Annonce
MigogOdense Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til Odense.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Odense.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogOdense Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Møntergården med ny udstilling: Glemte kvinder i fokus

Af Christina Frederiksen

I ny udstilling i Pernille Lykkes Fattigboder på Møntergården er det væggene, der fortæller om de glemte kvinder, der boede i huset, før noget hed pension og velfærd

Så længe der har været by, har der været mennesker, som havde brug for andres hjælp for at kunne overleve. 

Gennem tiden har op imod hver fjerde borger levet på et eksistensminimum. Flere har måttet hutle sig gennem livet på små loftsværelser, nogle tiggede, kom på kant med loven eller måtte ernære sig ved prostitution.

Og så var der de enlige kvinder, der var så heldige at få fribolig i adelsfrøken Pernille Lykkes Fattigboder, der i dag er placeret i Møntergården.

Lader væggene tale

Før noget hed offentlige velfærdsgoder som pension, understøttelse og beskyttede boliger, var det velhavende mennesker som Pernille Lykke, der indimellem forsøgte at hjælpe fattige folk med filantropiske projekter og økonomiske bidrag.

Nu har museet indrettet en udstilling i de gamle lejligheder for at fortælle kvindernes og husets historie. Udstillingen indrettes i fire små rum, som hver formidler et tema. Med en poetisk iscenesættelse og kunstneriske elementer bliver selve huset og sporene efter de mennesker, der har boet her, vigtige elementer af fortællingen.

Museumsinspektør Dyveke Skov Larsen siger:

”Der er stort set intet bevaret fra de mange kvinder, der gennem tiden har boet i huset. Huset står tilbage som det eneste, tavse vidne, og det virker derfor naturligt at lade væggene fortælle den historie, der er levet mellem dem. Vi har valgt at lave en udstilling med en poetisk, kunstnerisk og lidt abstrakt iscenesættelse for at være med til at skabe nysgerrighed om emnet fattigdom og for at hylde huset og dets tidligere beboere”.

Papirkunstner Rie Elise Larsen, scenograf Luise Midtgaard, illustrator Simon Væth og journalist Liv Mygind har bidraget til udstillingen. Ud over vægge, som taler, vil gæsterne blandt andet møde et papirblomsterflor, et møbel med brudstykker af husets historie, en teglskulptur, animationsfilm og lydcollage med nutidige, odenseanske stemmer. 

Del artikel

Andre læser også