørene op onsdag d. 27. maj kl 17:00 i Slotsgade 26 og i samarbejde med “vandretur for kritisk syge børn” , så donerer de dagens omsætning til kritisk syge børn.

Har brug for mere plads: Populær Odense-restaurant flytter i større lokaler

Skrevet af: Redaktionen
FOTO: Restaurant Bacchus
FOTO: Restaurant Bacchus

Tilbage i 2017 blev Restaurant Bacchus kåret som årets Brasserie i den danske spiseguide. Det er nok heller ikke uden grund, for folk er vilde med stedet.

Nu gør de så klar til at flytte i nye og større lokaler. Det skriver Fyens Stiftstidende. Bacchus rykker dog ikke særlig langt fra deres nuværende lokaler.

Faktisk flytter de blot 500 meter længere op af vejen til adressen Vestergade 5.

Corona-krisen har også blot gjort det endnu mere eftertragtet at få booket bord på Bacchus.

“Vi ser frem til at have mere plads bag kulisserne i vores nye køkken.

Plads til at eksperimentere og være kreative samt flere blus, så mine “drenge” og jeg kan arbejde i samme lokale.

I dag står vi på hver vores side af en væg, og det betyder, at vi går glip af den synergi, der opstår, når man står fysisk sammen,” siger indehaver Stephane Libourel til Fyens.

Vilde gourmet-aftener

Han fortæller også, at man med jævne mellemrum vil køre topgourmet aftener hvor kuvertprisen bliver helt op til 4000 kr. stykket med nogle af de allerbedste vine til.

Men som udgangspunkt bliver konceptet som det plejer bare med plads til lidt flere gæster og meget mere plads til personalet.

Bacchus har fokus på det franske køkken, og ofte med lidt ekstra luksus på råvarerne. Gode sager som trøffel, kaviar, foie gras og østers er ofte at finde i retterne.

Hver mandag er der en fast tre retters rustik menu, og om onsdagen kører de en suprisemenu. De øvrige dage er konceptet lidt mere ala carte, hvor man ud fra deres aktuelle menukort vælger de retter, man ønsker.

Filosofien i køkkenet handler hele tiden om smag, og den skuffer ikke her.

Restaurant Bacchus er blandt de dyrere spisesteder i Odense men også luksuriøse i forhold til råvarer og retter – og når man kan få omelet med trøffel til frokost, så er vi altså solgt.

Hvad: Restaurant Bacchus flytter
Hvor: Vestergade 5
5000 Odense C
Mere info her